Industriromantikk på Sommarfesten

Industriell rytme på Sommarfesten

Link til radiopraten her

Industriromantikk på Sommarfesten. Laudagskvelden braka Sommarfesten laus i Førde. Publikumstalet auka monaleg i høve til botnåret i fjor. Sommarfest nummer ni i rekkja hadde for fyrste gong flytta i hus. Tidlegare år har den prøvd ut ulike arenaer frå gatefest i Sentrum Sør til ymse grus- og grasbaner på Festplassen supplert med sirkustelt. I år hadde Sommarfesten flytta inn i den gamle skipsindustrihallen der Ankerløkken i si tid starta skipsverft.

Her luktar det framleis skipsbygging, og sceneløysinga var prega av konteinarar og kabeltromlar. Musikken toppa seg med Madcon ut på natta, og lyden overgjekk alt av det platearbeid, kraner og sveiseapparat kunne gi frå seg i tidlegare tider. Bookingane av Big Bang og Madcon var kanskje ikkje dei spenstigaste, for begge desse gruppene har vitja Sommarfesten før.

På Sommarfesten i år vart ”pauseshowet” ein fornyande hovudattraksjon. Jeff Pedersen hadde alliert seg med det lokale Showkoret Surround, bandet deira, STUMP-inspirerte trommisar, dansarar og nokre nymotens ”gatespringarar” (free runners) som klivra seg oppetter veggane i hallen. Dette showet spruta av energi, rørsle og pyroeffektar som gav assosiasjonar til sveiseflammar. Dei nær 60 aktørane – flest amatørar frå fylket – framførte eit show som stod ekstra godt til industrihallen på verftet. Ein gledeleg og overraskande ”høgdare”. Litt uferdig lyssetjing langs sidene drog likevel ned litt av heilheitsinntrykket i denne friske satsinga, der Showkoret Surround for første gang stod fram som eit Showkor med stor S!

Industriromantikken lever i Førde. Bygging av Ankerløkken i 70-åra var ein avgjerande faktor i utviklinga av Førde. No er verftsområdet i bakleksa i småbyen der sjukehus og handel dreg oss vidare. Eg lurde alvorleg på om folk ville finne veien heilt ned på verftet på Ytre Øyrane. Eg såg fort at i kveld var det ikkje berre den kjønnslege romantikken som gav glans i augene. Her var gamle skipsbyggarar som måtte knipe seg i armen for å vere sikker på at øldrikkinga og sceneshowet ikkje berre var ein draum. Ein viktig del av Førde si historie fekk ein ny glans denne kvelden. Eg vart minna på at det vaksne Førdefolket er stolte av dei industrielle tradisjonane.

Men er det sommarfest? Tja, eg veit ikkje heilt. Verftshallen har sin industrielle og røffe sjarm som konsertlokale. Arrangøren hadde pynta kaia for Sommarfest med bjørk og bål. Likevel vart det ein innefest. Kanskje ikkje heilt sommarfest, men all honnør til arrangøren for å prøve ut nye arenaer. Sidan hallen er i industriell bruk til dagleg, kan ”Sommarfest på Verftet” neppe bli ein tradisjon. Neste år er store delar av Førde Sentrum ferdig fornya. Truleg vil Rådhusplassen stå fram som ein særs interessant arena for Sommarfesten. Ankerløkken var ein flott gjestearena, men sommarfesten i småbyen høyrer vel heime der den starta – nær Langebrua? Det vaksne publikumet finn nok verftet, men kanskje den yngste ungdomen trivst betre på brustein ….. og asfalt!

Om hans jakob reite

Hans Jakob Reite er kulturmeldar på NRK Sogn og Fjordane. På denne bloggen ligg kulturmeldingar i tekst, radioklipp og bilete. ”På scenekanten” melder framsyningar, arrangement, bøker og kunst. Eg skriv også om aktuelle kultursaker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *