Musikkens toppidrettsutøvere

Blod, svette og slit preger trommeslagerens hverdag. Frost (Satyricon) og Brann Dailor (Mastodon) forbereder seg imidlertid til konsert på høyst ulike måter.

Skrevet av:
Publisert 15:37 21 februar, 2012

Det er ikke alltid helt lett å få øye på dem bakerst på scenen. Men trommisen er ofte det mest hardtarbeidende bandmedlemmet, med stygge skader, blemmer og blod å vise til (samt kroppslig og sjelelig slitasje å føle på) etter endt gig. Det gjelder i aller høyeste grad den hardtslående batteristen Frost, som befinner seg på trommekrakken i metalbandene Satyricon og 1349.

Da Lydverket ble med ham i forkant av konsert med sistnevnte band, var det til forveksling likt å følge en toppidrettsutøver i forberedelsene før en viktig konkurranse.

For der resten av bandet tilbringer timene før de innfinner seg på scenen i avslapningsmodus, bruker Frost gjerne tre timer på solotromming, trening, oppvarming – og yoga. Oppvarmingsopplegget er spesialsydd av Olympiatoppen, og skoene han bruker av samme type som Formel 1-sjåfører har på seg under sine løp. Og alle disse forberedelsene er høyst nødvendige, hevder han:

- Det er det som kreves for min del, i hvert fall. Og det synes jeg det er verdt. Det er jo dette jeg lever og ånder for.

I skarp kontrast til Frosts toppidrettsaktige fokus står Mastodon-trommeslager Brann Dailors hakket mer tilbakelente ritualer. I motsetning til Frost har han verken vært plaget med skader eller følt noe spesielt behov for å tøye ut etter konsert. Men også Brann er klar på at han har den fysisk sett mest krevende jobben i bandet. Og han er forberedt på ettervirkningene.

- Jeg har ikke hatt noen skader ennå. Men jeg er sikker på at det vil komme. Jeg slipper ikke unna. Dette kommer i alle fall til å resultere i alvorlig hørselstap.

Se mer om hvordan sliterne bakerst på scenen forbereder seg i reportasjen øverst i saken!

Tags: , , , , , ,

Del "Musikkens toppidrettsutøvere"
 

8 kommentarer på “Musikkens toppidrettsutøvere”

 1. Marius sier:

  «Jeg kommer nok til å få ødelagt hørsel.» Hva med ørepropper?

 2. Anonym sier:

   Yeah!
  Frost er den råeste speed-trommisen!

 3. Anonym sier:

  Hvor går grensen mellom musikk, idrett og sirkus?

  Utøvelsen disse trommeslagerne driver med har større innslag av idrett enn musikk – og den akrobatiske delen er nærmere sirkus.

  Å kalle dette for toppidrett er en fornærmelse mot dem som virkelig driver med det, f.eks Andreas Thorkildsen og Petter Northug.

  Dailor tar forbausende lett på hørselsutsiktene sine – han kan ikke ha den fjerneste idé om hva det vil si å rammes av øresus eller hørselstap. Han er åpenbart oppmerksom på problematikken; derfor blir det amatørmessig at han ikke tar sine forholdsregler.

  Raske basstrommer er imponerende på samme måte som en jonglør med kjegler – men det blir ikke nødvendigvis musikk av det.

  Felles for disse trommeslagerne er at de svinger som en gråsmed på en dårlig dag.

  V

  Journalistenes hang til å idolisere og hause opp alt og alle innen artistbransjen, er påfallende. Ikke en artikkel uten å genierklære noen eller kåre en verdensmester. Konge, dronning, prinsesse, verdens beste og folkekjær – og nå også toppidrettsutøvere.

  • «Raske basstrommer er imponerende på samme måte som en jonglør med kjegler – men det blir ikke nødvendigvis musikk av det.»

   Bare fordi du syns det går litt raskt i svingene, betyr ikke det at det ikke er musikk. Veldig mange metalmusikere er utrolig dyktige og behersker sitt instrument med enorm presisjon. At mange syns det høres ut som «piggtrådmusikk» – og alt annet sjangeren og dens undersjangre blir kalt – er deres eget tap.

  • «Raske basstrommer er imponerende på samme måte som en jonglør med kjegler – men det blir ikke nødvendigvis musikk av det.»

   Bare fordi du syns det går litt raskt i svingene, betyr ikke det at det ikke er musikk. Veldig mange metalmusikere er utrolig dyktige og behersker sitt instrument med enorm presisjon. At mange syns det høres ut som «piggtrådmusikk» – og alt annet sjangeren og dens undersjangre blir kalt – er deres eget tap.

  •  Bare for å ha premissene i orden, og for å henge med på den/de slutningen(e) du leverer; hva i alle dager er en «gråsmed», og hva betegner dennes dårlige dag?  Og om ikke teknikken til disse to karene, på hver sitt vis er eminent, så vet jeg sannelig ikke hvilke referanser du måler dem etter! Buddy Rich? Neil Peart? Kom med det …

 4. Anonym sier:

  For et billig ludder han er som viser seg toppløs offentlig.

Legg igjen en kommentar