Videoen til Torgnys låt - The Only Game er regissert av Emil Trier og skildrer rånekultur (Foto: Skjermdump)

Videoen til Torgnys låt - The Only Game er regissert av Emil Trier og skildrer rånekultur (Foto: Skjermdump)

Skandinavias beste?

Rånevideoen til Torgny er blant kandidatene når Skandinavias beste musikkvideo skal kåres. Se alle de nominerte her!

Skrevet av:
Publisert 11:36 6 oktober, 2010

Tirsdag 21. oktober setter Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) fokus på musikkvideo. De vil nemlig kåre Skandinavias beste fra 2009 og 2010, og har nå offentliggjort listen over de nominerte.

På den finner vi blant andre videoen til Torgny Amdams «The Only Game», som har fått mye oppmerksomhet etter at den ble sluppet for et knapt år siden. Videoen er en del av et triologiprosjekt regissert av Emil Trier, og skildrer norsk ungdomskultur – nærmere bestemt råning.

– Et eksempel på et rimelig drøvtygget musikkvideouttrykk er den klassiske performance-videoen der artisten synger inn i kameraet med en innlevelse som liksom skal bære på en “følelse” som seeren skal identifisere seg med. Dette ville vi unngå. Og så snakket vi om å gjøre noe som var genuint skandinavisk, noe som hadde med livsvilkårene og virkeligheten her oppe å gjøre, uttalte Torgny Amdam til filmnettstedet Montages da videoen ble lansert.

Den tidligere Amulet-vokalisten slipper sitt debutalbum samme uke som BIFF går av stabelen.

Se videoen her:

Del to i trilogien er musikkvideoen til låta «Big Day«, og tar for seg russetida.

I beste velgående

Mange trodde musikkvideoens dager var talte da formatet fikk mindre og mindre oppmerksomhet på TV-skjermen; men utviklingen har blitt stikk motsatt. Internett flommer over av fine, kreative og opppsiktsvekkende musikkvideoer.

Kontroversielle M.I.A har fått mye oppmerksomhet for videoen til «Born Free», der en gjeng mindre hyggelige amerikanske soldater som tar seg inn i folks hjem og stikker av med unge, rødhårede gutter, før de setter dem ut og jager dem gjennom et minefelt.

Flere og flere musikkvideoer går også utover låtformatet – for eksempel videoen til Lady Gagas «Telephone», der den snart norgesaktuelle stjernen også har med seg Beyoncé. Se dem som lesbiske (?) giftmordere i fengsel her.

Norske Ray Kay er en av musikkvideoverdens største regissører. Han holder til i Hollywood, og har jobbet med stjerner som Lady Gaga, P. Diddy og Justin Bieber. Videoen til sistnevntes «Baby» er den mest sette videoen på Youtube.

Se de nominerte

Torgny er ikke alene om å få bildelagt musikken sin på kvalitetsmessig vis. Han kjemper mot 14 andre skandinaviske videoer (i alt fem fra henholdsvis Norge, Sverige og Danmark) – nærmere bestemt disse:

Donkeyboy – Ambitions (dir: Kristoffer Borgli):

I forbindelse med den internasjonale lanseringen av sin kjempehit «Ambitions» fikk Donkeyboy like godt lagd to videoer til låta. Det er den første versjonen som er nominert til pris; den andre kan du se her.

Casiokids – En Vill Hest (dir: Kristoffer Borgli):

Casiokids har tidligere i år vunnet en million kroner i stipend. Om halvannen uke kan de kanskje også krone seg som bandet med skandinavias beste musikkvideo. «En vill hest» er i likhet med den nominerte videoen fra Donkeyboy regissert av Kristoffer Borgli, som overfor Smuglesning forklarer sin innfallsvinkel til musikkvideoer slik:

- Det er ikke det at videoen burde ha minst mulig av artistene for å bli interessant, men en musikkvideo bør ha noe som er visuelt spennende eller ha en kreativ vri. Det være seg med eller uten bandet eller artisten. Men dessverre er det ofte slik at plateselskap ikke tør å satse, og da ender man gjerne opp med en ganske anonym video hvor bandet spiller på instrumentene sine, og det er dét.

Lars Vaular – En Eneste (dir: Andrew Amorim):

«Noe enhver tenåringsjente kan kjenne seg igjen i», fastlo Popsalongens bloggprinsesse Linnéa Myhre da denne videoen ble sluppet. Fjortisfylla har sjelden sett bedre ut:

Kvelertak – Mjød (dir: Fredrik S. Hana):

Kvelertak høstet både norsk og internasjonal begeistring da videoen til den mest hardslående låta P3 har listet på lang tid ble sluppet.

Mew – Repeaterbeater (dir: Martin De Thurah):

Martin De Thurah har fire videoer for Mew på merittlisten – og står bak flere av de nominerte videoene til årets pris. I videoen til «Repeaterbeater» blir Mew hypnotiserte på et øde slott. Det danske musikkmagasinet Soundvenue gir deg hele historien bak videoen, dersom du som flere andre blir nysgjerrige på hva det er som egentlig foregår her:

Fever Ray – When I Grow Up (dir: Martin De Thurah):

Artisten og låta er svensk, men videoen er dansk – og lokalisert i en av Københavns forsteder.

Mew – Introducing Palace Players (dir: Martin De Thurah):

Nok en Mew-video fra regissør Martin De Thurahs hånd. I «Introducing Palace Players» flyr kubeformede, lasersprutende UFOer rundt i skogen og låner naturen en vakker og underliggjørende dimensjon. Tolkninger av hva objektene måtte representere finner du et knippe av i kommentarfeltet her.

Trentemøller – Sycamore Feeling (dir: Jesper Just):

En spøkelsesby i nærheten av Pennsylvania utgjør kulissene for Trentemøller og Jesper Justs nominerte video – og det kler den danske elektronikaen godt:


Lulu Rouge – Bless You ft. Mikael Simpson (dir: Jimmy Falinski Kornhauser)
:

En av Københavns mest ettertraktede DJer har fått med seg Jimmy Falinski Kornhauser til å lage denne videoen. Regissøren har en tydelig signatur – du kan se flere av videoene hans her.

El perro del mar – Change of Heart (dir: Filip Nilsson):

To balansekunstnere fra Budapest gjør den svenske indiepop-låta svært så interessant i videoform.

Fever Ray – If I Had a Heart (dir: Andreas Nilson):

Andreas Nilsson har regissert flere videoer for Fever Ray. Han har i tillegg jobbet for blant andre Yeasayer – med den nokså ekle videoen til låta «Madder Red».

Familjen – Det var jag (dir: Mats Udd):

Mats Udd har laget videoer for flere svenske artister og band – blant andre First Aid Kit og Jonathan Johansson. Videoen til «Det var jag» er kun to måneder gammel.

Kent – Idioter (dir: Gustav Johansson):

Det er første gang Gustav Johansson har regissert en video for Kent, men samarbeidet fungerer tydeligvis bra.

Adiam Dymott – Miss you (dir: Senay&Kolacz):

Videoen til Adiam Dymotts første singel er regissert av byrået Senay & Kolacz.

Vinneren kåres av en jury, bestående av Frøydis Moberg (fra Young Aspiring Professionals Records), Øystein Fyxe (musikkvideoregissør og fotograf) og Eirik Kydland (redaktør i ENO).

Tags: , , , , , , , , , ,

Del "Skandinavias beste?"
 

37 kommentarer på “Skandinavias beste?”

 1. Beste sier:

  Hvis Vaular og Lulu Rouge er her, burde Vinter in Hollywood – Ride like the wind, Purified in Blood – Under den svarte himmel og Ørjan Nilsen – So long radio være her også!

 2. Jørgen Bang sier:

  KVELERTAK! kongevideo!

 3. Thomas sier:

  Får håpe Fever Ray – When I Grow Up stikker av med denne utmerkelsen. Den videoen er strålende!

 4. Anders sier:

  Heilt klart så bør Torgny Adam og Emil Trier sin vinne. Men liker best «The Only Game»!

 5. Tobias sier:

  Overraskende ikke å se «Under den Svarte Himmel» av Purified in Blood her. Flere hakk bedre enn «Mjød» synes nå jeg.

 6. meggern sier:

  Röyksopp – What Else is There, gutta fortjener det! :)

 7. hans sier:

  fleste av disse når ikke band som feks dimmu borgir til knærne, verken musikalsk, eller produksjonsmessig.

 8. meomy sier:

  Og så er ikke Ahas Take on me med? Skikkelig historieløst!!

 9. Lars sier:

  Torgny – «The Only Game” , ingen tvil ! ! ! : D

 10. bekkalokk sier:

  Fever Ray bør vinne (syns jeg) men kult å se at musikk videoen enda er relevant. Mye bra og ikke minst mye bra fra Norge.

 11. Dunke sier:

  Så lenge de ike ær no me Ravi såm ær texta på årntli ravisk uner ære ike no påeng å steme på no!

 12. Helge sier:

  Familijen-Snurrar i min skalle?!?

 13. Kashmir sier:

  Hvor blir det av Kashmir med Still boy??
  http://www.youtube.com/watch?v=kXoye11ZzuU

 14. Tulledame sier:

  Hvem bryr seg. Nordisk musikk— en spøk.. Har vel hatt ett par band som er verdt å merke seg gjennom tidene.

 15. borooloco sier:

  hvor er Lama – Curses and Broken Glass !??

  http://www.youtube.com/watch?v=y1C65m6KJh8

 16. [...] Torgny, Kvelertak, Lars Vaular og Mew er blant de nominert når skandinavias beste musikkvideo skal  kåres. Se alle de nominerte her! [...]

 17. Taran sier:

  Skjer med at ikke Kråkesølvs Skredder ikke er her??

 18. [...] Neste uke kåres Skandinavias beste msuikkvideo – se de 15 nominerte her. [...]

 19. Rafal sier:

  Husker Dere My Favourite Game The Cardigans?

 20. [...] Se alle de 15 nominerte musikkvideoene her! [...]

 21. [...] Også nominert til prisen var “When I Grow Up” av Fever Ray, regissert av Martin De Thurah. Se lista over alle dei nominerte her! [...]

 22. [...] Les også: Skandinavias beste? [...]

 23. [...] fjor kunne det norske tospannet Torgny Amdam og regissør Emil Trier ta med seg hjem BIFFs pris for Skandinavias beste musikkvideo. I år tilfaller æren våre venner i sør, nærmere bestemt danske Who Made Who og deres video til [...]

Legg igjen en kommentar