Hjelmesets skjebneuke

Odd-Bjørn Hjelmeset på vei mot 25. plass i Davos før jul.

Odd-Bjørn Hjelmeset på vei mot 25. plass i Davos før jul.

Skal Odd-Bjørn Hjelmeset få oppleve et mesterskap på hjemmebane i sin karriere må han finne tilbake til gamle takter i løpet av den neste uken.

Jeg heter Jann Post og har kommentert langrenn på NRK siden 2007. I min blogg vil jeg komme med mine synspunkter rundt ting som skjer i langrennsporten både nasjonalt og internasjonalt. Bli gjerne med å diskutere enten du er enig eller uenig.

Jeg heter Jann Post og har kommentert langrenn på NRK siden 2007. I min blogg vil jeg komme med mine synspunkter rundt ting som skjer i langrennsporten både nasjonalt og internasjonalt. Bli gjerne med å diskutere enten du er enig eller uenig.

Han har fem VM-gull, to OL-medaljer og åtte verdenscupseiere, men han har aldri deltatt i et mesterskap på hjemmebane. Skal Odd-Bjørn Hjelmeset få oppleve det i løpet av sin innholdsrike karriere må han finne toppformen fort.

I løpet av seks dager får Hjelmeset to sjanser til å overbevise landslagsledelsen om at han er god nok for det norske VM-laget i Holmenkollen. Lørdagens 15 kilometer klassisk i Otepää, og samme distanse under NM i Steinkjer neste torsdag, er Hjelmesets siste muligheter til å levere prestasjonene som kreves.

Hjelmesets mål denne sesongen er å gå seg inn på VM-laget på 15 kilometer klassisk og det norske stafettlaget. I øyeblikket ser det ut til at Petter Northug, Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby er sikre på den individuelle distansen. De to sistenevnte virker like sikre på de klassiske etappene på stafetten. Men Norge trenger en klassiker til i troppen. En som kan ta den fjerde plassen på 15 kilometeren, og som i tillegg kan være reserve på stafetten. Dette er Hjelmesets mulighet.

Til nå i sesongen har prestasjonene vært for svake. Men det har prestasjonene til de han kjemper imot også vært. Derfor er det i utgangspunktet åpent om det blir Hjelmeset, Røthe, Østensen eller en annen som tar den siste klassiske plassen. Skal Hjelmeset med på laget må han vise at han er et bedre alternativ enn unggutta. Presterer han på samme nivå som de yngre tror jeg landslagsledelsen vil tenke på fremtiden, og velge en yngre løper som også kan gå fellesstart med skibytte og femmila.

I fjor kom Hjelmeset akkurat med i OL-troppen. Det endte med at han tapte for mye tid på andreetappe på stafetten til at Norge kunne ta gull. Hjelmeset hadde dårlige ski, og uttrykket ”is i rubben” ble oppdaget av folk flest.  På OL`s siste dag ble han nummer 17 på femmila. Enden på visa var at Hjelmeset ble satt ut av landslaget før denne sesongen.

Video: Satser mot VM på egenhånd

I år skulle han slå tilbake, men så langt har han bare fått prøvde seg en gang i verdenscupen. Da ble han nummer 25 på 15 kilometer klassisk i Davos før jul. Den plasseringen må forbedres kraftig i Otepää. For ett år siden ble han nummer 8 i Estland. Det holdt til OL plass. En lignende plassering kan holde igjen, hvis ingen av de andre kandidatene er i nærheten. Men det sikreste er at Hjelmeset viser, både for seg selv og landslagsledelsen, at han er en medaljekandidat i VM ved å gå seg inn på pallen. Da vil han fjerne en hver tvil.

Odd-Bjørn var på pallen i Otepää da han ble nummer tre for fire år siden. Så han vet at det er mulig.

Det er mange som unner Hjelmeset den folkefesten VM kommer til å bli på tampen av karrieren.  Han har underholdt det skiinteresserte norske folk med sitt gode humør i og utenfor løypen i en årrekke. Hjelmeset har nesten alltid et smil og en kjapp replikk på lager.

Veteranen rakk akkurat ikke å bli god nok til å komme med i den norske troppen til VM i Trondheim i 1997. I stedet mesterskapsdebuterte han med bronsemedalje på 10 kilometer klassisk i Ramsau to år senere. Skal 39-åringen få oppleve et mesterskap på hjemmebane må han derfor prestere nå. Om litt over en uke er det for sent.

Tror du Hjelmeset kommer med på VM-laget?

Dette innlegget ble publisert i Langrenn. Bokmerk permalenken.

6 kommentarer til Hjelmesets skjebneuke

  1. lleimmoen sier:

    Well, I have to use a translator because I do not understand much Norwegian. But I follow cross country skiing, and especially Norwegians, for more than a decade.

    I wish Odd-Bjoern best of luck to get the spot. I think he will get it. Whether he is in a medal contention for the 15k Classic Individual is another matter, though. What is more possible for him, I believe, is to beat either Sundby or Roenning in the Championship and thus get a leg in the relay. Eldar seems like a very fine person and I am a fan of his as a skier; however, he did very poorly in La Clusaz and just okay in Gaellivare. Sundby was also not impressive at all in La Clusaz although they both fared rather well in Davos.

    I hope Norway finds a great form for the championship and they take the relay as well as the individual. They have much to prove. Some four years ago Roenning was a great prospect, winning 15k classic and sprint alike. I wonder much what happened to him. Same would apply to others, Sundby (going rather downwards than upwards), Oestensen (a bit better in the tour de ski, but still), Gjoerdalen (much better in the tour de ski this year, but still ways to the top), Hjelmeset (here age could play a role but it may be other factors).

  2. Tilbaketråkk: Hjelmesets skjebneuke | SportSquare

  3. Mathias Lunde Kristoffersen sier:

    Jeg tror ikke Hjelmeseth kommer til VM, og det mener jeg heller ikke han bør. Han har ikke vært spesielt imponerende i hele år, samtidig som mange løpere utenfor landslaget har vært veldig overbevisende.

    Slik det ser ut akkurat nå mener jeg Sjur Røthe bør få den siste plassen på 15 kilometeren. Fordelen med Sjur er at han er et sterkt kort på flere distanser (særlig skibytte, i tillegg til at han er en god skøyter til femmila). Muligens er han også det beste alternativet til tredjeetappen på stafetten, nå som mye tyder på at skiskytterne drar til Russland (uten at Gjerdalen gjorde seg bort i La Clusaz). Hjelmeseth på sin side er sjanseløs på alle distanser så snart 15 kilometeren er unnagjort.

    Dessuten mener jeg både Finn-Hågen Krogh og Ronny Fredrik Ansnes har vært langt mer overbevisende enn Hjelmeseth denne sesongen, og begge disse er i tillegg viktige framtidshåp for norsk langrenn. Det er forøvrig helt utrolig at sistnevnte ikke har gått v-cup i år. Han burde fått sjansen i Otepää i steden for Simen Østensen, som ikke har bevist noe som helst på distanse siden den første utgaven av Tour de Ski. Og det er fire år siden.

    Men Hjelmeseth er en herlig type, og ingenting hadde gledet meg mer enn Odd-Bjørn-seier i Estland. Da skal han selvfølgelig til VM. Men jeg tviler på at det blir et tema.

  4. Jan sier:

    Jeg håper på Hjelmeseth, men er redd det kan blir tøft for ham. Han kan evt. bli reddet av at de andre norske gjør det dårlig, men…

  5. kurt sier:

    Eg håper av heile mitt hjerte at han kjem med. Meiner han burde få plass på 15 km og på grunn av høgre maxkapasitet enn rivalane. Men dersom han ikkje greier å overbevise i WC til helga eller i NM, er det vel greit at han blir vraka. Glad han får denne sjansen til å avgjere uttaket sjølv.

  6. Terje Bentestuen sier:

    Oddbjørn er god nok for det norske langrennslaget han! Hadde han gått på Fischer/Madshus (noenlunde frie for is i rubben og god glid) ville alt sett annerledes ut, -er nå min påstand. Kjøp ham fri fra kontrakten!

    Ellers vil jeg si at nrk har fått et kraftig løft kommentatormessig. Jeg vet jo at du har peiling, vi var jo sammen i Skimt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *