Guided By Voices. Foto: Promo

Guided By Voices. Foto: Promo

En guide til Guided

Et av nittitallets mest villstyrige popband gjenoppstår for å spille eksklusiv konsert på årets Øyafestival. Lydverket-anmelder Jørgen Hegstad gir deg ti gode grunner til å glede deg.

Skrevet av:
Publisert 14:50 31 mai, 2011

Guided By Voices har aldri vært et band det har vært enkelt å bli klok på, noe vokalist og hovedlåtskriver Robert Pollard gir fullstendig blaffen i; gjennom 16 studioalbum og et par «rarities»-bokser som er nesten umulig å komme gjennom (den 100-spors Suitcase: Failed Experiments And Trashed Aircrafts spesielt) har de pøst ut alt fra den mest skranglete punk til den vakrest produserte powerpop, helt frem til bandet la inn årene i 2004.

Det er en helvetes diskografi å ta tak i for de som er nye til dette helt særegne, dypt elskede og kompromissløse bandet. Her får du derfor ti musikalske grunner til å glede deg til konserten.

«Teenage FBI» (fra Do The Collapse, 1999)

Bandets udiskutabelt største hit. Produsert av Ric Ocasek (som blant annet gjorde Weezers første og tredje) var den blant annet å finne i Buffy: The Vampire Slayer, Scrubs og A-listet her på P3. Ikke den låten fansen liker best (selvfølgelig).

«Teenage FBI»

«Echos Myron» (fra Bee Thousand, 1994)

Den kvintessensielle GBV-låten. Høres ut som den er spilt inn i et kjøkken i Dayton, Ohio – og en av fanebærerne for nittitallets «lo-fi»-lydbilde. Samtidig med en uimotståelig melodi, genial i all sin enkelhet.

«Echos Myron»

«Glad Girls» (fra Isolation Drills, 2001)

Aldri har GBV vært så godt produserte som i hendene til Rob Schnapf (Elliott Smiths produsent – Smith er også med på albumet), og aldri har de vært så sukkersøte og allsangsvennlige som på denne låten – én av totusentallets aller sterkeste powerpoplåter.

«Glad Girls»

«Captain’s Dead» (fra Devil Between My Toes, 1987)

Kjapp, kantete punklåt fra et av deres tidligste album. Starter med en av de verst innspilte tåkelurlydene man finner på en alternativ rock-plate.

«Captain’s Dead»

«Game Of Pricks» (fra Alien Lanes, 1995)

Dette er det nærmeste Robert Pollard har vært å skrive et rock-anthem av Foo Fighters-proporsjoner. Kjempestort riff, vakre vers og allsang. Dette er også GBVs mest covrede låt, med blant andre Jimmy Eat World, Phantom Planet og Lou Barlow (Sebadoh, Dinosaur Jr.) blant innspillerne.

«Game of Pricks»

«My Valuable Hunting Knife» (fra Alien Lanes, 1995)

Enda et eksempel på Pollards unike meloditeft, kombinert med surrealistisk, svart humor og det frekkeste trommekompet i bandets karriere.

«My Valuable Hunting Knife»

«The Goldheart Mountaintop Queen Directory» (fra Bee Thousand, 1994)

Småskummel, intim og ekstremt nedstrippet ballade, med lite mer enn småsur gitarklimpring og Pollards stemme svært tett på mikrofonen – før leirbålkoret slår inn. Deres mest styggvakre øyeblikk. …And You Will Know Us By The Trail Of Dead har en ålreit coverversjon av låten på deres 2006-album So Divided.

«The Goldheart Mountaintop Queen Directory»

«Everywhere With Helicopter» (fra Universal Truth And Cycles, 2002)

Enda en av deres større hits, fra deres mest solgte album på totusentallet. Definitivt lyden av et band som har blitt voksent, der man for alvor får inntrykket av at – joda, de er faktisk et godt samspilt band. Publikumsfavoritt.

«Everywhere with Helicopter»

«To Remake The Young Flyer» (fra Under The Bushes Under The Stars, 1996)

Psykedelisk poplåt med klar sekstitallsflørt. Uhyre vakker liten sak som for én gangs skyld ikke er Robert Pollards verk, men derimot skrevet av multiinstrumentalist (og medlem av den klassiske GBV-lineupen) Tobin Sprout.

«To Remake the Young Flyer»

«Motor Away» (fra Alien Lanes, 1995)

Et samarbeidsprosjekt mellom Pollard og nevnte Sprout, og en av deres mest tilgjengelige låter. I Norge muligens kjent i Minor Majoritys coverversjon, å finne på deres suksessalbum If I Told You, You Were Beautiful (2003).

«Motor Away»

Denne kjappe tisporsinnføringen finner du i Spotify og i WiMP (i sistnevnte liste er «The Goldheart Mountaintop Queen Directory» erstattet med «Tractor Rape Chain» på grunn av dårligere utvalg).

Tags: , , , , , , ,

Del "En guide til Guided"
 

8 kommentarer på “En guide til Guided”

 1. Runar sier:

  Dette er en fantastisk bra booking av Øya!

 2. [...] – Kids Prince – If I Was Your Girlfriend Guided By Voices – Game Of Pricks En guide til Guided Cold Mailman – All Those Asleep Are Ours To Keep Kate Bush – And So Is Love Marius Asp [...]

 3. Joakim sier:

  Helt fantastisk bokning. Hatten av till Øya & Jonas.
  En av världens bästa lofi-poplåtar måste även med på listan: Gold Star For Robot Boy.

 4. Kristian sier:

  Bra liste, ikke lett å plukke 10 favoritter fra denne katalogen. Selv er jeg også fryktelig svak for Storm Vibrations og Watch Me Jumpstart.

  Gleder meg vilt til konsert på torsdag!

 5. [...] bandet. Her får du derfor ti musikalske grunner til å glede deg til konserten”. Via Lydverket. Guided By Voices. (Foto: [...]

 6. [...] Les også: En guide til Guided [...]

 7. [...] helt nederst på kroppen bør du bli med. Platene Alien Lanes og Bee Thousand bør oppsøkes, og Jørgen Hegstad En guide til Guided er en flott [...]

Legg igjen en kommentar