Foto: Promo

Foto: Promo

Destroyer - Kaputt

Balansekunst

Ikke la deg lure av navnet: Destroyer har skapt et av årets vakreste popalbum.

Skrevet av:
Publisert 15:03 22 juni, 2011

Destroyer er verken mørkt, brutalt eller destruktivt. Bandet, med indieveteran  Dan Bejar fra The New Pornographers i spissen, har derimot latt seg inspirere av soft rock, flinkispop og myk jazz, og leker seg med alt som er glatt, klisjefylt og delikat på sitt siste album Kaputt. De ni låtene rommer blant annet pompøse blåsere og behagelige vokalharmonier – et uttrykk mange skyr. Slik utfordrer Bejar oppfatningen av intelligent pop, og Kaputt dytter hele veien grenser for hva som er «lov».

Uttrykket på Kaputt er svevende, sløvende og sofistikert. Det lyder totalt annerledes enn Destroyers åtte foregående album – men er tuftet på det samme; nemlig stor låtskriverkunst – og åtte minutter lange «Suicide Demo For Kara Walker» er albumets mest rørende låt.

Underfundige tekster og en nedslipt, nærmest likegyldig vokal står hele veien i fin kontrast til det gjennomproduserte lydbildet. Fra den fengende åpningslåta «Chinatown» via funky «Song for America» til den episke avslutningen «Bay Of Pigs» er Bejars univers på samme tid både behagelig og avansert.

I tillegg til å være et av de fineste popalbumene som er sluppet i år, er albumet definitivt Destroyers beste. Dette er mye takket være Bejars evne til å lage nyskapende musikk av virkemidler mange anser som loslitte og utdaterte – og glimtet i øyet som hele veien er tilstede, og hindrer det delikate og finslipte uttrykket i å virke overdrevent selvhøytidelig.

Trine Aandahl

Hør platen i WiMP eller Spotify!

Tags: , , , ,

Del "Balansekunst"
 

9 kommentarer på “Balansekunst”

 1. GoldenHymn sier:

  En litt vel enkel anmeldelse av en nydelig plate – en av årets beste med den nyutgitte «Bon Iver, Bon Iver». Mye av det du skriver stemmer for så vidt, men savnet bare litt mer dybde. Og helt til slutt: Hvorfor kommer denne anmeldelsen et snaut halvår etter at albumet ble gitt ut?

 2. Urban Turban sier:

  For meg har dette vært årets LP helt siden februar, men jeg synes likevel det er fint at også musikkanmelderstanden nå etterhvert har oppdaget denne slik at flere her på berget får et veldig bra tips om en superbra skive. Spiller på Øya i sommer da med stort orkester, kunne vært nevnt!

 3. [...] Destroyer (CA) spiller på Vika. Trine Aandahl mente Destroyer laget årets vakreste popalbum og ga plata terningkast fem. Lydverkets Amund Grepperud er hjertens enig. Her er hans [...]

 4. [...] Destroyers konsert på Øya til en like behagelig og vakker opplevelse som bandets årsferske album Kaputt; men når musikken omsettes til liveformat, kommer det tydelig frem hvor stor rolle bandet forøvig [...]

 5. [...] SKoA) Destroyer står ifølge Lydverkets anmeldar Trine Aandahl for “et av årets vakreste popalbum”. Videoen til låta “Savage Night at the Opera” er ikkje all verden, men låta er [...]

 6. [...] etter at den europeiske bluesen så dagens lys mener Bejar låtene på det kritikerroste albumet Kaputt heller bør omtales som [...]

 7. [...] Les anmeldelsen: Balansekunst (5/6) [...]

Legg igjen en kommentar