Makter Davis det ”umulige”?

Shani Davis

Shani Davis

Shani Davis jakter i helga sesongens første store triumf – vinne sprint-VM i Heerenveen.

Ove Eriksen kommenterer blant annet skøyter og sykkel for NRK. Eriksen har lang erfaring fra begge idrettene og blogger jevnlig.

Ove Eriksen kommenterer blant annet skøyter og sykkel for NRK. Eriksen har lang erfaring fra begge idrettene og blogger jevnlig.

Andre delmål for amerikaneren er VM-tittelen i allround i Calgary.

Makter han dette ”umulige” målet, kopierer han  Eric Heiden – verdens beste skøyteløper gjennom tidene.

Den fantastiske amerikaneren vant de to VM både i 1977, 1978 og 1979.

Kan kopiere Heiden

Shani Davis ble sprintverdensmester i 2009 og verdensmester allround både i 2005 og 2006.

Makter han begge titlene i samme sesong, vil han ikke ha mange mellom seg selv og Eric Heiden når vi kårer de  største i skøytehistorien.

Men det sitter langt inne for Shani Davis med Peter Mueller som coach.

Kamp mot Lee

Koreaneren Kyou-Hyuk Lee er regjerende mester i sprint. Lee vant sin tredje tittel i Obihiro i Japan i 2010.

Han er raskere enn Davis på 500 og sterk også på 1000.

Den siste 1000 meteren ble avgjørende mellom de to da Davis vant VM i 2009.

Jevnheten til Lee kan bli det avgjørende. Men han gjør oftere feil enn Davis. Og den som skal vinne må gjøre 4 glimrende løp.

Nederlandsk kandidat

Det kan også Stefan Groothuis fra Nederland gjøre. Han har hatt en god sesong til nå og må regnes med.

I dette favorittfeltet hører også den olympiske mesteren Tae-Bum Mo hjemme.

Han vant 500 og tok sølv på 1000 i OL har ikke vist seg internasjonalt før nå denne sesongen.

Finner i toppen

Finnene starter med sine to beste Pekka Koskela og Mika Poutala. Begge har vært noe til og fra denne sesongen.

Poutala med skade og starter for første gang på lenge. Men håpet for finnene ligger vel først og fremst i å vinne en av 500 meterne.

Men det er tvilsomt om de holder på 1000.

Dette innlegget ble publisert i Skøyter. Bokmerk permalenken.

5 kommentarer til Makter Davis det ”umulige”?

  1. Tilbaketråkk: Makter Davis det ”umulige”? | SportSquare

  2. Skalle Knarp sier:

    Tviler på at det går, for de beste sprinterne slår Davis med nesten halvsekundet på de første 100 av 500-meteren, og da blir det lett blir for mye for Davis å ta igjen på spesialdistansen 1000.

  3. Skalle Knarp sier:

    Det gikk ikke i sprint, men bronse er bra uttelling for en mann som egentlig ikke er sprinter. Leverer Davis en 500 i VM all round som det han leverte i sprint-VM, kan det bli meget vanskelig for de andre å ta ham igjen på de lange distansene. Med Davis har Mueller en større sjanse til å få en verdensmester i all round enn han noensinne har hatt med Bøkko.

  4. Sindre sier:

    Det blir nok lettere for Shani Davis å vinne VM Allround enn jobben var i årets VM Sprint med 5 gankse likt gode løpere. Selve om Davis bare var 0.35 poeng etter VM-gullet, så måtte han ha hatt 2 maks gode 500 og 2 gode 1,000. Nå ble det bare en av hver. Lørdagens 35,25 var topp og søndagens 1,000 på 1.08.76 var også bra. Men Davis hadde ikke tur, var noe sen i startene og så litt stresset ut på noen av løpene. Det var også merkverdig at han ble «stoppet» for tjustart på begge 1,000 (hollenderne gjør dessverre ofte litt for mye for at sine egne skal vinne), uten at noen kunne se noe galt med noen av Davis starter. Kampen om VM-gullet i Calgary kommer nok til å stå mellom Davis og Skobrev. Davis kan nok slå Skobrev med 1,5 sek på 500 og kanskje opp mot 2 sek på 1500. Om Davis bare taper med 5-8 sek på 5,000, så har han opp mot 30 sek tilgode på 10,000. På rask is så burde dette holde i massevis. Skobrev må nok ikke ha mer å ta inn enn 15 sek på 10,000 på Davis om han skal vinne VM-gullet. Hva så med Bøkko: Blir nok et sted mellom 5-6, i beste fall. Slik det nå ligger an er det vel mer realistisk å tro på en plass blant de 8-12. 2-3 USA-løpere og også andre kan nok komme inn foran i tillegg til de 4 i EM. Og dessverre, slik det nå ligger an kan man ikke anta at noen andre norske, verken herrer eller damer, få gå siste løp i VM. I så fall bør toppene i NSF og de som sørget for at Mueller fikk sparken på en fillesak, ta sin hatt og gå – ganske umiddelbart! Men, det skje nok neppe – for de har vel like lite innsikt i egen situasjon som de har i det å legge forholdene tilrette og ha opplegg for at man skal kunne utøve toppidrett i verdensklassen. Dessuten er det neppe de siste som er prioritert, for man fokuserer nok mer på mmasseidrett og de sosiale sider. At skøytesporten mer eller mindre vil forsvinne om Norge ikke er i verdenstoppen bryr man seg ikke om. Vi får heller satse på Petter Northug – han tar nok flere VM-gull i Kollen. God Helg!

  5. I toppidrett er det små marginer som gjelder. Hadde Bøkko gått ca 1% fortere i EM så hadde han vunnet det. Det kan være grunn til å minne om at løpere før ikke har truffet i et mesterskap for så å vinne alt i neste omgang. Et eksempel er Johan Olav Koss og EM i 1994 hvor det meste ikke klaffet. ALLE vet hva som skjedd på Lillehammer noen uker senere. Bøkko har god toppfart og den holder lengre på glatt is, så det blir spennende å se hvor fort det går over dammen om noen uker til. La oss ikke bruke mer tid på å spekulere oss nedover i møkka. La oss heller se fremover og støtte våre løpere med optimisme og tro på dem. Vårt land har en lang og stolt tradisjon med skøyteløpere på høyt nivå. Den skal vi jobbe for å beholde. Det gjør vi ved å støtte opp om sporten med entusiasme og positivt fokus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *