Besøkstal, også ditt ansvar – herr kunstdirektør!

Morten Johan Svendsen (Foto: Torbjørn Fardal/NRK)

Kommentar på radio      To ordførarar kommenterer – Bjørlo/Eid og Grotle/Førde       Svendsen svarar på kritikken

Museumsdirektør Morten Johan Svendsen på Kunstmuséet fekk folk til å sperre opp augene sist veke. Han utbasunerte i Fjordabladet at det ikkje er hans ansvar å få folk på kunstutstillingar. Han stiller ut kunst av høg kvalitet, og så får folk finne døra inn sjølve. Basta! Til nrk toppa han kommentaren med at det må til popkonsert med sjølvaste Tone Damli – om ein skal trekke mykje folk.  

Publikumstalet på musea krympar i fylket og enkelte kunstutstillingar vert opna mest utan publikum. På opninga på Svormuséet i Hornindal var det sist veke berre 20, medan ei fotoutstilling i Førde sist månad vart opna med to – 2 – tilskodarar i tillegg til dei tilsette og kunstnaren sjølv. Mitt poeng er ikkje å raljere over besøkstala. Det er meir krevjande å få inn publikum dei siste åra. Skulane får sine tilbod gjennom den kulturelle skulesekken, og talet på turistbussar stuper. Folk flest vert meir kresne og set høgre krav til formidling og arrangement. Formidling av kunst og kultur har vorte langt meir krevjande etter tusenårsskiftet. Men debatten sist veke handlar minst om besøkstal og enkle tryllegrep.

Lyset stiller seg skarpt på haldningane til direktøren på kunstmuséet. Svendsen må ta sin del av ansvaret for å få folk på utstilling. Ikkje ved hjelp av tvang, eller ved hjelp av Tone Damli – for den del. Ingen krev – Johan Morten Svendsen – at du skal trylle besøkstal. Men vi krev vilje og at du også tek direktøransvaret for formidling og PR av kunst. Nye tider krev kanskje nye grep?

At direktøren vil satse på blinde og svaksynte har eg ingenting i mot. Men like viktig er det å ha ein kunstdirektør med gangsyn! Det er ikkje mi oppgåve å avsetje eller tilsetje kunstdirektørar, men eg etterlyser ein direktør som vaskar av seg arrogansen, og tek audmjuk fatt på å opne dørene for publikum.

Ansvarsfråskrivinga frå direktørhald er både uforståeleg og skadeleg, og han har levert liknande uttalar over tid. Spesielt skadeleg er det i ein situasjon der det verkeleg vert satsa stort på nye visningslokale i fylket. I Lærdal vart det opna nybygg i fjor og i september slår vi opp dørene på den nye fylkeskunsthallen i Førde. Med ei slik satsing – på maaaaange titals millionar kroner – framstår direktøren sine uttalar som arrogante. Vonleg meiner du det ikkje slik, herr kunstdirektør, men du framstår arrogant. No har vi måndag, og eg ventar spent på nyanseringane dine. Eg veit at gode besøkstal i kunstformidling er krevjande. Eg vil helse deg med eit sitat frå ”Fader Ibsen” – om tilgjeving: ”At du ei kan – deg nok forlates, men aldri at du ikke vil”!

Stikkord om vertskap til slutt: For å lokke folk inn i kunstgalleria må ein kanskje blankpusse vertskapsrolla. Nye kunstformer kan ”oppdra og utvikle” publikum – også i vårt fylke. Operahuset på Nordfjordeid med Kari P i spiss og operabøndene på Åmot gard har kanskje nokre haldningar å lære bort?

Om hans jakob reite

Hans Jakob Reite er kulturmeldar på NRK Sogn og Fjordane. På denne bloggen ligg kulturmeldingar i tekst, radioklipp og bilete. ”På scenekanten” melder framsyningar, arrangement, bøker og kunst. Eg skriv også om aktuelle kultursaker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til Besøkstal, også ditt ansvar – herr kunstdirektør!

 1. stig eikaas sier:

  Dette har jeg påpekt i lokalmedia i over 10 år. Gang på gang. Med eksempel på eksempel. En endring må til når det kommer til ledelse av billedkunsten i fylket. Morten Svendsen er ikke riktig person, verken faglig eller sosialt, til å gjøre en profesjonell jobb. Dette var dessverre for fylket, en meget bra poengtering av Hans Jakob Reite. Det som er synd er jo at fylket blir den lidende part på grunn av særegne holdninger og kunstsyn hos kunstdirektøren.

 2. stig eikaas sier:

  Hørte på kunstdirektørens tilsvar. Mye generelt var å høre. Lite konkret i forhold til praktisk kunstarbeid. Sjekket hjemmesidene til kunstmuseet, som var ufullstendig og beskjedent i innhold og form. Innhold med kvalitet ble vektlagt som viktigst i radiointervjuet., uavhengig av forventninger om besøkstall. Da blr sprørsmålet: Har en skiftende utstilling kurert av Morten Johan Svendsen noen gang blitt anmeldt av en profersjonell kunstkritiker? Om kvalitet er førsteprioritet bør man kanskje kunne vise til en profesjonell kunstkritikk fra de siste 10 årene? Jeg kan ikke huske å ha lest det, Men slikt foreligger vel i kunstmuseets pressearkiv til offentlig innsyn. Sammen med artikler og pressmeldinger om virksomheten gjennom årene.

 3. stig eikaas sier:

  I forhold til suksessfaktorer for museer målt opp mot besøkstall har direktøren for Nasjonalmuseet for kunst, Audun Eckhoff et helt motsatt syn enn kunstdirektør Morten Johan Svendsen. Referanse er Aftenposten 15/5 -2012. Tittel: » Fakta, illusjon og feilinformasjon». I artikkelen vektlegges viktigheten av gode besøkstall sterkt av Eckhoff i en polemikk med kulturskribent i Aftenposten Lotte Sandberg. At Morten Johan Svendsen opprettholder sitt arrogante syn på besøkstall i et radiointervju er synd for kunstmarkedet i Sogn og Fjordane.

 4. stig eikaas sier:

  Jaja Reitegutt – har ihvertfall prøvd litt – men ser at du har bloggen for deg selv – litt sånn bobleaktig som Svendsen – dog skal du ikke beskyldes for ikke å gjøre så godt du kan i tekst og holdning. Selv om du også Herr kulturmelder forbeholder deg retten til å vise såkalt integrert eksklusivitet i forhold til å gidde å svare på smser og kommentarer. Sådan mener man seg å bygge opp en seriøs, distansert og omdømmekorrekt rolle der vest. Papirvarianten er nok det beste for meg når jeg vil bringe noe til torgs.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *