Europeisk blues?

Europeisk blues?

Da kanadiske Dan Bejar og bandet Destroyer slapp albumet Your Blues i 2004 ble musikken omtalt som ”European blues” – en merkelapp som har vært klistra på ham siden.

Skrevet av:
Publisert 15:23 16 september, 2011

Noen merkelapper er vanskeligere å kvitte seg med enn andre. Musikken til bandet Destroyer har de siste syv åra blitt omtalt som «European blues». Utvilsomt en pirrende beskrivelse, men hva betyr det egentlig når musikken kommer fra Canada? Og er denne merkelappen noe hovedpersonen selv har klistra på seg?

Under årets Øyafestival kunne Destroyers Dan Bejar røpe at det var plateselskapet som kom opp med ideen om å omtale musikken hans som «European blues». Skal vi tro hovedpersonen selv skyldes dette hans interesse for musikk med sterk europeisk tradisjon. Artister som Nico og John Cale har lenge inspirert Bejar, men i dag er han usikker på om omtalen holder vann.

- Jeg vet ikke om den omtalen er beskrivende for de platene jeg har gitt ut siden Your Blues (2004), selv om mitt siste album Kaputt kanskje har en estetisk tilnæring som er mer europeisk enn amerikansk.

 Gjør som Cohen

Leonard Cohen har på mange måter gjort større suksess i Europa enn sine hjemland USA og Canada. Kanskje var det derfor han tillot seg å tjuvlåne den riktig så fengende, men kanskje ikke så korrekte, beskrivelsen «European blues» om sin musikk?  Dette er bl.a. å lese i biografien på hans nettside.

Middelhavspop

Syv år og seks utgivelser etter at den europeiske bluesen så dagens lys mener Bejar låtene på det kritikerroste albumet Kaputt heller bør omtales som middelhavspop.

- Det minner meg om musikk jeg hørte på da jeg var tenåring og besøkte familien min på Costa Brava i Spania. Den musikken du hører når du bare henger rundt eller når du er på utendørs disco.

Hør intervjuet Lydverkets reporter Trine Sollie gjorde med Destroyer august i år:

destroyer

Tags: , , , , , , , , , ,

Del "Europeisk blues?"
 

6 kommentarer på “Europeisk blues?”

 1. Erik Aasland sier:

  Leonard Cohen har faktisk på alle måter gjort større sukess i sitt hjemland Canada (på Canadas to offisielle språk, fransk og engelsk også) enn i nabolandet USA og Europa. Hvordan måler du suksess og hvordan vet du hva slags suksess han har hatt i Canada når du kan nesten ingenting om Canada? For eksempel, hvordan er det mulig for Leonard Cohen å ha to hjemland? Leonard Cohen ble født i Canada og bor fremdeles i Montréal i provinsen Québec i Canada og er en kanadier og har kanadisk statsborgerskap. Jo, han har jobbet i De forente stater (og mange andre land) men det ikke betyr at landet er et hjemland til Leonard Cohen. Hvorfor sier du at De forente stater er ett hjemland til Leonard Cohen? Kan du vennligst forklare dette?

 2. Trine Sollie sier:

  Og jeg som ikke har vært i Canada en gang! Makan til blemme, her er det bare å krype til korset. Beklager Erik. Skulle tatt seg ut om fyren ikke gjorde det størst i sitt eget hjemland, Canada.

 3. Erik Aasland sier:

  Hvorfor sier du at De forente stater er ett hjemland til Leonard Cohen? Kan du vennligst forklare dette?

 4. Trine Sollie sier:

  Fordi jeg mener å huske at han bodde i California med si amerikanske kone. Kan hende er dette feil og kanskje hadde saken vært tjent med en annen formulering. Kan lete opp kilden til deg, men det må bli en annen gang. Nå har jeg annet fore.God helg!

 5. Erik Aasland sier:

  Cohen har aldri hatt ei amerikansk kone (kjærester ja) og som jeg skrev jobbet han i De forente stater flere ganger. Han hadde ei svensk kone, Marianne Jensen, og de giftet seg. De bodde to eller tre år i Hellas, men er Hellas Cohens hjemland, nei, så hvorfor De forente stater der han tilbrakte midre tid? Arne Næss giftet seg med Diana Ross men Arne Næss’s hjemland er alltig Norge selv om han bodde i De forente stater. Johan Olav Koss bor i Toronto i Canada og var gift med en kanadier. Canada er aldri Koss’s hjemland i norske aviser. Skriv Cohen, spør ham om han synes De forente stater er sitt hjemland – han skal besvare ‘aldri’.

  Awards, titles and honours:

  - 1964 the Québec Literary Competition Prize (awarded 1923-70 by the Province of Québec) The Favourite Game (Cohen’s first novel) – CANADA

  - 1968 Governor General’s Award (English language poetry or drama) for Selected Poems 1956–1968. (Refused) – CANADA

  1970 Honorary degree from Dalhousie University – CANADA

  1984 The Golden Rose, the main award at the international television festival Rose d’Or in Montreux, for I am a Hotel, made-for-TV short musical film written by Cohen and based on his songs. – SVEITZ

  1985 Canadian Author’s Association Literary Award for Poetry for Book of Mercy – CANADA

  1986 Genie Award for Best Original Song for «Angel Eyes» from Night Magic (with Lewis Furey) – CANADA

  1988 Columbia Records Crystal Globe Award from CBS for I’m Your Man. The award is for artists who sell more than five million copies of an album in foreign territories – UNITED STATES

  1989 Nominated for Juno Awards for Canadian Entertainer of the Year and Male Vocalist of the Year – CANADA

  1991 Officer of the Order of Canada – CANADA

  1991 Induction into the Juno – Canadian Music Hall of Fame – CANADA

  1991 Nominated for a Juno Award for Songwriter of the Year – CANADA

  1992 Honorary degree from McGill University, Montreal – CANADA

  1993 Juno Award for Male Vocalist of the Year. The video for Closing Time, directed by Curtis Wehrfritz, won for Best Video. He was also nominated as Producer of the Year (with co-producer Leanne Ungar, for «Closing Time») – CANADA

  1993 Governor General’s Award for Lifetime Artistic Achievement – CANADA

  1994 Juno Award for Songwriter of the Year and was nominated for the Juno Award for Album of the Year (for The Future). The video for The Future, directed by Curtis Wehrfritz, was nominated for Juno Award for Best Video – CANADA

  1996 Ordained a Rinzai Buddhist monk.

  2001 Nagroda Muzyczna Fryderyk, the annual Polish music award, for best foreign album (Ten New Songs) – POLAN

  2002 Nominated for Juno Award as Best Songwriter Cohen (with Sharon Robinson) for «Boogie Street», «In My Secret Life», and «You Have Loved Enough») – CANADA

  2002 Nominated for the Juno Award for Best Video for «In My Secret Life», directed by Floria Sigismondi. Ten New Songs nominated for Best Pop Album, and he was nominated for Best Artist – CANADA

  2002 SNEP Award Cohen for more than 100,000 copies sold of Ten New Songs in France – FRANCE

  2003 Companion of the Order of Canada, Canada’s highest civilian honour – CANADA

  2004 Inclusion in Canada Reads 2005 with Beautiful Losers – CANADA

  2005 Induction into the Canadian Folk Music Walk of Fame – CANADA

  2006 Induction into the Canadian Songwriters Hall of Fame – CANADA

  2007 Grammy for Album of the Year as a featured artist on Herbie Hancock’s River: The Joni Letters – UNITED STATES

  2008 Induction into the Rock and Roll Hall of Fame – UNITED STATES

  2008 Grand Officer of the National Order of Quebec – CANADA

  2009 Long Listed for the Polaris Music Prize for Live in London – CANADA

  2009 Nominated for Mojo Honours Lists for Best Live Act category – UNITED KINGDOM

  2009 Meteor Music Award for Best International Live Performance for his 2008 show in Dublin’s IMMA’s Royal Hospital Kilmainham – IRLAND

  2010 Grammy Lifetime Achievement Award – UNITED STATES

  2010 A second Meteor Music Award for Best International Live Performance for his 2009 show in Dublin’s O2 – IRLAND

  2010 Porin Award in Croatia in category of foreign video programme, for his Live in London DVD – KROATIA

  2010 Induction into the Songwriters Hall of Fame – UNITED STATES

  2011 Glenn Gould Prize – CANADA

  2011 Prince of Asturias Awards, Literature, Spain – SPANIA

  Du kan se at han har faktisk masse sukess i sitt hjemland Canada. Vi nordmenn må slutte å tenke på ham som en amerikaner (jet vet det er vanskelig å gjøre det) bare fordi han har jobbet av og til i De forente stater og har datet noen få amerikanske kvinner. Han har altid vært en kanadier og er velidg stolt av det.

  • Rannveig sier:

   Hm. Når vi først er inne på å rette opp nasjonale og personlige fakta: Marianne Jensen (nå Ihlen) er ikke svensk, hun er norsk – og de var aldri gift, bare samboere.

Legg igjen en kommentar