Tyler, The Creators Goblin er å finne på Lydverkets liste over årets beste skiver. Foto: Promo

Tyler, The Creators Goblin er å finne på Lydverkets liste over årets beste skiver. Foto: Promo

Det beste fra 2011

Lydverkets redaksjon har plukket sine favorittplater fra 2011, og oppsummeringen fortsetter en hel uke til ende. I dag: 20.-16. plass på vår internasjonale liste.

Skrevet av:
Publisert 16:37 5 desember, 2011

Det er den tida på året. Alle kort skal på bordet, plater skal veies og vurderes, listenerdene skal endelig få sine dager med lykke før feit mat skal fortæres og roen senker seg.

Denne uken presenterer vi platene som har snurret tyngst i Lydverkets åpne kontorlandskap gjennom 2011, med fem nye plater hver av dagene frem mot torsdag.

Da legger vi ut våre fem favoritter blant de internasjonale utgivelsene. Mandag 12. desember setter vi av dagen til å kåre våre 10 norske favorittplater fra året som snart er omme.

Men først: Plass 20.-16. blant de internasjonale platene, stemt fram og presentert av Lydverkets redaksjon.

20. Destroyer – Kaputt

Det tok Daniel Bejar og hans Destroyer ti år å lage sin definitive plate. Kaputt blander kanadisk indierockestetikk med kjølig 80-tallsproduksjon, David Bowie-lakonisk vokal, drømmende saksofonarbeid, og underfundige, morsomme tekster.

Fra åpningen med ”Chinatown og den småfunky balladen ”Blue Eyes” til det 11 minutter lange avslutningseposet ”Bay Of Pigs” er Kaputt en av årets mest lavmælte, men samtidig overveldende album.

Asbjørn Slettemark

Les anmeldelsen: Balansekunst (5/6)

19. Veronica Maggio – Satan i gatan

Veronica Maggio har gjort det igjen. Hun har rett og slett laget en perle av at popalbum. Hun har tatt sin umiskjennelige soulpop Norge ble så glad i med skiva Och vinnaren är… (2009) og dratt det enda litt lenger i retning selve popmusikken, og selvsagt, som seg hør og bør i 2011, blandet inn en dæsj elektronika.

Men først og fremst serverer Maggio oss denne gangen langt mer personlige tekster. Bruddet med artisten og hennes tidligere produsent Oskar Linnros har åpenbart gjort underverker for tekstene, for linjer som «du kan gråta mitt på gatan, men jag glömmer aldrig bort vad du gjort. Du får passa dig som satan, för jag glömmer aldrig bort vart du bor» har akkurat den perfekte miksen av sårhet og fandenivoldskhet som gjør tekstene interessante å høre på.

Dette føles ekte – mye takket være Maggios insisterende stemme, men også hennes nye produsent Christian Walz. Fra den superenkle (og kanskje platas vakreste låt) «Snälla bli min» (som faktisk kan minne noe om Walz’ sitt poppraktverk «Never Be Afraid Again» fra 2007) til deilig frekke og allsangvennlige «Jag kommer». Med denne plata beviser Veronica Maggio at hun kan lage musikk både for dansegulv og knuste hjerter.

Ellen Ramstad

Les anmeldelsen: Nærgående gatepop (5/6)

18. Rival Sons – Pressure & Time

Rival Sons spiller rock slik Led Zeppelin og Free mente man skulle gjøre det, med frekke riff, buldrende bassganger og trommer som legger seg utover hele stereoflaten. Pluss på en god dose 60-tallssoul, og du har lyden av ”Pressure & Time”.

Det som gjør at Rival Sons hever seg over alle retrorockkolleger, er at de er så trygge på rockeformen at de kan konsentrere seg om å skrive låter. Tittelsporet er en av årets flotteste låter uansett sjanger, ”All Over The Road” er låten du bruker til å teste det nye bilanlegget ditt, og ”Only One” er soulballade slik man ikke trodde de kunne synges lenger.

Les anmeldelsen: Frihet, damer og deilig rock (5/6)

Asbjørn Slettemark

17. Kate Bush – 50 Words For Snow

Enkelte plater er større enn livet. En av dem er 50 Words For Snow. Jeg kunne for så vidt skrevet et lite essay kun om høydepunktet «Snowed In At Wheeler Street», som i tillegg til å være en av de mest episke og rørende kjærlighetslåtene på lenge (les: den handler om et par som reinkarneres og forelsker seg i hverandre gjentatte ganger fra Romerrikets fall og frem til idag) er en duett med en Elton John som låter mer ekte enn på flere tiår.

Men når et album er så gjennomsyret av kjærlighet som dette, føles det både paradoksalt og genialt at det på overflaten er en konseptuell skive om vinteren, som «Misty» illustrer aller best, en tretten minutter lang jazzlåt om ulykkelig kjærlighet med en snømann. Og nettopp derfor kommer dette til å være det mest fantastiske albumet man kan ta med seg inn i vinterdepresjonen i år. Eller hjem til jul. Jeg skal i hvert fall gjøre begge deler. For 50 Words For Snow er et av de aller vakreste albumene på veldig, veldig lenge.

Kim Klev

16. Tyler, The Creator – Goblin

2011 var ikke gammelt da låta «Yonkers» røska meg ut av februarkuldas nummenhet. Og etter det har jeg og Tyler, The Creator opplevd mye sammen.

Han har vært med meg på styrketrening. Han har vært der når jeg har vært sinna og frustrert, og når jeg har gjort meg klar for fest. Og sammen med resten av OFWGKTA, fikk han fikk meg til å strippe ned til bikinitoppen under årets varmeste konsertopplevelse i  Cosmopol-teltet på Roskildefestivalen (en konsert som for øvrig endte med at strømmen ble kuttet, etter at Tyler stagedivet fra rullestolen sin og ut i publikum, med beinet i gips).

Les anmeldelse: OFWGKTA, Hove (6/6)

Goblin er Tyler, The Creator knallhard og kompromissløs, sjokkerende og smakløs, mørk og ikke minst, morsom. Ikke alt er like bra, men jeg lar meg sjarmere, selv om Tyler jobber hardt for å være alt annet enn sjarmerende. På «Radicals» bruker han ordet fuck mer enn 100 ganger, blant annet når han oppfordrer til ”Kill People, Burn Shit, Fuck School”. Og jeg tenker at Tyler, The Creator er fryktelig søt når han er sint – og trykker på play igjen.

Siri Knudsen

Les anmeldelsen her: Svart framtid (5/6)

I morgen: Plass 15.-11.!

Sjekk Lydverkets årslister i WiMP eller Spotify (oppdateres daglig!)

- – -

Hederlig omtale:

- – -

21. Terius Nash – 1977

22. Gillian Welch – The Harrow & The Harvest

23. Tom Waits – Bad As Me

24. Fucked Up – David Comes To Life

25. Adele – 21

26. Decemberists – The King Is Dead

27. Iceage – New Brigade

28. Machine Head – Unto The Locust

29. Negative Plane – Stained Glass Revelations

30. Real Estate - Days

31. St. Vincent – Strange Mercy

32. Denison Witmer – The Ones Who Wait

33. In Flames – Sounds Of A Playground Fading

34. Morbus Chron – Sleepers In The Rift

35. Nero – Welcome Reality

36. Rustie – Glass Swords

37. Title Tracks – In Blank

38. Cass McCombs – WIT’S END

39. Lil Wayne – Tha Carter IV

40. Z-Ro – Meth

Tags: , , , , , , , , , , ,

Del "Det beste fra 2011"
 

43 kommentarer på “Det beste fra 2011”

 1. Watch the thorne på første plass? I hvert fall på min første plass!

 2. Snorre Jensen sier:

  Graveyard, Hisingen Blues må jo vinne!!!

 3. Snorre Jensen sier:

  Graveyard, Hisingen Blues må jo vinne!!!

 4. Anonym sier:

  «Bad as me». Ingen over, ingen ved siden. Plasseringa på 23.plass (under hederlig omtale) er helt klart en bommert av de sjeldne.

 5. Brage E. Herlofsen sier:

  Lurer på hvem som vinner, for min del håper jeg på enten Little Dragon – Ritual Union, Fleet Foxes – Helplessness Blues, Yuck – Yuck, The Beach Boys – The SMiLE Sessions, eller M83 – Hurry Up, We’re Dreaming

  • John Scott sier:

   Little Dragon – Ritual Union — ikke hørt det ennå
   Fleet Foxes – Helplessness Blues — for anonymt
   Yuck – Yuck — bør være topp 10
   The Beach Boys – The SMiLE Sessions — antologi, kan ikke vurderes
   M83 – Hurry Up, We’re Dreaming — bør være topp 5

 6. Brage E. Herlofsen sier:

  Lurer på hvem som vinner, for min del håper jeg på enten Little Dragon – Ritual Union, Fleet Foxes – Helplessness Blues, Yuck – Yuck, The Beach Boys – The SMiLE Sessions, eller M83 – Hurry Up, We’re Dreaming

 7. Brage E. Herlofsen sier:

  Lurer på hvem som vinner, for min del håper jeg på enten Little Dragon – Ritual Union, Fleet Foxes – Helplessness Blues, Yuck – Yuck, The Beach Boys – The SMiLE Sessions, eller M83 – Hurry Up, We’re Dreaming

 8. Regner med Lissie blir numero uno :)

 9. Regner med Lissie blir numero uno :)

 10. Simen Berg sier:

  frank ocean, jay Z & kanye og lykke li på topp tre ville vært fint!

 11. Anonym sier:

  Da får jeg også tro noe, hvis bruno mars sin plate er med på denne listen, og ikke fjorårets, da må han ligge i toppen.  Det ble vel såpass populært at den skiva ikke blir årets beste, men den bør være på topp3 uansett.

 12. Feist – Metals må med!

 13. Vegard Ruud sier:

  Tom Waits burde selvfølgelig vært høyere opp! Svært, svært få med samme musikalske talenter som han. For èn gangs skyld er jeg enig med VG’s musikkanmelder, som sa; «Veldig mange artister kunne laget en av låtene på Bad as me, kun en kunne lagd alle; Tom Waits.»

  Forøvrig håper jeg på noen av de bedre rocke/metallutgivelsene blir anerkjent, eksempelvis Pain of Salvation – Road Salt II, Leprous – Bilateral, Iced Earth – Dystopia, Arch/Matheos – Sympathetic Resonance eller Riot – Immortal Soul. Men, det er vel som og tro på en veldig nisjekulturorientert julenisse!

 14. Anonym sier:

  Fullstending idiotisk liste, musikk er som baken veldig forskjellig feks et av mine favoritt album for 2011 er Jamie Woon Mirrorwriting men den finnes ikke her i det hele tatt, denne lista virker og vere en ide satt sammens av plate selskapene.

 15. Anonym sier:

  Fullstending idiotisk liste, musikk er som baken veldig forskjellig feks et av mine favoritt album for 2011 er Jamie Woon Mirrorwriting men den finnes ikke her i det hele tatt, denne lista virker og vere en ide satt sammens av plate selskapene.

 16. Anonym sier:

  Noel Gallagher’s High Flying Birds bør virkelig være med på en av de plassene som ennå ikke er avdekket. Ellers så mister jeg for alvor tiltroen til Lydverket.

 17. Anonym sier:

  Bon Iver vinner, den er enkel I.

  I tillegg bør Austra, Smith Westerns, EMA og Atlas Sound være på topp-15.

  Og så håper jeg dere ikke har havna i James Blake-fella, i så fall gir jeg opp Lydverket.

 18. Om ikke Oneirology – som er årets desidert beste hip hop skive, figurerer på lista, blir jeg skuffet over lydverkets medarbeidre. Jeg er forberedt!

  http://rateyourmusic.com/release/album/cunninlynguists/oneirology/

 19. Anonym sier:

  ingen store overraskelser her, men hyggelig at Rival Schools fikk en plass på lista. Den har blitt forbigått av en rekke utenlandske nettsteder. På den andre siden er vel dere omtrent det første nettstedet som har med den traurige Goblin skiva ;)

 20. Anonym sier:

  Tipper topp ti inneholder blant annet følgende godbiter: Bon Iver, Fleet Foxes, Wilco, Radiohead, M83, Mastodon og ikke minst årets skive i mine øyne – den nye til Girls. 

 21. [...] Det beste fra 2011: Plass 20-16 [...]

Legg igjen en kommentar