Det er virkelig ingen skam å snu.

«Vend i tide. Det er ingen skam å snu.» Dette er den 8. av de ni fjellvettreglene, men selv om vi er så langt fra fjell som vi kan komme, så må vi nå ta fram regelheftet.

Da vi startet fra Cape Discovery den 7. juni, som er 13 dager siden, så viste vi at vi kom til å bruke lang tid på de første 100 kilometerne. Vi har begge vært her før så vi var også klar over at det ville bli veldig strabasiøst, og at forholdene kom til bli av en slik karakter at vi kom til å bli satt på mange prøver. Når vi ser tilbake på det vi har vært igjennom så langt, så er det fantastisk at vi har kommet oss så langt som vi har gjort, men vi har på langt nær kommet så langt som vi hadde håpet på og planlagt med.

Det er ingen stor hemmelighet at isforholdene på Polhavet er vanskelige i sommerhalvåret, og det er nok sikkert derfor at det knapt er noen som har prøvd dette før oss. Siden vi var klar over at vi kunne få dårlige isforhold, var vi innom Kongsberg Satellite Services og gjorde en avtale med dem før vi dro. De skulle gi oss litt informasjon ”fra oven” i form av satellittbilder, slik at vi kunne få beskjed om hvor råkene var. Tanken var at vi skulle bruke kanoene på råker som gikk i retningen nord-sør, og på den måten ta oss fram mer effektivt enn å gå på isen. Vi fikk se bilder av dette området fra tidligere år, og de viste at det var mange råker på Polhavet i sommerhalvåret. Det satellittbildene viser nå er så langt fra råker som man kan komme. Det er issørpe foran oss i mange hundre kilometer, og det ser ikke ut til at det skal endre seg nevneverdig med det første. Råkene uteblir.

Med den progresjonen vi har hatt den siste uka, der vi klarer å gjøre 8, 9 og kanskje 10 km på en lang arbeidsdag, så er dette bare halvparten av hva vi burde klare i denne fasen av turen. Selv om vi la på ytterligere to timer på arbeidsdagen, så ville vi maks klare å gjøre 12-13 km, men dette ville fortsatt være for lite.

Uframkommelig lengre nord

Vi hadde på forhånd laget en ganske romslig og etter vår mening realistisk tidsplan, men den er sprengt for lenge siden. Hvis vi fortsetter nordover nå, så kan konsekvensen være at vi setter i gang en redningsaksjon midt ute på Polhavet om 4-5 uker, og det ønsker vi ikke. Vi hadde en avtale med en isbryter om å møte dem på 90 grader nord den 27. juli. Dette ser vi at det er umulig å klare å oppnå, og da ser vi ingen annen utvei enn å snu, og returnere til Canada og fastlandet.

Det var ikke dette vi hadde håpet på da vi startet planleggingen for ett år siden, eller da vi stod ved starten for 13 dager siden, men nå da avgjørelsen er fattet så er vi ganske stolte over å ha kommet så langt som vi har gjort, og for å klare å ta den vanskelige avgjørelsen om å snu.

Nå skal vi kose oss videre på turen tilbake. Vi har mat og forsyninger nok til å komme oss tilbake uten å måtte stresse, og det kan hende at vi trenger både forsyningene og tida til fulle. Forholdene har blitt verre de siste dagene, og de områdene vi har tatt oss gjennom de siste ukene har nok både smeltet ytterligere og kan ha blitt vanskeligere å ta seg gjennom på vei tilbake. Dette betyr at vi sikkert kommer til å bruke lengre tid tilbake selv om kanoene er lettere.

Vi skal fortsette å blogge på vei tilbake til land, og håper at dere fortsatt vil følge med oss selv om vi går i feil retning. Da snakkes vi allerede i morgen håper vi.

Cecilie og Rune

Dette innlegget ble publisert i Nordpolen og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

14 kommentarer til Det er virkelig ingen skam å snu.

 1. Anne-Britt Benjaminsen sier:

  Heia….
  Har fulgt med dere igjennom bloggen, og er imponert over den jobben dere har gjort. Er utrolig glad for at dere snur i tide, det står det respekt av 😉
  Lykke til videre på veien hjem! Kjekt å følge med dere ;)….
  og VELKOMMEN hjem igjen !

  Hilsen og stor klem til dere begge to, Cecilie og Rune

 2. Anne Gro Gabrielsen sier:

  Ha en fortsatt god tur. Flott padlevær hjemme og bittelitt høyere badetemperatur:)

 3. Inge sier:

  Den alltid så vanskelige beslutningen er tatt!! Ansvarlig og modig gjort.
  Den som våger, vinner.
  Kos dere og nyt hjemturen! 🙂

 4. Kari Hilanmo sier:

  Det va som f…… , vil tro avgjørelsen satt langt inne. God tur og VELKOMMEN hjem til normale forhold.

 5. Anita sier:

  Har fulgt med, og skal følge dere på veien hjem også.
  Bøyer meg i støvet!!!!

 6. Perry sier:

  HERLIG å finne bloggen til denne turen også 🙂
  Godt det har gått bra hittil. Og at dere har hatt gode opplevelser underveis. Får satse på at det har blitt flere råker å padle på siden turen nordover. PS! Tørre kommentarer og tørre brødskiver er vel tingen på denne turen? Og blir dere forsinket så kan dere gjøre som Dylan: «Gotta sit on my watch so I can be on time»

 7. Siw sier:

  Dere kan være stolte over dere selv! Først og fremst over å ha kommet så langt. Men aller mest for at dere er ansvarlige mennesker som tar en modig og riktig beslutning. Dere er mange sine forbilder og dere vil fortsatt være det selv om dere snur.

  God tur hjemover igjen!

 8. Else sier:

  Nettopp derfor nyter dere så stor respekt; tar ansvar- og evner å ta vanskelige beslutninger i sånne situasjoner. Det eneste rette å gjøre. Godt jobba!!!

 9. Frank sier:

  Høres ut som en veldig fornuftig avgjørelse tatt av 2 fornuftige personer! Antar at dere har hatt noen fantastiske dager på polhavet så langt, og dere får sikkert noe flotte dager på returen. Det står stor respekt av en slik avgjørelse med tanke på hvor mye planlegging som ligger bak, og på hvilke forventninger dere og andre har til denne turen. God tur tilbake, kommer til å følge dere videre også:)

 10. Går det ikke så går det ikke. Hva som driver dere fatter jeg ikke, men det står uansett respekt av ferden. Jeg håper dere kan «kose dere» på returen og kommer vel hjem.

 11. Marianne sier:

  Synd dere må snu, men godt å vite at dere begge er så fokusert på sikkerhet. Det står respekt av en slik avgjørelse og dere har uansett all grunn til å være stolte over å ha nådd så langt som dere har gjort. God tur hjem igjen!

 12. TrondG sier:

  Synd at forholdene der oppe var så vanskelige. Og det er absolutt ikke noen skam å snu, ikke i det heletatt. Jeg har selv senest nå i vinter måttet ta samme avgjørelse på en tur, da av helt andre årsaker. Men jeg tenker det kommer nye muligheter. 🙂 Ha en strålende retur, og fortsatt god sommer til dere!

  TrondG 🙂

 13. Rune D sier:

  Det var synd, men riktig og nødvendig ut fra forholdene. Det er bedre å ta beslutningen nå enn senere. For oss vil det fortsatt være moro å følge med på de eventyrlige opplevelsene deres! Håper dere får gode forhold og ønsker dere en fin retur.
  Rune D

 14. Pi sier:

  Det var veldig synd. Fortsatt god tur