Greven er tilbake: rasisme, hat og en hvit Gud

Blackmetalere oppfører seg som “negre og homser”.

Skrevet av:
Publisert 12:09 19 november, 2009
greven

Greven i rettssalen da han ble dømt for drapet på Øystein Aarseth i 1993. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix

Varg Vikernes har en ny skive på trappene, men vil ikke lenger ha noe med black metal-miljøet å gjøre. Til det oppfører blackmetalere seg for mye som «negre og homoseksuelle», ifølge en ny pressemelding.

Metalnettstedet Blabbermouth la i går ut en melding om  at Varg Vikernes, som i 1993 ble dømt til 21 års fengsel  for drapet på Mayhem-gitarist Øystein Aarseth, samt tre tilfeller av grovt skadeverk etter tre kirkebranner, er klar med ny skive under navnet Burzum.  Meldingen som Vikernes selv har skrevet inneholder en rekke kontroversielle, rasistiske og hatefulle uttalelser.

Rasehets og homohets

Vikernes skriver blant annet at han tar avstand fra nåtidens black metal, som han anser som en parodi på black metal-scenen fra 1992-93, og han begrunner dette med at ”Blackmetallere vil sannsynligvis fortsette å bli drita og steine og på alle andre måter oppføre seg som den stereotypiske neger; de vil sannsynligvis fortsette å få utenlandske tribal-tatoveringer og kle seg, gå, snakke, se ut og oppføre seg som homoseksuelle”. For å understreke hvor han står i rasedebatten, har Vikernes gitt albumet tittelen Den Hvite Guden.

Den Hvite Guden

Vikernes, som i vår ble sluppet ut av fengsel etter å ha sonet til sammen seksten år, skriver videre i pressemeldingen at han ikke har noe til felles med annen black metal som gis ut for tiden, og beskriver sitt Den Hvite Guden som ”en musikalsk og lyrisk beskrivelse av den hvite guden, slik de kunne ha vært før de ble myter” og understreker at skiva er laget for ”en lytter som er villig til å sitte ned i ensomhet og tenkte på den hvite gud og våre forfedre og deres fantastiske, intelligente, positive, vakre, sunne og sterke kultur»

Blir film

Albumet skal være klart i mars-april, og vil også inneholde gammelt, uutgitt materiale. Vikernes  enmannsprosjekt Burzum debuterte i 1992 med albumet Burzum og har i ettertid gitt ut Det som engang var (1993)  Hvis lyset tar oss (1994)  Filosofem (1996), Dauði Baldrs (1997) og Hliðskjálf (1999), hvorav de to siste ble spilt inn mens Vikernes satt i fengsel. Vikernes bor nå i Bø i Telemark, sammen med to av sine barn og sin franske kone.

Tidligere i år ble det klart at   Jackson Rathbone skal spille Varg Vikernes filmen Lords of Chaos som omhandler det norske black metal-miljøet på nittitallet.

Er dette coveret på det kommende Burzum-albumet?

Er dette coveret på det kommende Burzum-albumet?

Tags: , , , , , , , , ,

Del "Greven er tilbake: rasisme, hat og en hvit Gud"
 

46 kommentarer på “Greven er tilbake: rasisme, hat og en hvit Gud”

 1. Multikrukke sier:

  Tar fullstendig avstand fra alt denne mannen står for, men han har en tendens til å komme med interessant musikk. Bør vel høres dette også

 2. Jon Eirik sier:

  Denne lille gutten er ikke veldig oppegående…desverre.

 3. [...] This post was mentioned on Twitter by Asbjørn Slettemark. Asbjørn Slettemark said: Black metal-folk er tatoverte negre som oppfører seg som homoseksuelle. Greven er tilbake: http://tinyurl.com/yf2huet [...]

 4. Eskil sier:

  Når man snakker om homohets; Det platecoveret var jo ikke direkte heterofilt..

 5. Kjetil sier:

  Hvilket plateselskap gir ut denne?

  Synes forøvrig ikke meldingen inneholdt så mye kontroversielt. Mesteparten var jo ganske informativt om den nye skiva…

 6. Kjell Åge sier:

  Burzum debuterte i 1992 med et selvtitulert album.

 7. Kjell Åge: Det har du helt rett i, og saken er oppdatert. Takk for fakta-arrestering!

 8. Snikh sier:

  Idiot! Som Eskil over her nevner, platecoveret sier sitt. Han har jo ikke greie på hva han snakker om.

 9. CR.Geir sier:

  Er nysgjerrig på hva denne ekstremt politisk ukorrekte mannen lager av musikk. Har aldri hørt på blackmetall før, men kommer til å kjøpe plata. Hva Greven står for politisk driter jeg i. Jeg respekterer han fordi han tør å stå oppreist og si hva han mener. Det er ikke mange som tør det idag. Vi er blitt til en saueflokk som dilter etter flertallet og mener det som er trygt å mene, meg inkludert og jeg skammer meg over det.
  Det er snart blitt slik at man utsetter seg selv for fare hvis man ikke uttrykker kompromissløs støtte til den radikale venstresiden og kompromiss løst hat mot USA og Israel og jeg blir mer og mer irritert over de ute på venstresiden som oppfører seg som holdnings-politi med arrestordre på alle som ikke vil føye seg etter deres system. Det blir en patetisk protest fra min side når jeg kjøper plata, men det er bedre enn å bare dilte duknakket etter venstresiden og nikke ivrig til alle slagordene deres og håpe at noen av dem ser hvor enig man er så man slipper å bli straffet.

 10. Tor sier:

  Ola og co har dessverre blitt en gjeng med selvhatere, som elsker å angripe modige nordmenn som står for noe. Varg Vikernes er slettes ingen liten gutt, han er en viktig intellektuell og stor kulturell bidragsyter.

 11. "Ola?" sier:

  For all del, skal få ytre sine meninger han altså. Men at han er en viktig person er faen meg bullshit. Kirkebrann og drap på agendaen er bare verdiløst! Jeg er ikke troende selv, men det finnes da grenser. Kulturell bidragsyter? Sette fyr på kultur er jo hva han den gang gjorde.
  Og er det ikke så mange som tør å si hva dem mener i dag? Der deler jeg ikke syn med deg, Geir. Her må du nok snakke for deg selv og dine, for i mine øyne syns jeg de fleste skal ha ordet og ytre sine meninger i dag. Og det på kryss av andre. Men hvis det du sier så stemmer, så er det bedre å holde kjeft enn å hetse homofile og fargede. Ondskap avler ondskap, og denne kar’n påvirker 14år gamle hobbysatanister til å hate verden uten å helt vite hvorfor. Hvis han føler seg som en større mann av den grunn, be my guest, men det er bare patetisk. Jeg elsker folk som tør å stå for det de mener jeg, men hele figuren her virker bare som et tåpelig forsøk på å være ekstrem.

 12. Musiker'n sier:

  Jeg vil si at Varg Vikernes helt klart har vært en stor kulturell bidragsyter her i Norge og for resten av verden. Jeg er glad for at han satte norsk black metal på verdenskartet, uansett virkemidler. Disse nye uttalelsene hans skaper kontrovers. Noe som er bra for å nå en større lytterskare. Black metal er blitt en utrolige bra kulturell vare. Look to Norway.

 13. jølle sier:

  WUHU! NYTT BURZUM-ALBUM OG NYTT DARKTHRONE-ALBUM (TROR JEG) … LYDDVERKET SKAFFZ INTERVIEWZZZZ

 14. Dølle sier:

  Uansett virkemiddel??? Drap var virkemiddelet hans. Det er fan ikkje greit!

 15. Jens Korg sier:

  Norsk Metal Vs Negre Jungle & Dubstep – «Raseblandings Helvete!»

  http://typerecords.com/typecasts/14

  Emperor: Towards the Pantheon
  Dom & Roland: The Planets
  Sunn (Featuring Malefic and John Wiese): Coma Mirror
  Loefah: Mud
  Steve Reich: Music for 18 Musicians
  Peverelist: Junktion (Shed Remix)
  Suicide: Dream Baby Dream
  Peverelist: Clunk Click Every Trip
  Spatial: 70810
  Hate: Pretty Boys Don’t Survive Up North
  Dark Throne: Translivanian Hunger
  Anstam: Brom
  Joker: Digi Design
  Julee Cruise: Falling
  Benga: Electro Scratch
  Anti-Pop Consortium: Ghostlawns (LFO Mix)
  Joker: Gully Brook Lane
  Jimmy Edgar: Pret-a-Porter

 16. Martin sier:

  Vel, de kirkebrannene var vel egentlig noe de fleste mener han «skrøt» på seg. Det var aldri noe bevis for at han hadde gjort det og at han faktisk ble dømt ble jeg litt overrasket over.

 17. henrik sier:

  han hadde bra musikk, og ola, 14 år gamle hobbysatanister? wth? bare fordi man er 14 og liker metal betyr ikke at man er satanist, og de fleste metal band i dag er ikke satanistiske

 18. Geir sier:

  sjelden jeg oppforderer til piracy, men det gjør jeg jaggu i denna saken. Ikke la den mannen tjene penger på salg av musikk!

 19. Ola sier:

  Personlig kunne eg ikkje ha vert meir einig med Varg angåande black metal gjengen, og tykkjer det er bra at han visar avstand frå dei degenerete masse-menneska som utgjer det miljøet.

  Andreas Øverland som har skrive denne artikkelen kan enten ikkje engelsk, eller så er han så ukjend med si eiga kulturarv (truleg ein kombinasjon) at han ikkje veit kva «den hvite gud» er. Reknar heller ikkje med at han bryr seg utover at terror-Varg har benytta seg av ordet «kvit» på platecoveret sitt.. Til den som har lese lydverket sin artikken; du bør lese den engelske på Blabbermouth. Du kunne kanskje lære noko om journalistikk, og at nordisk religion er noko djupare og kompleks enn at Tor med hammaren lager lyn og torden! Øverland har, i beste journalist and, teke bort alt som var meininga med pressemeldinga frå Vikernes si side, og skrive ein tulleartikkel som ikkje høyrer heime noko stad – spesielt ikkje på eit musikkforum!

 20. dritt sier:

  er møkklei denne slags blackmetal debatt.. til helvete med hele gjengen, imagehorer.. og vikernes kommer ikke unna han heller, tosk. om han så bare har skrytet på seg kirkebrannene så faller han forsåvidt under samme kategori. elendig musikk lager han også, forferdelig kjedelige greier. talentløst!

 21. “Ola?” sier:

  Hei, Henrik. Les blackmetal, kontra metal. Også tar du deg litt tid til å prøve å forstå hva «overdrivelse» er i praksis. 14, 15, 16 eller 13 for alt jeg veit, driter jeg vel i. Dessuten har jeg stor tro i at du leste hobbysatanist, med tanke på at du har quot’a meg så pent, har ikke sagt noe om reindyrka satanister her.

  Peace.

 22. “Ola?” sier:

  quote’a / quotet ***

 23. Asbjørn Slettemark sier:

  Greven engasjerer, selvsagt.

  På den ene siden mener jeg Vikernes er undervurdert som musiker. Hans bidrag til moderne undergrunnsmetal gjennom Burzum står i en særstilling, og Vikernes får sjelden den æren han fortjener. Emperor, Darkthrone, Mayhem osv nevnes alltid som de norske pioneerene, Burzum hører hjemme der oppe. Det er bare å sjekke Dunkelheit eller hele debuten for å få et innblikk i det.

  Meeeeeeen det er jo fryktelig problematisk når han kommer med vasete, hatefulle utspill som dette. Som vanlig skjærer han gud (hehe) og hvermann over en kam, langer ut mot folkegrupper, minoriteter og hva det måtte være, med et forskrudd syn på hvordan verden er satt sammen. De infantile uttalelsene om at metalfolket er negre og homoseksuelle er jo ikke engang verdt å debattere eller diskutere, det er jo bare godt gammalt rasistisk pisspreik. Om det ser ut som en spade, så er det alltid en spade. Og da kan man kalle det en spade. Og som en mørkhudet kamerat i musikkbransjen sier: «kommer han her, skal han få seg en god klessing, rett i gulvet». Skjønner den.

  Rasismegreiene er bare fjernt fjas, mens dette jallet om den hvite gud (Ola, vi fikk selvsagt med oss det som sto på Blabber) og skandinavisk mytologi er bare en bekmørk, avansert versjon av Engleskoler og annet tåkeprat som får mye plass i offentligheten om dagen. Det er i hvert fall bisart underholdende.

  CR Geir: at man er politisk ukorrekt betyr ikke at det man sier automatisk har verdi. Og det at man synes Greven sier rare eller kjipe ting, betyr ikke at man er en bleeding heart liberal communist.

  For videre underholdning og/eller krangling, anbefaler jeg at man sjekker dette innspillet fra den strålende amerikanske siden Metal Sucks. ROF LOL, som Egil på Datasupport sier:

  http://www.metalsucks.net/2009/11/18/varg-vikernes-feels-guilty-about-enjoying-sex-with-men/

  God kveld!
  Asbjørn

 24. Maxime sier:

  Hva er det med nordmenn og det å skille rasisme ut fra kulturen vår? Dette er det samme nazipakket som hamsun! Fy skam dere lydverket for å gi denne rasisten plateomtale! Denne mannen må fryses ut fra musikkmiljøet i Norge frem til han skjerper seg!

 25. BergenskGuru sier:

  Lite homoerotisk det mulige coveret da, ho ho

 26. Eivind sier:

  Blir interessant med nytt album, skal helt klart kjøpes.
  Deler Varg sin mening om at den gjengse blackmetaller oppfører seg som en degenerert ape. Hvor er denne nordiske stoltheten de så gjerne skal forfekte i musikken sin? Journalisten av artikkelen kunne forøvrig satt seg det minste inn i vår gamle tro før han skal utbasunere med at plateomslaget er rasistisk. Et tips er at det er Hod og Loke som er avbildet.

 27. *Gutfucker* sier:

  Streberske vibber fra grevegutt… Aske EP’n var litt fet.
  Jeg syntes personlig at HAN er en liten homo. Han er nok
  blitt inspirert igjen etter litt mye flerkulturelle anal voldtekter
  i buret…haha…

  Norsk Metal klarer seg uten.

  Kristin Halvorsen

 28. Tommy Følstad sier:

  Bra greven stå på du har lagd noe av den beste norske metall som er gitt ut bla dunkelheit, selv om du drepte en tvilsom fyr har du mange fans her ute.

  Homohets og andre tvilsomme individer fortjener bare og havne på grønmo i en søppelsekk.

  Keep up the good work, Vi trenger deg Burzum rules…..

 29. Håkon sier:

  Tror ikke greven mener noe av dette. Han er bare hypp på å selge skiver. Han har fransk kone. Det er vel bare for meg å si at alle franskmenn er noen jævla degoser og jødesvin og det faller på sin egen urimelighet. Alle han kaste ut påstander i media å få oppmerksomhet. Så lenge man bruker ordene neger og homo så blir det salg

 30. krukkefot sier:

  Interessant å se hva som skjer i kommentarfelt vær gang BM er tema. Men er det mulig å slutte å kalle Vargtassen for Greven? Enten får man bruke artistnavn, eller så får man bruke personnavn. Å kalle ham for Greven gir en merkelig legitimitet og status. Ja ja. det er vel BT sin feil :P

 31. Kåre G sier:

  Free speech for the dumb!

  klarer ikke helt hisse meg opp over dette. Syns fremdeles «halvape»-FRPeren i bystyret i Moss er drøyere, ikke på grunn av innholdet i utsagnet, men adressen på avsenderen.

  Vi tåler såpass drøye ting fra ekstremistene, men når de holdningene kommer inn i styre og stell…

  Men det er sikkert en annen debatt.

 32. Tor sier:

  Ser frem til de politisk korrekte her analyserer f.eks hip-hop syn på homofile, damer, politiet, hvite mennesker, jøder, black power osv osv.

 33. Tromsø sier:

  det er rasister hos alle hufarger! kom ikke å si noe annet

 34. Tromsø sier:

  Hva med reggymiljøet og alle homofobene og kvinne undertrykkerne og rasistene der..

 35. .... sier:

  Poenget er vel ikke hvordan alle andre er, men siden det er en sak om denne mannen, så er det ganske åpenbart at det er han det går hardt utover.
  Er vel ingen her som har påstått at Vikernes er vår eneste rasist?

 36. jølle sier:

  Jeg tror folk bør legge fra seg det bildet de har fått av Varg Vikernes gjennom media. Det er nok veldig pynta på for å skape sensasjon. Norsk media suger nemlig til å ta seg av sånne typer saker. «Blackmetallere ofret barn til Satan» LOL …

  Norske journalister bør lære seg at det er forskjell på å dekke en sak i media og å fortelle en spennende historie til noen venner. Man må ta det hele litt mer mer seriøst og bruke litt god gammaldags kildekritikk.

  Euronymous var et rasshøl av dimensjoner (også en genial musiker da) iflg. hans egne bandmedlemmer og flere andre i det etterhvert så beryktede norske black metal-miljøet som gikk rundt og skrøt at han hadde tatt livet av folk tidligere og som selv truet Vikernes med å drepe han. Den siden av saken har sjelden kommet til syne i mediedekningen.

  Jeg tror også Euro har en god del av ansvaret for at Vikernes ble (forhåndss)dømt for kirkebrannene, selvom det aldri forelå bevis.

  Varg Vikernes synes for meg å være en meget intellegent og oppegående mann med noen meninger og politiske ståsted som jeg ikke kan si meg enig i. Dessuten lager han fantastisk bra musikk.

  Om han vil være rasist, så greit det, han sier jo selv at hat og vold ikke er med i bildet. Jeg personlig ser raseblanding som noe veldig naturlig og noe jeg ikke gidder å kaste bort så mye som en kalori på å prøve å bekjempe. Dessuten har jeg mange flerkulturelle venner som er veldig ålreite folk.

  Og Lydverket: Det er feigt å bare poste deler av artikkelen Vikernes posta på sida si. (Burzum.org dersom dere ikke visste det) Noe av det viktigste for journalister når de dekker saker bør være å prøve å gi leseren hele bildet etter min mening.

 37. Maria sier:

  For et troll! Jeg skjems av å være norsk når jeg leser om Varg. Slike holdninger hører tilbake til kolonitiden.
  Kriminelle rasist – æsj!

 38. Tor sier:

  @Maria, Norge trenger deg ikke. Emigrer! Helst til Afrika. Da får du som kvinne faktisk lov til å utføre 80% av alt kroppsarbeid, mens mannen din gjør ingenting. Lykke til!

 39. Asbjørn Slettemark sier:

  Tor (og alle andre),

  Skjønner at dette er en sak hvor det fort koker over, men dropp de negative personangrepene på folk som poster her.

  Greven får gjerne tåle litt av hvert etter sitt knallharde utspill, men folk (som Maria) skal få love å poste her uten å få «emigrer til Afrika fordi der er mennene så late»-meldinger slengt etter seg.

  Asbjørn

 40. In the shadows sier:

  Varg Vikernes er den største og modigste mannen som er fostret i Norges land etter krigen. Han har vist at han er utrolig sterk og ikke lar seg kue, selv etter et fengselsopphold som har inneholdt avstraffelser og ren tortur. Som musiker er han kanskje ikke den mest begavede, men bevares, han gir likevel ut den mest interessante musikken. Den står nemlig for noe, og inneholder ikke bare en masse piss en eller annen døgenikt har lagd for å tjene penger. Heia Varg!!!

 41. Bendik sier:

  Hey hey, har bare lagt merke til at ingen påpeker at albumet ikke er homoerotisk. det er et bilde av loke og han andre fyren som drepte balder. ingen som kan noe noe om norrøn mytologi her? anyways, han er ikke helt frisk i huet han varg fyren.

 42. Øyvind sier:

  Er stor fan av musikken til Vikernes, gleder meg som en unge til å høre Burzum i metallform igjen (de to siste han spillte inn i fengselet var mer i ambient-gaten grunnet at han kun hadde synth tilgjengelig).
  Kan se på denne skiven som BM`en sitt svar på Guns`n roses når det kommer til ventetid, siste metallplata kom i 96.

  Min teori rundt tittelen på plata er at han igjen ønsker å bli svartmalt i media, for så å stå frem og si at «denne skiva handler om Baldr, valgte tittelen pga at han går igjen i ulike kulturer under navn som Apollon, Baldr, Belenus, Belus, Bragi, Byelobog, Jarilo osv, er så typisk media og tolke meg feil, og det eee klinnkende klarrrt!» (har han allerede sagt på hjemmesiden men er jo fint kuttet ut av media for å skape overskrifter)
  Kommer han igjen til å selge 70 000 plater ekstra grunnet mediahysteri, ikke akkurat en moralsk måte å promotere seg på, men litt bedre enn å svi av kirker.

 43. eximo sier:

  varg vikerness er en rasist!
  jeg liker black metal men hvorfor blande rasisme i norsk black metal!!!!!!?????????????…

 44. sviker-ness sier:

  vikerness er en kødd som sier dritt om black metal.
  jeg skal i hvertfall ikke kjøpe CDen hans.
  jeg har hørt alle burzum sangende men Mayhem knuser han!!!!!

  hvorfor drepe aarset????

  idiot !

 45. [...] Etter at Vikernes slapp ut fra fengsel har han skapt oppsikt, blant annet med rasistiske uttalelser. Tidligere har Vikernes også uttrykt sympati med nynazister. [...]

 46. [...] nevnte jeg at Varg var i gang med et nytt album, og nå er det altså realitet: Burzum er tilbake. Lydverket og Profeten Hastur meldte tidligere om at han mente at blackmetallere oppførte seg om negre og [...]

Legg igjen en kommentar