Tidenes VM?

Marit BjørgenJeg tror den norske langrennstroppen til mesterskapet i Holmenkollen sørger for tidenes medaljefangst i et VM.

 I mange uker har jeg, og en rekke andre, spekulert i hvem som kommer med i den norske VM-troppen i langrenn. Nå er VM-billettene delt ut av Åge Skinstad og co, og navnene offentliggjort. Da er det på tide at vi begynner å tenke på hva denne gjengen kan få til på hjemmebane i Holmenkollen.

 Forventningene til medaljer er selvfølgelig enorme etter tre vellykkede mesterskap på rad under Åge Skinstads ledelse. Under VM i Sapporo 2007 tok langrennsløperene fem gull, to sølv og fem bronsemedaljer. I Liberec ble fangsten fem gull og to sølv. Før man tok med fem gull, to sølv og to bronse hjem fra OL i Vancouver for ett år siden.

 Det beste VM for norske langrennsløpere gjennom alle tider er imidlertid VM i Oberstdorf 2005. Mesterskapet Marit Bjørgen ble hyllet som langrennsdronning og de norske gutta fulgte opp med å vinne sprintstafetten, stafetten og femmila. Under de fantastiske dagene i Tyskland ble det 6 gullmedaljer, 3 sølvmedaljer og 5 bronsemedaljer på Norges løpere.

 

Jeg heter Jann Post og har kommentert langrenn på NRK siden 2007. I min blogg vil jeg komme med mine synspunkter rundt ting som skjer i langrennsporten både nasjonalt og internasjonalt. Bli gjerne med å diskutere enten du er enig eller uenig.

Jeg heter Jann Post og har kommentert langrenn på NRK siden 2007. I min blogg vil jeg komme med mine synspunkter rundt ting som skjer i langrennsporten både nasjonalt og internasjonalt. Bli gjerne med å diskutere enten du er enig eller uenig.

Det er rekorden som skal utfordres i Holmenkollen. Og med utgangspunkt i det forrige VM i 2009 bør det være fulgt mulig. Da tok de norske gutta fantastiske fem gull, mens jentene bare bidro med sølvet til Steira på fellesstarten med skibytte. Bjørgen var i elendig form og fikk såvidt en plassering inne blant de 10 beste. Mye har skjedd på to år. Nå er jentene, med Bjørgen i spissen, dominerende i verdenscupen. Samtidig som de norske gutta, som tok medaljer i Liberec, ikke har blitt mye dårligere.

 Jeg har forsøkt å kikke inn i glasskula, og spår tidenes VM for Norske langrennsløpere. Her følger oversikten med mine spådommer om hvordan det går øvelse for øvelse:

 

24.2 – Sprint menn: Ola Vigen Hattestad, Petter Northug, Eirik Brandsdal, Anders Gløersen og Øystein Pettersen.

Dette laget går hvis det ikke oppstår sykdom.

Tips: Jeg spår norsk sølv og bronse. Kandidatene er mange på det norske laget. Aleksej Pethukov blir tøff å slå.

 

24.2 – Sprint kvinner: Maiken Caspersen Falla, Celine Brun-Lie, Astrid U. Jacobsen og Marit Bjørgen.

Laget er allerede tatt ut.

 Tips: Tipper norsk sølv. Mange som kan vinne denne øvelsen, men kanskje er Petra Majdic og regjerende mester Arianna Follis de heteste gullkandidatene. Bjørgen må bli bedre taktisk hvis hun skal ta gull. Det kan fort skje.

 

26.2 – 15 km fellesstart med skibytte, kvinner: Marit Bjørgen, Marthe Kristoffersen, Kristin Størmer Steira og Therese Johaug.

Laget er allerede tatt ut.

 Tips: Norsk gull og bronse. Jeg tror Bjørgen vinner foran Kowalczyk. Johaug eller Steira tar bronsen.

 

27.2 – 30 km fellesstart med skibytte, menn: Petter Northug, Tord Asle Gjerdalen, Marin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Eldar Rønning

Det eneste som er usikkert med laget er om Eldar Rønning går. Han bestemmer selv om han vil gå for å få en gjennomkjøring før 15 km klassisk.

 Tips: Her har vi en medaljekandidat. Jeg tror Petter Northug tar gullet og får revansje for det som skjedde i OL på samme distanse.

 

28.2 – 10 km klassisk, kvinner: Marit Bjørgen, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Vibeke Skofterud.

Mye skal skje om ikke disse fire går.

 Tips: Marit Bjørgen har vært så gå på denne distansen i år at jeg tror hun vinner. Jeg spår nytt gull til Bjørgen og bronse til Therese Johaug.

 

1.3 – 15 km klassisk, herrer: Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning og Sjur Røthe.

Petter Northug sier han skal velge mellom å stå over denne distansen eller sprintstafetten.

 Tips: Jeg tipper norsk bronse til Eldar Rønning eller Martin Johnsrud Sundby. Tror de to andre medaljene går til to av disse: Dario Cologna, Alexander Legkov, Lukas Bauer, Johan Olsson og Daniel Rickardsson. Farlig å utelukke Andrus Veerpalu, men denne gangen klarer han det vel ikke?

 

2.3 – Sprintstafett herrer: Eirik Brandsdal og Ola Vigen Hattestad

Kan fort bli Øystein Pettersen som går inn for Brandsdal også. Den som viser beste form i sprinten får gå. Vil Northug gå her, i stedet for 15 kilometeren, blir det han og Vigen Hattestad som går.

 Tips: Gull etter tøff duell med Sverige.

 

2.3 – Sprintstafett kvinner: Maiken Caspersen Falla og Astrid U. Jacobsen

Mye tyder på at Marit Bjørgen står over denne distansen. I såfall tror jeg disse to får sjansen.

 Tips: Sølv, men kan fort bli gull også. Har tro på at Slovenia med Katja Visnar og Petra Majdic kan dra dette i land.

 

3.3 – Stafett kvinner: Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen.

Hvis ikke noen får formsvikt eller sykdom går nok gulljentene fra OL.

 Tips: Gull. Alt annet vil være en overraskelse.

 

4.3 – Stafett menn: Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning, Emil Hegle Svendsen og Petter Northug.

Først og fremst er det knyttet usikkerhet til hvem som går tredjeetappe. Hvis Røthe eller Gjerdalen viser storform på fellesstarten med skibytte blir det en langrennløper på denne etappen. Hvis ikke går Hegle Svendsen.

 Tips: Gull. Mange har vært skeptiske til det norske herrelaget. Jeg tror de tre første gutta henger med og at det blir Northug-show på ankeretappen.

 

30 km skøyting fellestart, kvinner: Marit Bjørgen, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Vibeke Skofterud.

De tre første virker sikre. Den som viser best form av Kristoffersen og Skofterud i mesterskapet tar den siste plassen.

 Tips: Dette kan både bli en reprise av Kowalczyks gull i OL eller den norske trippelseieren i prøve-VM. Jeg tror på norsk sølv og bronse. I så fall vinner Kowalczyk. Mye skal til om ikke Bjørgen begynner å bli sliten på dette tidspunktet, men hun kan fort vinne allikevel.

 

50 km fellestart, menn: Petter Northug, Tord Asle Gjerdalen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Eirik Brandsdal.

 Det virker kanskje klart at de fire første får gå. Deretter er det manko på femmilsløpere. Jeg tipper en sprinter får gå for å fylle kvoten.

 Tips: Her har vi bare en reell medaljekandidat. Jeg tipper Northug tar bronse.

 

 Mine tips gir til sammen: 6 gull, 4 sølv og 6 bronse. Det gir en sølvmedalje og en bronsemedalje mer enn Oberstdorf-VM, som er det beste mesterskapet til nå. Det er imidlertid lett å spå, men vanskelig å gjennomføre. Ingen medaljer kommer av seg selv i dagens toppidrett.

 Hvordan tror du det går?

Dette innlegget ble publisert i Langrenn. Bokmerk permalenken.

15 kommentarer til Tidenes VM?

  1. 50 km holmenkollen sier:

    Enig med deg på mange felter, men Tror Petter Northug er så fokusert på 50 km i holmenkollen – og at han samler såpass mye adrenalin i løpet av 5-mila, at det blir vanskelig å slå han på slutten. Håper Petter Northug velger å gå sprintstafett sammen med Ola Vigen Hattestad fremfor 15 km klassisk. Da tror jeg Petter vil bidra til 4 gull (sprintstafett, dobbel jakt, herrestafett og 5-mil).

  2. Torjus Hemmelstveit sier:

    Dette var da kolossalt overdrevet. 2 gull, 5 sølv, 8 bronse mer sannsynlig.

  3. IDV sier:

    Du har dårlig tro på Petter på 5 mila – skjønner jeg. Min spådom er at Petter tar denne. Han komer til VM i sin livs form og blir helt umulig å ha med å gjøre for konkurentene. Kun feil skivalg eller sykdom kan stoppe han.

  4. Christian sier:

    Jeg tror Ola Vigen Hattestad gjentar bedriften fra VM i Liberec med to gull 🙂 Han vet hvordan man blir verdens desidert beste sprinter!

  5. Terje B sier:

    Ser man distanse for distanse separat, så er det ikke vanskelig å være enig med deg. Erfaring viser vel at det alltid er noen skreller i store mesterskap, og det er derfor klokt å legge inn forbehold mot et par slike.
    Her er et par forslag:
    26.2 Fellesstart med skibytte kvinner. Her tror jeg Kalla klarer å henge med i klassisk delen og rykker fra Kowalckyk og Bjørgen i bakken på baksiden av VM-haugen
    27.2 Her tror jeg en av russerne vinner. De blir for sterke i de tøffe løypene i Kollen.
    2.3 Norge faller i en sving på sprintstafetten. Tyskland vinner forans Sverige og Russland
    5.3 En av Italienerne vinner denne distansen. Steira tar sølv, Kowalckyk bronse og Bjørgen på fjerde

  6. Marie sier:

    Medaljer på alle distanser er for optimistisk. Northug og Bjørgen er dessuten utslitt når vi kommer til de siste løpene. Flere kganger har vi stilt med redusert lag på avslutningsløpene. Noen er syke og/eller har reist hjem. Og vi har jo for få løpere (utenom sprint). Jeg tipper noe a la Torjus, men kanskje litt færre bronser.

  7. Tore sier:

    Alt for optimistisk…!

    Bjørgen klarer ikke å holde på formen, mens Northug klarer ikke å finne formen. Langrenn klarer gull i damestafetten og herresprinten…utover det blir det 2 sølv og en bronse.

    Vi må nok som vanlig stole på hopperene og kombinertløperene.

  8. Tilbaketråkk: Tidenes VM? | SportSquare

  9. Steinar sier:

    Jeg tror på 4 gull!Marit Bjørgen tar 3 individuelle +stafett gull.Ingen herregull,men har tro på ett par sølvmedaljer og 1 bronse når det gjelder herrene.2bronse når det gjelder kvinnene med Steira og Johaug.Så 4 gull 2sølv pg 3 bronse

  10. Henrik sier:

    Jeg tror du har rett i antallet. Tror Petter tar 2 gull på dobbeljakt og 5 mila. Han har aldri vist sviktende form eller tegn til å være sliten (relativt sett i forhold til konkurentene) i et mesterskap – OL og VM i Liberec viste nettopp dette med gull på 5 mila.

    Tror Bjørgen tar to gull, dobbeljakt og 10 km klassisk.

    Utover dette har jeg tro på stafettgull i begge kjønne.

    Sprinterne tror jeg tar godt med medaljer (4 eller 5), men ingen gull dessverre.

    Eldar Rønning kan ta alt fra 10. plass til gull (Johnsrud Sundby også). Men her er det som du påpeker fryktlig mange gode. Tror ski og dagsform avgjør et rekordjevnt langrenn.

  11. Justice4 sier:

    Her var det ikke mye å være uenig i. Bra analyse!

  12. mindzee sier:

    Mayby someone would liked to hear foreigners opinion. I’m a big Norge fan in bouth biathlon and cross-country.
    I think the last time i saw Bjoergen(in Otepea), she had massive advantage above all and she is even better then before olympics. So i think she can win three golds: 10km, 15km and 30km. Sprint without a medal.
    Northug seems that he lost his deadly sprint or mayby russians worked hard to keep up. So no medal sprint. Instead 50km, 30km golds. Still no one can beat him after long ski in the finish, but mayby this is just my opinion.
    Relays: Women 200% gold(even without Bjoergen i would give the edge to Norway as Krisoffersen would be solid fourth member) and for men this will not be so easy but i think gold too and i think that it will be without Svendsen, i think either Rothe or Gjerdalen will show some decent form and coaches will give the third leg to one of them.
    Steira silver in 30km and Johaug bronze in 10km.
    Decent chances, but more of a suprise for medals: Roening 15km and Sundby 15 km, 30km.
    With true sprinters is difficult to predict. Mayby gold team and silver individual for men. Bronze individual and silver team for women.
    So this counts to:8 gold, 2 silver and 2 bronze
    Ofcourse i would loved if Steira got gold in 30km, she really deserves it, but this would be suprise.
    So yes i stand by my optimistic, but nontheless very posible predictions.

  13. Terje Bentestuen sier:

    Jeg håper for all del at NRK ikke faller for fristelsen til å sende intetsigende interjuver eller andre innslag mens aktiv sport foregår. Jeg har ennå i friskt minne et tullete innslag med Bård Tufte J. presis mens orienteringsstafetten i Granåsen ble avgjort i sommer.
    Sjangser i VM? Stafettdamene, Bjørgen på tremila og duathlon, Northug på 5 mila. Alt annet blir bonus.

  14. lol Terje sier:

    Bare tull. på damesiden er vi gullfavoritt i så og si alt. kanskje ikke sprint. bjørgen er den store favoritten i nesten alle individuelle distanser. Så tror jeg johaug vinner tremilen…Så har trekløveret på herresiden og stafettlaget gode gullsjanser og…

  15. Jakob sier:

    har stor tro på at herrenes sprint blir dessvere vunnet av emil jønsson foran petukhov og hellner norsk på fjerdeplass det er glørsen!duathlon vinner petter northug etter spurt mot t.angrer,legkov og hellner sprintstaffet vinner sverige!15 km klassisk vinner dario cologna tideler foran eldar rønning og d.rickardsson de to får delt….stafetten klarer jeg ikke å se for meg hvem som vinner av norge eller sverige for i 2.etappen rykker rickardsson voldsomt men i ankeretappen vil selfølgelig ikke northug la svenskene vinne men mhm….. 5-mila vinner lukas bauer foran anders sødergren og en litt sliten northug år som vanlig ned i kjelleren og tat 3.plassen!Kvinnene:sprint:randall,2:falla,3:falk og duathlon rykker kalla fra bjørgen og kowalzyck sprintstafett knusende overlegent slovenia 10 km bjørgen lett!stafetten knusende overlegent norge mens 3-mila vinner justyna kowalzyck foran johaug og steira og bjørgen!! Alt i alt et greit vm med 4 gull,2 sølv og 4 bronse=)=)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *