Kanye West. Foto: Promo

Kanye West. Foto: Promo

Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy

Vakkert monster

Kanye West har levert årets album. Og vel så det.

Skrevet av:
Publisert 11:05 22 november, 2010

Det er uhyre lett å redusere Kanye West til en artist som slavisk følger impuls og magefølelse i sin tilsynelatende konstante hunger etter å bli verdens mest omtalte mann. Likeledes vil det være lett å mene at My Beautiful Dark Twisted Fantasy er selve kronbeviset på dette følelsestyranniet Kanye ser ut til å utsette seg selv og alle andre for – vi snakker tross alt halvannetminutts introer, tre minutters outroer, Bon Iver-cover, rykter om en prislapp på 3 millioner dollar, et kitch-artwork av dimensjoner, 30 minutters uforståelig kortfilm som promo. Og så videre.

Galskap, altså? Tolv spor som ved første gjennomlytt låter (som «So Apalled» varslet) «fucking ridicolous» ut? Joda. Men vi snakker fortsatt en skive full av Kanyes fullstendig livsfjerne tilnærming til eksistensielle spørsmål, satt sammen med umiskjennelige westske punchlines («head of the class and she just wants a swallow-ship»), stormannsgalskap og sårhet dynket i en salig blanding av idioti og en rekke av håpløst tighte gjestevers. Med andre ord: Tolv spor som samtidig følger tankeleken «se for deg et Kanye West-album» til punkt og prikke.

Jeg drister meg derfor til å mene at grunnen til at MBDTF er blitt hoderystende bra, er motsatsen til ren impulsivitet; dette er ‘Yes mest kalkulerte, gjennomarbeidede album noensinne. Og det er blitt et for bøkene. Kunststykket her er altså å få et såpass kalkulert og nesten forutsigbart utgangspunkt til å høre så fantastisk lite kynisk ut. Og det er nettopp i dette spennet mellom kynisme og hjerteskjærende ærlighet Kanyes udiskutable storhet som artist og låtskriver ligger.

808s & Heartbreak
s’ minimalistiske, futuristiske pop-sound er byttet ut med dens rene motsats
– maksimalistisk, samplebasert moro så grandios at det ville hørtes patetisk ut uten Kanyes musikalitet. Yeezy legger seg altså nærmere de klassiske produksjonene han leverte fra seg før 808s & Heartbreak, men anno 2010 er låtene enda mer gjennomarbeidete, mellomspillene hakket bedre produsert, arrangementene dratt enda lengre og skiva som helhet imponerende variert.

Fra West elegant switcher beaten til Raekwons vers på annensporet «Gorgeous» til Gil Scott-Herons albumoutro etter den godt omtalte, nær geniale Bon Iver-baserte «Lost In The World», via Rick Ross’ vers etter en gitarsolo rundt fire minutter inn i storslåtte «Devil in a New Dress», viser Kanye seg som en produsent med et unik popmusikalsk forståelse, eksepsjonelt talent og et raffinement det ikke finnes sidestykke til. Og ikke minst som en bedre rapper enn noensinne.

Enhver skive med det vanvittige trekløveret «All of The Lights», «Monster» og «So Apalled» back-to-back midtveis er i seg selv et fantastisk album. Her går de tre opp i en større enhet, omgitt av en nesten ubrutt rekke av høydepunkter det er nær umulig å tro at noen skal kunne toppe med det første.

Med nedstrippede og såre «Blame Game» som denne skivas «Through The Wire» eller «Diamonds From Sierra Leone» (les: monumentalt høydepunkt) omgitt av en rekke låter basert på gråtende gitarer, trommeproduksjoner ingen gjør etter ham, progsamples, fuzz, autotune og nydelige strykerarrangementer, overgår Kanye alt annet han har gjort tidligere. Legg til en bunke gjestevers så sterke at det er latterlig, og skiva overgår det meste andre har gjort tidligere i samme slengen. De svakeste 30 sekundene på skiva («Hell Of A Life») ville vært et umiddelbart høydepunkt på alle andre skiver som slippes i sjangeren det neste året.

My Beautiful Dark Twisted Fantasy er rett og slett blitt et monsteralbum
, av det slaget som kommer en gang hvert femte eller tiende år og blir stående. Og som definitivt kommer til å være verdig merkelappen «årets viktigste album – uansett sjanger» en gang i desember. Herregud, for en skive!

Andreas Øverland

Tags: , , , , , ,

Del "Vakkert monster"
 

42 kommentarer på “Vakkert monster”

 1. johon sier:

  Virker som musikkverden bare har bestemt seg for at dette er denne generasjonens beste plate! Gleder meg til å høre!

 2. [...] West har levert årets album. Og vel så det, sier Lydverket som også gir albumet full [...]

 3. KA?? sier:

  Ka er det som skjer i musik bransjen, dette hær blir for dumt. Ikke si at Lydverket holder på å svikte meg også hær:-(

  • TommyBoy sier:

   Verdifull kommentar…. Hvorfor svikter Lydverket ved å gi Kanye West en sekser egentlig?

   • Boble sier:

    Vet ikke hva OP mener, men for min del er det ingenting kritikk av albumet av musikkritiker Andreas Øverland i artikkelen.

    • Joachim sier:

     Derfor ergo så er han ingen kritiker og han kan heller sitte foran maskinen på jobb å gi terningkast 6 som egentlig ikke gir noe mening. Og høre på det nye albummet til Kanye som egentlig etter mening er et kjedelig, rotete og stressende album. Det kommer helt ann på hvor mye tid man har til å kritisere kvaliteten på albummaterialet. Så hvorfor ikke gjøre som alle andre og høre på det i ro og fred hjemme på toget, trikken eller på bussen for den sak skyld. Dette er jo uvesentlig kritikk som ikke gir noe mening og som kun er personlig. Man må jo se helheten på det man gir kritikk for.

 4. JB the KODEIN CUPPER sier:

  Hørte igjennom hele albumet igår og igjen idag. Man vokser på det. Kanye er Kanye, litt utradisjonell i lyrikken sin og selve rappingen, men det er blitt hans nisje. Beatsa er som alltid lekende og fly, men noen låter trenger man å høre flere ganger for å helt catche eller føle.

  Syns albumet er dritbra, totalt sett – inspirerende, følelsesladd, spekka med famous feats, og definitivt et av årets album, no doubt!

  Vil du høre litt mer West Coast, sjekk ut Ice Cube’s siste album: I Am The West.

  • Boble sier:

   Kanye West er ganske tydelig fra Chicago. Er fint lite «West» over det :P

   Men Ice Cube’s album er fint :)

  • Joachim sier:

   Utradisjonell i lyrikken er bare forbokstaven. Kanye har et idiotisk kreativt amerikansk ordbruk i tekstene, slik at hverken amerikanere skjønner hva han rapper om. Denne gangen er det helt ekstremt på flere av låtene. Dette albummet er ikke vært en eneste nedlastning på iTunes en gang etter min mening.

 5. :) sier:

  Mest fortjente 6eren på lenge, dette albumet er genialt!

 6. Joachim sier:

  Hei

  Andreas Øverland, hva slags bakgrunn og grunnlag har du for å dele med oss at Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy er årets album? Har du hørt de andre albummene til Kanye og vet du egentlig hva som har skjedd med sjangeren innen Hip-Hop og Rap?

  • Krank sier:

   Bakgrunn og grunnlag? Tror du Øverland har doktorgrad i Hiphop-anmelding? Ville du blitt fornøyd da? Sånne kommentarer gir meg grunn til å tro at det er like greit å stenge hele kommentarfeltet.

   Du skjønner virkelig ikke poenget med anmeldelser, ser det ut til. Forventer du at anmeldere skal ha samme status som Moses, og komme ned fra fjellet og instruere menneskeheten i å mene at «MBDTF er årets album»? Subjektivt sett mener Øverland at dette er årets album. Kan det være så jævlig vanskelig å forstå?

   Kan ikke forresten du ta og opplyse oss alle sammen hva som har skjedd med sjangeren Hip-Hop og rap? Har du skrevet en spennende mellomfagsoppgave du vil dele med oss, eller?

  • g-star sier:

   Joachim, hva mente du, at var det sånn egentlig, i forholdt til hverken bakgrunn eller grunnlag?? Jeg tenker mer anneledes da, hvis du skjønner, så er det bare forbokstaven, og i forhold til Andreas er de andre albumene til Kanye, og Hip-Hop og Rap, mer eller mindre generelle uansett. Ergo; HVERTFALL i ettertid.

   • meh sier:

    Om anmelderen har et såkalt «grunnlag» for å anmelde platen er jo helt irrelevant. Man skal ikke måtte ha en dyp og grundig innføring for å kunne nyte musikken. Derimot synes jeg noe av det anmelderen skriver er innmari bombastisk. feks: «De svakeste 30 sekundene på skiva («Hell Of A Life») ville vært et umiddelbart høydepunkt på alle andre skiver som slippes i sjangeren det neste året.». Dette blir bare for tåpelig.

   • Joffen sier:

    @g-star:

    Nå har jeg oversatt kommentaren din til swahili, via engelsk, og så tilbake igjen til norsk via Google Translate.

    «Joachim, hva mener du, det var så sant, og heller ikke knyttet til naturen eller grunnlag? Jeg tror mer anne ledet da, som dere vet, er bare begynnelsen, og i samarbeid med Andrew er en annen album, Kanye og Hip-Hop og Rap, mer eller mindre av total uansett. Ergo, i alle fall i ettertid.»

    Fascinerende nok er ikke dette mindre forvirrende enn din opprinnelige kommentar.

 7. Steffen sier:

  Dark Fantasy, årets beste låt.

  I rest my case.

 8. [...] framkalt bukk langt ned i støvet frå ein internasjonal anmeldarstand – sjølv om fleire enn Lydverkets Andreas Øverland har påpeikt Wests genialitet er blanda med sin porsjon virkelighetsfjern galskap. Det er med ein [...]

 9. [...] Årets beste album uansett sjanger? [...]

 10. Kjetta sier:

  Til anmelderen: hørte du Big Boi’s plate tidligere i år?

 11. ego sier:

  når en komersiell rapper blir litt emo får en samlet musikkpresse orgasme. få av dere ølbrillene, dette er bare klisje på klisje og et par jævli sterke sanger. mesterverk hva?

 12. cc sier:

  Tviler på den klovnen står bak dette albumet her.. Hyll heller produsentene.

  Dere tror vel Britney Spears sto bak hitsa hennes?

 13. Øyvind sier:

  Enig med anmelderen, dette er et album for historiebøkene. Og når N. Minajs sinne bare fortsetter å eskalere på Monster er det bare vakkert.

 14. [...] satt sitt tydelige preg på den urbane delen av popmusikken, og med utgivelsen av hans femte album My Beautiful Dark Twisted Fantasy er anmelderne nok en gang over seg av begeistring. Men har de rett? Og uavhengig av musikalsk [...]

 15. [...] Les hele anmeldelsen: Vakkert monster [...]

 16. [...] Les Lydverkets anmeldese av My Beautiful Dark Twisted Fantasy her! [...]

 17. [...] 1. Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy [...]

 18. [...] Jeg elsker kyniske Kanye når han viser seg som myk, nostalgisk og smått resignert – og denne låta er favoritten på fantastiske My Beautiful Dark Twisted Fantasy. [...]

 19. [...] så dette leve opp til de massive forventningene etter årsliste-dödaren My Beautiful Dark Twisted Fantasy, der både Kanye og Jay-Z fikk vist seg fram fra sine beste sider? Døm [...]

 20. [...] den senere tiden. Kanye West annonserte, også via twitter, at maleriet på sin siste plate My Beautiful Dark Twisted Fantasy ble bannlyst da den første versjonen av coveret ble [...]

 21. [...] Kanye West-besøket til Norge senere i dag, mens du fordøyer nyheten kan du lese Andreas Øverland grundige og euforiske anmeldelse av Kanye Wests siste [...]

 22. [...] Andreas Øverland fra Lydverket utroper My Beautiful Dark Twisted Fantasy til fjorårets album. [...]

 23. [...] er solid, kan UMULIG være noen som har skrevet den på her før. Tidenes mest oppskrytte plate? Forrige Kanye West-plata. Fy faen for noe møkk. Kanye West – Monster Vidéo mohzer sélectionnée dans [...]

Legg igjen en kommentar