Bli med og les de tre første kapitlene i «Den store Gatsby»

I oktober er månedens bok i NRK “Den store Gatsby” av F. Scott Fitzgerald, med presidentvalget i USA som bakteppe. NRK spurte om Anita Krohn Traaseth, adm. dir. i Hewlett Packard Norge og kjent som bloggeren Tinteguri kunne tenke seg å lese denne klassikeren sammen med Martine Aurdal og Jan Vardøen. Hun er først ute med blogging om leseropplevelsen. Bli gjerne med og kommentér, innspill blir tatt inn i praten med de tre på Kulturhuset på P2 torsdag klokka 14:15.

Hør praten om de tre første kapitlene her, på Kulturhuset på P2.

Anita Krohn Traaseth om de tre første kapitlene i «Den store Gatsby»:

Hva sier man når man får en slik henvendelse? Man sier ja. Jeg sa ja fordi det gir meg en anledning til et alternativt ”pusterom” fra en hektisk jobbhverdag med fokus på tall, vekst og forretning. For meg er det luksus å kunne sette seg ned å lese en roman, spesielt en klassiker som «Den store Gatsby». Jepp, jeg innrømmer det – jeg har ikke lest boken, nå fikk jeg en glimrende anledning.

Kanskje vil NRK ha et annerledels og kompletterende perspektiv ved å be meg inn i leserpanelet? Business, jakten på endeløs vekst og resultater – lederperspektivet – og det å jobbe for et amerikansk selskap, et selskap som ble etablert etter den amerikanske drømmen av to grundere i 1939? Jeg vet ikke – men jeg har kastet meg over muligheten, droppet prestasjonsangsten og har nå lest bokens tre første kapitler. Jeg er mildt sagt fasinert. Jeg er fasinert over romanens forteller Nick Carraways beskrivelser og refleksjoner, språket, setningene, motsetningene, profilbeskrivelsene, historiene, satiren, kynismen og bildene som dannes i hodet når jeg leser.

«Den store Gatsby» er en roman som gjenspeiler Amerika på tidlig 1920-tallet, rett etter første verdenskrig. Det amerikanske samfunnet var preget av frimodighet, melankoli og et verdioppgjør som blant annet resulterte i forbud mot import, produksjon og salg av alkohol. Bakgrunnen for forbudet lå i edruskapsbevegelsens krav om et mer anstendig samfunn. ”Jazzens tid” og ”den fortapte generasjons tid” er beskrivelser på dette tiåret, mellomkrigstiden i USA. Det var et generasjonskifte blant amerikanerene på denne tiden, de unge som søkte den amerikanske drømmen, som brøt regler og normer og tjente seg rike på forbudstiden, som festet og drakk og akspeterte jazzens inntreden i ”de hvites” verden og de eldre som kjempet mot grådigheten, ulydigheten og de teknologiske fremskrittene.

I første kapittel får vi et innblikk i romanens forteller Nick Carraways refleksjoner rundt ulike betraktninger på livet og på mennesker generelt. Ganske så arrogant, dog ærlig (inntil videre), det skal han ha. ” Jeg er fremdeles litt redd for å gå glipp av noe hvis jeg glemmer det som min far var snobbet nok til å si, og som jeg er snobbet nok til å gjenta, at ikke alle blir født med den samme sansen for sømmelighet og takt”. Slik fortsetter betraktningene hans om sin egen familie, om sin tid som soldat, om hans spesielle evner som gjør at han alltid blir utsatt for betroelser av kjente og ukjente og hans ønske om et nytt liv som vellykket aksjemegler på Østkysten. Nick realiserer drømmen om Østkysten og flytter inn på West Egg og blir stolt nabo til den mystiske millionæren Gatsby. East Egg og West Egg er en beskrivelse av to boligområder på Long Island, hvor de rike og vellykkede bor – fordelt på gamle og nye penger. Nick bor på West Egg, men drømmer om East Egg.

Nick blir invitert på middag av en gammel skolevenn, Tom Buchanan og hans kone Daisy Buchanan (som han er i fjern slekt med) i deres fasjonable hus på East Egg, ”et smilende rødt og hvitt slott bygd i georgiansk kolonistil og med utsikt over bukten”. Det er tydelig at Nick er fasinert av East Egg og av Tom. ”Han hadde, for eksempel, tatt med seg en rekke polohester fra Lake Forrest. Det var rart å tenke på at en mann som tilhørte min generasjon, skulle være rik nok til å gjøre det.”

I tillegg til Tom er det en gjest til, en barndomsvenninde av Daisy, den litt mystiske frøken Baker. Det er en slags bedagelig latskap og sylskarp arrognanse i luften, en helt merkelig stemning som utspiller seg mellom dette firkløveret denne kvelden. Nick blir utsatt for ufrivillige betroelser av frøken Baker om at Tom er utro og har en kvinne i New York. Daisy betror seg til Nick og forteller om sin relativ kyniske og pragmatiske innstilling til livet illustrert med en beskrivelse av sine følelser da hun fødte sin datter: ”Jeg er glad det ble en pike. Og jeg håper hun blir dum – det er det beste en pike kan bli her i verden, vakker og dum. Ellers syntes jeg i grunnen at alt er forferdelig.” Nick blir selv konfrontert med ryktene om at han er forlovet, noe han benekter.

Første kapittel avsluttes med at Nick returnerer til West Egg, litt forvirret og rett og slett litt uvel etter middagsselskapet på East Egg. Om disse følelsene fremkalles av en for stor mendge alkohol eller av stemningen er uvisst, men jeg tror det er en kombinasjon. Nick fasineres tydeligvis av livsstilen til Buchanans samtidig som han føler en uro ved sine obersvasjoner som han både fordømmer og på en merkelig måte forstår og aksepterer. I det han parkerer bilen oppdager han at hans mystisk millionær nabo, selveste Gatsby, står på verandaen. Nick har tydelig en lengsel etter å bli kjent med denne mannen, men griper ikke anledningen denne gangen, selv om han var veldig fristet.

I andre kapittel drar Nick til NYC sammen med Tom Buchanan en søndag. På halveien ønsker Tom at de skal gå av, i Askedalen, en trist liten forstad, slik at han kan treffe sin elskerinne , fru Wilson (Myrtle) som bor i en leilighet over et bilverksted med herr Wilson. Etter en kort visitt, som kun er til for at Tom kan gi Myrtle beskjed om at de skal treffes i NY, tar de tre toget videre til NY, hvor fru Wilson diskre sitter i en annen vogn. Vel fremme på perrongen i NY kjøper de en liten valp. Hele denne settingen blir ganske så surrealistisk. De rigger seg til i leiligheten hvor utroskapen finner sted, de drikker seg fulle og inviterer gjester, herr og fru McKee og Myrtles søster Catherine. Igjen står Nick ovenfor en situasjonen der han ufrivillig blir betrodd til. Myrtel forteller Nick om sitt heftige første møte med Tom. Kvelden avsluttes med en like heftig disputt mellom Tom og Myrtle hvor Tom slår og knekker nesen hennes. Nesten helt uaffektert tar Nick hatten sin og drar fra den noe spesielle utroskapsfesten i leiligheten i NY og sovner på perrongen på Pennsylvania stasjon.

I tredje kapittel blir vi kjent med Nicks første møte med sin millionærnabo Gatsby. Nick får en formell invitasjon til et av Gatsby sine mange selskaper. Litt utilpass, dog veldig stolt av å faktisk være invitert treffer han frøken Baker igjen (fra selskapet hos Buchanahns i første kapittel). I diskusjon med frøken Baker og hennes venninder kommer det frem rykter om at den mytebelagte Gatsby, tilsynelatende har drept en mann og at han også var tysk spion under krigen. Ved en tilfeldighet kommer han endelig i snakk med Gatsby, som han trodde var en av gjestene. Festen fortsetter og Nick beskriver alt som foregår rundt han, i rimelig beruset tilstand, som ”noe betydningsfullt, primitivt og dypsinding”.

Kvelden utarter seg like merkelig som den første og andre kvelden i de to forrige kapitelene. Fulle mennesker, krangler og en stemning blandet av fryd, uro, hemmeligheter, uklarheter og tristhet. Igjen blir Nick ufrivillig utsatt for betroelser, denne gangen av fru Baker som oppfordrerhan til å ta kontakt med henne privat slik at hun kan gjenfortelle og betro Nick sin private samtale med Gatsby denne kvelden.

Nick skriver i dette kapittelet at disse tre hendelsene, disse tre spesielle kveldene skjedde med mange ukers mellomrom og at han selvfølgelig var opptatt av mye mer enn disse festene. Han hadde da et eget liv! Han jobbet på dagtid, han hadde rukket å ha en liten affære med en på kontoret, han spiste middag i Yale klubben og han fantaserte om uoppnåelige romanser og observerte triste skjebner da han gikk langs Fifth Avenue og ble kjent i NY’s gater.

På slutten av dette kapitellet tilbringer Nick en helg med frøken Baker. Hun er en kjent tennsispiller og av den årsak er han fasinert av henne, av hennes status. Selv om han vet og merker at hun er en komplett løgnhals, aksepterer han det, ja han sier også at han et øyeblikk tror at han faktisk elsker henne. Men Nick har noe hjemme han ikke er ferdig med, og derfor er han ikke fri ennå. Men han er en forsiktig og ærlig mann, sier han. Ja, han er så ærlig at han bekjenner sin kardinaldyd som avslutning på tredje kapittel: ”Jeg er et av de få ærlige menneskene jeg noen gang har kjent”.

For et sammensatt plott! De tre første kapitlene dekker virkelig bordet og det meste kan serveres fremover. Jeg venter i spenning med å lese kommende kapitler – for scenen er satt – med disse tre kveldene og Nicks motstridene, sammensatte og tilsynelatende ”ærlige” refleksjoner rundt Tom & Daisy Buchanan, Myrtle, Gatsby, frøken Baker, Herr og fru McGee, East Egg og West Egg – og ikke minst seg selv.

Hvilke tanker gjør du deg, kjære leser, om de tre første kapitlene av «Den store Gatsby»?

Publisert i Gjesteblogg, Månedens bok | Merket med , , | 8 kommentarer

Bli med og les «Den store Gatsby»

I oktober er månedens bok i NRK «Den store Gatsby» av Scott Fitzgerald, og vi kikker nærmere på en av de store amerikanske klassikerne nå like før valget.

Vi leser «Den store Gatsby» de neste tre ukene og du kan bli med og lese den sammen med journalisten og forfatteren Martine Aurdal, adm. dir. i Hewlett Packard Norge Anita Krohn Traaseth, også kjent som bloggeren Tinteguri, og Jan Vardøen, chef, båtbygger, forfatter, designer og musiker.

De neste onsdagene kommer blogginnlegg fra hver av disse tre leserne, om de kapitlene de skal møtes og prate om i Kulturhuset på P2 de neste torsdagene. Om du vil følge deres tempo, les de tre første kapitlene og bli med og diskutér dem her på bloggen før sending. Programleder Kristin Winsents henter opp kommentarer fra Bokbloggen hvis lesingen skaper spennende innspill her!

Les programleder Helle Vaaglands anbefaling av «Den store Gatsby»: – Deilig med den rike, råtne verden

«Den store Gatsby» utspiller seg i det forfatteren kalte «The Jazz Age», tiden før det store krakket. Den begynner med fortelleren Nick Carraway, en ung mann fra midtvesten som er uteksaminert fra Yale og har kjempet i første verdenskring, som kommer hjem og begynner sin karriere som megler i New York City. Sommeren 1922 i West Egg, Long Island, har Nick leid et hus ved siden av herregården til Gatsby, den mystiske verten til hyppige ekstravagante fester. Romanen fikk sin storhetstid først noen år etter at forfatteren døde, den ble utgitt på ny i 1945 og blant annet delt ut i 150 000 eksemplarer til amerikanske militære under 2. verdenskrig. Enda en nyutgivelse i 1953 bidro til å øke bokas popularitet, som nå anses for å være en av de store amerikanske romanene.

Har du lest «Den store Gatsby»?

Publisert i Klassiker, Månedens bok, Skjønnlitteratur | Merket med , , , , , , , , | 8 kommentarer

Høsten kokebøker: Fredag er den nye lørdag

Vi spiser søndagsmiddager til hverdags og fredagen er den nye lørdagen. Her kan du finne inspirasjon for matbordet hele uka.


VILLMARKSMAT FRA SKOG OG SJØ
Av Carina og Ulrika Brydling, fotografert av Helén Pe (Aschehoug)
Her er en bok fra forfattere som har jaktet ned sin egen mat, jegere vil kjenne seg igjen i denne annerledes kokeboka. Hva gjør vi med nyper? Nypemosen høres nydelig ut, de moses og tilsettesdessertvin, sukker og vaniljestang… Og hva gjør vi med haren fra jakten? Lager chilligryte? Oppskriftene for de som er glad i mat direkte fra naturen er fristende og virker lette å lage når først råvarene er på plass. Eple og kålrotstappe! Skogens müsli! Brenneslesmoothie! Her er ærlige bilder, jegeren og kokken som også er jeger, sier de kjenner igjen følelsen av å være på jakt. Papiret er tørt og tykt, tåler å bli bladd i og sølt på. Man får lyst å lage villmat!


JEG ELSKER VAFFEL
Av Stine Åsland, fotografert av Paul Paiewonsky (Aschehoug)
Her er «boken til alle som synes livet er bedre med vafler». 40 oppskrifter, basert på fire rører – husmannsrøre, rømmerøre, grov røre og glutenfri røre og ellers en laaaang liste med ting du kan hive i røra som er godt! For dere tradisjonalister, for å ta dere først: Ja til vaffel med smør og brunost og ja til vafler med rørte jordbær og rømme. Sånn, det var det. Så over til de stilige variasjonene: Vaffel med spekeskinke, vaffel med brie og salat, vaffel med sjokolademousse! Og hjertekanapévarianter som vaffel med blåmuggost og ripsgelé, rømme og kaviar, gåselever og avocado og reker. Og kosmopolittiske variasjoner som slanke vaffeltårn med stilton, vaffelstrimler til sushi, salmavaffel og vaffel med bacon og råstekte poteter! Eller hva med tacovaffel, på en fredag?


ALENE HJEMME
Av Bent Stiansen, fotografert av Alexander Benjaminsen (Font)
Dette er en kokebok for små husholdninger, med 160 oppskrifter for alle som kun har seg selv å lage mat til når de kommer hjem. – Og for å spare deg for tid og penger, avslører jeg for første gang mine «kjøkkensnarveier»», skriver kokken. I hans mattvettregler er mikrobølgeovnen «matrestenes beste venn» og kun smør smør, «margarin er ikke engang dyremat». Noen fristelser: Karri og eplesuppe med kylling! Dampet seifilet på rødløk og tomatseng med piri-piri-chili, grillet entrecôte med «juksebernaise»… Noe av det herligste i denne kokeboken er kapittelet med tilbehør, 32 oppskrifter til salater, poteter og ris. Yummy! Alternativ til å kjøpe boken er å bruke den vennlige nettsiden. Bokprogrammets reportasje fra lagingen av boka kan du se på NRK.no.


TRUE BLOOD KOKEBOK
Av Macelle Beinvenu, fotografert av Alex Farnum (Vega)
Her blandes dryppende, fristende bilder av mat og drinker fra sørstatene med scener fra serien, stemningen settes fort for alle fans, og virker kan hende litt obskur for uinnvidde. Men er du ikke sulten, så blir du det av å lese oppskriftene. «Up in arms bisquits in gravy» er scones med kjøttsaus, «Runnin´(onion) rings round those Fools» og de friterte maisbollene til lafayette på Merlotte´s ser supergode og veldig unorske ut. Det gjør de overdådige kakene til Sookie Stackhouses bestemor også. Ingen oppskrifter fra Eric, men du får se ham og «Ruby Mixer» blir kanskje servert i baren hans?


UTEMAT
Av Cecilie Skog og Esben Johansen (Gyldendal)
Fra tips om hvordan man fyrer opp et bål, til oppskrifter til sorbet laget med kram snø og kvikklunsj og hva man kan lage av småfisk fulle av bein, fanget i et fjellvann – her får du eksperthjelp. En uke ut i naturen blir enda mer fristende hvis måltidene kan bestå av annet enn hermetikk og posemat. Det er utrolig hvordan en liten handlepose med maizenna, potetmel, sennep, rødløk, edikk, sukker og parmesanost kan heve nivået på maten! Og noe kan du hente rett fra bjørka, enten det er sevjen til en saus eller blader til te. Det er mye brødmat her, men det hører iallefall med noen oppskrifter til brød du pakker med deg. Hva med fisk i papir, ribbeburger, hjemmelagde pølser – eller tacopannekaker?


CHEF RAMZIS ARABISKE KOKEBOK
Av Chef Ramzi, fotografert av Bruno Ehrs (Vega)
At Bo Masser fra Gourmand World Cookbook Awards har nedtegnet de oversatte oppskriftene i denne tospråklige kokeboken, skrudde jo opp forventningene. Og dette side opp og ned med fristelser, delikate og spennende – og er overraskende enkle! (Den norske versjonen er justert litt etter tilgang på ingredienser, men de arabiske oppskriftene er Ramzis egne.) For oss som ikke er med på de berømte tacofredagene, er meze-oppskriftene et fristende alternativ, hva med små spinatpiroger, auberginedipp, kikertdipp med sesampasta og persillesalat med bulgur? Shish taouk – grillspyd med marinert kylling er bare en av mange kyllingretter, og det er mye for vegetarianere og perskanere her, som arabisk gryte med grønne bønner, Siyyadiyyeh – ovnsbakt fisk med krydret ris. Dessertene ser oppkvikkende ut, Katayef – pannekaker, i åpen og lukket form, Umm Ali – egyptisk brødpudding eller Nammoura – myk semulegrynskake, mmmmm… Tv-kokken Ramzi sjarmerer også i bokform!


ULRIKAS GI-FESTER
Av Ulrika Davidsson, fotografert av Malte Danielsson (Gyldendal)
Du slipper ikke unna lavkarbo, her er fest- og høytidstipsene fra den svenske kostholdsrådgiveren som er spesialist på GI-mat. Her er både advent, lucia og jul, nyttår, påske og sommer påtenkt med sunn og lekker mat, innimellom veldig fristende – men lammekarbonader med fennikelgrateng kan jo spise når som helst, fra og med nå! Og mandelkaken med vaniljepanacotta kan vel like gjerne være til hverdags som til søndags, når den er så sunn?


FREDAG HELE UKA
Av Lise Finckenhagen, fotografert av Magnar Kirknes (Font)
Bent Stiansen reklamerer for denne store, tunge kokeboken på nær 400 sider, på forsiden, den fortjener hedersplassen på ethvert kjøkken, mener han. Her er oppskrifter for hele året, vi lot tre husholdinger med aldersspenn fra 2 til 48 bla i den og prøve den ut. Mennene fikk lyst å lage mat, damene fikk lyst å spise den. Tenåringene la merke til fontene og det pene designet. En kokebok i Jo Nesbø-stil, var kommentaren som samlet alle! Her er mye lavkarbo og stor variasjon, «komplisert mat på en enkel måte». Kylling med sitron og honning, spicy fiskekaker med agurksalat, sprøstekt uer med sursøte grønnsaker, konjakkgravet reinsdyr med tyttebær- og hasselnøttrømme, prikkete appelsinkake med kvikklunsj-is, karamellkokte pærer og knekkebrød. og En motsats til det italienske kjøkkenet, altså med mange ingredienser, som dog er lette å få tak i. Fredagen er Finchenhagens yndlingsdag og her er søndagsmiddager og -desserter for hele uka!


THE HUMMINGBIRD BAKERY CUPCAKES OG MUFFINS
Fotografert av Peter Cassidy (Aschehoug)
Lurer du fremdeles på hva som er forskjellen på muffins og cupcakes? Enkelt, det er frosting på cupcakes, deilig, søt og stadig mer oppfinnsom og fargerik glasur! Dette bakeriet ved Angel Station i London har blitt berømt langt utenfor Islington, blant annet fordi berømtheter som Gwyneth Paltrow har rost dem i all offentlighet for de nydelig dekorterte bursdagskakene. For dere som liker å lage kaker selv, kan denne hendige lille bruksanvisningen til cupcakes være en test, eller muligens et løft. Dette er en oppskriftsbok for viderekomne, de mange ingrediensene må nok for de fleste handles på forhånd oppskriftene er ikke nødvendigvis beste start for ivrige tenåringer som fremdeles lurer på hvor hva er på kjøkkenet. Etter alt det søte, er det også spennende oppskrifter på muffins, med gulrot og squash eller skinke og sopp, for eksempel.


ALL MAT KOMMER FRA UNGARN
Av Petter Wilhelm Blichfeldt Schjerven (Vega)
Denne kokeboken kommer fra en nostalgisk mann. For to år siden ga han ut sin «Nostalgisk ordbok». Nå er han tilbake med nostalgisk mat, som han håper vil vekke minner om en fortid preget av andre matvaner og andre matidealer. Noen savner jo aspikken og terteskjellene mer enn andre. Og han får god hjelp fra kjente kokker som Ingrid Espelid Hovig, Eyvind Hellstrøm, Lise Finckenhagen og Ole Martin Alfsen, som deler sine egne matminner og historier i boka. Den er full av gamle bilder av både mat og reklameplakater, og vi blir servert oppskrifter på alt fra fiskeboller og lapskaus til marmorkake. Denne boken skårer høyt på stil hos noen og inspirerer på mange flere fronter enn matens. En høylydt appell til forskjell på hverdag og helg!

Har du favoritt-kokebøker, del dem gjerne i kommentarfeltet!

Publisert i Sakprosa | Merket med , , , , , , , , , , , , , , , | 6 kommentarer

Diktdebut: Statuevelterne

Australia

OVERMALINGEN av Banksys piece Rotte i fallskjerm var ikke
renselagets feil, ettersom renselaget hadde mandat fra byrådet til å
male over alle ikkegodkjente vegger armygrå. Parachuting Rat is a purple
rat with aviator glasses, 2003-2010
.

Av Jo Torkjel Fenne

Hver uke i september velger vi ut dikt blant denne høstens lyrikkdebutanter. Har du lest det lille Darth Vader-diktet til Anja Høvik Strømsted? Et dikt om å være sulten av Morten Langeland? Eller en liten fortelling om å kjenne på arr av Marianne Clementine? Kaisa Aglens om kjærlighet som flyr? Om å se på noen som ligger i mosen, ordsatt av Christian Aske Myrhaug? Om naboen som pleide å selge fantasier, av Leif Høghaug?

Publisert i Debut, Lyrikk, Månedens bok | Merket med , , , | Skriv en kommentar

Diktdebut: Fama

NABOEN SOLGTE FANTASIER
til halv pris. Men gav opp
forretningen tidlig en morgen
tidlig i november. Hvorfor
vet jeg ikke. Jeg, en trofast kunde
osv. Til halv pris. Du verden.
Naboen imponerte meg stadig

i løpet av disse årene. Hvor mange
fantasier naboen skaffet meg,
vet jeg ikke. Vet ikke hvorfor
naboen gav opp forretningen tidlig
en morgen tidlig i november.
Julesalget sto for døren. Det
måtte da gå an å holde ut litt lenger.

Av Leif Høghaug

Hver uke i september velger vi ut dikt fra denne høstens lyrikkdebutanter. Si gjerne hva du tenker om dette og følg med på #diktdebut på Twitter. Har du lest det lille Darth Vader-diktet til Anja Høvik Strømsted? Et dikt om å være sulten av Morten Langeland? Eller en liten fortelling om å kjenne på arr av Marianne Clementine? Kaisa Aglens om kjærlighet som flyr? Om å se på noen som ligger i mosen, ordsatt av Christian Aske Myrhaug?

Publisert i Debut, Lyrikk, Månedens bok | Merket med , , , , | 1 kommentar

Her er vinnerbildene i Falkeid-konkurransen!

Vi inviterte til fotokonkurranse om å visualisere Kolbein Falkeids dikt «Morgen». Nå er vinnerbildet er kåret og ni andre blir også stilt ut under Kapittel-festivalen i Stavanger. – Spennende å se hvordan fotografene har tolket diktet på veldig ulike måter, sier juryleder Ingerid Nordstand.

Vinnerbildet er tatt av Herdis Moldøen, aka @herdis på Instagram, som får gi det til Kolbein Falkeid selv under Kapittel i Stavanger.

Juryens vurdering av Herdis Moldøens foto: «Juryen falt umiddelbart for dette bildet. Det skilte seg ut fordi det satte i gang mange tanker om historien før og etter bildet ble tatt. Bildet er godt komponert, lyset faller nydelig inn vinduet og det at fokuset ligger på lakenet gir bildet et spesielt uttrykk.»


75 fotos ble sendt inn og viser at assosiasjonene til diktet er mange.
– Mange bra bilder! Spennende å se hvordan fotografene har tolket diktet på veldig ulike måter. Mange av bildene handler om natur og lys, men også helt andre tolkninger har kommet inn, sier juryleder Ingerid Nordstrand, prosjektleder i Nasjonalgalleriet. Hun har valgt ut ti av bildene og kåret en vinner sammen med fotoredigerer Thomas Wiborg i Bokprogrammet, journalist Lisbeth David-Andersen med ansvar for design, kunst og arkitektur i Kulturhuset på P2 og programleder Cille Biermann, som leder an samtalen på Kapittelfestivalen om Falkeids «Utvalgte dikt» i Kulturbanken lørdag 22. september. Er du i Stavanger, er du hjertelig velkommen. Ellers kan du høre opptaket i Kulturhuset mandag 24. september.

Disse bildene er også valgt ut av juryen til å stilles ut på Sølvberget kulturhus under Kapittel-festivalen:


Foto: Marit K. Amundsen


Foto: Nina Nilsen


Foto: Randi J. Aasheim


Foto: Linda Skare aka @lindaskare på Instagram


Foto: Hege Eggen


Foto: Torkel Mona


Foto: Svetlana Negashova


Foto: Susannah Svarstad Eeg


Foto: Kristin Blakstad

Fotografene av vinnerbildene får tilsendt hvert sitt eksemplar av Kolbein Falkeids «Samlede verker». Hvis du er i Stavanger kan du se bildene i 1. etg på Sølvberget kulturhus torsdag 20 – søndag 23. september.

Publisert i Konkurranse, Lyrikk, Månedens bok | Merket med , , , , , , , , , , , , , , , , | 3 kommentarer

Diktdebut: Være lik

Du ligger på ryggen i mose og hvitveis. Håret
bakoverfra pannen. Øyenlokket kan være en som-
erfugl. Øyenvippene og glipen imellom, et tusen-
bein? Pusten går. Jeg visste ikke at du var dronning-
høvding mens du sov. Spindelvev blafrer mellom
leppene. Støvet hviler på deg. Et blaff. Et puff.

Av Christian Aske Myrhaug

Hver uke i september velger vi ut dikt fra denne høstens lyrikkdebutanter. Si gjerne hva du tenker om dette og følg med på #diktdebut på Twitter. Har du lest det lille Darth Vader-diktet til Anja Høvik Strømsted? Et dikt om å være sulten av Morten Langeland? Eller en liten fortelling om å kjenne på arr av Marianne Clementine? Kaisa Aglens om kjærlighet som flyr?

Publisert i Debut, Lyrikk | Merket med , , , , , | 1 kommentar

Diktdebut: Kvar i kroppen sit ingenting

håret hans , fell som veggen , tunge forheng , og nasa
kvass , svartglansa fugleauge

over skuldra ; det er her vi skal lette , den beste av alle
moglege

vekk , det finst linjer i landskapet , lys og nyansar av grå
bølger

Av Kaisa Aglen

Hver uke i september velger vi ut dikt fra denne høstens lyrikkdebutanter. Si gjerne hva du tenker om dette og følg med på #diktdebut på Twitter. Har du lest det lille Darth Vader-diktet til Anja Høvik Strømsted? Et dikt om å være sulten av Morten Langeland? Eller en liten fortelling om å kjenne på arr av Marianne Clementine?

Lyst på mer poesi i hverdagen? Lett!

Publisert i Debut, Lyrikk | Merket med , , , | 4 kommentarer

Er homofili i barnebøker tabu?

Illustrasjon fra barneboken
"Malins mamma gifter seg med Lisa"
av Annette Lundborg og Mimmi Tollerup-Grkovic.
Foto: Ublu Tuba Forlag

Foreldre kan velge blant hundrevis av nye barnebøker hvert år. Forsvinnende få av dem tar for seg temaet homofili, mens stadig flere barn vokser opp med foreldre som liker å kysse en av samme kjønn.

I fjor ble det utgitt over 300 nye skjønnlitterære barnebøker og til sammen var mer enn 3600 titler i salg. Bibliotekene lånte ut 6,9 millioner skjønnlitterære barnebøker. Hvorfor er det så få som tar for seg homofili?

”Kysset som fikk snøen til å smelte”
– Jeg synes ikke man kan si at norske barnebokforfattere generelt er redde for å snakke om homofili, mener litteraturkritiker Anne Cathrine Straume i NRK.
Hun mener at det ikke finnes så mange bøker som tematiserer homofili spesielt, men at norsk barnelitteratur stort sett er svært åpen, og at den kontinuerlig diskuterer emner som kan være tabu.
– Jeg vil nesten si det så sterkt at det ikke finnes den ting man ikke kan skrive om for norske barn og ungdommer. I veldig mange ungdomsromaner beskrives familier som ikke er A4; enten ”kjernefamilien” er splittet opp ved skilsmisse, død, eller vi kan møte barn som bor i fosterhjem. Les videre

Publisert i Barn og ungdom, Skjønnlitteratur | Merket med , , , , , , , | 14 kommentarer

Hva er ditt favorittdikt?

Lidenskap, fortvilelse, dyp kjærlighet, livet selv og meningen med det…. hvordan får vi plass til så store følelser i oss små mennesker? Når følelsene blir sterke, slik de gjerne blir i høytidelige anledninger, tyr vi gjerne til et dikt for å uttrykke de store ordene. Når noen begraves, når noen er født, når to mennesker har giftet seg, når et ungt menneske er konfirmert – hvilket dikt velger du?

Hvilket dikt har gjort dypt inntrykk på deg og har blitt en del av ditt liv? Og hvorfor?

Bildet er tatt av Kristina Schröder til fotokonkurransen #falkeidmorgen: http://www.flickr.com/photos/nrkbok/7970722594/in/set-72157631432837940

Publisert i Lyrikk | Merket med , , , | 13 kommentarer