Generalprøvens forbannelse

 

 

 

Bare ett distansrenn gjenstår før VM i Holmenkollen.

Bare ett distansrenn gjenstår før VM i Holmenkollen.

Lørdag går de norske gutta det siste distanserennet i verdenscupen før VM i Holmenkollen. Det er et renn det ofte ikke lønner seg å vinne.

 

 Det hviler nemlig en slags forbannelse over generalprøven til de store mesterskapene på herresiden. Det har vist seg å være svært vanskelig å vinne det siste distanseløpet før et mesterskap og så bli individuell mester i det påfølgende mesterskapet.

Foran de siste åtte mesterskapene (OL og VM) har vinneren av generalprøven på distanse aldri blitt individuell gullmedaljevinner. Den siste som klarte kunststykket på herresiden var Mika Myllylä. Han vant både det siste rennet før VM i Ramsau i 1999, og ble mesterskapets konge med tre gull og et sølv individuelt.

Det vil si at den løperen som lørdag vinner herrenes 15 kilometer klassisk på Konnerud ved Drammen ligger tynt an med tanke på gull.

Slik er det gått med generalprøvens vinnere i de åtte siste mesterskapene:

Jeg heter Jann Post og har kommentert langrenn på NRK siden 2007. I min blogg vil jeg komme med mine synspunkter rundt ting som skjer i langrennsporten både nasjonalt og internasjonalt. Bli gjerne med å diskutere enten du er enig eller uenig.

Jeg heter Jann Post og har kommentert langrenn på NRK siden 2007. I min blogg vil jeg komme med mine synspunkter rundt ting som skjer i langrennsporten både nasjonalt og internasjonalt. Bli gjerne med å diskutere enten du er enig eller uenig.

 

Vinner av siste WC før OL 2010: Giorgio di Centa på 15 km fri. Hans beste plassering i OL var 10. plass på samme distanse.

Vinner av siste WC før VM 2009: Anders Södergren på 15 km klassisk. Han ble nummer 18 på den samme øvelsen i VM, men tok sølv på fellestart med skibytte. Han ble syk før 5-mila da han virkelig skulle gå for gull.

Vinner av siste løp før VM 2007: Tobias Angerer på 15 fri. Tyskeren tok bronse på samme distanse i VM. Det ble i tillegg sølv på fellesstarten med skibytte og 4. plass på femmil, sprintstafett og stafett. Et bra mesterskap av Angerer, men han manglet prikken over i`en.

Vinner av siste løp før OL 2006: Jens Arne Svartedal på 15 km klassisk. Dette var forøvrig hans eneste WC-seier på distanse. I OL ble han nummer 44 på samme distanse etter en gedigen norsk smøretabbe. Han var med på sølvlaget i sprintstafett, og gikk en klassisketappe da Norge ble nummer fem i stafetten.

Vinner av siste WC før VM 2005: Martin Bajcicak på 15 km fri. Dette er karrierens eneste verdenscupseier. Han ble nummer 10 på samme distanse i VM. I tillegg ble han nummer 4 på fellesstarten med skibytte og nummer 24 på 5-mila.

Vinner av siste WC før VM 2003: Andrus Veerpalu på 10 km klassisk. Etter å ha blitt verdensmester i 2001 og olympisk mester i 2002 ble det ikke engang medalje på Veerpalu i Val di Fiemme. Han ble nummer 8 på 15 km klassisk, 4 på 30 km klassisk fellesstart og han brøt fellesstarten med skibytte.

Vinner av siste WC før OL 2002. Fabio Maj på 10 km fri. Dette var hans eneste verdenscupseier på distanse. Han ble nummer 13,14 og 20 på de individuelle løpene i OL, men var med på sølvlaget i stafetten.

Vinner av siste WC før VM 2001: Thomas Alsgaard på 10 km klassisk. Mesterskapet i Lahti ble det nest dårligste mesterskapet Alsgaard gjorde. En 5. plass ble hans beste individuelle plassering i Lahti-VM. Han gikk ikke engang ankeretappen for Norge i stafetten (gikk 3. etappe). Norge vant stafetten etter at dopingjakten var avsluttet.

Årsakene til denne statistikken er selvfølgelig mange. Noen av det mest åpenbare er selvfølgelig at det hender gode løpere står over generalprøven. Dessuten er det mange som lader opp i høyden til mesterskap. Da drar de ned i lavlandet et gunstig antall dager før første VM-renn. Det gjør at formen ikke er optimal en uke før mesterskapet. I tillegg har noen av disse generalprøvene gått i høyden. Hvis du da kommer fra lavlandet er du ikke akklimatisert til å gå så fort i høyden. Men hvis VM går i lavlandet er det jo renn på lav høyde du er best forberedt til. Dette gir en del merkelig utslag.

Jeg tror heller ikke man skal undervurdere den mentale betydningen. Alle er mentalt innstilt på å gjøre sine beste renn en uke senere. Da er det vanskelig å bryte lydmuren i generalprøven.

Det blir spennende å se hvem som vinner den siste testen på Konnerud. Så får vi håpe at forbannelsen lar seg bryte hvis det er en nordmann. Det eneste som er sikkert er at noen vinner generalprøven…

 Hvor gode mener du de norske bør være til helga for å kunne håpe på VM-gull?

Dette innlegget ble publisert i Langrenn. Bokmerk permalenken.

10 kommentarer til Generalprøvens forbannelse

  1. Jørgen sier:

    Alle bør være innenfor topp15

  2. Geir Molleness sier:

    Synes langrenns-sporten minner om bæsj 🙁

  3. Mathias Bøhmer sier:

    Helt enig med Geir. Igår bæsja jeg i buksa.

  4. Christian sier:

    De burde være topp 10 og ikke altfor store tidsdifferanser. Men det beste er vel 5-6 plass

  5. Christian sier:

    Men hvorfor må sprinterne våre stå over? Sverige deltar på sprinten, og Ola trenger verdenscuppoeng i duellen mot Jönsson! Han mister ledelsen på søndag, og da er det vel bare Lahti og Stockholm igjen?

  6. Tilbaketråkk: Generalprøvens forbannelse | SportSquare

  7. Bjørnar sier:

    Jeg tror nok noe av grunnen til at verdensmesteren ikke vinner generalprøven er at man er så stinn av trening at topprestasjonene lar vente på seg til vm , først etter at man har sluppet opp på treningen, og fått overskudd. men jeg mener likevel at man bør være innenfor 30-40 sekunder på en 15 km etter vinneren på generalprøven.
    Det er tre norske løpere i herreklassen vi kan ha forhåpninger til. Rønning først og fremst, dernest sundby, men også Northug skal kunne hevde seg i godt slag.

  8. Svensk sier:

    Angerer 2007 var ju solklart den moraliska vinnaren på 15k. Det bör även en norrman kunna se logiken i. Vidare var Elofsson någon ynka sekund bak Alsgaard 2001 och vann 15k på VM.

    Detta ändrar dock inte på Post’s statistik, men gör i min mening uttrycket «generalprövens forbannelse» en aning mindre dramatisk.

  9. kjell erik sier:

    Jeg lurte på hvordan Northug kunne klokkes inn nøyaktig 30 sek bak Rickardsson når tv bildene viser at han er ihvertfall 0,5 sek foran men sannsynligvis mer over streken?

  10. Tilbaketråkk: The Unusual Sprinting Success Of People With ‘LL’ In Their Name : Statistical Skier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *