Deathcrush, her under årets Hovefestival. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Deathcrush, her under årets Hovefestival. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Guide til Øya

Her er konsertene du ikke vil gå glipp av, anbefalt av Lydverkets redaksjon.
Se også: Konserter fra Øyafestivalen
Se også: Ludvigs stuntreportasjer
Les også: Brillemote på Øya

Skrevet av:
Publisert 15:00 3 august, 2011

Det kan være vanskelig å navigere seg frem til de rette konsertopplevelsene når bookingansvarlige har gjort en såpass god jobb som tilfellet er på Øya i år. Nå kan du senke skuldrene, hjelpen er her! Under har vi plukket ut band som av en eller annen grunn har gjort inntrykk på oss i Lydverket. Øya starter tirsdag med konserter på en rekke utesteder i Oslo by. Denne guiden tar utgangspunkt i det som skjer i Middelalderparken fra onsdag av.

Les også: Christine Danckes guide til klubbkveldene på Øya

ONSDAG:

15:00: Aristillus spiller på Vika. Kickstart dagen med hardcorebandet Lydverket-anmelder Kim Klev lot seg imponere av på By:Larm tidligere i år. Han delte ut terningkast fem for konserten og sa: «Med Aristillus’ tendens til å hoppe fra det harde og energiske rett inn i lydskildringer av bekmørke granskoger, er dette en ren og skjær nødvendighet. Uten at det på noen måte fremstår syntetisk eller påtatt spiller de tidvis også av mørke og lavmælte pianopartier fra albumet mellom låtene. Et enkelt, men effektivt triks for å fremstå mindre joviale enn de etter all sannsynlighet er». Da debutplata Devoured Trees & Crystal Skies kom tidligere i år var mange enige om at JR Ewing hadde fått verdige arvtakere.

18:35: Deathcrush spiller på Klubben. Etter det som skal ha vært en av de feteste opptredenene på Hove i år, sa Lydverket-anmelder Kim Klev at «bandet serverte publikum et imponerende, skremmende og samtidig uutholdelig sexy hav av støyrock» og konserten fikk terningkast fem.

18:45: Edward Sharte and the Magnetic Zeroes spiller på Sjøsiden. Lydverkets TV-vaktsjef Ellen Ramstad kommer til å prioritere denne konserten og sier dette om bandet:

- Dette er amerikansk powerpop som sannsynligvis faller i smak hos fans av Arcade Fire og Poliphonic Spree. Har selv ikke sett de live, men det hippieaktige popkollektivet (som sist jeg sjekket teller ti medlemmer) har opparbeidet seg et godt liverykte, og når du ser videoer som dette får du en anelse av hvorfor:

Edward Sharpe & The Magnetic Zeroes – «40 Day Dream» live @ The Regent:

- Det blir spennende å se om Alex Ebert og gjengen hans svarer til forventingene – en av mange interessante og gode bookinger i årets Øya-program, avslutter Ellen.

19:20: Sharon Jones & The Dap-Kings (US) Enga. Anmelder Marius Asp så bandet på Rockefeller i fjor: «De er blant den første bølgen av retro-orienterte orkestre som faktisk låter like bra som inspirasjonskildene, i dette tilfellet den mest funklende funken og syndige soulen fra 60- og tidlig 70-tall». Konserten fikk terningkast fem.

19:35: Destroyer (CA) spiller på Vika. Trine Aandahl mente Destroyer laget årets vakreste popalbum og ga plata terningkast fem. Lydverkets Amund Grepperud er hjertens enig. Her er hans anbefaling:

- Destroyer er det canadiske bandet som har gitt ut årets aller fineste sommerskive. Kaputt kom egentlig ut allerede i slutten av januar, men det passa godt at den fikk norsk distribusjon først i slutten av juni.
Orkesterleder Dan Bejar varierer stilmessig ved hver utgivelse, i år bestemte han seg like godt for å lage en plate som blander et knippe sommersjangre; sval softrock, behagelig jazztoner, et lett lag ambient og sjelfull disco ligger under Bejars underfundige tekster. Den miksen passer perfekt for en konsert i den begynnende solnedgangen i Vika på onsdag, og det er det lov å håpe at Bejar og bandet kler seg i hvite dresser og krever mer saksofon i monitor.

Destroyer – Kaputt

20:25: James Blake (UK) spiller på Sjøsiden. Marius Asp anmeldte det selvtitulerte debutalbumet til briten som han belønnet med terningkast fem og disse ordene: «23 år gamle James Blake kom fra venstre og satte sitt umiskjennelige preg på den britiske popvirkeligheten i 2010, med tre rikt sammensatte EPer og en slående intim versjon av Feists “Limit To Your Love” som de tyngstveiende årsakene til jubelbruset som har skylt over ham, inkludert fra Lydverkets eget kontorlandskap. Er det mulig å leve opp til sånt? Svaret er, i det store og det hele, et rungende ja.»

James Blake – «Limit To Your Love«:

21:20: Warpaint (US) spiller på Vika. Magi i praksis sa Glenn Olsen om albumet The Fool og beskriver bandets musikk slik: «Yngre lesere vil kanskje dra større nytte av å forestille seg Siouxie Sioux som ideologisk leder i The XX, eller Cat Power backet opp av Interpol? Musikken er i det hele tatt spekket med referansepunkter, ikke minst til fordums storheter som Lush, Cranes, Cocteau Twins og Mazzy Star, samt norske Ephemera og nevnte Cat Power – alle band med sterk kvinnelig tilstedeværelse på vokal. Det taler likevel i Warpaints favør at de likevel nærmest er umulig å putte i bås.». Albumet fikk terningkast fem.

21:30: Kanye West (US) spiller på Enga. Ikke nødvendig å si så mye om headlineren, bortsett fra at dette kan bli tidenes vorspiel før en går feststemt og glad ut i natten.

TORSDAG:

16.45: Q-Tip (US) spiller på Sjøsiden. En hofteoperasjon kom i veien for fjorårets planlagte Øya-konsert, men i år ligger alt til rette for et hyggelig gjensyn med stemmen bak A Tribe Called Quest. Marius Asp hadde iallefall bare fine ting å si om konserten han mente var en femmer verdig på Hove i forfjor. Oppdatert: Q-Tip har dessverre avlyst sine konserter i Skandinavia nok en gang.

17.30: Guided By Voices (US) spiller på Enga. Lydverkets Jacob Krogvold holder dette som en klar favoritt og sier:

- Jeg rakk å se Guided by Voices en gang før slutten i 2004. Robert Pollard sto keitete på et bein og kjempet med mikrofonkabelen det meste av konserten, en sann stjerne fanget i en ungdomsskolelærers kropp, foran et formidabelt band med en setliste lenger enn raideren til Kanye West. Pollard ville at GBV skulle være Beatles i studioet, The Who på Scenen og Cheap Trick bak scenen. De har klart 2 av 3. Mye indierockskjegg har vokst siden den gangen, uten at Pollard har brydd seg, men heller gitt ut omtrent en plate i uka uten at noen kjøper dem. Men nå har han endelig samlet den aller, aller beste besetningen av GBV for en drøy time i himmelen på Øya. Jeg gleder meg som en tulling til dette, og har du en egen plass for rock i hjertet ditt og minst en trampende fot helt nederst på kroppen bør du bli med. Platene Alien Lanes og Bee Thousand bør oppsøkes, og Jørgen Hegstad En guide til Guided er en flott oppvarming.

Guided By Voices – «I Am A Scientist»:

18:45: Hercules And The Love Affair (US) spiller på Klubben. Rannveig Falkenberg-Arell ga Lydverkets  terningkast fem for albumet Blue Songs og sa dette om bandet: «Selv om Hercules And Love Affair har føttene solid plantet i musikkhistorien, er det hele tiden med en frisk og oppdatert innpakning. Og discoen er på ingen måte fraværende, hverken den amerikanske eller den europeiske».

Hercules And The Love Affair – «My House»:

19:30: Fleet Foxes (US) spiller på Enga. Maria Horvei ga terningkast fem for albumet Helplessness Blues. Dersom du trenger en pust i bakken med et band kjent for raffinerte tekster og vakre harmonier, er det dette Seattlebandet du vil se. En kan ikke vente seg et heidundrende sceneshow med dette folk-bandet, men vakkert blir det garantert.

19:55: Janelle Monáe (US) spiller på Sjøsiden. Trine Aandahl sa dette om The ArchAndroid: «Det drøyt 70 minutter lange eposet er en intens lytteopplevelse, og når Monáe elegant balanserer mellom det pompøse og det lekne bør sjalusien velte fram i alle som har forsøkt å lage et konseptalbum» og terningen stoppet på en god femmer. Janelle Monáe lager garantert et morsomt og velredigert show. Se videoen til «Tightrope» her.

21:40: Aphex Twin (UK) spiller på Sjøsiden. Richard D. James, aka Aphex Twin, avslutter denne torsdagskvelden i Middelalderparken. For folk flest er han mest kjent for den brilliante sangen «Windowlicker» og musikkvideoen til denne sangen, som forøvrig er den videoen som sterkest inntrykk på vokalisten i White Lies, Harry McVeigh,  da han vokste opp. Se klippet her. Videoen har skremt livskiten ut av mangt et barn av nittitallet, og på flere kanaler var den ulovlig å vise etter klokka ni. Vi koster på oss et gjensyn.

Aphex Twin – «Windowlicker»:

FREDAG:

15.20: Ghost (SE) spiller på Klubben. Lydverkets Jacob Krogvold vil også trekke frem nettopp denne konserten og sier:

- 15.20 er streng tatt litt tidlig for satanisk messe, men Ghost klarer sikkert å både skremme og begeistre på klubben. Metallicas James Hetfield elsker dem, og lar du deg glede av mollstemte orgeltoner og Black Sabbath må du se dem.

17.45: The Jayhawks (US) spiller på Enga. Lydverkets programleder i radio, Ruben Gran mener dette er den viktigste konserten å få med seg:

- Sammen med band som Uncle Tupelo og Whiskeytown var Minneapolis’ The Jayhawks et av de viktigste og beste banda som tidlig på 90-tallet gjorde countrymusikken ”alternativ”. 1995-albumet Tomorrow The Green Grass er en av de flotteste samlingene sanger noensinne. I hvert fall om man søker flerstemte poplåter skapt og fremført av folk med bankende hjerte for amerikanske musikktradisjoner med gress under føttene og cowboyhatt. Kall han gjerne Gram Parsons.

Norgesvennen Mark Olson forlot bandet etter det albumet, men har endelig funnet sammen med Gary Louris og resten av bandet som The Jayhawks igjen. Nytt album ventes i september, som er god nok grunn til å se og høre dem live på Øya, i tillegg til rekken av sanger med solfylt melankoli og melodikraft de har bak seg. Vi fikk en flik av gjenforeningen da Louris og Olson spilte sammen på Norwegian Wood for tre år siden. De manet riktignok ikke frem den samme brusende følelsen av forelskelse som da de spilte som The Jayhawks på Down On The Farm i 1995. Dét kan de risikere å gjøre i Middelalderparken.

The Jayhawks – «I´d Run Away»:

18:30: Bring Me The Horizon (UK) som spiller på Sjøsiden. Lydverkets postprodusent Thomas Søbstads holder disse som favoritt:

- Det bandet jeg gleder meg aller mest til å se på Øya er britene i Bring Me The Horizon. Her i Lydverket kåret vi plata There Is A Hell… til fjorårets fjerde beste, og vår anmelder Glenn Olsen trilla en sekserer på terningen med følgende begrunnelse: «…innovasjon, energi, nerve, følelser, og ikke minst genuint gode låter – og kom som en kraftig påminnelse om hvorfor jeg faktisk liker musikk i det hele tatt. Det høres kanskje pompøst ut, men enhver generasjon fortjener et band og et album som dette.» Godt sagt! Denne konserten ligger an til å bli en av de aller største energibombene på årets Øyafestival.

Bring Me The Horizon – It Never Ends

19:15: Mayer Hawthorne & The County (US) Vika. Mayer Hawthorne imponerte Lydverkets Ruben Gran på fjorårets SXSW. Vi kan vente oss en slags blanding mellom Curtis Mayfield, Isaac Hayes og Barry White. Det blir fint og det blir retro.

Mayer Hawthorne And The Country – «Just Ain’t Gonna Work Out»:

20:30: Twin Shadow (US) spiller på Klubben. Lydverkets Trine Sollie oppfordrer folk til å oppsøke denne konserten med følgende begrunnelse:

- Siden jeg er ikke er sikkert på om jeg rekker å overvære dette potensielle festivalhøydepunktet, da konsertstart er midt i vår radiosending, vil jeg gjerne at alle dere andre kjenner deres besøkelsestid! Debutalbumet Forget er jo spekket med ekstremt delikate, tidvis mørke og stemningsfulle låter. Det er både dans- og diggbart, med et driv som kaller på endorfiner og lykkefølelse. Denne musikken er skreddersydd for Øyas klubbscene. Jeg har aldri sett Twin Shadow før og var lenge spent på om de bunnsolidene poplåtene ville la seg formidle like godt fra en festivalscene som på plate. Etter å sett noen liveopptak og studiosessions på nettet er spenningen snudd til pur glede og begeistring. Mannen har karisma og en sjeldent god vokal! Begrepet coolness er manifestert i George Lewis Jr., samtidig som han innehar en varme og oppriktighet mange andre rockestjerner forunt.

Twin Shadow – «Slow (Studio Session) live»:

21:30: Pulp (UK) spiller på Enga. Det er sprøtt å tenke på at Pulp ble dannet helt tilbake i 1978. Frontmann Jarvis Cocker holder seg fremdeles fordømt bra. Bandet var på høyden på midten av 90-tallet og ga seg i 2002. Jarvis har jo gjort spennende ting på egenhånd i mellomtiden, men det skal innrømmes at det blir stas å se ham tilbake med gamlegjengen en sommerkveld i Middelalderparken.

Pulp – «Common People»:

21: 50: Lykke Li (SE) spiller på Sjøsiden. Det har gått opp, opp, opp for 25 år gamle Li Lykke Timotej Zachrisson siden debuten hennes i 2008. Født inn i et kunstnerhjem med en mor som var fotograf og en far som var musiker, er kanskje ikke karrierevalget hennes spesielt originalt, men hun har for lengst vist at suksessen er fortjent. A4 har Lykke Li aldri vært, familien hennes flyttet flyttet hyppig i hennes oppvekst, fra en fjelltopp i Portugal, til Lisboa, Marokko, Nepal og India. Dette er kanskje grunnen til at Lykke Li er en rastløs sjel. Fra debutalbumet til den artisten man ser nå har hun utviklet seg i en mørkere retning. Se den dempede versjonen av Jerome under.

Lykke Li – «Jerome»:

LØRDAG:

14:45: Stein Torleif Bjella spiller på Sjøsiden. «Det er tekstene hans folk trekker frem når de snakker om Bjella. Han blir kalt “de tause menns talsmann”, og på lederplass lanserte Dagbladet han som et “machoalternativ”. Og når Stein Torleif Bjella, en stillfaren mann fra Ål, skriver elleve vonde viser om andre stillfarne menn fra Ål, blir det naturlig å stille spørsmål om hvor mye det er av han selv i de sentimentale, mørke tekstene:

- De er ikke dagboka mi. Det er ikke en selvbiografi. Men jeg har nok en grunnstemning i meg som gjør at disse visene blir slik de blir. Hele platen er et forskningsprosjekt. Låt etter låt gjør vondt, fortalte Stein Torleif Bjella til Njål Engesæth i Lydverket. Se innslaget med Stein Torleif Bjella fra Lydverket her.

15:00: Dråpe spiller på Camp Indie i GSF Skatepark. Kim Klev ga femmer for konserten på Hove.

15:50: Cancer Bats spiller på Sjøsiden. Dette er Lydverkets TV-programleder på, Asbjørn Slettemarks festivalfavoritt:

- Cancer Bats er et aldeles perfekt festivalband. Kjappe, fengende og knallharde låter i grenselandet mellom punk, hardcore og metal. Låter som ”Hail Destroyer” og ”Lucifer’s Rocking Chair” passer til både øldrikking, fistpumping og headbanging, eller gjerne alle tre aktiviteter samtidig. Ikke ulikt The Bronx, egentlig, men også med et touch av Kvelertak og Gallows.

Asbjørn har sett bandet før og fortsetter:

- Jeg så Cancer Bats på Bergenfest i vår, og da la de Grieghallen i grus med sin breiale instilling kombinsert med kanadisk jovialitet. Se opp for coverversjon av Beastie Boys-bangeren ”Sabotage” og en liten snutt frå Black Sabbaths tåkete klassiker ”Sweet Leaf».

Cancer Bats – «Sabotage«:

16:05: The Avett Brothers (US) spiller på Enga. Lydverkets prosjektleder Jan Henrik Mo gleder seg mest til denne konserten:

- Når disse amerikanerne står på scenen er det for å underholde. Med sin lekne musikkstil blander de elementer fra folk, rock, pop, punk og country. Medlemmene trakterer en rekke instrumenter og er ikke redde for å bytte med hverandre underveis slik de gjorde på den fantastiske konserten på Garage i Oslo i fjor. Så er du på festival for å smile og ha det moro, får du med deg dette.

The Avett Brothers – «Kick Drum Heart (live)»:

18:50: Crystal Fighters (ES) spiller på Sjøsiden. Crystal Fighters har du garantert hørt på radioen i sommer med sangen «At Home». Rannveig Falkenberg-Arell skriver: «De London-baserte spanjolene i Crystal Fighters er i vinden om dagen, med ferskt albumdebut og spillejobber Europa rundt. Sammen med El Guincho og Delorean er de del av en gruppe spanske artister som den siste tida har lyktes i å skaffe seg oppmerksomhet også utenfor hjemlandet. Det skulle da bare mangle, med deres forfriskende blanding av sval akustikk og eggende elektronikk.»

Crystal Fighters – «At Home»:

19:30: Kyuss Lives! (US) spiller på Enga. Stonerrockens pionerer har kommet sammen igjen etter bruddet i 1995. Medlemmene har siden oppløsningen av bandet holdt det gående med diverse band som Queens of The Stone Age, Mondo Generator og Fu Mancu. Kyuss Lives! består i dag av tre sentrale medlemmer fra kjerneperioden, John Garcia, Brant Bjork og Nick Oliveri.

22:10: Kitchie Kitchie Ki Me O spiller på Sjøsiden. Peter Vollset så bandet på ByLarm og var overbevist etterpå: «Kitchie Kitchie Ki Me-o er noe så sjeldent som et band som høres akkurat sånn ut live som det gjør på papir, men som overrasker åkke som. Bestående av tidligere medlemmer av Madrugada, My Midnight Creeps og Ricochets, samt blant andre Anders Møller (AKA norsk rocks jordmor) er det ingen bombe at de spiller hard, rifftung bluesrock med lidenskap som grunnmur og tårer som murpuss, ei heller at kvaliteten er jevn, men at den jevne kvaliteten er så høy, og at nerven alltid lå så langt utenpå lyden, dét var det vanskelig å tro da man gikk inn». Konserten fikk terningkast fem.

Til slutt tar vi med et lite tips til Øyanatt:

23:30 Bäddat För Trubbel (SE) / Kamikaze A Go Go! spiller på Revolver. Lydverket elsker Bäddat För Trubbel.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Guide til Øya"
 

28 kommentarer på “Guide til Øya”

 1. X sier:

  Folk bør sjekke ut Gabriel i skateparken 18:30, blir forbanna rått!
  http://soundcloud.com/beyond-records/gray-man

 2. Silje sier:

  Takk for guiden! <3 For dessverre ikke dratt på Øya, men her er det masse bra å sjekke ut på nett i det minste.

 3. a sier:

  Alltid mye bra og «riktig» musikk på øya! Skikkelig folkelig appell i indie-kretser.
  Begynner å bli lei av band-hyping for småtassene. Merkelig at det aldri sendes noe av denne musikken på vanlige radiokanaler! Ellers veldig lite kul rock, og musikk som sparker, men blindern publikummet er vel ikke interessert i musikk som beveger seg framover, er vel mer interessert i å lulle seg inn i melankolien og kjærlighetssorgens verden. Blablablablablablablabla…

  • Urban Turban sier:

   «Merkelig at det aldri sendes noe av denne musikken på vanlige radiokanaler» Det er ikke spesielt merkelig i det hele tatt, det er så enkelt som at «folk flest» ikke har peilig på musikk, og «vanlige radiokanaler» tilpasser seg massene.

   • a sier:

    Virker som om det er endel som er såpass interessert at de kjøper Øya-pass 3mnd i forveien i hvertfall, noe som gjør at det ikke er mulig å droppe innom hvis man skulle opparbeide lyst til det. Konserter går for fulle hus hvor enn det skal være. Kanskje mest en sosial greie, enn at folkene egentlig er så veldig opptatt av musikken. See and be seen..

   • Timmy sier:

    «“folk flest” ikke har peilig på musikk» … Fikk meg en liten latter på morningen.

    Musikk er subjektivt. Det du liker er det du liker og da kan ikke andre komme og fortelle deg at du ikke har peiling eller at det du hører på er galt på noen måte. Man kan si mye om masseproduksjon, promotering av utvalgte artister, overfladisk pop, osv. Men tro ikke at du er bedre enn noen fordi at du hører på en annen type musikk … eller tro det, men vit at det er DU som ikke liker (les: forstår) musikken DE hører på.

    • Urban Turban sier:

     Jeg forsøkte å skrive dette verdinøytralt: alle liker musikk, og jeg respekterer musikksmaken til alle. Når det gjelder det JEG mener med å «ha peiling på muskk» så er det en drøss med andre egenskaper som kommer inn: følger nysgjerrig med på nyutgivelser fra både små og store band – gjerne i høyt antall, har en bearbeidet sans for musikk gjennom årevis med nysgjerrighet for nye ting (dvs sitter ikke bare å hører på de samme kjente), har opparbeidet seg gode kunnskaper om både små og store band, gjerne gjennom andre kanaler enn de største radiokanalene (hvor musikkutvalget er redaksjonelt styrt), bruker mye tid til å lytte til ny musikk. Disse finner sjelden særlig spesielt høy tilfredsstillelse av å lytte på «vanlige radiokanaler». Alle som generelt liker å høre på musikk og har oppdaget den gode stemningen på Øya kjøper gjerne pass måneder i forveien. Mange jeg kjenner er i den kategorien. Bra folk, de er glad i å lytte på ulik type musikk. Jeg vil likevel generelt si at mange av disse ikke har særlig peiling på musikk, uten at det er noe feil med det. Jeg er glad i alle.

 4. Frida sier:

  Team Me!

 5. Camp Indie/Skateparken i morgen kl.15 bør dere få med dere Einar Flaa Academy, om du liker Thomas Dybdahl og Bon Iver blandet med ett hint av Johnny Cash & June Carter er dette noe for deg :) Har allerede spilt på Canada Music Fest og Slottsfjellfestivalen i år!

  http://www.youtube.com/watch?v=trnxmAwkSh4

 6. Mina sier:

  Matthew Dear 17:00 Klubben onsdag, Be there!

 7. johan sier:

  hva med grant lee buffalo?

 8. Lise sier:

  Glem nå for all del ikke å få med dere Wannskrækk!! Det er jo et must! En historisk rockebegivenhet som man bare må se!!

 9. [...] Les også: P3 gir deg Øya-opplevelsen Les også: Lydverkets guide til Øya [...]

 10. EYE EMMA JEDI sier:

  Skuffende at ikke Eye Emma Jedi står oppført, det er jo deres første Oslo-gig og 2. gig noensinne…jeg skal ihvertfall!! 15.20 på klubben på Onsdag

 11. Janni sier:

  Wiz Khalifa da? greit nok, Rolling papers var ikke veldig bra akkurat men han har mange gode enkeltlåter.

 12. Andreas Tylden sier:

  En skam og skandale at dere ikke har med OFF! på lista :D

 13. Ingrid sier:

  Har så utrolig lyst til å se BMTH på fredag, men har desverre ikke fått skaffet meg billettt :(

 14. Lili sier:

  Eye Emma Jedi 15.20 i dag!!

 15. [...] Dette må du få med deg på Øya! [...]

 16. [...] Sjekk ut: Lydverkets guide til Øya [...]

 17. [...] Lydverkets programleder i radio, Ruben Gran mener dette er den viktigste konserten å få med seg. The Jayhawks. (Foto: Promo, [...]

 18. [...] Les også: Lydverkets guide til Øyafestivalen [...]

 19. Arne sier:

  Hei. Dere må jo få med det som skjer på Øyanatt. Sunkissed er heftig, dj ene er store artister de også, egentlig de kuleste :)

Legg igjen en kommentar