«Bob Dylan er en plagiator»

Joni Mitchell uttaler seg skarpt om Bob Dylan i nytt intervju, men minnes Jimi Hendrix med glede. I et nytt og særdeles åpent intervju med the LA Times, uttaler Joni Mitchell seg friskt om tidligere kollegaer. Intervjuet ble gitt i forbindelse med showet «Paved Paradise», der drag-artisten John Kelly hyller Joni med eget show – […]

Skrevet av:
Publisert 12:00 26 april, 2010

Joni Mitchell (Foto: AP Photo/Aaron Harris, CP)

Joni Mitchell uttaler seg skarpt om Bob Dylan i nytt intervju, men minnes Jimi Hendrix med glede.

I et nytt og særdeles åpent intervju med the LA Times, uttaler Joni Mitchell seg friskt om tidligere kollegaer. Intervjuet ble gitt i forbindelse med showet «Paved Paradise», der drag-artisten John Kelly hyller Joni med eget show – som multiartisten selv er stor fan av.

Det kan imidlertidig virke som om Mitchell ikke har særlig til overs for kollegaen Bob Dylan. Når journalisten setter henne i sammenheng med Dylan i forbindelse med imageforandringer og kjente navnebytter, skyter Mitchell uventet fra hofta:
- Bob finnes ikke autentisk. Han er en plagiator, både navnet og stemmen er falskt. Alt som har med Bob å gjøre er et bedrag.

Bobs opprinnelige navn var Robert Zimmerman. Men Joni Mitchell het en gang Roberta Joan Anderson, så man kan vel kanskje hevde at hun motsier seg selv, uten at hun vil være enig i det:
- Vi er som natt og dag, han og jeg.

Svinger pisken
Og det er ikke bare Bob Dylan som får gjennomgå. Joni har litt av hvert på hjertet, og fyrer løs mot flere heldige utvalgte. Grace Slik og Janis Joplin skal ha vært fylliker som ikke gjorde annet enn å ligge seg gjennom bandene sine, og slapp unna med det i motsetning til henne selv, som havet i tabloidene fordi hun sang om sex. Hun svinger også pisken innom Madonna og «Material Girl», i det hun mener er opphavet til den idiotiske og destruktive tiden vi lever i:
- Amerikanerne bestemte seg for å være dumme og overfladiske i 1980. Madonna er som Nero, hun markerer vendepunktet.

En herlig fyr
En artisten derimot minnes med glede, er Jimi Hendrix:
- Han var en herlig fyr.
I intervjuet mimrer Mitchell tilbake til sene kvelder da de satt sammen og lyttet til opptak av egne konserter, og kan fortelle at Jimi Hendrix kom til å hate å sette fyr på gitaren sin:
- Jeg holder ikke ut å gjøre det lenger, skal han ha sagt i følge Joni. – Men de har begynt å forvente det. Aller helst vil jeg stå rolig som Miles.

Lydverket mimrer tilbake til Isle of Wight i 1970, en ubrent gitar og Jonis unpaved paradise:

Tags: , , , ,

Del "«Bob Dylan er en plagiator»"
 

28 kommentarer på “«Bob Dylan er en plagiator»”

 1. Tore sier:

  Joni er den største! Ingen over, ingen ved siden!

 2. Helge Krabye sier:

  «What looks large from a distance, close up is never that big.» (Bob Dylan)

 3. Nils sier:

  «…. Alt som har med Bob å gjøre er et bedrag……»

  Det var på høy tid noen sa det rett ut!!!

 4. Erik sier:

  Nils: Såklart. Det er jo det som er så fascinerende med fyren.

 5. Hans sier:

  Håpløs kommentar fra en sur gammel kjærring som aldri nådde helt opp .

 6. Bob sier:

  Hvor i alle dager har hun det ifra?? Hvem er det Bob plagierer og hva er galt med stemmen?? Enig med Hans der. Sur gammel kjerring!

 7. Chairman sier:

  Som låtskriver er Joni Mitchell uovertruffen.

  Men det kan nok virke som hun har blitt litt grinete på sine «gamle dar» ja.

 8. Hans sier:

  Kanskje var det henne han tenkte på når han srev Idiot wind

 9. Hans sier:

  Sorry skrev

 10. Geir sier:

  Trodde Joni var for gammel til å ha mensen, men tydeligvis ikke…

 11. Jarle sier:

  Men ho seier jo berre det Dylan sjølv seier: I´m not there….eller: I´m glad i´m not me… eller :No, no, no, it ain’t me, babe / It ain’t me you’re lookin’ for

 12. Lsnake sier:

  Jeg vet ikke helt hva jeg synes om den klaginga hennes. Bob Dylan har gjort mye bra. Det har også Mitchell gjort. Er det noen mening i å flyge i tottene på hverandre? Kanskje hun bare er misunnelig fordi Dylan ble mye mer kjent og hun aldri nådde opp til samme nivå.

  Selv hadde jeg aldri hørt om dama før jeg så åpnings-seremonien til Vancouver OL og hørte den utrolig vakre Both Sides Now. Dylan fikk vi servert på skolen, selv om vi måtte lide oss igjennom to hundre omganger med «Blowin’ in the wind» istedet for å få mindre utslitte sanger som Hurricane eller When He Returns. Hun er nok litt mer grinete på at hun aldri kom i de tusen hjem, for noe særlig konstruktivt har hun ikke å si..

 13. BOA sier:

  Bob dylan er en tulling.Synger som en kråke.

 14. Marius Asp sier:

  Joni Mitchell har alltid hatt et eksentrisk musikksyn. Hun hevdet for eksempel i 2005 at New Radicals (noen som husker dem?) var «… the only thing I heard in many years that I thought had greatness in it.»

  For den som måtte være interessert, er det heller ikke vanskelig å finne intervjuer med henne der hun uttaler seg positivt om Dylan. For eksempel her (1997): http://www.psych.mcgill.ca/levitin/pubspages/joni.html

 15. LOL sier:

  FY faan til FAIL, burde fått et barmhjertighets skudd i nakken. Enig med at Jimmy er og var kul men herregud bare fordi hun er mindre populær enn Dylan er det ikke noe grunn til å rakke ned på han, lag et album som er bedre enn Blonde on Blonde og utal deg etterpå.

 16. s sier:

  joni har mye fantastisk musikk på samvittigheten, men dette virker i overkant grinete

 17. Hans sier:

  Hørte at Joni Mitchell har meldt seg inn i klubben
  Vi er overhodet ikke bitre .

 18. Tove sier:

  Bob Dylan kunne aldri ha skrevet så bra låter som Joni. Og han kunne heller aldri ha vært en så begavet musiker som Hendrix. Fra der de satt må Bob Dylan ha vært noe å se ned på. Det som er trist er at hun beskriver utsikten.

 19. Sprettert sier:

  for ei ku… finnes jo ingen bedre enn bob dylan

 20. Hans sier:

  Forstår at du er med i samme klubb Tove

 21. Olav sier:

  Ærlig talt Tove, du kan jo ikke ha fulgt serlig godt med når du påstår dette .

  Hvet ikke hva slags musikalsk bakgrunn du har for å si dette , men jeg kan i hverfall si at det er helt på jordet det du påstår ta Hendrix feks. så har han uttalt flere ganger at Dylan var hans store forbilde når det gjelder tekstene til disse tå så er vel det en smaksak noen liker Dylan andre liker Joni Mitchell .

  Dessuten blir ikke argumentene bedre med å hvere uforskammet .

  Så altså du bør hvere veldig musikalsk oppegående for å hevde dette , noe jeg tviler på at du er .

 22. Bob sier:

  En helt urimelig og latterlig uttalelse Joni kommer med om Mesteren der. Bob Dylan er vår tids Shakespeare i form av at han er en størrelse innen musikken (og litteraturen gjennom tekstene) det finnes få andre av. Selv mener jeg at Bob er den største. Forresten en skam at han ikke har fått Nobels litteraturpris…

 23. Jon Arild sier:

  Bob Dylan er det største som har skjedd siden Jesus! Det er strålende å se et geni i full utfoldelse! Når han nå snart (24.mai) blir 69 år, fortsetter han å gi ut ny og stor musikk! Men jeg er glad i Mitchell og jeg.. Nydelige melodier, hun burde vært ennå større.

 24. Madde sier:

  Fint med litt frisk diskusjon omkring disse spennende uttalelsene MEN hvorfor er det ingen som husker Herreys lenger. Svensk gull! Både når på tekster og lydbilde var de fullstendig overlegne. Har vår felles hukommelse blitt rammet av demens?

  Jeg er veldig oppgitt. Hvem er forresten ha der Hendrix fyren?

  Madde

 25. highway sier:

  dylan er større enn jesus

 26. Harry Cane sier:

  Kanskje Dylan avslo å ligge med henne på et nachspiel en gang?
  Eller hun lider av aldersdemens. Eller ren misunnelse. Eller all of the above.
  Men hun har laget storartede sanger som hun har fremført på toppnivå. Jeg var fan av henne på 70-tallet.

 27. Odd Egil sier:

  «Bob Dylan har laget den sangen vi aldri kunne laget», sa Mick Jagger om Like a Rolling Stone en gang.
  The Beatles, David Bowie, Rolling Stones, Bono – og de aller fleste andre med autoritet innenfor vår egen folkemusikk, rocken, har hyllet Bob Dylan gjennom årene (Bowie til og med gjennom sin «Song for Bob»). Joni Mitchell elsker også Bob Dylans utrolige evner til å skrive og lage det ingen andre kan greie, det er derfor hun hater ham litt.
  By the way, Bob Dylan bommer aldri på en tone, han synger de tonene han velger å synge til enhver tid, uavhengig om lytteren ønsker å høre originalversjoner fra 1960 og 1970-tallet. Den som mener han synger som en kråke mangler definitivt noe vesentlig i oppfattelsesevnen.
  Bob Dylan er og blir den viktigste artisten i moderne Rock, den som forsøker å male de siste 47 års rockhistorie uten Bobs innvirkning og, ikke minst, påvirkning, vil mangle svært mange farger på sitt lerrett.

 28. Andreas sier:

  tul, tull, tull. plagiat er noe tull! musikk er til for å deles! uten deling hadde ikkke musikk eksistert…

Legg igjen en kommentar