Blir det hans svakeste år?

2010 har ikke vært Ole Einar Bjørndalens år. Siste halvdel av 09/10-sesongen ble det kun én seier. I starten av 2010/11-sesongen må det gnistre av Bjørndalen om ikke 2010 skal bli hans minst seiersrike år siden midten av 90-tallet.

 

Får vi se Bjørndalen med gult startnummer allerede før jul?
Får vi se Bjørndalen med gult startnummer allerede før jul?

Og det til tross for at det begynte så strålende. For den 9. januar, i Oberhof, tok han sin første verdenscupseier i 2010. Fellesstarten Kongen av skiskyting gikk der var bortimot perfekt. 19 treff. Lynkjapp skyting. Taktisk klok skigåing. Og langt foran nestemann i mål. Vancouver-OL var bare en drøy måned unna. Superformen var i anmarsj. Det lå an til å bli en kjempefest for Bjørndalen.

Det drømte vi om. Og det trodde vi på.

Nedtur

Fasiten ble ikke helt slik. Sølvet på 20 kilometeren var bra. Stafettgullet var fantastisk. Men resten var ikke for vanlig Bjørndalen-standard å regne. Heller ikke i etterkant av OL ble det noen verdenscupseier på 36-åringen.

Vi kan analysere og synse så mye vi bare orker. Men sett under ett er 2010 uansett et magert år for Kongen av skiskyting. Mannen har 91 seiere (pluss den ene seieren i langrenn som vi alltid nevner i parentes). Den første kom i januar 1996. Og fra 1997 har det kommet minst tre seiere per kalenderår. Han må med andre ord lykkes før jul om ikke året 2010 skal bli hans minst seiersrike på 14 år. Tar han to seiere i desember blir dette året som 1997 og 1998. Lenge siden det også.

Tid for revansje?

I sine aller beste år har Ole Einar Bjørndalen levert over 10 verdenscupseiere. Toppåret er faktisk OL året 2006. Til tross for gullmangel i Torino var det et fantastisk Bjørndalen-år. Da vant han 12 verdenscuprenn, sju før sommeren og fem etter (pluss det ene i langrenn i november 2006). 

Sju individuelle renn skal skiskyttergutta gå før jul. Ole Einar Bjørndalen vinner ikke alle. Men han kan vinne noen, og med fullklaff kan han kopiere de to ”mellomårene” 2004 og 2008. Begge årene ble det fire triumfer totalt. Og begge gangene kom Ole Einar Bjørndalen kraftig tilbake. Elleve seiere i 2005. Ni i 2009.

En topp motivert Bjørndalen stiller til start i Østersund til uka. Jeg tror Kongen av skiskyting kommer tilbake denne gangen også. Hva tror du?

Dette innlegget ble publisert i Skiskyting. Bokmerk permalenken.

16 kommentarer til Blir det hans svakeste år?

  1. basti sier:

    Selv Bjørndalen blir eldre.Og alderen kan man ikke løpe fra.Jeg tror han får problemer i år også.

  2. Mr.K sier:

    Hvis Bjørndalen går slik han gjorde på stafetten i Gällivare i skiskytterrennene utover sesongen, tror jeg han kan dra hjem veldig mange seiere. Skytingen blir vel ikke dårligere med alderen, og han virker mye bedre i sporet i år enn i fjor, så jeg tror han godt kan ta hjem noen seiere. Men det er skiskyting og der kan alt skje.

  3. Hans Arne Westberg Gjersøe sier:

    Det er ingen tvil om at alderen merkes også for Ole Einar. Jeg siterer min gamle mor,»årene går for oss alle».

  4. Elin sier:

    Ole Einars alder til tross, mannen er enda serdeles rask i sporet og er i god langrennsform. Formen på standplass derimot, er noe som må sitte bedre denne sesongen.

  5. Line sier:

    Er dere ikke fornøyd med idrettsgutta og jentene våre, vel gakk ut og gjør dette bedre sjøl. Er nå så lei reportere og pressen om hva de mener. Vi ser det når disse folkene har kommet i mål. Jeg lurer på hva disse idrettsutøvere tenker om dere. Håper det er hyggeligere tanker enn mine.

  6. Gøril sier:

    Jeg tror at han kan vinne mye i år også.Han er en flott idrettsmann.

  7. jorn m. langås sier:

    Min favoritt. Håper inderlig han får en skikkelig sesong. Og det tror jeg han får og. Han går iallefall som en rakett, og skyting tenker jeg at man ikke blir dårligere i som åra går.

  8. daniel sier:

    Lenge leve Keiseren!!

  9. Robert sier:

    Det er for mye fokus på person Ole… Han har og er god men han skal slite… Jeg håper Frode Andresen får det til i år, han er en flott skiløper og person. Håper han ikke blir forbigått i uttakningen slik som i forrige sesong.

  10. Morten H sier:

    Bjørndalen er den aller aller største innen skiskyting noen sinne. Setter på plass langrenns bajaser gjør han også.

    Bjørndalen har ingenting å bevise for noen. Hvis han gjør det dårlig, så har han nok av seire å se bak på.

    At en gammel kropp, i denne sammenhengen, ikke greier å være på topp hele sesongen igjennom er ingen overraskelse. Da blir det prioriteringer. Jeg tror Bjørndalen kommer til å gå langrenn på hjemmebane, fordi han kan og fordi han har så mye fra før av, at det vil bare være «another notch in the old belt».

    Bjørndalen er mitt sportsikon nummer 1 etter hans fantastiske bedrifter og hans utrolig vinnende vesen.

    Jeg håper han gjør det bra, men om det ikke går så bra, så er det ikke noe problem. Vi har andre bak han som er for øyeblikket enda bedre, og ingenting er bedre enn at en konge får gi fra seg sitt ettermæle til verdige arvtakere. Gleder meg til å se Bøe fremover spesielt!

  11. Johannes sier:

    Alder er ingen hindring for Ole, kun ved en evt spurt, og skiskyting i diseplinen sprint – kortdistanse. Man blir litt treger i musklaturen med årene, men dette er ikke allverdens for Ole Einar, pga en glimrende teknikk på skøytingen.

    Kroppen er på det sterkeste når man er cirka 42 år. Ole gjør det bra i år, garantert!:) Lenge leve vintersport på NRK!

  12. andreassmith sier:

    Ser at mange fortsatt har tro på Bjørndalen. Personlig tror jeg ikke alderen hans har så mye å si. I OL var han egentlig i kjempeslag, men det var skytingen som sviktet. Alderen kan påvirke motivasjonen, men det vet vi at den ikke gjør i Ole Einar Bjørndalens tilfelle.

    Når det gjelder Lines innlegg tror jeg det er veldig bra at Bjørndalen og jeg ikke bytter plass:) Selv om han sikkert hadde gjort en god jobb i kommentatorboksen!

  13. Jens sier:

    Han vinner verdens cupen.

  14. Morten Ramstad sier:

    Tror han kommer til å hevde seg bra, skal ikke se bort i fra at han runder 100 verdenscupseiere 🙂

  15. Gjøran Reinhardtsen sier:

    Kongen kommer tilbake. Bare vent, det kommer mer. Alderen har ingenting å si. Du ser jo hvor godt han hevder seg i langrennstoppen, selv om han er i en alder av 36 år. Det sies jo at han er sin beste alder. Blir 4 VM gull og en hel haug av verdenscupseiere denne sesongen.

    Lykke til OLE! 🙂

  16. Thomas sier:

    Det blir tettere og tettere i toppen av skiskyting. Jeg tror Bjørndalen må komme inn i en god rytme på standplass, får han det til der, tror jeg det blir vanskelig å slå han. Kjør på OLE, det er dette du kan best!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *