Sprintere med press

Det er ingen selvfølge at Petter Northug får gå sprinten under VM i Holmenkollen.

Det er ingen selvfølge at Petter Northug får gå sprinten under VM i Holmenkollen.

Siden sesongen 2006/2007 har de norske herresprinterne levert prestasjoner i verdensklasse i nesten hvert eneste renn. Slik har det ikke vært på VM-distansen skøytesprint denne sesongen.

Jeg heter Jann Post og har kommentert langrenn på NRK siden 2007. I min blogg vil jeg komme med mine synspunkter rundt ting som skjer i langrennsporten både nasjonalt og internasjonalt. Bli gjerne med å diskutere enten du er enig eller uenig.

Jeg heter Jann Post og har kommentert langrenn på NRK siden 2007. I min blogg vil jeg komme med mine synspunkter rundt ting som skjer i langrennsporten både nasjonalt og internasjonalt. Bli gjerne med å diskutere enten du er enig eller uenig.

På de to sprintverdenscuprennene i fri denne sesongen har Norge hatt en mann i finale. Øystein Pettersens tredje plass i Düsseldorf er eneste norske plassering blant de seks beste. Det er ganske enkelt for dårlig av sprintlaget som har vært verdens beste i en årrekke.

Ingen er mer enig i det en sprinttrener Ulf Morten Aune. Han er en tydelig og klar trener, som forventer at hele laget hever seg under helgens sprinthelg i Liberec.

Se løypegrafikk fra Liberec her

Programmet i Tsjekkia er identisk med sprintøvelsene under VM: Individuell sprint i skøyting og sprintstafett i klassisk.

Derfor blir helgen viktig med tanke på VM-uttaket.

Fem norske herresprintere går VM-sprinten i Holmenkollen. Ola Vigen Hattestad har friplass som regjerende verdensmester. De øvrige fire plassene står mellom Petter Northug, Øystein Pettersen, John Kristian Dahl, Eirik Brandsdal, Anders Gløersen og Johan Kjølstad. Hvem det blir avgjøres etter å ha sett løperne i aksjon i Liberec, NM og Rybinsk. Dette kommer garantert til å bli et omdiskutert uttak. To av disse løperne kommer til å bli utrolig skuffet:

Petter Northug: Gikk sprinten i Davos før jul og ble slått ut i kvartfinalen. Står over både Liberec denne helgen og Rybinsk. Dermed har han bare NM-sprinten til å overbevise landslagsledelsen om at han bør få gå. Mange tror at det er en selvfølge at Northug får gå det han vil i Holmenkollen, men det at han ble vraket fra sprintlaget i forrige VM er et bevis på det motsatte. Fordelen med å bruke Northug er at han allerede er inne i troppen og dermed ikke ”tar” en av de ti herreplassene bare for å gå sprint.

Øystein Pettersen: Foreløpig er han den sprinteren som er nærmest en VM-plass, fordi han er den eneste med en pallplass i VM-øvelsen. Gikk på en smell før jul da totalbelastningen ble for stor en periode. Formen var elendig siste helga før jul, og han må vise at han har funnet tilbake til normale takter ved å gå fort i de siste uttaksrennene. Har en fordel i at han også kan brukes i en sprintstafett i klassisk.

John Kristian Dahl: Han åpnet sesongen strålende med å vinne den nasjonale sprintåpningen på Beitostølen og den klassiske sprinten i Kuusamo. Så pekte kurven nedover (7 i Düsseldorf og 42 i Davos) i de viktigste rennene før jul. Dahl må vise at han kan være i sin beste form også etter nyttår. Bør nok inn på pallen i Liberec eller Rybinsk for at han kan føle seg sikker på VM-plass. Har en fordel i at han også kan brukes i en sprintstafett i klassisk.

Eirik Brandsdal: Alt så mørkt ut for Brandsdal da han røk korsbåndet i vår. Men sprintlagets nykommer har gjort en glimrende treningsjobb og rakk sesongstarten i november. Før jul ble formen bare bedre og bedre. Semifinaleplassen i Davos viste at han var på gang, og seieren i skandinavisk cup på Savalen helgen etter bekreftet dette. Brandsdal har ett enormt potensialet som han må vise fram de neste helgene. Bør ta steget opp på verdenscuppallen igjen for å sikre seg VM-plass.

Anders Gløersen: Vinneren av fjorårets prøve-VM elsker VM-løypa og har vært veldig bra på trening i år. Det er imidlertid resultatene i konkurranser som teller. Gløersen har vært uheldig i Düsseldorf, der han ble meid ned i kvartfinalen, og for dårlig i Davos til å sikre seg VM-plass. Nå har han dessverre blitt syk. Det betyr at han ikke får gått helgens renn i Liberec. Dermed har han bare to muligheter igjen til å overbevise.

Johan Kjølstad: Sølvvinneren fra forrige VM var uheldig med sykdom før jul. Det kostet han rennet i Düsseldorf og sørget for en elendig oppladning til høyderennet i Davos. Dermed har Kjølstad mye å bevise etter jul. Også han bør klare en pallplass for å være sikker på VM-plass. Har vist tidligere at han er veldig god til å treffe toppformen til riktig tid. Dessuten kan han brukes i en klassisk sprintstafett. Det beviste han med sine glimrende etapper da han og Ola Vigen Hattestad ble verdensmestere i sprintstafett for to år siden.

Hvem tror du går VM-sprinten for Norge?

Dette innlegget ble publisert i Langrenn. Bokmerk permalenken.

9 kommentarer til Sprintere med press

  1. Ubersnuber sier:

    Petter Northug er et selvskrevet valg, etter min mening. Hattestad er vel den med høyest max-tempo, men etter ham er ingen raskere enn Northug.
    Pølsa har, hvis jeg husker rett, mange unødvendige uhell i sporet. Men han er god når alt stemmer.
    Glørsen har høy kapasitet, går hardt hele veien. Mye som skal til for at han ikke skal nå en finale.

  2. Albert sier:

    Veldig enig med Ubersnuber, MEN tror at Northug ikke må ta alt, og at dermed han bør stå over sprinten. En ting til, Hattestad har extraplass, så dermed blir det vell Northug, Hattestad, Glørsen, Pølsa og Brandsdal. Eventuellt Kjølstad, hvis Northug ikke går.

  3. tobias sier:

    landslagsledelsen tør ikke og vrake petter, så han går nok, jeg trur anders glørsen går, pølsa pettersen, john kristian dahl og hattestad

  4. Roger sier:

    Det høres veldig bra ut ja for mange tror & kanskje ham selv også at det er en selvfølge at Petter Northug skal gå VM-sprinten i Holmenkollen. Men han må som alle de andre prestere for at han skal få lov til å gå. Det er treneren som tar ut troppen & han kan ikke bevillge Petter en plass uansett resultater. Enten presterer han bra ellers så er Petter Northug uten av VM-troppen i Holmenkollen i februar. Det er det eneste rette & faktisk det eneste treneren kan gjøre. Det er ingen som blir med uansett hva. Slik er det for alle.

  5. Northug, Glørsen, Ola Vigen Hattestad, Pølsa Pettersen og Kent Ove Clausen. Er man fra Lotto-bygda så kan man jo alltids ta en «Steven Bradbury» i utslagsrundene.

  6. Jøran sier:

    Med den «mentaliteten» og holdningen han har, vil nok ikke ledelsen tørre å vrake han.

  7. Per Pettersen sier:

    Hvis Northug selv vil bør det være en selvfølge at han får gå sprinten.Han er blant de aller raskeste og han har størst kapasitet.

  8. wenche sier:

    grattis lars, den satt langt inne,men å va bra. nortug må gå ellers blir det åpprør,

  9. ragnar sier:

    mener vm-programmet passer så bra at northug kan gå alt, bortsett fra lagsprinten. Når det gjelder sprinten er jo northug det raskeste spurteren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *