- Varg Vikernes er vår nye Hamsun

Forfatter Håvard Rem mener at den drapsdømte musikeren Varg «Greven» Vikernes er vår tids Hamsun. Den bokaktuelle forfatteren Håvard Rem sammenligner Varg »Greven» Vikernes med en av landets største forfattere som også var nazist, nemlig Knut Hamsun. Vikernes er nylig ute av fengsel for blant annet drap, og ute med plate under navnet Burzum. –  Gjennom mine reiser jorden rundt, så […]

Skrevet av:
Publisert 17:37 10 mars, 2010

Rem

Forfatter Håvard Rem mener at den drapsdømte musikeren Varg «Greven» Vikernes er vår tids Hamsun.

Den bokaktuelle forfatteren Håvard Rem sammenligner Varg »Greven» Vikernes med en av landets største forfattere som også var nazist, nemlig Knut Hamsun. Vikernes er nylig ute av fengsel for blant annet drap, og ute med plate under navnet Burzum.

-  Gjennom mine reiser jorden rundt, så er vel han den [blant norske metalartister, red.anm.] som har den høyeste standingen. Ikke bare som kultfigur, men like mye av musikalske årsaker. Det sier Håvard Rem på Lydverket i kveld, hvor han blir intervjuet i forbindelse med sin nye bok om norsk svartmetall.

Landbruk og nazisme

Rem har tidligere skrevet bøker om blant annet Erik «Myggen» Mykland og Bob Dylan, og har også skrevet tekster med Morten Harket. Nå har han gått dypere inn i materien til norsk black metal og han ser mange paralleller mellom Hamsun og den svært omstridte Vikernes  som i 1993 ble dømt til 21 års fengsel  for drapet på Mayhem-gitarist Øystein Aarseth, samt tre kirkebranner.

- Jeg tenker på Vikernes posisjon som musiker og deres ideologiske fellespunkt, men også landene Vikernes har en høy anseelse i, som Tyskland og Russland, er de samme som Hamsun hadde suksess i, utdyper Rem. Han ser også elementer fra Hamsuns klassiker «Markens Grøde» i Vikernes’ skepsis til det moderne samfunnet:
- Vikernes har flyttet til et bruk i Telemark, og både Hamsun og Vikernes er skeptiske til det moderne samfunnet. Samtidig viser de begge vilje til å provosere. Kanskje er det vi nordmenn som produserer slike, sier Rem etter TV-opptaket.

 

VikernesNY

Varg Vikernes da han erklærte seg ikke-skyldig for drap i 1997 (Foto: Scanpix)

En stor kunster

Etter at Vikernes slapp ut fra fengsel har han skapt oppsikt, blant annet med rasistiske uttalelser. Tidligere har Vikernes også uttrykt sympati med nynazister.

- Varg Vikernes er politisk kompliserbar, men en stor kunstner, sier Rem videre.
- De som misliker den sammenligninga, misliker det fordi de liker Hamsun. Men ingen går helt god for alt Hamsun står for.
- Og deri ligger komplekset?
- Ja. Om han kommer til å stå igjen som like stor som Hamsun etter sin død, er jo litt tidlig å si, men vi kan ikke se bort i fra det, mener Rem.

Tok ikke avstand fra kirkebrenning

Rems bok Innfødte Skrik tar for seg norsk black metal fra den spede begynnelsen på 80-tallet og frem til i dag, og også tidligere har Rem skapt debatt i forbindelse med boka. Da han ble intervjuet at bokprogrammet i forrige uke ville han ikke ta avstand fra kirkebrenning, men sa at det var noe som fascinerte ham.

Intervjuet med Rem hvor han diskuterer black metal med musiker Cornelius Jakhelln vises i kveld på NRK1 i kveld klokka 23.15.

 

Tags: , , ,

Del "- Varg Vikernes er vår nye Hamsun"
 

33 kommentarer på “- Varg Vikernes er vår nye Hamsun”

 1. [...] – Varg Vikernes er vår nye Hamsun [...]

 2. Synd.. sier:

  Jeg har stor respekt for det musikalske Vikernes presterer. Men jeg har vanskelig for å se at dette kan nå opp til Hamsun. Nå skal det sies at det praktisk talt er umulig å sammenligne slike ting da de er av så fundamentalt forskjellig karakter.

  Og at Vikernes sitt liv minner om Hamsun sine betraktninger om samfunnets utvikling, DET blir noe fjernt. Vi snakker her om Hamsun sin evne til å skildre sjelelige trekk, et samfunn som utvikler seg, og et menneske som søker seg bort fra alt dette men på en måte må sameksistere med det likevel. Det skal Hamsun ha æren for.. at Vikernes LEVER slik er noe annet enn å være i stand til å uttrykke det i en kunstnerisk form slik Hamsun gjorde.

  Men når det er sagt så tror jeg Vikernes er en mye dyktigere musiker enn Hamsun noen gang var. Uten at Hamsun blir noe dårligere forfatter av den grunn.

 3. Audun Autofil sier:

  Ser likhetene, men Hamsun var jo MYE større enn «Greven». Solgte bøker i massevis både i Norge mange andre land. Og gjør det fortsatt!

 4. Hmpf. sier:

  Den store, store forskjellen mellom Hamsun og Vikernes er at førstnevnte var en intellektuell kjempe, mens sistnevnte ligger dønn på gjennomsnittet. Ingenting jeg har lest om eller av den karen tyder på noe annet. Denne forskjellen er såpass viktig at det egentlig ikke er noen likhet i det hele tatt.

  Vikernes krampeaktige skriverier om seg selv kan man lese på burzum.org (f.eks. http://www.burzum.org/eng/library/a_burzum_story02.shtml), Hamsun finner du på biblioteket. Jeg tror Alan Partridges beryktede selvgode selvbiografi ville lignet veldig på denne «Grevens»: «Needless to say, I had the last laugh.»

 5. reidar sier:

  Er ikke bare i Europa Burzum og anna black-metal er kjende. Budde nokre år i Sinaloa, México, og den norske black-metallen hadde ei stor fanskare der, og ungdom flest visste godt om båe greven/burzum/varg, covenant, dimmu, windir og andre frå den norske svart-scena.

  Audun A: Hamsun har vel hatt «litt» fleire år på å selga utgjevnadene sine enn Vikernes, men berre vent!

 6. Pelvis sier:

  Det er nokre trekk som liknar. Utvilsamt. Da Hamsun virka, hadde det moderne gjennombrotet vore. Det syner at nokre idear frå den gong fortsatt har aktualitet. Det er snart 200 år siden Camilla Collet skreiv Amtmandens Døtre, og kvinner kjempar enno for sine rettigheiter. Gjennombrotslitteraturen er enno gangbar litteratur.

 7. Satan sier:

  Vikernes er en hjelpeløs tekstforfatter og middelmådig musiker. Stor fanskare gjør deg ikke til stor kunstner. Å sammenligne biografiske detaljer har heller ingenting med kunst å gjøre. Rem er på en uhyre søkt bærtur her.

 8. Laban sier:

  Greven er en mystifisert pudding. Skuffa over Rem som blir så begeistra for en nazinerd. Vikernes har da aldri kommet med noe som er verd å høre på? Skral filosofi uten sammenheng og middelmådig musikk. Jaja.. Det er vel på en måte interressant med drap av og til?

 9. Jarle sier:

  Døme på Burzums tekstlyrikk:

  Første vårens søndagsmorgen
  kan vi igjen se den skare.
  Er endelig slutt på sorgen,
  over åker løper hare

  Ikkje akkurat «Nu glider båten mot Skjærgårdsøen….»

  Håvard Rem har ein agenda: Skapa blest om boka si, som vel ikkje har fått den mottaking han hadde håpa på

 10. Jonny sier:

  Hva blir det neste? Ronny Pøbel, vår tids Bach..

 11. Fy Fasan sier:

  Varg er en drapsmann ! Det var ikke Hamsun!
  Et hån mot Hamsun og et hån mot slekta til ofret ! Skam deg REM !

 12. Halvard Henry Dahlberg sier:

  Rett og slett håpløst av rem, for en idiot sier jeg, Sammenligner en tilbakestående tulling med drap på samvittigheten mot hamsun. Hallo rem, voks opp a. Alle vet at hamsun gjorde noen valg i andre verdenskrig som ikke var bra, men en drittsekk var han ikke. Dette er rett og slett drøyt av rem. Blir rett og slett irritert av å lese det rem sier her….

  • Kris Koefoed sier:

   Nei, Hamsun ba ikke om å møte Adolf Hitler. Det møtet fant aldri sted. Hamsun ga aldri sin Nobelprismedalje til Goebbels. Han sto heller aldri på kaia i Bergen og ønsket tyske ubåtkapteiner lykke til med å senke norske og engelske sjømenn. Han skrev også helt overlegent. Langt fra medium navlebeskuende vrøvl. Amøber.

  • Kris Koefoed sier:

   Nei, Hamsun ba ikke om å møte Adolf Hitler. Det møtet fant aldri sted. Hamsun ga aldri sin Nobelprismedalje til Goebbels. Han sto heller aldri på kaia i Bergen og ønsket tyske ubåtkapteiner lykke til med å senke norske og engelske sjømenn. Han skrev også helt overlegent. Langt fra medium navlebeskuende vrøvl. Ingen amøber her.

 13. Historikern sier:

  Jo, Hamsun var faktisk en regelrett drittsekk. I tillegg til god forfatter. Han var en asosial menneskehater. En gambler, en narsisist og en nazist. Han var verken velfungerende eller samfunnstilpasset. Og han skrev bra bøker og hadde mange andre bra sider.

  Greven er da begavet han. Også med språk. Drapsmann eller ei. Får bare håpe for hans del at det ikke er den protestantiske gud som skal dømme han til slutt.

 14. dag reidar bye sier:

  For det første så hadde ikke Hamsun den uvanen at han drepte mennesker for å ofre til satan, slik Håvard Rem er så fasinert av.

  Ikke alle nynazister kan sammenlignes med Hamsun, kun fordi en deler politisk tilhørighet. Omtrent den eneste musikken Hamsun likte var en slager som het «La Paloma», fra midten av 1800-tallet, som er så langt borte fra Vikernes sin musikk som en kan komme. Hamsun hadde ellers ikke noe til overs for hverken musikere eller musikk.

  Håvard Rem har heller ingen rett til å tale på vegne av Hamsun, og bruke ham som inntekt for hans glorifisering av nazisme, kirkebranner og satanisme. En satanist vil være tiltrukket av naturen fordi den representerer noe brutalt. Hamsuns bonderomantikk representerer noe helt annet.

  • Anonym sier:

   Drapet Vikernes ble dømt for var intet rituelt drap, men resultatet av en skitten knivkamp, blant annet utløst av en disputt over penger fra Burzums platesalg.

 15. velvilje sier:

  Å hjelpe meg! Mannen – eller kanskje mennene? – er jo sjuk! Det går ikkje an å samanlikne ein bråkemusikar med nazi- og odinist-sympatriar med ein forfattar som _vart_ nazist på slutten av ei lang og imponerande karriere som forfattar. Kva har «Gruzom» gjort? Drepe ein mann og laga dårleg musikk. Hmasun er ikkje så langt nede som det krypet.

 16. Bjørnebær sier:

  Var Håvard Rem litt beruset på lydverket i går….Kan det ha påvirket noe med de noe uheldige uttalelsene? Eller er det majoriteten av oss som ikke klarer helt å se et hint av ironi i hans uttalelser? Dessuten, sånne uttalelser selger boka hans bedre enn kirikebranner selger black metal får’n tro.

 17. Thomas sier:

  Dette er kanskje det dummeste NRK har sluppet gjennom sensuren.
  Han finner likheter mellom Hamsun og Vikernes i at de er populære i samme land og er skeptiske til det moderne samfunnet. Hamsun var svært populær i svært mange land, ikke bare i Russland og Tyskland.
  Hamsuns skepsis til det moderne samfunnet lå heller i at han ønsket et annet samfunn. Dessuten begynte han ikke å skrive om landbrukssamfunnet før i «Børn av tiden», som kom ut når han var 54 år. En tenger ikke være psykolog for se at i den alderen begynner de fleste å vise skepsis til det fremvoksende samfunn og får en «alt var bedre før»-holdning.
  Hvordan kan NRK la denne mannen komme til ordet med sitt misvisende vrøvl?

 18. K.Ø.N.T. sier:

  En skikkelse lå der på bakken
  Så vond at de blomster rundt visnet
  En dyster sjel lå der på bakken
  Så kald at alt vann ble til is
  En skygge da falt over skogen

  Da skikkelsens sjel visnet bort
  For skikkelsens sjel var en skygge
  En skygge av vondskapens makt

  Fra Jesu Død, jeg vil si Greven er flink med språket!

 19. Slutter meg til de fleste kommentarene her. Rem vil selvfølgelig selge boka si, og NRK hjelper gladelig til med det. Den politiske zionisten Håvard Rem – som for noen år siden ikke ville redigere en bok med antikrigsdikt, men heller en bok med dikt om krig, slik at alle hylningsdiktene til krigens vesen fikk være med – ønsker i tillegg å tråkke Hamsun enda lenger ned i nazisumpen gjennom å koble en drapsdømt musiker med nazisympatier til det nobelprisvinnende forfatterskapet.

  Rem får her i pose og sekk: Mer oppmerksomhet, mer salg og enda mer nazigrums på hans hatobjekt Hamsun.

  Rem er minst like ekstrem ideologisk som Vikernes, med Rems støtte til det zionistiske prosjekt og den moderne masseutryddelsen av muslimer.

 20. Ruben sier:

  Altså, i bunn og grunn handler uttalelsen fra Rem om at Hamsuns og Vikernes’ kunstneriske verk skyggelegges av deres politiske ideologier.

 21. [...] – Varg Vikernes er vår nye Hamsun [...]

 22. wat?! sier:

  ikke bare er d et hån mot hamsun, d er et hån mot avdødes familie og hele norges befolkning. at han er en flink musiker er en ting, men å hylle han som en helt blir totalt feil. og jeg kan ikke forstå at dette blir sagt i media en gang!?

  dette er d merkeligste jeg noen sinne har sett.

 23. Mikhail sier:

  Jeg er fra Russland og jeg elsker hans musik!

 24. BIKK sier:

  Like stor som Hamsun – yeah right… (se vedlagte tekst fra denne Vikernes’ tekst til låten Dominus Sathans og bedøm selv)

  Imellom buskene vi stirret paa de
  som minnet om andre tider
  og fortalte at haapet var borte
  for alltid…

  Vi hoerte alvesang og vann som
  sildret

  Det som en gang var er nu borte
  alt blodet…
  all lengsel og sorg som hersket
  og de foelelser som kunne roeres
  er vekk…
  for alltid…
  vi har aldri levd

 25. [...] etter kom jeg over flere sitater som sier mye av det jeg mener bedre enn meg (selv om å kalle Varg den nye Hamsun kanskje er å strekke det litt langt?) Asbjørn Slettemark sa: På den ene siden mener jeg Vikernes [...]

 26. Smooth Jam & Hard Software sier:

  Jordbærsyltetøy og hjemmelaget brød er vel det beste som finnes? Og ikke glem peisen og regndagen perfekt for film. Med en god kopp kakao med marsmallows og krem (ikke glem det lille drysset med sjokolade pulver).

  –det beste med paske er Lerum solbærsirup, og akakonkurranser–

 27. [...] Da Håvard Rem var gjest i Lydverket tidligere i vår sammenlignet han Varg ”Greven” Vikernes…og fortalte at han anså Vikernes for å være den mest anerkjente norske metalartisten utenfor landets grenser.  På tross av karakteristikken tok det ikke lang tid før Vikernes reagerte på innholdet i Rems bok . I innlegg på sine nettsider kritiserte Vikernes boka på flere punkter og han har lagt ut en liste over faktafeil i Innfødte Skrik.  ”Etter å ha lest to sider skjønte jeg at dette ikke var historien om Black Metal, men enda en tulle-historie fra noen som ikke har begreper om faktaene eller hva som faktisk skjedde”, skriver Vikernes og hevder at Rem blant annet har tatt feil av hvordan Vikernes og Aarseth møttes første gang, hvordan de dannet Mayhem og datering av låter og andre band. [...]

 28. [...] Kristian ‘Varg’ Vikernes – Imagen extraída de NRK [...]

Legg igjen en kommentar