Publikum på Hovefestivalen 2009 under Prodigy. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Publikum på Hovefestivalen 2009 under Prodigy. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Lydverkets guide til Hove

Sliter du med å velge hvilke Hove-konserter du skal se? Lydverkets redaksjon hjelper deg.

Skrevet av:
Publisert 15:45 24 juni, 2010

Hovefestivalen (29. juni – 2. juli) står straks for tur, og med en spekket line-up er det vanskelig å bestemme seg for hvilke konserter man skal prioritere. Men frykt ikke: Lydverket guider deg gjennom festivalprogrammet.

Les også: Lydverkets guide til de norske artistene på Hove

Them Crooked Vultures, Gallows, Julian Casablancas, Serena Maneesh, Ellie GouldingKarpe Diem og Yelawolf. Dette er bare et lite knippe av artistene som spiller på årets Hovefestival. Men hvilke konserter bør man egentlig prioritere? Lydverkets redaksjon har satt sammen en liste bestående av sine personlige favoritter på festivalen.

Asbjørn Slettemark, programleder (TV):

Gallows

Amfiscenen, onsdag kl. 21.30

Joda, Gallows laget fjorårets beste album i Grey Britain, men live legger Watford-bandet flere alen til sin grimme statusrapport fra det britiske øyriket. Vokalist Frank Carter framstår som en primitiv, tatovert skikkelse, men armert med et knippe grufulle tekster om knivdrap, lik i Themsen og hvorfor man må renske ut alt for å starte på nytt, blir han som en ufrivillig og reflektert talsmann for all desillusjonert engelsk ungdom. Den desperasjonen tar han med seg til Hove. Jeg så dem live to ganger i fjor, her har du rapport fra den første av konsertene.

Jørgen Hegstad, anmelder:

Vampire Weekend

Hovescenen, fredag kl. 20.30

Den konserten de holdt på Hovefestivalen i 2008 var en av de beste konsertene jeg så dét året. Det er få band som lydlegger sol og sommer så mye som de gjør, og i tillegg er de et helsikes bra liveband.

Årets album, Contra, er til og med bedre enn debutalbumet. (Jeg anmeldte det her ). Gleder meg noe helt tullete til å høre ”White Sky”, ”Run”, ”Holiday” og kanskje aller mest denne:

Ruben Gran, programleder (radio):

Yelawolf

Amfiscenen, fredag kl. 17.45

Lydverket har elsket han tidligere. Jeg har ønsket meg han til Norge både før og etter jeg fikk oppleve han live på SXSW i Austin i våres. I neste uke ankommer endelig Yelawolf fra det amerikanske til det norske søder.

Alabama-rapperen har karisma som kommer til å rekke til bakerste publikummer på Amfiscenen på fredagskvelden. Flowen hans er upåklagelig. Låtene han har skjenket oss så langt – i hovedsak på mixtapen Trunk Muzik – fordrer til å høre etter på de elegante formuleringene hans, hengi seg tilbakelent gynging eller hektisk moshing. Det siste klarte han med enkelhet å få i gang før middagstid sist jeg opplevde han live. Med det tradisjonelt danseglade Hove-publikummet på plass burde konserten neste uke ikke bli noe slappere.

Et av festivalens sterkeste hiphop-kort, Drake, avlyste. Yelawolf kan risikere å gjøre at vi har glemt det etter neste uke.

Njål Engesæth, reporter:

Massive Attack

Hovescenen, torsdag kl. 22.30

I retrospekt ser jeg at jeg er en troløs musikkelsker. Men etter noen år dypt inne i grungen tidlig på 90-tallet, fikk jeg i 1994 øynene opp for trip-hopen. Og hovedgrunnen til det var Massive Attacks Protection-album. Jeg tror det var et eller annet med den litt sløye rytmen og de dystre rytmene som fikk en 18 år gammel vestlending til å føle seg cool når han hørte den. 16 år senere merker jeg at fortsatt at ting skjer med meg når jeg hører ”Karmacoma”. Jeg blir lettere melankolsk når jeg hører ”Protection” og ”Better things”. Og dette er bare noen få eksempel fra ett album. Lignende effekt har kutt fra Blue Lines og Mezzanine.

Når Massive Attack går på scenen torsdag kl. 22:30, har forhåpentligvis mørket begynt å senke seg på sørlandet. Og kombinasjonen svart skog og Massive Attacks dystre toner vil forhåpentligvis skape magi på Hove den kvelden!

Ellen W. Ramstad, anmelder:

The Drums

Hovescenen, fredag kl. 18.30

En av vårens store indiehyper kommer selvsagt fra Brooklyn, New York. Vi snakker synth og surf i skjønn harmoni, og noe forteller meg at opp til flere av gutta i The Drums hadde både en og to plakater av Robert Smith på gutterommet. Fine gitarriff kombinert med lekre popmelodier og til tider en smektende Beach Boys-aktig vokal gjør dette til musikk som treffer meg rett i dansehjertet.

The Drums lager glad musikk det oser sommer av, og jeg kan ikke tenke meg annet enn av dette må slå an i Hove-sola. Bandet har av flere blitt spådd et gjennombrudd i 2010, og kanskje Hove er stedet de skal slå seg opp i Norge? Jeg krysser fingrene for at bandet jeg fremdeles ikke har sett live leverer på scenen, og legger til at jeg gleder meg ekstra mye til å skulderdanse til «Best Friend» og «I Need Fun In My Life».

The Drums høstet gode kritikker for sitt selvtitulerte debutalbum som kom  tidlig i juni i år. Se hva Lydverkets anmelder synes om skiva her.

Mats Borch Bugge, anmelder:

Fuck Buttons

Teltscenen, fredag kl. 00.30

Jeg kunne ha sagt Paramore, men sier Fuck Buttons. Om de legger hovedtyngden på Tarot Sport, blir dette en klassiker.

Fuck Buttons er en blanding av den beste shoegazerrocken, Underworld og Jean Michel Jarre. Med fare for å høres helt new age ut: De åpner et eget univers i festivaluniverset.

Se hva Lydverkets anmelder menta om Tarot Sport her.

Amund Grepperud, produsent:

Japandroids

Teltscenen, mandag kl. 18.30

Japandroids kommer  fra Vancouver i Canada til Tromøya for å spille garagerocken sin for Hovepublikummet. De to bandmedlemmene, Brian King (gitar) og David Prowse (trommer) har perfeksjonert duo-konseptet for rockeband, og bandet høres til tider ut som om de teller dobbel besetning. Gutta slo igjennom vannskorpa med fjorårets Post Nothing, og har i år gitt ut første halvdel av sjutommer-serien sin, samt samleren No Singles, som gir deg muligheten til å høre to tidligere EPer. Flekk på deg de hvite buksene og spark hull i gulvet på Teltscenen tirsdag ettermiddag, mens du hører blant andre ”Young Heart Sparks Fire”, som du kan se i videoen under.

Jan Henrik Mo, vaktsjef:

Arcade Fire

Hovescenen, fredag kl. 22.30

Jeg har valgt meg Arcade Fire. Rett og slett for å gi dem en sjanse til. Først avlyste de den planlagte konserten på Sentrum Scene våren 2007 på grunn av sykdom. Noen måneder senere spilte de den legendariske konserten på Hove som både venner og anmeldere mente var ”årets konsert. Uten tvil”. Dit kom jeg meg aldri. Og da jeg endelig fikk se dette canadiske orkesteret i Oslo Spektrum senere samme år var lyden dårlig og bandet langt fra så magisk som jeg hadde håpet på. Jeg gir dem derfor en sjanse til og satser på en fin og folkelig festivalavslutning – en tropenatt fylt med øl og allsang where no cars go.

Karina Lystad, reporter:

The Antlers

Telscenen, torsdag kl. 21.30

The Antlers er i hovedsak Peter Silberman – det er han som lager musikken. Men han har fått med seg Michael Lerner på trommer og Darby Cicci på keyboard. Silberman er fra Brooklyn (dét begynner jo å bli en klisjé), og slo igjennom med konseptalbumet Hospice i fjor (det var også den første plata utgitt under Antlers-navnet).

Peter Silberman’s Antlers-prosjekt er kanskje ikke det som typisk slår an på festival, det passer seg nok bedre i en mørk, intim kjellerbule. Eller kanskje aller helst helt alene, på øret i høstmørket. Men de har jo i alle fall fått Teltscenen, det er vel det nærmeste de kunne kommet på Hove. Det bør nemlig være en spesiell stemning for at man skal kunne nyte Antlers fullt ut. Vekslingen mellom den skjøre støyen og det ellers eklektiske lydbildet, kombinert med de fin-triste tekstene om mannen som står ved siden av sykesengen og ser sin kjære dø av kreft, kan skape ganske sterke reaksjoner. Legg spesielt merke til hvor godt følelsene i teksten passer med oppbygningen i musikken, jeg får nesten gåsehud bare av å tenke på det. Så festival eller ikke – jeg er uansett sikker på at med beskjeden promille, og kanskje litt kjærlighetssorg, så er det stor fare for tårer i Teltet mellom 21.30 og 22.30 på torsdag.

Marius Asp, vaktsjef og anmelder:

Nas & Damian Marley

Hovescenen, torsdag kl. 20.00

Er Nas tidenes mest begavede rapper? Mange mener det, og jeg gidder ikke si meg så voldsomt uenig.

På Hove kommer han med Damian Marley, Bobs yngste sønn, som han ga ut den afrosentriske Distant Relatives sammen med tidligere i år. Skiva er ujevn, men tidvis inspirert, og som innslag i Hoves nokså spartanske hiphop-program av året er denne sosialt bevisste duoen nødvendig å få med seg.

Trine Jørgensen Aandahl, anmelder:

Dizzee Rascal

Amfiscenen, onsdag kl. 24.00

Det blir garantert fest når britiske Dizzee Rascal tropper opp i amfiet med hits som ”Dance Wiv Me”, ”Fix Up, Look Sharp” og ”Flex”. Dizzee lager tøff, men dansbar rap, fri for hemmende sjangerbegrensninger, og kommer til å gjøre natt til torsdag til en euforisk opplevelse. For knapt to uker siden ga han undertegnede svett panne og vonde knær etter en vill konsert på Sónar i Barcelona – jeg gleder meg til mer av det!

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Del "Lydverkets guide til Hove"
 

18 kommentarer på “Lydverkets guide til Hove”

 1. Martin sier:

  Jøss, ingen som valgte Empire of The Sun…! For min del blir det nok en konsert jeg sent vil glemme.

 2. Jonas sier:

  Helt enig med Martin. Hadde definitivt gledet meg mest til Empire of the sun om jeg skulle på Hove!

 3. Lars N sier:

  De som var på Blå 14. april og så Two Door Cinema Club er nok enige i at det var en fantastisk morsom konsert. For et bra liveband de gutta der er.

  Hvorfor er ikke de valgt?

 4. [...] Sjekk ut Lydverkets guide til Hove. [...]

 5. [...] radio og nett, og gir deg de ferskeste anmeldelsene av utvalgte konserter. De har også laget en konsertguide som garanterer de beste [...]

 6. [...] Lydverket guider deg til Hove [...]

 7. Madkli sier:

  Vampire Weekend spiller på fredag, ikke på torsdag….

 8. [...] Les: Redaksjonens guide til Hove ‘10 – internasjonale artister [...]

 9. Anders Due sier:

  Jeg syntes kvelertak fortjener oppmerksomhet i denne sammenhengen. De er for det første et knakans godt live band, plata er spilt inn av en i hardrock gruppa Converge (kjenner ikke så godt til dette bandet) og coveret er ganske så unikt i norsk sammenheng.

  andre band som burde ha spilt:
  mongoninja (kristoffer schau fra team antonsen sitt nye band)
  Animal Alpha (kjempeflink vokalist som vet å bevege seg på scena)
  Opeth (fine melodier blandet med prog fra syttitallet)
  The Big Four (metallica som spiller med kompiser fra andre kjente og bra liveband)
  Shot at dawn (endelig et band i norge som kan spille like bra live som på cd)

 10. Henrik sier:

  Anders Due: Animal Alpha gav seg for omtrent tre år siden. Bedre lykke neste gang.

 11. [...] du er på Hove anbefaler vi å kikke på disse to guidene; nemlig hvilke internasjonale band du bør se på festivalen, og Lydverkets guide til de beste norske [...]

 12. Truls sier:

  Enig med Anders Due. Katastrofe at et energisk liveband som Kvelertak blir oversett på norges største musikknettsted. Henrik liker sikkert bare rap (ikke musikk).

 13. [...] Sjekk ut Lydverkets guide til internasjonale band på Hove [...]

 14. Marius Asp sier:

  Hei, Anders Due og Truls.

  Det er nok ikke helt riktig å si at vi har oversett Kvelertak (tvert imot, vil vel enkelte hevde). Deres fravær blant våre Hoveanbefalinger skyldes helt enkelt at vi har lagd to guider; en til internasjonale artister og en til den norske biten av programmet (der vi forøvrig også anbefaler Shot At Dawn som nevnes her). Sjekk bare:
  http://www.nrk.no/lydverket/hove-i-r%c3%b8dt-hvitt-og-ratt/

  Kvelertak-konserten i ettermiddag blir forøvrig anmeldt både her på siden og på radiosendingen på P3 i kveld kl. 20-21. Tune in, log on, etc.

 15. Therese sier:

  På Lydverket i ettermiddag nevnte de helt i starten av sendinga et nytt band fra Kristiansand som hadde spilt på Hove (Campen), hvor vokalist/cellist satt på scena… Hva heter bandet?? Norsk navn, såpass husker jeg. «Måkefjær», eller noe sånt?

 16. [...] Dizzee er god live, er det ingen tvil om. Det har han, som jeg skrev i denne guiden, bevist tidligere. Han rappet for all del bra på onsdag – men fremsto som smått blasert og [...]

Legg igjen en kommentar