M.I.A. slår fra seg

Damas rykende ferske video er brutale saker.

Skrevet av:
Publisert 13:22 26 april, 2010
M.I.A. er på banen igjen. (Foto: Liz Johnson/XL Recordings)

M.I.A. er på banen igjen. (Foto: Liz Johnson/XL Recordings)

…og vel så det. Damas rykende ferske video er mørke og brutale saker.

M.I.A. er ikke akkurat kjent for å gå stille i dørene med sine meninger, og med videoen til «Born Free» ønsker hun tydeligvis å gjøre inntrykk. Mannen bak er Romain Gavras, som også sto for den grimme og aggressive Justice-videoen «Stress».

«Born Free» er i høyeste grad beslektet. Vi følger en gjeng mindre hyggelige amerikanske soldater som tar seg inn i folks hjem og stikker av med unge, rødhårede gutter, før de setter dem ut og jager dem gjennom et minefelt.

Det hele er hektisk og uoversiktlig filmet og klippet sammen, til M.I.A.s minst like hektiske lydspor. «Born Free» sampler Suicides øsende «Ghost Rider», mens M.I.A. messer fjernt og forvrengt over.

Låta slippes for digitalt salg i morgen, og vil etter all sannsynlighet dukke opp på M.I.A.s foreløpig utitulerte tredjealbum, som slippes 29. juni.

NB! Musikkvideoen inneholder nakenhet og ekstremt voldelige scener som kan oppfattes som støtende.

 

Tags: , , , ,

Del "M.I.A. slår fra seg"
 

37 kommentarer på “M.I.A. slår fra seg”

 1. Trude sier:

  å faen…

 2. Joa. sier:

  Linka feil på forsida no igjen. Dylan, hendrix og skrikebøtta var det ikke mye av å lese her..

 3. Rannveig Falkenberg-Arell sier:

  Joa: du finner saken du lette etter her: http://www.nrk.no/lydverket/bob-dylan-er-en-plagiator/

 4. Rødhette sier:

  Det var en tankevekker…

 5. Snehvit sier:

  Hvordan kan NRK vise slike forferdelige filmer? Dette er uakseptabelt!

  NRK, Skjerp dere!!!!

 6. TheoB sier:

  Dere advarte ikke mot at videoen viste en naken og feit mann. Utrolig ekkelt!

  ps.
  Dette er ikke soldater men SWATs.

 7. Anonym sier:

  kanskje en kommentar til afghanistan og irak?

 8. Daniel sier:

  Gingers have souls!

 9. Anonym sier:

  Damn gingers

 10. askepott sier:

  Snøhvit -kom deg ut av farytale-land og inn i virkeligheten. Dette er en utrolig sterk politisk kommentar på ting som skjer i verden i dag.

  Budskapet er det samme som vi har hørt mange ganger før:

  Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
  og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
  Du må ikke tåle så inderlig vel
  den urett som ikke rammer dig selv!
  Jeg roper med siste pust av min stemme:
  Du har ikke lov til å gå der og glemme!

  Arnulf Øverland
  -1937-

 11. Anonym sier:

  to much fame will kill youre karma. er ALT lov?

 12. Anonym sier:

  Tydeligvis noen som har sett Punishment Park.
  http://www.imdb.com/title/tt0067633/

 13. Anonym sier:

  I gamle dager brente de hekser som henne på stake… Men dette var verre.

 14. Skantze sier:

  virker som en kommentar til at det er tendenser til mer fremmedgjøring i verden og at høyreekstreme miljøer får større rotfeste. Hvem som støtes fra samfunnet er litt random, derfor er det brukt rødhårede for å illustrere dette. Min tolkning av filmen. Flott synes jeg at noen har noe mer å si. Lady Gaga kan gå å legge seg!

 15. nanomade sier:

  Først tok de afrikanere som slaver, men jeg sa ingenting for jeg er ikke afrikaner.
  Så tok de jødene, men jeg sa ingenting for jeg er ikke jøde.
  Så tok de de homoseksuelle, men jeg sa ingenting for jeg er ikke homo.
  Så kom de for å ta meg, men nå er det ingen igjen til å si ifra.

  L
  VEL
  V

 16. Aurora sier:

  shit…

 17. Rannveig Falkenberg-Arell sier:

  TheoB: Beklager manglende advarsel om nakenhet, tenkte den grafiske volden var advarende nok. Nå er info på plass.

 18. Hmm sier:

  Man kunne tro at makt og styrke er det skumle med vold, men jeg vil si at det at noen spekulativt tar ‘initiativet’ og søker å beholde ‘initiativet’ er gufne greier.

  USA’s militære i Irak bruker tydeligvis overveldende uproporsjonal voldsbruk for å benytte fordelen av å være føre var. En kunne vel mene at en bevæpnet landveisrøver i Afghanistan så seg best tjent med å bare skyte ransofrene, for tyven måtte vite at folk som ranes vil være en trussel mot raneren hvis de gjør motstand. Og lik som i krig, så vil nok f.eks politiet bevisst spekulere i å bruke overveldende makt, for å bruke og beholde initiativet.

  Det som bygger opp om initiativ tagelse er vel lover, regler, praksis og utspekulerte metoder, som ligger klar til bruk hvis noen vil bruke dette til sin fordel, om dette så enn gjør andre skadelidende. Jeg tenker at mye av sånt er forutsigbart, men dette blir vel mer akademisk og byråkratisk, for folk flest har neppe peil på å ville tenke igjennom sånn type problemer.

  Men, så kommer det fram en gang i blant, som f.eks indirekte i denne videoen, eller på en direkte måte, som i filmen Blackhawk Down, hvor basesjefen er seg bevisst over at de «har mistet initiativet».

  Kanskje mer realisme i filmer kan være greit til for å få folk til å bli mer klar over hvor ille det er med krig, vold og undertrykkelse.

  Og så er det dette med problemer som rasisme og forskjellsbehanding da.

 19. Katt sier:

  Kan se ut som Gavras har et visst talent for å tvinge seg på oss med tvetydig ubehag, jmf «Stress»-videoen som er linket i teksten. Tvetydig fordi vi vet at det er en tvist på virkeligheten, en litt skrudd versjon av ting vi vet at mennesker faktisk gjør, slik at vi ikke bare kan kaste det i den mentale søppeldunken uten videre. Noe kjenner vi igjen, noe er vridd, og noe er musikk.

  Fikk en veldig rar følelse av «Stress», man blir med på stresset, frustrasjonen og den til dels mållløse aggresjonen, med funky musikk til. Man vet ikke hva man skal syns.

 20. Anonym sier:

  Man vet ikke hva man skal syns. Nettopp. Argumenter der en ikke helt vet hva en mener og bare spiller på emosjoner. man er forvirret og lager forvirrede videoer. Man blir likegyldig til ondskap. Mer og mer utspekulerte ting og så tøyes grensene. Den videoen er djevelens verk. Ondskapen liker best å ikke bli oppdaget.

  nye former for krigføring der det bare er å trykke på en knapp så har du utslettet hundretusener. Alt du ser er en soppsky. Så kan du dra hjem og skjære sjampinjonger til middag. Fascismen er visst ikke død. Den tar bare nye former og sniker seg inn. Det er de kalde fakta. Det er bare å kjempe imot.

 21. Sven sier:

  For noe ræl, både lyd og bilde. Får håpe hun er heldig med resten av plata

 22. Anonym sier:

  Slik var/er det i hennes hjemland med white van prosedyre, man trenger ikke være rødhåret det er nok å være tamil.

 23. [...] Første smakebit fra M.I.A.s kommende album er alt annet enn trivelig. Da rap/danceartistens nye musikkvideo ble sluppet i forrige uke, reagerte seere over hele verden på den brutale volden. ”Born Free” viser systematisk utrydding av rødhårige gutter, og er hard kost for de fleste. Videoen ble raskt bannlyst på YouTube, og har vært et hett diskusjonstema den siste uken – også hos Lydverket. [...]

 24. Frd sier:

  Det er den drøyeste musikkvideoen jeg har sett!! Må ting være så kontroversielt for å få oppmerksomhet i dagens informasjonssamfunn?

 25. [...] byr på et hardkokt krigsdrama i videoen til sin nye “Born Free”, mens Erykan Badu skapte reaksjoner og må betale for [...]

 26. [...] to uker etter at den mye omtalte vidoen til “Born Free” traff internett, er en ny låt fra M.I.A i anmarsj. Den nye låta fra [...]

 27. Ingdal sier:

  Hehe, Snehvit. Som frå ein ekte rødtåpp-munn! Gå å legg deg i senga di å se AlfPrøysen-filmer da, vettu.
  Det faktum at videoen ikkje er så provoserande som folk (Snehvit) skal ha det til viser kanskje til mediaverda vi lever i.
  Finurleg at M.I.A, som eg forbinder med hønesampling, skal stå bak dette, tho. Men eg gleder meg i alle fall på meir!

 28. [...] er ikke kjent for å gå stille i gangene. Nå er det journalisten Lynn Hirschberg som får smake artistens vrede. Etter en artikkel skrevet [...]

 29. [...] i Lydverket har skrevet mye om Mathangi “Maya” Arulpragasam de siste månedene, fra den oppsiktsvekkende brutale musikkvideoen til “Born Free” til hennes beef med New York Times-journalisten Lynn Hirschberg. Nå er [...]

 30. [...] oppmerksomhet i disse dager: M.I.A.s eksepsjonelt brutale filmatisering av “Born Free” vakte berettiget oppsikt her forleden, mens Lady Gagas “Alejandro” fikk nettsidene hennes – og våre [...]

 31. [...] å ha bygd opp momentum med en over gjennomsnittlig brutal musikkvideo til låten “Born Free” og langet ut mot både journalister og Lady Gaga, er den britisk-srilankiske artisten endelig klar [...]

 32. [...] nett, er lidenskapelig opptatt av ny teknologi, og vet å bruke den for det den er verdt. Måten videoen til “Born Free” skaffet henne oppmerksomhet på i forkant av slippet av ///Y/viser at hun fremdeles har både [...]

 33. [...] Han sa at jeg måtte slutte å støte folk. Først trodde jeg at han mente at videoen til “Born Free” var for drøy – men det viste seg at det han egentlig mente var at jeg burde bli mer [...]

 34. [...] Noen timer før M.I.A entret Enga-scenen på Øyafestivalen la hun ut sin nye musikkvideo på nettet. Noe helt annet enn sjokkvideoen til ”Born Free”, som ble kritisert for sin hypervoldelige realisme. [...]

 35. [...] som innimellom også setter dagsorden. Kontroversielle M.I.A har fått mye oppmerksomhet for videoen til “Born Free”, der en gjeng mindre hyggelige amerikanske soldater som tar seg inn i folks hjem og stikker av med [...]

 36. [...] M.I.A. derimot, hun gleder jeg meg til å se! Hun er [...]

Legg igjen en kommentar