Spill video

Så vondt at det gjør godt

Enten det er Hellbillies eller gammeldansspellemen; musikere fra Ål er kjent for å invitere til fest. Men Stein Torleif Bjella spiller for de som ingen byr opp til dans.

Skrevet av:
Publisert 15:32 24 mars, 2011

- Her tar ålingen valget, midt mellom Hol og Ål Pinsemenighet og «kinapuben» Beijing. Her velger du om du skal til himmelen eller det andre stedet.

Vi står i Åls hovedgate Sundre sammen med Stein Torleif Bjella. På sine to plater, Heidersmenn og Vonde visu, har han latt seg inspirere av de ålingene som valgte å ta turen innom puben og ikke HÅP, som pinsemenigheten forkortes til. Selv om han i all hovedsak fikk terningkast 5 og 6 også for debuten Heidersmenn, er det anmeldelsene og skriveriene rundt Vonde visu som gjorde at Øya-bekreftede Bjella nådde et større pubikum og gikk rett inn på 4. plass på VG-lista.

Musikkbygda Ål

Men det er ikke bare i tekstene han henter sin inspirasjon fra lokalmiljøet. Også musikkinteressen kommer fra bygda.

- Det er et miljø for musikk i Ål. Jeg tror det ligger i grunnvannet, sier Bjella idet vi er på besøk hos gamlenaboen Ola K. Rygg, som vant Spellemannpris med gruppa Toradertrioen i 1976. Og når vi besøker moren hans, Birgit Bjella, bekrefter hun en tidlig musikkinteresse hos sønnen:

- Jeg husker at når han kom hjem fra skolen, bare slengte han ranselen fra seg i gangen og løpte ned på rommet for å skrive ned tankene han hadde i hodet.

De tause menns talsmann

Det er likevel tekstene hans folk trekker frem når de snakker om Bjella. Han blir kalt «de tause menns talsmann», og på lederplass lanserte Dagbladet han som et «machoalternativ».

Og når Stein Torleif Bjella, en stillfaren mann fra Ål, skriver elleve vonde viser om andre stillfarne menn fra Ål, blir det naturlig å stille spørsmål om hvor mye det er av han selv i de sentimentale, mørke tekstene:

- De er ikke dagboka mi. Det er ikke en selvbiografi. Men jeg har nok en grunnstemning i meg som gjør at disse visene blir slik de blir. Hele platen er et forskningsprosjekt. Låt etter låt gjør vondt.

Se hele innslaget i videoen øverst i saken, og få med deg Lydverket kl. 21.30 på NRK2 i kveld!

Tags: , , , , , , ,

Del "Så vondt at det gjør godt"
 

6 kommentarer på “Så vondt at det gjør godt”

 1. [...] -Les mer om Stein Torleif Bjella. [...]

 2. Håvard sier:

  Bjella er så hypa akkurat nå at jeg føler meg nesten totalt utrangert som ikke liker musikken hans….

 3. Ivan sier:

  Faens sterke tekster, god litteratur!

 4. [...] – De er ikke dagboka mi. Det er ikke en selvbiografi. Men jeg har nok en grunnstemning i meg som gjør at disse visene blir slik de blir. Hele platen er et forskningsprosjekt. Låt etter låt gjør vondt, fortalte Stein Torleif Bjella til Njål Engesæth i Lydverket. Se innslaget med Stein Torleif Bjella fra Lydverket her. [...]

 5. Kolp sier:

  Digger bjella. Knalltekster

 6. [...] fortsetter Ane Brun – One Naturlig nyskapning Stein Torleif Bjella – Tre viku Hjemme hos Bjella Fjorden Baby! – Montevideo Med vidåpne øyne Lars Vaular – I disse dager Vaulars [...]

Legg igjen en kommentar