Coverkunst på kødd
Nytt Strokes-cover eller PR-spøk? Kunst på platecoverne er fortsatt viktig, selv om noe av det er tullete tegninger.
Musikk i fysisk format strever i motvind, men mange artister er fortsatt opptatt av hva som skal pryde forsiden på deres nye utgivelse. The Strokes-frontmann, Julian Casablancas, twitret følgende for et par dager siden, med en tegning som lenke:
I ettertid har flere medier spekulert i hva dette skal bety. Skal man tro at «prikk-prikk-prikk» betyr «haha»? (Det kan se ut som om det er en kontakt festet til veggen på venstre side og en potteplante nederst i høyre hjørne av «albumcoveret» som du ser bilde av øverst i artikkelen). I følge NME skal det nye Strokes-albumet være ute 22. mars. Om det blir med en basketballspiller og en klovn på fronten gjenstår å se.
Casablancas er ikke den første som har tullet med kunsten på albumcoveret den senere tiden. Kanye West annonserte, også via twitter, at maleriet på sin siste plate My Beautiful Dark Twisted Fantasy ble bannlyst da den første versjonen av coveret ble lansert.
Men i et intervju med maleren George Condo i The New Yorker (via NY Magazine) forteller han at det var nettopp det som var meningen. I følge Condo kom Kanye West til han med et oppdrag om å male «something that will be banned».
Resultatet ble dette:
Les: Album i trøbbel pga coverkunsten
Svenskene i Peter, Bjorn and John kommer med sin nye plate Gimme Some 28. mars, og de har også bestemt seg for å ha et «tegnet» albumcover. Ikke noe PR-stunt kanskje, men litt tullete er det da. På en morsom måte.
Andre tullete albumcover? Weezer ga ut album med kun ansiktet til en «Lost»-skuespiller på i fjor, og Klaxons puttet en katt i romdrakt og tok bilde av den til sitt siste album.
Se: 20 klassiske albumcover gjenskapt i Lego.
Hvis du ser ekstra nøye etter på coverkunsten til Sufjan Stevens sin EP av fjoråret, så kan du også finne bilde av en norsk rockestjerne:
Les: Historien bak Kvelertak sin coverkunst
I høst sendte Lydverket en lengre sak om kunst på platecovere, hvor vi blant annet snakket med Egil Olsen, Mika, Clutch og Peter Hook om betydningen av coverkunst som visuelt tillegg til musikken. Se saken her:
Tags: albumcover, albumkunst, Bannlyst, coverart, coverkunst, Gimme Some, julian casablancas, Kanye West, MBDTF, my beautiful dark twisted fantasy, peter bjorn and john, The Strokes
«Tullete» cover? Fordi det ikke er et dølt, platt, photoshoppa foto av artisten med en følgende enkel typografiskløsning under? Håpløs ‘artikkel’.
Hei Designer,
Det jeg først og fremst har ment med ordet «tullete» her, heller nok mer mot betydningen «tøysete» eller «spøkefullt». All ære til kreativ coverkunst!
Emil Nikolaisen, right? (På SS-EPen.)
Jepp! Godt øye.
Vel, hvem ellers skulle det vært? Jeg fant han ikke, men regna med det var han det var snakk om. Hvor mange norske rockere er kompiser med Sufjan, liksom?
Men det KUNNE faktisk også vært Frode Strømstad (som hadde med både Sufjan og Emil på den forrige I Was A King plata) og Anne Lise Frøkedal (også via I Was A King)…
[...] også: Coverkunst på kødd og Tidenes styggeste [...]