James Blake. Foto: Promo

James Blake. Foto: Promo

James Blake - James Blake

Å lytte mellom lydene

Engelske James Blake debuterer med et komplekst og egenrådig album der stor skjønnhet bor i begrensningene.

Skrevet av:
Publisert 20:25 7 februar, 2011

23 år gamle James Blake kom fra venstre og satte sitt umiskjennelige preg på den britiske popvirkeligheten i 2010, med tre rikt sammensatte EPer og en slående intim versjon av Feists «Limit To Your Love» som de tyngstveiende årsakene til jubelbruset som har skylt over ham, inkludert fra Lydverkets eget kontorlandskap. Er det mulig å leve opp til sånt? Svaret er, i det store og det hele, et rungende ja.

Med hørbar bakgrunn som musikkstudent, betydelig fingerspissfølelse som produsent og impulser som strekker seg fra pianojazz og klassisk musikk til soul og dubstep, ligger svært mye av Blakes appell i hvor sømløst han lapper sammen tilsynelatende inkompatible uttrykk, etter først å ha hogd dem i fillebiter med nifs presisjon.

Tvillingsporene «Unluck» og «The Wilhelm Scream», som sparker i gang ballet på like deler mjukt og myndig vis, er to slående eksempler på hvor mye et lydbilde kan romme i kraft av nettopp sin egen begrensning, der en løsrevet vokalklynge eller et hjemsøkt skarptrommeslag kan lodde nærmest uutholdelige emosjonelle dyp. Forestill deg D’Angelo oppvokst i London på nittitallet, og… Vel, du er fortsatt ikke i nærheten.

«The Wilhelm Scream»:

«Limit To Your Love» fungerer som forventet enda bedre i albumkontekst enn på egenhånd, men flere av låtene som omgir den vil garantert skremme vannet av de som har forvekslet Blake med mer vokalsentriske størrelser som Antony Hegarty. På det avsluttende trespannet «To Care (Like You)», «Why Don´t You Call Me» og «I Mind» truer skillet mellom organiske og elektroniske elementer kontinuerlig med å bryte sammen, og vokallinjer, instrumentering og melodi krenger mot hverandre i grenselandet mellom eufori og sjøsyke.

James Blake vil med andre ord neppe gjøre opphavsmannen til allemannseie; til det låter den for strengt og egenrådig, for ikke å si fremmedartet. Men den kan kjapt ende opp som en Voodoo oppdatert for en generasjon briter flasket opp på dubstep, og det er pinadø ikke den verste skjebnen en plate kan lide.

Marius Asp

Tags: , , , , ,

Del "Å lytte mellom lydene"
 

12 kommentarer på “Å lytte mellom lydene”

 1. Fritjof sier:

  Fine saker, men litt mye autotune kanskje?

  • bonbon sier:

   Folk burde slutte å se ned på autotune, og heller se på det som et virkemiddel innen moderne musikk. Dessuten bruker han ikke autotune, han bruker vocoder.

 2. la sier:

  ^ helt enig. hadde resten av cden vært like bra som wilhelm scream kunne jeg slengt en 5er på den. men flere av sangene er bare overprodusert graps. terningkast 2.

 3. Erik H sier:

  Dette er et album som utvilsomt vil provosere enkelte – og glede andre tilsvarende. Men femmeren er fortjent, dette låter både originalt, emosjonelt og friskt. Sjekk også ut de to EPene hans fra i fjor, «CMYK» og «Klavierwerke». Fabelaktige de også.

 4. Bakfugl sier:

  Mye har tydeligvis skjedd siden «you raise me up». Skal sjekke ut!

 5. [...] nylig ga ut sin første plate, begeistret han musikkentusiaster i både hjemland og utland – ikke minst Lydverkets anmelder – med sin vakre stemme ikledd usedvanlig minimalistiske, elektroniske [...]

 6. [...] tilbake til Oslo i Middelalderparken i august. Det selvtitulerte albumet som kom tidligere er garantert slitesterkt nok til at dette blir stas nær sagt uansett, men vi håper og tror festivalen gir fyrens bassduvende, [...]

 7. [...] James Blake og The Weeknd har i løpet av de siste par månedene blitt belønnet med femmere på terningen av [...]

 8. [...] jeg selvfølgelig skal delta på. Det blir sikkert veldig kult! Av artistene er det Portishead og James Blake jeg gleder meg mest til å [...]

 9. [...] på Sjøsiden. Marius Asp anmeldte det selvtitulerte debutalbumet til briten som han belønnet med terningkast fem og disse ordene: “23 år gamle James Blake kom fra venstre og satte sitt umiskjennelige preg [...]

 10. [...] Les anmeldelsen: Å lytte mellom lydene (5/6) [...]

Legg igjen en kommentar