ISU – Skøytesportens verste fiende?

Italy Speedskating European Championships

EM på skøyter i Italia demonstrerte med all mulig tydelighet at Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) arrangementsmessig ikke er på høyde. For å si det litt sarkastisk: ISU kom ikke til tier’n i sitt eget arrangement.

Ove Eriksen kommenterer blant annet skøyter og sykkel for NRK. Eriksen har lang erfaring fra begge idrettene og blogger jevnlig.

Ove Eriksen kommenterer blant annet skøyter og sykkel for NRK. Eriksen har lang erfaring fra begge idrettene og blogger jevnlig.

Kretsmesterskap

Rammen rundt mesterskapet kunne minne om et kretsmesterskap med 300-400 tilskuere tilstede. Og løpene ute i Collalbo førte til ulike forhold for deltakerne. Det var nære på at mesterskapets beste løper ikke vant.

Les: Gamletreneren: – Håvard kan ikke ha det bra

Les: Geir Karlstad bekymret for Bøkkos form

Vi får håpe ISU tar europamester Ivan Skobrevs ønske til følge og heretter dropper flere mesterskap utendørs. Ønsket om mer rettferdige forhold førte skøytesporten innendørs for over 20 år siden.

Mange, og jeg er en av dem, synes arrangementene varer for lenge. Med løp og vanningspauser varte siste dag av EM over fem timer. Det er en tålmodighetsprøve selv for entusiastene. Slik må det ikke fortsette.

Russiske Ivan Skobrev ble europamester, men dårlige forhold holdt på å frarøve han gullet.

Russiske Ivan Skobrev ble europamester, men dårlige forhold holdt på å frarøve han gullet.

Les: Bøkko: – Samler ikke på 5. plasser

Elendig TV-produksjon

TV-produksjonen var elendig… ”Dette var sytti-talls”, er kommentaren fra mine mest erfarne TV-kollegaer. Blant annet forsvant bildet til stadighet, det skjedde blant annet på det mest avgjørende tidspunktet for mennenes EM; da Skobrev gikk sin 10 000-meter. Det er ISUs ansvar å kvalitetssikre produksjonen. Det kan de umulig ha tenkt på.

300-400 tilskuere fulgte altså EM på stadion, mens 736 000 fulgte Bøkkos 10 000-meter på NRK1. Derfor er det viktig hvordan skøytesporten fremstår på TV.

De idretter som både har de mest spennende konsepter og som produseres best på TV, vinner også kampen om TV-seerne og til slutt sponsorene. På søndag hadde Tour de Ski for menn over én million seere. Da EM gikk på NRK2 på søndag var seertallene på et helt annet nivå – bare 96 000 seere fulgte sendingen.

ISU sitt ansvar

Nå er det først og fremst opp til ISU å utvikle nye konsepter. De må sørge for å kvalitetssikre TV-produksjonene og styrke skøytesporten i konkurranse med de andre vinteridrettene. Selv nederlandske NOS som hovedsakelig bare har skøyter vinterstid, etterlyser nå modernisering fordi interessen er dalende.

Dette innlegget ble publisert i Skøyter. Bokmerk permalenken.

9 kommentarer til ISU – Skøytesportens verste fiende?

  1. Håvard Myklebust sier:

    Det er klart at potensialet til å gjere sendingane meir moderne er enormt, men det mest banale er å få vist løpa! Eg og dei 96000 (iflg Eriksen) andre som såg 10’ern på NRK2 fekk aldri sjå siste del av Bøkko sitt løp ettersom NRK(2) presterte å kutte sendinga midt i løpet for å gå direkte inn i neste par! At NRK velger å sende enkelte par i opptak for å hoppe over vanningspausene er heilt fint, men å bytte frå opptak til direktesending då Bøkko hadde 5000 meter igjen!? Utrulig!

  2. Kai Ove Andreassen sier:

    Er helt greit at det blir gjort endringer, men EM og andre allround-mesterskap er enda morsommere å følge med på enn world cup på enkeltdistanser. Så for all del ikke kutt ut EM og andre allround-mesterskap. NRK burde forøvrig også sende NM på skøyter for å få opp skøyteinteressen enda mer i Norge!
    Jeg var en av de som prioriterte å se EM på skøyter istedet for Tour De Ski.

  3. Tormod Haugen sier:

    Ting kan gjøres annerledes når det gjelder mange ting, men EM ble likevel en spennende opptur med virkelig kamp om seieren. Derfor står EM sterkere etter helga enn før. ISU kan nok stramme noe inn og skjerpe kravene på ulike tekniske ting. Slalåmen mellom kanalene er NRK sitt ansvar, men det var ikke lett når så mange idretter konkurrerte om oppmerksomheten.

  4. Knut Roar Strengen sier:

    Jeg syns EM uten Sven Kramer ble spennende. De siste årene har gullet i praksis vært delt ut på forhånd, da blir det kjedelig. Men det burde kuttes ned på pausene, TV-bildene må gå ut til omverden og klokka må fungere.

    Dessuten burde offisiell sluttid oppgis på skjermen når løperen har gått i mål. Nå blir tida ofte endret med en hundredel, og hvis noen får lik tid, fins det noen hemmelige tusendeler som avgjør.

  5. Skøytefan sier:

    Først av alt, produksjonen og forholdene rundt mesterskapet var langt under pari. Mesterskap på skøyter i 2011 må gå innendørs. Det er vel et dusin skøytehaller bare i Europa.
    Selve mesterskapet var derimot det mest spennende på flere år. Dessuten blir det feil å sammenligne seertall på NRK1 og NRK2. Du og sjefen din Rune Haug vet utmerket godt at NRK2 bare har brøkdelen av seertallene til NRK 1, spesielt når det blir sendt sport på begge kanalene samtidig.
    Ta heller med det positive ved at trekvart million fulgte løpet til Bøkko, og gå til ISU med kritikken av produksjon og stevnearrangement.

  6. Tore Jan Narvestad sier:

    Snakk om selvoppfyllende profetier: NRK nedprioriterer skøyter ved å plassere det på reservekanalen NRK2, og har en kommentator som selv maser om hvor kjedelig og uinteressant dette er. Da er det vel ikke så rart om (relativt) få ser på?

    Men det absolutt riktig at det er mye å klage over når det gjelder manglende profesjonalisering innen ISU.
    Hva med å ha ett fast produksjonsteam som har ansvaret for alle verdenscuper og mesterskap? Det trengs også mye mer profesjonell markedsføring og oppfølging (sammenlign også her gjerne med skiskyting, og hva man kan finne av bakgrunnsmateriale og live-dekning på det internasjonale skiskytterforbundets nettsider)
    Og selvfølgelig: klokkene på skjermen må virke, og de må vise riktig tid (slutt med denne millimeter-rettferdigheten med «korreksjon av tidene», den gamle ordningen var god nok i alle år), og i sammenlagt-mesterskap må også poengsummene stå på skjermen lenge nok til at seerne rekker å registrere dem! Dette må enkelt kunne skrives inn i avtalene med de produserende TV-selskapene.

    Det kunne også gjøres masse med produksjonen av mesterskapene når det gjelder grafiske virkemidler (som viser løpsutviklingen, om en løper taper eller vinner tid i forhold til lederen – i et sammenlagtmesterskap eksempelvis også hvor mye av forspranget som er tatt igjen/tapt og hvor mye som gjenstår).
    Med dagens teknikk burde det også være en enkel sak å holde oss konstant oppdatert på hvem som er «inne» og hvem som er «ute» når det gjelder kvalifiseringen til siste distanse, dette ville være til stor hjelp for kommentatorene som gang på gang er ute og svømmer når det gjelder dette aspektet.
    La kompetente fjernsynsfolk gjerne komme med innspill og bidrag til slike ting, det er det de kan.

  7. sigmund sier:

    Ja- Enig med Ove og andre om at produksjonen ikke var bra, og helt sikkert mange grep kan tas for å gjøre sendingene mer spennende. eks- Følg løpere mer uten for konkuranse, tettere på mellom løpene, litt mer liv og bevegelse. Nrk har ansvar men søren meg enig at ISU nok er det største problemet!
    Jeg vil gjerne ha et svar fra andre og kanksje mer erfarne en meg, eller fortelle meg noe jeg ikke vet, at det å gå på skøyter er så forbanna krevende at man skal ca gå et internasjonalt stevne i løpet av 2 mnder mitt på vinteren! ?
    Det forteller meg om et altfor treigt og lite ambisiøst ISU- eller er skøyter en døende og sær liten sport? Anyway ingen tvil om at det er flere p.t som maser om at skøytesporten er så kjedelig og uinteresant, jeg tror ikke det er tilfelle, jeg tror at nordmenn faktisk er intereserte og vil se skøyter, så la oss få se mer og self. gjerne i bedre innpakning. Det er tulll at man nå mange kommer med litt paniske forslag til endringer i sporten, det er innpakningen som er viktigst! Formen kan man diskutere over tid. Men seriøst ISU, NRK- ta noen små grep og vi får spennning- Flere WC løp, bedre sendinger, sett dere sammen, finn ut av hvordan det kan gjøres på best mulig måte, så får vi et skikkelig WC sirkus gjennom en hel sesong!

  8. EW sier:

    Tror heller du Ove får be NRK Sport å feie for egen dør.
    Tenker da på NM sprint i helgen som NRK avskreiv med en kort artikkel nå i kveld. NRK er avgiftsfinansiert med begrunnelse i at statskanalen skal ha en samfunnsprofil uten den smale fokus som reklameavbruddkanaler har. Ok.
    (Ser forøvrig kun på NRK når det gjelder god vintersport….)
    MEN da dere må ta dette nasjonale ansvaret mer alvorlig.
    I tillegg til den svært gode NRK dekningen av internasjonale mesterskap må dere også prioritere å sende fra Norske Mesterskap!
    Være med å bidra til og fremme interessen for norsk skøytesport. Fast NM Web tv med kommentator på nrk.no i det minste…

  9. KE sier:

    Sorry, jeg er skøytefan, men synes som andre at det IKKE er rart at ikke NRK kjører med massive sendinger fra NM eller NC for den delen: En slik satsing ville ikke ha vært fornuftig ut fra det man ville ha fått igjen for det i form av økt interesse i befolkningen. Det ville mest ha vært en god service til (noen få?) eksisterende fans -meg selv inkludert. Web-tv hadde selvsagt vært bra, men hadde kun fungert i et slikt perspektiv.

    Jeg er på ingen måte en del av skøytesportens innerste krets, og slipper derfor å gjennomføre ting i praksis, men: Grunnen til at det for mange er morsomt å fabulere rundt mulige endringer, er fordi det ofte er åpenbart hvor skoen trykker: Verdenscupen fungerer ikke optimalt, og man har mesterskap (med medaljeutdeling «annenhver» helg) som mediamessig blir mere og mere marginalisert.(Jada, jeg vet at mange heldigvis så Bøkko søndagen! DET kan man forresten også diskutere grunnen til, men det er en annen og vanskelig debatt som en egentlig ikke trenger å ta, med mindre en stiller seg undrene til at NRK ikke kun sendte skøyter på NRK1 hele disse dagene til ende -med vanningspauser og alt).

    Det er synd at media får all skylden for at ting ikke fungerer. I dette tilfellet stemmer det ikke at media er hovedsyndebukken, og det blir feil fokus. Det er ikke det at jeg sier at jeg har fasiten. Min «skisse» ville kanskje enten ført til en nedprioritering av EM-rundene, eller at WC fortsatt havnet i skvis. Kanskje løsningen er å inkorporere også mesterskapene i verdenscupen?

    Sammenlagtstevner i verdenscupen kan bli en bra ting, men da kan ikke det nederlandske mesterskapet brukes som mal. (Maratonstevner med lange og mange pauser som grenser til det absurde). Skøyter er ikke sykkel eller fotball. Skal TV-selskaper bli interesserte må en derfor begrense seg, komprimere og gi seerne skikkelig valuta og action som ikke varer lenger enn det EN fotball- eller ishockeykamp varer. Det er min oppriktige mening at korte sammenlagtstevner kunne fungert som en pedagogisk instruksjon til sammenlagtstevnenes hemmeligheter -som sikret tilsig av nye fans. Skal man gjøre dette med verdensomspennende stevner innenfor rammene av WC blir spissing et problem, fordi deltakere fra land hvor det er rimelig grunn til å forvente skøyteinteresse lett blir satt på sidelinja. En kan ikke bare basere seg på interesse fra nøytrale som ikke har sine «egne» å heie på.
    Jeg mener jo at en resultatkrise for Norges del er viktig å avhjelpe. Snur man imidlertid rundt på argumentet så kan man spørre seg om hvorfor interessen i Tyskland ikke har vært større de siste årene til tross for fantastiske resultater på kvinnesiden. Ambisjonene må strekke seg utover interesse i Norge og Nederland.

    Det er mulig at svaret på problemet med spissing av sammenlagtstevner(med fortsatt parstart) ligger et annet sted, og rett foran øynene mine uten at jeg ser det, men: Min løsning (hvis det beste alternativet EM-serie ikke er aktuelt) ville ha vært å åpne den internasjonale sesongen med REGIONALE WC-STEVNER hvor altså mennene kjører liten firkamp og kvinnene mini firkamp. Kun 16 stk av hvert kjønn (f.eks. med nasjonskvoter på maks tre i A-gruppa), men med fyldige B-grupper som kjører før stevnestart. Ikke opp- og nedrykk innen hver sesong, men mekanismer for «opprykk» hvis løpere ikke stiller til start i A-gruppa. 2-3 stevner tar fram 16 stk. fra hele verden til et verdenscupstevne hvor hele verden møtes til dyst for første gang i sesongen, men hvor man altså har sanket poeng lenge allerede. Det må være åpning for vinneren av B-puljene til dette stevnet osv.

    Andre halvdel av sesongen ville WC ikke hatt sammenlagtstevner, unntatt mesterskapsuka de årene det er sammenlagtstevner der, og nåværende EM og andre regionale stevner (hvis disse siste skal bestå, og da som enkeltstevner). Denne halvdelen av sesongen ville altså hovedsakelig inneholdt nye og gamle øvelser på enkeltdistansene inkludert lagøvelser (se ellers mine tidligere innlegg).

    Hvis skøytesporten tar med seg noen enkle prinsipper som de jeg har vært inne på her og i andre innlegg, så har jeg god tro på at man kan etablere tradisjoner både hos publikum og TV-selskaper. Tradisjoner som stort sett har solide bånd til fortiden. Både Stavanger og Hamar burde være aktuelle stevnesteder i Norge. Kjører man igang med stevner, det være seg nye sammenlagtstevner eller enkeltdistansestevner, utformet som maratonstevner uten å destillere ut det beste til publikum, samlet og «live», blir det vanskelig å få TV-selskaper på kroken, samt å få publikum tilbake gjentatte ganger (gjensalg). Det første stevnet er viktig på hvert enkelt sted, (særlig helt nye som Stavanger)fordi da får man forhåpentligvis mye publikum pga. nyhetens interesse.

    En kunne kjørt onsdagsstevner før WC-helgene hvor man måtte, og burde, ha akseptert at det var lite publikum på plass. Her kunne en kjørt kun EN distanse for hvert kjønn som en appetittvekker foran helga. Dette forslaget, som heller ikke er mitt, er mest fristende med alle verdens beste på plass. Jeg har større tro på et slikt tiltak enn masse forhåndsomtale og forhåndsstoff. Markedsføring er viktig nok, men min egen erfaring er at med all den sporten en overøses med for tiden, så gidder man ikke bruke masse tid på forhåndsinnslag hvis man ikke er spesielt interessert: En skrur heller på TV`n, sjekker tekst-TV, og vips så viser det seg at det er toppidrett der.

    PS: Det er vel mulig å tenke seg sammenlagtstevner, gitt visse forutsetninger og regler, hvor B-gruppene før stevnestart har mekanismer for nåløyekvalifisering til siste distanse i A-pulja?
    Ikke for å gjøre det med «begge lister» ennå mer komplisert men…som
    et innslag i sammenlagtstevner uten mesterskapsstatus? To beste i B-pulja som går utenom de to listene..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *