Meningsløse VM-kvoter

VM-kvotene kan sørge for Norge må bruke en sprinter på femmila i Holmenkollen. Jeg mener reglene er håpløse og urettferdige.

Kvotene til FIS skaper trøbbel for VM-uttaket

Kvotene til FIS skaper trøbbel for VM-uttaket

Jeg heter Jann Post og har kommentert langrenn på NRK siden 2007. I min blogg vil jeg komme med mine synspunkter rundt ting som skjer i langrennsporten både nasjonalt og internasjonalt. Bli gjerne med å diskutere enten du er enig eller uenig.

Jeg heter Jann Post og har kommentert langrenn på NRK siden 2007. I min blogg vil jeg komme med mine synspunkter rundt ting som skjer i langrennsporten både nasjonalt og internasjonalt. Bli gjerne med å diskutere enten du er enig eller uenig.

En nasjon kan maksimalt stille med 32 utøvere i VM fordelt over langrenn, hopp og kombinert. Norges skiforbund har valgt å fordele dette slik at langrenn får 18 plasser, herrehopperne får fem plasser, kvinnehopperne fire plasser og kombinert får fem plasser. Dette virker for meg som en rettferdig og god fordeling. Det gjør derimot ikke totalkvotesystemet til det internasjonale skiforbundet, FIS.

Systemet er rett og slett urettferdig, og straffer de store allsidige skinasjonene slik jeg ser det.

Hvis du ser på en nasjon som Sverige, så kan de stille med 24 langrennløpere i VM. Dette er det maksimale antallet langrennløpere som kan delta for en VM-nasjon. Dette kan Sverige gjøre fordi det er syltynt med kombinertløpere og kvinnehoppere i vårt naboland.

Altså blir de premiert fordi de ikke satser på alle VM-øvelsene.

Tilbake står den norske langrennsledelsen og skal plukke ut 18 langrennløpere til VM (10 herrer og 8 kvinner) som skal dekke løpere til seks ulike øvelser. Det er en nesten umulig oppgave.

Tar du ut fem sprintere på herresiden, har du bare plass til fem distanseløpere. Skal du prioritere klassiskløpere eller skøytere? De som er gode på 15 kilometer eller femmil? Resultatet blir enkelt og greit at man ikke får stilt et optimalt lag på hver øvelse i VM. Hadde vi hatt svenskenes mulighet til å velge ut 24 løpere, så hadde dette gått uten problemer.

Les mer om uttaket i NRKs VM-barometer!

For meg er VM et sted hvor de er fire beste fra hver nasjon i den bestemte øvelsen skal møtes for å kåre en verdensmester. Da er det tullete at Norge må prioritere andre utøvere i øvelsen fordi de også kan gå øvrige øvelser og dermed er mer forenlig med totalkvoten.

Jeg synes det burde vært opp til hvert land hvor mange de vil sende med i troppen til VM på ski. Så lenge det ikke kan stille med mer enn fire på hver øvelse så vil antallet i troppen regulere seg selv.

Motargumentet til FIS er at det skal bli mer oversiktlig på et tidlig tidspunkt for arrangørene hvor mange som kommer til et VM. Samtidig legger de opp til øvelser i langrenn hvor det i større og større grad lønner seg å være spesialist. Som i sprint og sprintstafett.

Hvis du absolutt må ha totalkvoter, så må de i alle fall ha totalkvoter per idrett. Slik at hvert land for eksempel får stille med 24 langrennsløpere uansett hvor mange hoppere og kombinertløpere landet sender. Noe annet er urettferdig. Jeg foreslår 24 langrennsløpere, 5 kvinnehoppere (de har ikke lagkonkurranse), 6 herrehoppere og 6 kombinertløpere. Da hadde alle problemer vært løst, og siden kun de aller største skinasjonene sliter med dette problemet, så hadde det antakelig ikke blitt mer enn ti utøvere mer i hele VM. Og det kan ikke være noe problem å finne hotellsenger til disse i hovedstaden.

Jeg blir ikke overrasket om Norge stiller med en sprinter på VM-femmila i Holmenkollen 6. mars. Det skjedde i 2003, og høyst sannsynlig skjer det igjen.  Så dumme er reglene.

Tenk om USA måtte stille med en 800 meterløper på Maraton i VM i friidrett for å få totalkvoten til å gå opp. Det hadde vært fullstendig meningsløst.

Hva synes du om kvotesystemet?

Dette innlegget ble publisert i Langrenn. Bokmerk permalenken.

17 kommentarer til Meningsløse VM-kvoter

  1. Lars Northug sier:

    Flott innlegg! Jeg kunne ikke vært mer enig!

    Potensielle medaljevinnere må være hjemme pga disse dumme reglene, bare fordi nasjoner som Norge har den bredden de har.

    Håpløst!

  2. VESTHOVDEN sier:

    Som om jeg skulle sagt det selv!

    Synes det er ille nok at der i utgangspunktet bare kan benyttes 4 stk. på hver distanse. At Norges 5.beste utøver må sitte på sidelinjen mens løpere fra Kenya, Etiopia, Irland og Mongolia får mosjonere seg rundt.

    At det i tillegg er begrensninger på hvor stor en tropp kan være er imidlertid helt på tur! En slik meningsløs begrensning fører dermed ofte til høylytte diskusjoner etter OL/VM- uttak. Et av de beste eksemplene var VM 03 der vi godt kunne tatt med et par skiskyttere mtp. 5-mila, men der vi måtte prioritere annerledes, eller klassisk pga. at 2 av 4 distanserenn + den første delen av 20 km gikk i klassisk.

    Helt utrolig tåpelig med andre ord! På grunn av denne idiotien måtte vi stille med Bjerkeli på 5-mila istedet for Andrésen (!)

  3. Per sier:

    Helt enig. Jeg har tenkt det samme selv.

  4. Tilbaketråkk: Meningsløse VM-kvoter | SportSquare

  5. DonPedro sier:

    Vesthovden skriver; «At Norges 5.beste utøver må sitte på sidelinjen mens løpere fra Kenya, Etiopia, Irland og Mongolia får mosjonere seg rundt» Jajamensann, men nå har det seg slik at dette er et SKI VM…. Skal ikke se bort fra at man sier det samme om enkelte sommeridretter i Kenya og Etiopia… f.eks. terrengløp.

  6. Tore sier:

    Helt enig….

    …og hvorfor kunne ikke hver nasjon stillt med 2 lag i team-sprinten?

  7. norge er ikke verdens største land og de som tror det, har ikke en vanlig folkeskoleeksamen, for om det er en som heter Northug, har hvert land fått tildelt sin kvote, Sverige f.eks har mange flere innbyggere enn Norge og kan stille med flere løpere, ikke vær så tette i knotten. Det er forøvrig Norgesmesterskap for tiden og der kan Northug stille, for det er vel ingen fra Kenya der, så han har vel en sjanse

  8. VESTHOVDEN sier:

    DonPedro skrev:
    Jajamensann, men nå har det seg slik at dette er et SKI VM…. Skal ikke se bort fra at man sier det samme om enkelte sommeridretter i Kenya og Etiopia… f.eks. terrengløp.

    **Hvis der er begrensninger i terrengløps-VM også- så er det jo like galt i så tilfelle. Mener ikke at ALLE norske, eller for den saks skyld svenske, tyske og russiske langrennsløpere som er bedre enn den enslige etioperen skal delta. (Da ville vi fått et stort deltagerfelt), men litt større kvoter f.eks de 6 eller 8 beste?

    Men i all hovedsak så er det begrensningene på antall utøvere i hele troppen jeg reagerer på. At vi må begrense antall langrennsløpere pga. alle våre gode hoppere og kombinertløpere.

  9. Knut sier:

    Dette er i mine øyne helt uproblematisk. En ting er at analogien til 800-meterløper på maraton er helt på jordet! I langrenn kan den samme utøveren være best både på sprint og på 50 km. Petter Northug er olympisk mester i både lagsprint og på 50 km, bare for å ta et eksempel. Både Petter Northug og Marit Bjørgen er hete medaljekandidater på både de korteste og lengste distansene i vm. Med andre ord: selv om det ikke er mulig i friidrett, er det fullt mulig i langrenn å hevde seg på veldig forskjellige distanser.

    Men hovedsaken her er jo at 18 langrennsutøvere er mer enn nok. Norge har ikke 18 medaljekandidater i langrenn. 8 plasser hadde ganske sikkert vært nok til å få med alle realistiske medaljekandidater. Jeg kan fastslå her og nå at det blir minst 10 norske langrennsutøvere som ender uten medalje i vm, og det burde alle andre innse også. Hvorfor er det så mye om å gjøre å få med en utøver som kanskje er god for en topp 20 plassering på én distanse?

  10. Purre sier:

    Her var en del tullete kommentarer. Hvor mange forskjellige øvelser er det i terrengløps-vm kontra ski-vm?
    Skal man kommentere noe bør man i det minste framvise litt kunnskap om det ma kommenterer.

  11. Terje sier:

    Steinar Vetterstad snakker om antallet innbyggere i Norge kontra Sverige, men det har ikke noe med saken å gjøre. Hvis det hadde vært logikken, kunne eksempelvis USA, Kina, India og Russland ha sendt så mange flere utøvere til ski-VM enn alle andre. For det finnes jo langt flere kinesere i verden enn nordmenn?

    Kvoten er temaet her: Maks 32 deltagere pr nasjon til ski-VM som helhet, uansett befolkningstall i disse nasjonene. Samtidig er det maks 24 deltagere til langrennsbiten av ski-VM pr nasjon, og siden Sverige tilsynelatende ikke satser innen hopp og kombinert, kan de sende full langrennskvote til ski-VM. Det kan ikke Norge på grunn av at kombinert skal ha sine plasser og hopp sine.

    Og Knut hevder at Norge ikke har 18 medaljekandidater i langrenn. Kan godt stemme, men jeg er sterkt uenig i at det er fullt mulig å hevde seg på alle distanser. Spesielt i herrelangrenn hvor konkurransen er knallhard og nivået skyhøyt. Hvis Norge kunne sendt 6 ekstra langrennsutøvere til ski-VM, da kunne vi fått med oss både John Kristian Dahl og Eirik Brandsdal (mye tyder på at kun én av disse blir med til VM, og begge er egentlig kandidater til å vinne en sprint/lagsprint). Og vi kunne tatt ut en skiskytter med tanke på stafetten, uten å være redd for at denne skiskytteren ikke kom til å gå 5 mila. Og på sistnevnte distanse kunne man tatt med Frode Andresen og/eller andre løpere som er gode på lange distanser.

    Skiskytterne er jo skøytespesialister, akkurat som Ola Vigen Hattestad er sprint-spesialist. Hvis vi kunne tatt ut 24 langrennsløpere til VM, kunne vi fått med oss flere rene spesialister som, i hver sine distanser, kan være en medaljekandidat. Husk at Northug og Bjørgen begge har slitt i sprint i år (sistnevnte kun i de siste rennene), vi har bruk for alle de spesialistene vi kan få…

  12. kjell erik sier:

    Det er vel kanskje sånn nå at dere som kollegaer av T Alsgaard må overtale han til å gå skibytte eller 50 km???
    Han er vel kanskje fortsatt en tekniker av rang på skøyting.

  13. Gutn sier:

    Kunne ikke vært mer enig med deg, Jahn Post

  14. jada sier:

    Hva er poenget med å sende 4 damehoppere til VM?? Det er flere dame-langrennsløpere som er mer kvalifisert for et VM…

  15. John B sier:

    Plasseringer for de norske damehopperene i de siste 4 rennnene.

    11,24,28,29,30
    10, 14, 20, 32, 43
    22, 26
    21, 26

    Hvorfor skal vi sende 4 damehoppere? Kan ikke se at 4 er kvalifisert…

  16. John B sier:

    Line Jahr og Anette Sagen (er hun skadefri?) er vel greie, men de to siste…??

    I JUNIORVM hvor de to siste kandidatene hentes fra, så ble de norske nr : 16 – 24 – 26 – 27

    Når du ikke hevder deg bedre enn dette i juniorVM er det latterlig at de skal få delta i VM…synes nå jeg 🙂

  17. Thom Andersen sier:

    Åh Herregud, alle vet jo at skiløping ute i verden er fullstendig uinteressant? Hvem gidder å se på disse illeluktende og svettende vangsgutane ute i terrenget da? Dette må være verdens kjedeligste og mest idiotiske idrett, så hvem gidder å bry seg om kvoter og annen elendighet?! Hvem gidder å se på at pensjonister slår den norske eliten rett ut med et par ukers forberedelser? Nei, la skisporten dø ut så vi blir kvitt Thomas Alsgaard og Jann Post osv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *