Julian Casablancas - Phrazes For The Young

For langt fra stammen

Julian Casablancas: Phrazes For The Young I motsetning til de andre Strokes-forgreningene låter Casablancas solo best når han ligner på moderbandet. Han er den siste til å bryte ut i soloeskapader, og der Albert Hammond, jr. har lyktes til dels godt og Fab Moretti har lyktes meget godt (vi snakker ikke så høyt om Nik […]

Skrevet av:
Publisert 15:29 5 november, 2009

Julian Casablancas: Phrazes For The Young

terning4

Julian Casablancas. Foto: promo/myspace.com

I motsetning til de andre Strokes-forgreningene låter Casablancas solo best når han ligner på moderbandet.

Han er den siste til å bryte ut i soloeskapader, og der Albert Hammond, jr. har lyktes til dels godt og Fab Moretti har lyktes meget godt (vi snakker ikke så høyt om Nik Fraitures Nickel Eye-prosjekt), har dette vært med musikk nokså langt unna den stramme rocken som gjorde Strokes kjent, avreageringsforståelig nok.

Det er også delvis dette Julian Casablancas sysler med her, for Phrazes For The Young smaker mye av en åttitalls-synthpop-dekadanse; fra coverestetikk og promo-videoer til Jason Laders deilig oppglammede låtinnpakning. Innenfor dette spillerommet lar Casablancas låtidéene skreve over alskens sjangre, og det er altså nå det blir tydelig at det er når han er mest Strokes-ete at han skriver de beste låtene. Derfor er de beste her åpningssporet ”Out Of The Blue”, i alt sitt ”Last Nite”-ige, swing-vennlige stuk, «Is This It»-luntende ”Left & Right In The Dark”, ”River Of Brakelights” og den strålende singelen ”11th Dimension” (selv om (eller kanskje fordi) synth-akkordene synes å være rappet fra Dr. Albans ”It’s My Life”)).

Derimot fungerer ikke denne glorete elektroniske innpakningen så bra på country-dengeren ”Ludlow St” eller soul-smygende ”4 Chords Of The Apocalypse”, som begge i tillegg er i overkant sjangerhermende og unødvendige (her kan man i samme åndedrag stusse over at han parafrasererer Scooter-låten ”Move Your Ass” i teksten på sistnevnte).

Phrazes For The Young er som finest når Casablancas finner seg til rette med at er en grunn til at han skrev alle de beste Strokeslåtene; det er det kjappe, stramme uttrykket han er best på. Det burde han i enda større grad ha videreutviklet, siden dette også passer utmerket inn i hans nye, delikate synthpopdrakt.

Jørgen Hegstad

Tags: , , , , , ,

Del "For langt fra stammen"
 

6 kommentarer på “For langt fra stammen”

 1. Kim von Klev sier:

  Digger skiva. …bortsett fra de to nevnte, 4 Chords of the Apocalypse og Ludlow St, som jeg med enkle grep hopper over grunnet mangel på kvalitet.
  De resterende 6 låtene er dog finfine saker.

 2. alexander sier:

  synes at begge de nedrakkede sangene er veldig bra. Hans poeng var jo å blande eldre sjangre, med en moderne twist. Teksten på Ludlow er jo cdens beste. =)

 3. Mmmm sier:

  Poenget med å gå solo må vel å være for å prøve noe annet…? Eller?
  Jeg liker samtlige sanger veldig godt. Så…
  If you don’t like it then hey fuck you! (Hørt litt for mye på Beastie Boys i det siste…)

 4. JR sier:

  Har enda ikke hørt plata, men registrerer at internasjonale anmeldere sier det stikk motsatte: at låter som 4 Chords og the Apocalypse er platas høydepunkt, at blandingen av sjangere var det som løftet plata og videreutviklet JC som artist. Hver sin smak, regner jeg med.

 5. Mmm.. Jeg synes vel bare at de låtene som er nærmest det han har gjort før rett og slett er _bedre_; det er jo i utgangspunktet topp at han gyver løs på nye sjangre, men at resultatet ikke utpreger seg i noen god retning.

 6. [...] Crooked Vultures, Gallows, Julian Casablancas, Serena Maneesh, Ellie Goulding, Karpe Diem og Yelawolf. Dette er bare et lite knippe av [...]

Legg igjen en kommentar