For mange nyvinninger

 

Møtte disse rensdyrene på gata i Kuusamo.

Møtte disse rensdyrene på gata i Kuusamo.

Denne helgen lanseres enda en nyvinning i langrennsporten. Verdenscuphelgen i Kuusamo har de siste årene bestått av klassisk sprint på lørdag og klassisk distanserenn med intervallstart på søndag.

I år skal løperne gjennom en tour, en miniutgave av Tour de ski, over tre dager. Det vil si at løperne går klassisk sprint fredag og klassisk distanserenn med intervallstart lørdag. Søndag blir det en jaktstart i skøyting ut fra resultatene de to første dagene. Bare totalvinneren krediteres med en verdenscupseier.

Dette er bare en av en rekke nye ting i langrennsporten de siste 15 årene. Sprint, fellesstart, sprintstafett, fellesstart med skibytte, skibytte underveis i 30 km/50 km og Tour de ski er blitt faste innslag etter hvert.  Nå føler jeg at utviklingen bør ta seg en pause. Nye konsepter bør få satt seg slik at folk får et forhold til de ulike øvelsene og konkurranseformene før de forandres igjen.

Men det internasjonale skiforbundet (FIS) fortsetter å pøse ut nye ideer. Dermed skal TV-seerne denne helgen loses gjennom en minitour over tre etapper.

Fra flyplassen i Kuusamo

Flyplassen i Kuusamo

Jeg ville heller hatt to vanlige skirenn fordi:

  • Jeg mener at en ny tour vanner ut Tour de Ski-konseptet, og gjør vellykkete Tour de Ski mindre eksklusivt. Tour de Ski bør fremstå som en konkurranse som skjer en gang i året, med målgang opp den beryktede slalåmbakken i Val di Fiemme.
  • Med en tour stiller færre av verdens beste opp. Noen av verdens beste sprintere lar være å komme til Kuusamo fordi de ikke har sjanse i sammendraget. Dermed blir fredagens sprint en sprint uten alle de beste i verden.
  • Løpere kommer til å bryte etter en eller to etapper. Flere løpere, deriblant Ola Vigen Hattestad og John Kristian Dahl, kommer til å dra hjem før siste etappe. I verste fall blir det som i Tour de Ski i fjor da svenske Emil Jönsson dro hjem selv om han hadde ledertrøyen. Du vil aldri se rytteren med den gule ledertrøyen i Tour de France dra hjem for å spare seg til senere oppgaver.
  • Tour-regelverket gjør det vanskeligere for folk hjemme å følge med på hvert enkelt renn. Det er ikke lett  for TV-seerne å følge med på bonussekunder, prologtider, skibytter, sammenlagtplasseringer, etappeplasseringer, verdenscupseire, etappeseire, halve verdenscuppoeng, og doble verdenscuppoeng. Alt dette må man gjennom i løpet av sesongen.
  • FIS klarer uansett ikke å stoppe spesialiseringen blant løperne. FIS vil tydeligvis helst at alle skal gå alt.

Derfor mener jeg at FIS bør la Tour de Ski være Tour de Ski, og unngå dårlige kopier slik som helgens konkurranse i Kuusamo.

Enig eller uenig?

Dette innlegget ble publisert i Langrenn. Bokmerk permalenken.

15 kommentarer til For mange nyvinninger

  1. Arne sier:

    Jeg synes i det hele tatt at TOUR-idéen passer dårlig til langrenn på ski. Skal det først være, så la Tour de Ski være alene om det (dårlige) konseptet. Vi ser jo allerede at flere løpere kutter ut Tour de Ski, for ikke å ødelegge seg foran VM på ski i Oslo.

  2. Vegard sier:

    Jeg mener at endringene som har skjedd i langrenn, kan sammenlignes med endringene som har (og skal) skje i bla. orientering og skøyter. Konkurransene skal forandres for og bli mer attraktive for tv, og møte almenheten og de ikke sports interessertes krav til underholdning som er enkel (i skøyter og orientering) og forstå, førstemann over linja vinner.
    Men individuell start har spennings momenter og er like fengende for tilskuere som en kjedelig fellestart.
    Under VM i orientering i Trondheim i år var det en helt fantastisk stemning, og ikke minst spennings nivå mot slutten av herrenes mellomdistanse.
    Det samme under 10K på skøyter under OL i Vancouver. Det var spenning helt frem til slutten.
    Jeg vil heller ha det tilbake til det gamle, enn at de forskjellige idrettene skal utvikle seg til det ugjenkjennelige fra hva det en gang var.
    Få tilbake individuell start, da vinner den beste!

  3. Stian sier:

    Enig. Jeg tenker da også på de som ikke kan vinne en enkelt distanse pga at det er sammendraget som teller. La det være forbeholdt TdS.

  4. Tommy sier:

    Helt og holdent enig i kommentaren, Jaan. Forøvrig fengende og engasjerende å høre deg og Bjørn på langrennsendinger.

  5. Ole sier:

    Til Arne og Vegard:

    Med så konservative holdninger tror jeg skisporten kommer til å bukke under etterhvert.
    Slik samfunnet har utviklet seg er det utopisk å tro at skisporten kan fortsette å være som den var for 100 år siden.
    Heldighvis har det skjedd en del positive ting de senere år med blant annet fellesstart på programmet. For min egen del har dette gjort at jeg ser på mer langrenn enn jeg ellers ville gjort.

    Til Vegard vil jeg også si at den som kommer først over målstreken på fewellesstart faktisk ER den beste. Det er jo det som er hele poenget!

  6. Kjell sier:

    Jeg er helt enig med det som blir skrevet. En tour så tidlig i sesongen vil bli fryktelig kjedelig. Der vi tidligere så de beste klassisk sprinterne kjempe beinhardt mot hverandre for første gang i sesongen, får vi nå bare sett noen få av dem, og ellers bare distanseløpere som ikke har så mye i sprint å gjøre. Nå må vi vente veldig lenge før vi får sett en ordentlig god klassisk sprint. Vi har og sett de siste årene at herrelangrenn har vært veldig uforutsigbart og spennende, mens nå vil det bare være noen få som kjemper om seieren i hver distanse i Kuusamo. Men tour-konseptet burde endres i tour de ski og. Jaktstartene (unntatt alpinbakken) har vært utrolig dumme. Der man har tjent opp sekunder på en prolog eller lengre individuell distanse, så mister man dem så godt som med en gang, fordi det bak samler seg til et stort felt, som ender opp med å kjøre inn lederen. Vinner man etappen rett før alpinbakken, så tjener man såpass mange bonussekunder at man nesten alt har vunnet TdS.

  7. Jørn sier:

    I årets OL i Vancouuver skilte det 22,2 sekunder mellom nr.1 og nr.15 i mål på 5-mila, som gikk i fellesstart. Dersom distansen hadde gått i intervallstart kunne det fort skilt 5-6 minutter mellom samme plasseringer, og dessuten ville garantert løpernes innbyrdes rekkefølge vært en ganske annen. Derfor mener jeg at det svært sjeldent er den beste løperen som går av med seieren i en fellesstart, uten den beste spurteren av de 20-30 som henger med til den siste kilometeren.

  8. Anonym sier:

    LAngrenn er så langt etter mange idretter på underholdning og spenning, at det er svært bra det tas tak. Man sier at Tour de Ski ødelegger for VM (ev. OL). Dette så være kunn psykisk. Vil i den sammenheng si at Alberto Contador vant Giro´n og Vuelta´n i samme sesong. 42 konurransedøgn med to hviledager i hver tour. Konkurransetiden på de lengste etappene er like lang som konkurransetiden i hele TdS. Husk at grunnen til at det kan drives profersjonelt i langrennssporten er pga medieinteresse og publikumsinteresse. Hvis ikke langrenn blir mer lukrativt, kan de bare fortsette å grave sin egen grav.

    Snakkes!

  9. Jørgen Bang sier:

    Hør hør.

  10. håkon sier:

    og contador var jo helt rein. ikke rart han fiksa det… tullebukk.. 😉

  11. Kjell sier:

    kan ikke sammenligne Giro-Vuelta med Tour de Ski og VM. Mellom Giro og vueltaen er det 3 måneder. Juni-Juli-August. Mellom TdS er det 1,5. Det er ganske stor forskjell. I tillegg er en sykkeltour fylt med flate etapper som for sammenlagtsfavoritter går i et veldig rolig tempo. I tillegg sykler man ikke en hel etappe med høy intensitet. Heller kun en brøkdel. Mens et skirenn gås med høy intensitet hele rennet. Det blir helt feil å sammenligne disse to idrettene.

  12. Morten H sier:

    jo mer vintersport i helgen jo bedre. Om de vil kalle det en «tour» eller en «event» det bryr jeg meg lite om, så lenge jeg får maksimalt inn i stua.

    Og slutt å fokuser så mye på Northug. Det ble nok for 1 år siden. Om han vil gå forbi dere journalister, så er vel ikke det verdens undergang. Hvis han nettopp har tapt noe han hadde antatt å vinne, så forstår jeg og alle andre at han er lei og forbanna. Vi trenger ikke en journalist som spør «hvordan føler du deg nå»

    Slutt å gjør all sport om til drama. Fokuser på SPORTEN og ikke alt rundt den. Det ødelegger det ellers fantastiske opplegget Nrk har på vintersport.

    Og OL dekningen + at det lå ute lenge etterpå var helt fantastisk. Jeg nøt repriser flere ganger og håper dere gjør noe mer slikt.

  13. Stavros sier:

    Langrenn var bedre før. Sprint-konseptet virker for tilfeldig (løypa er ofte for trang og knuffing gjør seg bedre i kampsport), og når det som oftest er slik at man i tillegg nødvendigvis må gi utøvere fra tilfeldige heat fordeler med lengre/kortere opphold før finaleheat – blir det hele urettferdig også. Fellesstart virker unødvendig drygt, det gjelder bare å henge med og ha en god spurt. Nei, etter Nagano-OL har alt med denne sporten bare tapt seg.

  14. Benny sier:

    Helt enig. De to første rennene bli jo rimelige uinteressante å se på da «alt» avgjøres søndag. Og er det slik at det ikke er noen nordmenn som henger med, gidder jeg ikke sitte se på.

    Ellers synes jeg det er flott at Gelius nå som han etterhvert mottar trygd endelig blir et fullverdig klansmedlem!

  15. basti sier:

    Er enig i at det kan bli i meste laget.Særlig når sprintere blir tvunget til å bli all-roundere og motsatt.Kan nesten virke som FIS ikke vil ha spesialister.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *