Bøkko tar EM

Håvard Bøkko

Nå er det Håvard Bøkko som blir mester. Kramer er inntil videre historie og jeg tror Bøkko feirer søndag ettermiddag i Collalbo – 20 år etter siste norske europamester.

Ove Eriksen kommenterer blant annet skøyter og sykkel for NRK. Eriksen har lang erfaring fra begge idrettene og blogger jevnlig.

Ove Eriksen kommenterer blant annet skøyter og sykkel for NRK. Eriksen har lang erfaring fra begge idrettene og blogger jevnlig.

Det er Johann Olav Koss som er vår siste europamester. I Sarajevo i 1991 tok han sin eneste EM-tittel.

Les: «Glemt» EM-gull er Norges siste

Da hadde ikke Norge hatt en europamester siden Amund Sjøbrends triumf i 1981.

Med andre ord hører det til det sjeldne at Norge vinner et EM de siste 30 år.

Kamp mot Skobrev

Når vi ser på Bøkkos sesongbeste på de fire distansene, er han den klart beste av europeerne.

Johan Olav Koss med laubærkransen etter at han ble Europamester i Sarajevo i 1991.

Johan Olav Koss med laubærkransen etter at han ble Europamester i Sarajevo i 1991.

Han er sammenlagt et halvt tidspoeng bedre enn Ivan Skobrev. Og mye tyder på at det er disse to «kamphanene» som kommer til å sloss om mesterskapet.

Og vi får håpe at det ikke blir slåsskamp mellom de to under eller etter 10`ern på søndag.

– Feig drittsekk

Men det vil bli et ønskesenario for mange om de to møtes i siste par på ti tusen. Håvard som har kalt Ivan for å være en feig drittsekk.

Les: – Ivan er en drittsekk

Og Skobrev som mer enn i klartekst har fortalt, at han synes svært godt om Bøkkos lillesøster Hege. Den duellen ser jeg fram til.

Les: Kongen spurte Hege Bøkko om Skobrev

Wouter Olde Heuvel ble nederlandsk mester i romjula og aspirerer til en pallplass.

Enrico Fabris har ikke vist styrke tidligere denne sesongen. Men på hjemmebane kan han igjen gjøre seg gjeldende.

Dette innlegget ble publisert i Skøyter. Bokmerk permalenken.

22 kommentarer til Bøkko tar EM

  1. Jaap Eden sier:

    Etter nedsablingen av Bøkko i mediene i fjor er det ikke sannsynlig at han vinner noe i år. Trenerskiftet har tydeligvis heller ikke akkurat vært positivt for Bøkko*n, sportslig sett. Dette tar nok lenger tid å bygge opp. Den største sjansen ligger kanskje i at det er varslet regn og sludd og vanskelige forhold, noe nordmenn muligens behersker bedre enn de som alltid går innendørs. Men slike forhold slår ut også når det gjelder trekning og variable forhold, og der kan ingen gardere seg. Sannsynlig utfall er kanskje rekkefølgen Skobrev – olde Heuvel – Bøkko sammenlagt, med Fabris på hjemmebane som outsider. La oss ikke kreve seier av Bøkko, men være fornøyd med det han presterer uansett. Neste år kanskje????? Men moro blir det uansett med skøytemesterskap utendørs!

  2. EW sier:

    Håvard kan godt vinne EM, viss….
    Fysisk er Håvard på topp fremdeles, som under PM. Det viser de enkelte toppløp han gjorde i høst.
    Tror heller «psyken» vil være vektskåla om vinn eller forsvinn i EM.
    PM hadde en egen evne til å trekke opp psyken hans og Håvard var da en like suveren nr.2 som Kraver var en suveren nr.1.
    Når Kramer er ute så burde altså formelen tilsi at Håvard overtar tronen nå.
    Han må først og fremst ha tro på det selv isåfall, og klare å innstille «vinnerskallen» på dette.
    Tankegangen «Neste år kanskje» kan fort bli neste år hvert år…

    Ønsker uansett Håvard og resten av landslaget en god medaljehøst og GLEDER meg til imorgen .-)

  3. Jaap Eden sier:

    Sikkert riktig dette! 🙂

  4. sverre brandal sier:

    Jeg er faktisk litt bekymret, for jeg synes ikke Bøkko
    har vært helt seg selv etter at han i 2009 gikk
    10000 m på Hamar med svineinfluensa i kroppen.
    Kan den anstrengelsen ha satt varige spor såvel
    psykisk som fysisk?

  5. Arne Jon Øines sier:

    Selv om ikke Sven Kramer deltar er det mange sterke nederlendere som
    må regnes med i favorittsjiktet,i tillegg en russer.
    Håvard Bøkko kan nok bli mester men da må han lykkes 100% på 500m.

  6. Jaap Eden sier:

    Jeg er egentlig helt enig, men litt usikker på årsaken. Det med svineinfluensa kan være riktig. Alt mediekjøret kan være noe, det også. En så faglig dyktig trener som Mueller vil bli savnet av alle, sportslig sett. Tapet av treneren som nå ser ut til å lykkes godt med Davis ut fra amerikansk mesterskap har vel vært noe. Men man skal ikke glemme det med svineinfluensa. (Håper på mestertittel, jeg også!)

  7. Skalle Knarp sier:

    EM blir et oppgjør mellom Bøkko og Skobrev om alt forløper normalt og forutsatt at ulike forhold ikke spiller inn. Nederlenderene er udugelige og kan dra hjem og pisse i buksen. Skobrev er uansett storfavoritt i kampen om Bøkkos lillesøster nå som suge-Mueller er ute av bildet.

  8. Skalle Knarp sier:

    Bøkko må nytte sjansen nå i EM, for i VM all round vil han være totalt sjanseløs mot fantomløper Jonathan Kuck, som er hardere enn stålet under skøytene.

  9. Det er på tide at Håvard tar det siste steget opp i eliteskiktet nå.
    Han har ikke vært overbevisende så langt i sesongen etter min oppfatning.

  10. Man kan jo ikke være sikker på noe unntatt at Sven Kamer ikke er med. At Håvard har hatt svineinfluensa er meg helt ukjent. Han har vært forkjølet og har vært noe harkete i begynnelsen av uka, men det skal være over nå. Teknisk og farten på 500 og 1500 har han bevist at han har inne men langdistansene har ikke vært like overbevisende. Ellers virker han både avslappet og fornøyd. Tror ikke medistyret i Mueller/Koss saken betyr noe i dag. Tror Håvard tar kransen på søndag!!

  11. Sverre A sier:

    Ove Eriksen… kanskje har han rett, kanskje ikke. Men det er i bunn og grunn fordi Ove Eriksen, mannen som definerer inkompetanse i NRK-sporten på de fleste felt, gjetter.. som jo faktisk er det eneste han kan.

  12. EW sier:

    Må gi Jaap delvis rett. Det blir nok «kanskje neste år» – i år igjen. Dvs med mindre Bøkko overrasker stort på 1500 og 10 000.
    Foreløbig så ser dette ut til å bli en kamp mellom Skobrev og Nederland :-S

    MEN neste år vil isåfall handle om Sverre Lunde Pedersen tror jeg.
    Har vil «mer» enn å være en evig toer. Og ut i fra det jeg så idag så har han alt som skal til også. Bare se på 5000 meteren i reprise. Han går som en kattemyk puma – så når Jarle P har fått bygget ferdig motoren hans så kan dette bli riktig så kjekt neste år for det skøyteinteresserte Norge .-)
    Enig Jaap? Og enig Ove?

  13. Skalle Knarp sier:

    Bøkko kan snu mye om han lykkes på sin normalt beste distanse 1500 i morgen, så løpet er ikke kjørt.

  14. Jaap Eden sier:

    Håvard Bøkko er det største talentet i norsk skøyteløp på mange år. Jeg tror tilbakegangen i år skyldes at trenerne i år ikke er helt på¨høyde med Mueller, og en form for seinvirkning av fjorårets drittslenging i mediene (samt kanskje den tieren med svineinfluensa i kroppen). Bøkko har knapt gått gode løp siden Mueller måtte gå. En annen sak er at evige toere før eller siden slår til. Alle har sin utviklingskurve, og det tar kanskje noe tid før Bøkko kommer videre.
    Ting Tar Tid.
    Det ligger kanskje ikke an til pallplass for Bøkko en gang. Sannsynligvis går han jevnt med eller taper for Skobrev på 1500, og meget sannsynlig taper Bøkko på 10000 for Skobrev, den siste distansen kanskje med rundt 10 sekund eller mer, om vi skal se dette ut fra formen han har avslørt til nå (jeg håper jeg tar feil her).Dette er et lite varsko for norsk skøytesport, som i så fall er i ferd med å undergrave sitt beste kort.
    Jeg tror profflaget til Mueller sportslig sett kan være bra både for ham og for søsteren.

    Når det gjelder unge Pedersen (og flere juniorer), så er han veldig spennende. Det kommer nok enda flere i sporene hans. Det fins i framtida flere ben å stå på for norsk skøytesport.

  15. EW sier:

    Ja jeg tror iallefall at Håvards vei ut av denne nest best tilværelsen er PM og profflaget hans. Jarle P er en glimrende trener og får nå frem flere gode løpere. Men Bøkkoene sliter. Det virker som om de to hadde bedre «spirit» under PM som trener.
    Nå vant Håvard 1500 så det er et pluss for psyken hans.
    Så får vi håpe at det tenner gnisten på tiern. Skobrev har riktignok hatt et overtak der men alt kan skje nå.-)

  16. gunnar sier:

    Håvard blir nok 3 dessverre.
    Det som er mest synd er at vårt beste/største talent på kvinnesiden Hege Bøkko noen gang har blitt så mye dårligere 1 år pga trenerskifte. At Petter måtte slutte har dessverre ødelagt våre vinnesjanser både for Hege og Håvard i mange år fremover

  17. alf kårbø sier:

    Eg er gammel skøyteentusiast og savner noteringsskjema.
    Hvor kan jeg finne noe sånt.

  18. Jaap Eden sier:

    Nesten full klaff for tipsene mine. Avstanden på tiern ble som jeg tenkte, dessverre. Beldig trist dette. Jeg venter på at Bøkko blir proff under Mueller –

  19. EW sier:

    Ja det er tydelig at Bøkkoene må tilbake til PM for å komme tilbake i godt gammelt slag til neste år. JP er nok en god breddetrener og har fått frem to-tre talenter men vi trenger tydeligvis en spisset topptrener i tillegg…

    NSF bør absolutt innse dette nå og legge ting til rette for at spisse profflag kan eksistere på siden av (bredde)landslaget.

    Eller er NSF fornøyd med EM og VM der de norske løperne gjør flott innsats på enkelte løp, men er milevis fra sammenlagtpallen?

  20. Knut J. sier:

    Enda en gang viser Ove Eriksen hvor lite innsikt han har i sporten og hvor lite kunnskap han har om den profesjonalistet som trengs for aa naa topp i internasjonal idrett. Man maa ha det rette opplegget og de gode trenere og ledere. Med det junioropplegget og den barnehagen som det siste aaret er kjoert etter i Norge, saa er dette starten paa slutten for norsk suksess. Alle som vet hva som skal til av trening, innser at det tar 4-5 aar aa bygge toppidrettsfolk. Naa hoester man fortsatt av opplegget til Peter Mueller, inkl. for Ida og Sverre. Haavard og Hege har tatt minst ett steg ned og snart er alle paa samme lave nivaa. Ove Eriksen kjoerer kun sitt eget privat korstog, sammen med sine to kamerater (Koss og Kristiansen}. Og, selv om Jarle P neppe er rett treneren for aa kunne bringe norsk suksess, saa er det neppe lenge til at Eriksen slakter Jarle Pedersen og skal ha inn Kristiansen!
    I den senere tid har man hatt diskutert hva som skal gjoeres for at skoeytesporten ikke skal doe ut. Lytt til det som Per Jorsett fremfoerer og ikke det tullet som kommer fra Ove Eriksen og Adne Soendraal! Halve Norge har idag bivaanet den spennende 10,000 i EM! Det er spenningen og norsk suksess som maa til!
    Denne helgens NRK-reportasje har vaert meget elendig av Ove Eriksen. Hadde ikke Karlstad vaert tilstede, saa hadde det hele vaert tragikomisk, med feil paa feil hele tiden. La oss faa tilbake typer som Bjoernsen og Jorsett, saa er det en av sakene som redder norsk skoeytesport!
    Haavard maa finne ut hva som skal til for at han selv skal bli mester og saa gjoere det som kreves, og ellers gi f… i slike forstaa seg paaere som Ove Eriksen og Aadne Soendraal. Og for all del ikke la seg paavirke av typer som lavpannede sportjournalister som Dagbladets Esten Saeter {en raevdilter til Bjoerge Stensboell og Koss}.
    Og til deg Aadne: Sverre Lunde Pedersen er et ok talent, men intet tyder paa at han har de fysiske og psyken til aa komme saa langt som Haavard. Du som er halling, burde heller bruke tiden din paa a stoette Haavard, hvilke du aldri faktsk gjoer! Er du redd han skal bli hallingdals skoeytekonge og overgaa deg selv?
    NB! Beklager, men jeg sitter i utlandet og skriver paa et ikke-norsk tastatur…

  21. Jarl P - En god trener? sier:

    Hva er det som typer på at Jarle P er en god trener? Det tar noen år å bygge toppløpere, dvs at de som er på vei opp nå kommer fra Mueller-opplegget de siste 3-4 årene, så også med Sverre LP og Ida Njåtun, og selvfølgelig også Håvard og Hege.
    Ida og Sverre har tatt et steg opp – hvilket er naturlig etter mye godt treningsopplegg under Mueller. Men, det er langt frem for begge to! Det er ganske greit å komme opp på 6-10 plass i EM/VM. Men, derfra og medalje og mester – da kreves noe helt annet – noe eksepsjonelt.
    Kan Jarle P klare det? Hvilken bagrunn og erfaring har han – ut over at han har fått en del grunnopplæring av Mueller? Er han virkelig den som kan motivere og coache løperne til mestere? Jeg tror dessverre at han ikke har noen sjanse. Han har ikke karismaen, han er rett og slett ikke typen. Vi som ser litt under huden på løperne, vet at hele opplegget er kaotisk, inkompetansen kommer frem overalt og misnøyene florer allerede. Hvor er det blitt av løpere som Kjetil Stiansen og Fredtik van der Horst, bare for å nevne noen? Hvorfor er ikke disse to nå blant de 6-10 beste i EM allerede? Hvorfor er ikke Hege nå blant de 4-6 beste i EM og VM? Hvor lenge går det før noen sier at «keiseren ikke har klær på seg»?
    Ser at Jarle P i da går kraftig ut mot Håvard etter EM – at han ikke er en seriøs utøver – trener for lite/dårlig. I så fall er jo dette en fiasko for treneren også! Dessuten ikke særlig kompentent å gjøre dette rett etter at Håvard har skuffet stort. Han burde heller sagt at «VI» skal evaluere hva som kunne vært gjort annerledes/bedre.
    Sannheten er at EM-nivået nå ikke er særlig bra (det er jo bare å se på tidene på resultatlisten – og se på hva tilsvarende tider på utebaner har vært de siste 3-5 årene). Sven Kramer og Bob de Jong hadde gått 10000 på 13.15-13.20 om de hadde deltatt i årets EM.
    Etter VM i Calgary kan det bli en tøff tid – kanskje med beste norske på 10-12 plass for jentene og 6-8 plass for Håvard.
    Er Jarle P en god trener: NEI, DET SER MAN ALLEREDE NÅ AT HAN IKKE ER. DET BLIR TRAVLE DAGER HOS NSF UTOVER VÅREN!

  22. EW sier:

    La oss nå se etter VM allround, men viss JP kommer like dårlig ut da – eller verre – med sammenlagtresultatene så kan ikke JP skylde på andre enn seg selv.
    Og da må NSF ta affære uansett. Og hvem skal da ta over?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *