Lykkelig søndag for skøytesporten

Håvard Bøkko, Mikael Flygind Larsen og Sverre Lunde Pedersen underveis i lagtempo i Moskva.

Håvard Bøkko, Mikael Flygind Larsen og Sverre Lunde Pedersen underveis i lagtempo i Moskva.

Denne søndagen ble en av de beste for norsk skøytesport på lenge.

Ove Eriksen kommenterer blant annet skøyter og sykkel for NRK. Eriksen har lang erfaring fra begge idrettene og blogger jevnlig.

Ove Eriksen kommenterer blant annet skøyter og sykkel for NRK. Eriksen har lang erfaring fra begge idrettene og blogger jevnlig.

Gutta vant verdenscupen i lagtempo og jentene fulgte opp med bronse.

Les: Tre norske pallplasser på fire løp

Det bør bli lagt merke til selv i en sesong hvor så mye dreier seg om VM på ski i Oslo.
 
Dessuten lyktes Mikael Flygind Larsen denne gang å komme på pallen.

Han snuste på pallen i verdenscupen i Berlin,men tapte da på tusendelene.

I dag gikk han en gnistrende mellomrunde. Det gir selvtillit og inspirasjon mot VM Enkeltdistanser i den nye hallen i Inzell i mars.

Unge løpere etablerer seg

Landslagstrener Jarle Pedersen styrer løperne sine med stø hånd. Alle blir sett og lagmessig presteres det bedre.

Unge løpere etablerer seg i A-gruppa i verdenscupen. Fremgangen til sprinteren Espen Årnes Hvammen er spesiell. Han er nok den sprinteren i verden som har forbedret seg mest denne sesongen.

Når han gjør 35.43 i Moskva, gjør han nok noe under 35.00 i Calgary eller Salt Lake City.
 
Vant juniorverdenscupen

Og bak disse kommer enda yngre løpere som utmerker seg stort i internasjonal sammenheng.

Simen Spieler Nilsen (17) vant 3000 i junior-verdenscupen i Baselga i går med 3.49. Kristian Fredriksen (18) fulgte  opp på 2. plass med 3.50.

Og 18 år gamle Sverre Lunde Pedersen er jo allerede godt etablert i seniorenes konkurranser.
 
Det ligger an til noe stort i norsk skøytesport.

Dette innlegget ble publisert i Skøyter. Bokmerk permalenken.

27 kommentarer til Lykkelig søndag for skøytesporten

 1. Jaap Eden sier:

  Jentenes framganng fortjener et stort utropstegn, det også! Endelig begynner Hege Bøkko å prestere noe i retning av det hun er god for! Etter operasjonen i sommer har ikke ting vært som forventa, men det begynner å løsne. – Når det gjelder Håvard, så er stillingen uforandret eller litt svakere enn etter EM. Om man sammenligner med Skobrev, så er 5000 nesten uforandret i relasjn til Collalbo, mens 1500 er mye svakere. Det betyr at det skal en enorm styrking til før Håvard har sjanse til å kjempe om VM;mot Davis, Verweij, Heuvel, Blokhuijsen, Skobrev, Marsicano og Hansen. Denne sesongen har vært variabel og kursen nedadgående. Så litt kaldt vann i blodet på en dag som har vært en gledens dag for alle, både jenter og gutter.

 2. Atle Homb-Vesterås sier:

  Må bare spørre. Hvem er det som gidder å sitte helg etter helg for å se på den utdøende sporten lengdeløp på skøyter. Hvor mange er det egentlig? Nå er jeg ikke av den typen som vil at NRK bare skal sende ting som «folk flest vil ha» Men er det mulig å sende litt mindre skøytesport? Trenger vi hvert eneste World cup? Skal vel egentlig ikke klage, kan jo bare slå av. Uansett NRK er best, selv med så mye skøyte-vintersport.

 3. ansk sier:

  Det må ikke glemmes håvard holmefjord lorentzen, bli nr 4 på 3000 i baselga. På dagens 1500 nr 2 på den meget sterke tiden 1.49.54. Han ble forøvrig Norgemester sprint sist helg og har deltatt i senior VC

 4. Rolf Risnes sier:

  Flott innlegg Ove Eriksen. Vil benytte anledningen til å slå et slag for ny skøytehall på Valle Hovin. Gerhard Heiberg ønsker seg det samme. Vis din støtte på:

  http://www.facebook.com/#!/pages/Is-til-alle-tak-over-Valle/143678239014182

 5. Idrettsvenn sier:

  Til Atle Homb-Vesterås. Skøyter er ikke noen utdøende sport. Under EM denne sesongen hadde Nrk mer enn 750.000 seere som fulgte blant annet 5000 m. Det gikk heller ikke i beste sendetid. Ikke mange idretter har slike tall å oppvise, så interessen er nok større enn du og mange aner. Det som må bli bedre er sendingen fra Nrk, med grafikk eller tidsdifferanser osv, slik at seerne blir informert bedre. Det er tidene som er kjernen til spenningen på skøyter.

 6. Ludo Kr. Jr. sier:

  Håper det blir mange skøytereportasjer og overføringer på TV i årene som kommer, på samme måte som jeg inderlig ønsker det blir mange gode norske skøyteprestasjoner å juble for også. Håper også at Håvard Bøkko snart finner tilbake til det man vet han er god for, det samme med søster Hege Bøkko. Veldig mye talent å bygge videre på i årene framover.

 7. Wolfy sier:

  Skøyting er bånn kjedelig, jeg fatter ikke at NRK gidder å sende det. Skøyting er utgått på dato, sporten må gjøre noe drastisk med seg selv for å vekke publikums interesse.

 8. Odd sier:

  Å sitte og høre på hva denne Ove Eriksen greier breke ut i eteren greier jeg bare ikke. Forstår ikke at NRK kan bruke slike folk som reportere. For meg er skøytesporten død som TV underholdning.

 9. EW sier:

  Synes faktisk Ove gjør det bedre nå, mye mer info om løperne, tider, bestenoteringer osv. Og Geir tar nå med klokka i tilfelle tiden på skjermen forsvinner – så dette lover bra!

  Og klart at skøytesporten som god tv underholdning står og faller mye på antallet norske toppresultater.
  Søndagen var bra sånt sett, men mange av toppløperne manglet.
  (Blant annet de tre beste amerikanerne som kanskje prioriterer høydetrening istedet..)
  Med hele verdenseliten på plass i Moskva hadde nok de norske løperne sannsyligvis vært et stykke lenger ned på listene.
  Bredden er meget god nå ja, men dette hadde nok ikke holdt til topp tre i VM.
  Får håpe Jarle P har rett når han skylder på at de norske var stinne av trening og har derfor mye å gå på.
  Men tenk om de andre løperne var like stinne av VM trening som de norske. Hva gjør du da Jarle…?

 10. Sverre Pettersen sier:

  Skøytesport er utrolig spennende, men jeg er enig med «idrettsvenn» i at nrk, og tv-selskapene generelt har gjort for lite med sendingene sine. Under EM forsvant klokka og tidtakingssystemet helt under 10000m, og det gjør seeropplevelsen ganske mye dårligere. Det er på tide at det gjøres en seriøs jobb med dette; det er sjelden man ser problemer med tidtaking i langrenn for eksempel.

 11. Sting sier:

  Jeg er en av de som gidder å sitte helg etter helg å se på skøytesport. Det kjedligste av vintersport nå er langrenn fellesstart, det er mye mer spennende med enkelt start.
  Ove Eriksen og Geir Karlstad gjør en god jobb synes jeg.

 12. Hege sier:

  Skøyter er spennende og flott å se på! Jeg er veldig glad for at NRK viser så mye som de gjør. Så er det bare å ønske de norske løperne – de etablerte og juniorne – lykke til, så det blir ekstra spennende å følge med i årene som kommer!

 13. Mathias Jensen sier:

  Skøyter er veldig fin underholdning, det er en myte at folk ikke er interessert, og kommentatorene gjorde en fin jobb!

 14. Tilbaketråkk: Lykkelig søndag for skøytesporten | SportSquare

 15. Skøyteentusiast i 50 år sier:

  Skøytesporten er tall og tall betyr allround. Det er dette som er spenningen: Hvor mange sekund har løperen å ta igjen på 10000m? Jeg tror at skøytesporten må arrangere flere sammenlagtstevner og kutte ned på enkeltdistanse-konkurranser. I tillegg bør VM-enkeltdistanser kuttes ut. Det er blitt for mange verdensmestere på skøyter hvert år. Verdensmester med stor V er ingen annen enn vinneren av allround-VM og sprint-VM. Med distanse-VM er også valøren av OL-gull falmet. Ol-gull var veldig prestisjefylt da dette var en konkurranse bare hvert fjerde år. Distanse-VM «ødelegger» verdien av OL.

  I tillegg bør vi ha en riksarena for skøyter som er disponobel hele sesongen. Det går ikke an å ha en riksarena som er uten is store deler av sesongen. Da må heller riksarenaen flyttes til den nye hallen i Stavanger – eller aller helst en ny hall i Oslo. Videre må det arrangeres flere stevner hvert år. Se bare hvor ofte det er løp f.eks i Heerenveen: Nesten hver eneste dag er det konkurranser der – i tillegg til flere stevner hver uke i de øvrige hallene i Nederland. Tilbudene for de nest beste er alt for dårlig i Norge.

  Ropet om at sporten må fornye seg er «bak mål». Hvor mye har f.eks. fotballen forandret seg de siste 50 år? Lite eller ingen ting – utenom alle spillesystemene som virker utrolig like for de som har fotballkamper som underholdning og ikke som lidenskap. Skøytesporten har utviklet seg mye mer de siste 50 årene: Treningsmetoder, utstyr, konkurranseformer osv.

  Vi som liker skøytesporten synes den er utrolig spennede – selv om ikke nordmennene alltid er øverst på seierspallen. Kanskje mediene også bør begynne å profilere mer andre løpere enn Håvard Bøkko. Norge har et svært godt lag på gang!!!

  Skøytesporten har utøvere fra mange land: Blant de topp-500 på de ulike distanser er der i dag utøvere fra 34 land. I tillegg til disse har vi år registrert løpere fra Israel, Qatar, Spania, India, Taipei, Colombia, Kenya o.a i internasjonale konkurranser. Antall deltagende nasjoner har aldri vært høyere enn hva det er nå for tiden!!! Med andre ord: Skøytesporten er ikke gått ut på dato!

 16. Harald sier:

  Stakkars Atle Homb Vesterås og Wolfy. Hvor dere må lide. Eit godt råd: Grav dere ned og la alle oss som elsker skøytesporten få gleden av å sjå god sport på NRK.

 17. ANE sier:

  Jeg må si meg enig med dem som mener at Eriksen og Karlstad har løftet seg. Imidlertid bør herrene stramme seg opp litt ift fakta og faktafeil (Ja, Kaggestad på TV2 dikter ganske fritt han også). Det virker på mange måter som om Eriksen ikke kjenner sin ABC ift internasjonale løpere og trenere. Hvem trener med hvem, og hvem gjør hva? (Nei, Nils Arne Eggen trener ikke Real Madrid). Det samme gjelder sekunderingen som er for slapp. Man ender ikke på 6.30 (på 5000) når man har gått 31.0 hele veien, og man fire runder før mål går opp i 32,5…

  De fleste er vel enige om at stevnene kan bli litt lange, og man kan diskutere vanningspauser opp og ned (la oss ikke diskutere det nå). Men enn så lenge er de der, og da synes jeg NRK kunne ha utnyttet denne tiden litt bedre. Vi fikk en smakebit på dette i helgen da Karlstad og Eriksen «drodlet» rundt på en del tema – og flere av de tingene de snakket om var ganske interessante.

  Poenget mitt er at «det norske folk» må bli kjent med sporten; forstå matematikken i allround, få høre hvordan løperne trener, hvordan så de ut på trening i går, hvem de «ligger med» og annet sladder, osv, osv.. All den tid NRK kun viser løpene, for så å sette over til studio – så er skøyteløp en døende idrett på norsk TV. Dessverre.

  Jeg tror heller ikke at skøyter blir noe mer spennende av at man rakker ned på langrenn. Imidlertid så er de lenge siden jeg så noen stjerner i langrenn fra Canada, USA, Japan, Kina og Sør-Korea… At mange går med ryggsekk i Nordmarka, er ikke ensbetydende med internasjonal bredde og nivå….

 18. Kai Ove Andreassen sier:

  Jeg støtter fullt ut innlegget til: Skøyteentusiast i 50 år!

  Jeg har riktignok kun vært en skøyteentusiast i 30 år, men synes absolutt at allround er aller mest interessant.
  Skøytetalentene Norge har på gang nå kommer til å løfte skøyte-interessen til nye høyder. Hvis vi i tillegg snart får en innendørs skøytehall i Oslo vil fremtiden for skøyteløp i Norge være svært lys.

 19. Folk er fremdeles interessert i skøyter. Det viser seer tallene. Skal interessen holde seg og øke må først og fremst norske skøyteløpere gjøre det bedre. Da må de ha rammer som gjør dette mulig. Vi har alle de talentene vi trenger, men vi har ikke rammene. Vi må ha skøytehall i Oslo knyttet opp mot Olympiatoppen som kompetansesenter. Der må det være is fra 1. september til 1. april. I tillegg kommer 3 ukers sommeris. Så må det i større grad være mulig å gjennomføre short track trening for de beste utenfor skøytesesongen. TV produsenter og kommentatorer må gjerne jobbe med å forbedre seg. Arrangørerer av EM, VM og WC kan også bestrebe seg på operere mer tidsøkonomisk, men det handler først og fremst om at våre beste skøyteløpere må gå fortere dersom interessen skal øke. Dersom noen fra Norge gikk fort nok hadde vi fulgt sendingene om de var i svart hvitt og filmet med et håndholdt kamera i skjelvende hender.

 20. anja finseth sier:

  jeg syntes det er artig med skøyter.Blir veldig skuffet over all den negative omtalen skøyter får.Det blir sendt fotball hele året igjennom, skøyter kun noen få måneder i løpet av ett år.
  Når det er vanningspauser eller rett før/etter løpene begynner kunne det vært artig om at vi kunne blitt mer kjent med utøverene og deres bakgrunn. Vi hører om Fabris,Kramer Skobrev, men blir ikke kjent med dem, noe jeg syntes er litt trist, de blir bare navn.
  Skobrev er fantastisk og han ser ut til å være en artig fyr som liker å erte litt på Bøkko. La oss få litt kjennskap til disse fantastiske løperne.

 21. Christian Steen sier:

  Hei gutta! Hva syns dere om reglene om at løpere som får et feilskjær eller faller, blir diska?

 22. Terje sier:

  Er vi nødt til å sjå norske skøyteløper bruker WC-10000m som ei teningsøkt? Og kommentatorane var enige?
  Eg berre spør.

  Då gidder eg ikkje å følge med på dette lenger.

  Terje

 23. Grunnen til at Bøkko ikke trakk seg fra 10 000 m er vel fordi han ønsker best mulig seeding foran verdenscupfinalen og ikke minst VM enkeltdistanser.

  Men jeg kan ikke huske at noen har sagt at du er nødt til å se på. Bruk eurovisionsports.tv og spol over det du ikke vil se…!

 24. Allround sier:

  En lykkelig torsdag for norsk skøytesport iallefall. Endelig en norsk verdensmester igjen! Men resten av VM i den fine Inzell hallen var heller svakt, sett med norske øyne. De fleste slet tydelig med formen når treningen burde vært lagt opp til en formtopp her. Dårlig planlegging, eller….? Dessuten bør nok troppen spesialiseres mer. Håvard har rett når han setter spørsmålstegn med å droppe distanser, og gå noen få utvalgte. Skal man ta gull er det nok nødvendig idag.
  Allrounderen Bøkko passer nok best på allround. I VM enkeltdistanse er vel 1500, lagtempo,og muligens 1000 meteren hans styrke. Men da må det dyrkes frem noen rene milslukere til 5 og 10 tusen til VM enkeltdistanse neste år, for å «avlaste» Håvard. Og ikke minst til kommende OL…

 25. Skalle Knarp sier:

  Det vil ta sin tid å få plass en ny norsk milsluker i klasse med Sven Kramer og Bob de Jong, etter at Mueller lot langdistansefenomenet Grødum forfalle teknisk fra verdensener til komifigur. Helddigvis er det ennå noen år til OL i 2014.

 26. Per Ole Larsen sier:

  Hei skøytefans! Syns dette har vært en litt spesiell sesong uten Sven Kramer som den store lederskikkelsen. Godt for noen, spesielt for de Jong. Tror ikke at han hadde prestert sin utrolige titusen med Sven på startstreken. Andre har vært noe opp og ned, Skobrev vel untatt. Egentlig hans store sesong alt i alt blant gutta. Ellers er jeg veldig imponert over 5000-rekord og Bøkkos 1500-mesterskap! Håper litt at Sven kommer tilbake. Han er noe å strekke seg etter. For norsk skøytesport er spenning og forventning rettet noen år framover med mange flotte juniorer og ungdommer. Vi kan få et flott landslag.
  Savner i grunnen de gamle gode landskampene!! WC tar for mye tid til det. Likeså skøytekarusellene etter sesongslutt. Tror de var bra for interessen for skøyter generelt. Men de kommer nok ikke opp igjen i overskuelig framtid. Bare for nostalgikerne?
  Ove, Ådne og Geir er ok, de har tatt seg opp utover sesongen. Jeg tror ikke at skøytesporten står for fall. Det har vært sagt før, men den lever ennå. Jeg ønsker den alt godt og evig liv!! Hilsen 48-modell fan.

 27. Per Ole Larsen sier:

  Hei skøytefans! Syns dette har vært en litt spesiell sesong uten Sven Kramer som den store lederskikkelsen. Godt for noen, spesielt for de Jong. Tror ikke at han hadde prestert sin utrolige titusen med Sven på startstreken. Andre har vært noe opp og ned, Skobrev vel untatt. Egentlig hans store sesong alt i alt blant gutta. Ellers er jeg veldig imponert over Sablikovas 5000-rekord og Bøkkos 1500-mesterskap! Håper litt at Sven kommer tilbake. Han er noe å strekke seg etter. For norsk skøytesport er spenning og forventning rettet noen år framover med mange flotte juniorer og ungdommer. Vi kan få et flott landslag.
  Savner i grunnen de gamle gode landskampene!! WC tar for mye tid til det. Likeså skøytekarusellene etter sesongslutt. Tror de var bra for interessen for skøyter generelt. Men de kommer nok ikke opp igjen i overskuelig framtid. Bare for nostalgikerne?
  Ove, Ådne og Geir er ok, de har tatt seg opp utover sesongen. Jeg tror ikke at skøytesporten står for fall. Det har vært sagt før, men den lever ennå. Jeg ønsker den alt godt og evig liv!! Hilsen 48-modell fan.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *