De nye myke mennene

De nye myke mennene

De er debutanter, de er følsomme, de lager nyskapende, urban musikk og vi elsker dem. Vi ser nærmere på firkløveret James Blake, Jamie Woon, Frank Ocean og The Weeknd.

Skrevet av:
Publisert 16:12 5 april, 2011

Siden 2010 ble til 2011 har de dukket opp på radaren én etter én; sarte, alvorstyngede unge menn med silkemyke stemmer, som flytter musikalske grenser med moderne og nedpå musikk – og nesten får oss til å dævve av begeistring.

Både James Blake og The Weeknd har i løpet av de siste par månedene blitt belønnet med femmere på terningen av Lydverkets anmeldere, mens Frank Ocean like godt gikk hen og tok full pott for sin første mixtape. Om et par uker er det Jamie Woons tur, når debutalbumet Mirrorwriting ser dagens lys. Etter de foreløpige smakebitene å dømme, P3-låtene «Night Air» og «Lady Luck», er det lite sannsynlig at han vil stå tilbake for sine sjelebrødre.

Selv om de kommer fra hver sin side av Atlanteren, har ulik bakgrunn og opererer i ulike sjangre, lurer de ikke oss – disse debutantgutta har noe til felles!

Derfor vier vi hele tirsdagens Lydverket-sending til de nye myke mennene. Med hjelp fra DJ Silje Larsen Borgan og Smug-redaktør og Hove-pressesjef Gaute Drevdal sørger programleder Ruben Gran for at du lærer dem bedre å kjenne, og blir litt klokere på tidsånden de er en del av.

Hør reprise av sendinga her!

Av de fire er definitivt James Blake (22) og Jamie Woon (28) de to med likest bakgrunn, ettersom begge kommer fra London og begynte å produsere elektronisk musikk inspirert av byens vitale dubstep-scene.

Hør mer på James Blakes og Jamie Woons offisielle YouTube-kanaler.

Frank Ocean (23) er på sin side en del av det nettopp Hove-bookede hiphop-kollektivet Odd Future Wolf Gang Kill Them All (OFWGKTA), holder til i Los Angeles (men kommer fra New Orleans), og la i mars ut mixtapen nostalgia,ULTRA for gratis nedlasting etter at det aldri skjedde noe med Def Jam-kontrakten hans.

Før den tid hadde han rukket å skrive låter for både John Legend, Brandy og Justin Bieber – og nylig ble han jammen huket inn av Beyoncé, også.

Frank Ocean – Swim Good by getfamiliar

Sist, men ikke minst har vi Toronto-baserte The Weeknd, anført av r’n'b-sangeren Abel Tesfaye. Det har vært mye hemmelighetskremmeri rundt prosjektet, og selv om ryktene har gått om at det var Drake-produsent Noah Shebib som sto for produksjonene på debut-mixtapen House of Balloons, er dette avkreftet av The Weeknd selv. Illangelo og Doc Mckinney er derimot involvert.

House of Ballons finner du på hjemmesida deres, hvor den ble sluppet for et par uker siden.

Hvis du vil høre mixtapen før du laster den ned, finner du hele på The Weeknds Soundcloud-side.

James Blake på Parkteatret i Oslo, 1. april 2011. (Foto: Anne Valeur)

Tags: , , , , , , , , , , ,

Del "De nye myke mennene"
 

14 kommentarer på “De nye myke mennene”

 1. Joakim sier:

  Frank Ocean virker fantastisk! Digger hans album/mixtape

 2. magnus sier:

  Jamie Woon kommer til Oslo 21. mai. Blir fint det!

 3. Myke menn?
  Hva er det for noe??
  Like myke som de hardkokte, STATSFEMINIST-FUNDAMENTALISTENE……mannshaterne som lager helvete på jord for ordenlige mennesker; og menn……jfr. filosofen Nina Karin Monsens verker om emnet.
  http://www.youtube.com/normalwomen
  http://www.twitter.com/madjournalists

  • Rannveig Falkenberg-Arell sier:

   Vel, hvis du leser saken så kommer det vel frem at det vi mener med «myke menn» i denne sammenhengen er «sarte, alvorstyngede unge menn med silkemyke stemmer, som flytter musikalske grenser med moderne og nedpå musikk». Rett og slett.

 4. MRLOVLIE sier:

  Finnes det ingen podkast av denne sendingen?

  • Rannveig Falkenberg-Arell sier:

   Dessverre har vi ikke lov til å podkaste sendinger med så mye musikk, men saken er nå oppdatert med en link til reprisen i NRKs nettradio! Denne, altså.

 5. Listetopp sier:

  Vel og bra det. Men skulle ønske vi snart fikk et musikkmagasin på TV. Ikke bare et program for kjedelig og gjerne litt sær (u)popmusikk. Finnes da annen musikk her i verden. Vi fikk jo bokmagasin og filmmagasin i den nye «kulturstripa», men musikkprogram det fikk vi ikke.

 6. Kris10 sier:

  Kølet er så mjuuuuukt

 7. [...] Les: De nye myke mennene [...]

 8. [...] De nye myke mennene [...]

Legg igjen en kommentar