Northugs siste sjanse

Petter Northug

Petter Northug

Hvis Petter Northug skal få en topplassering i sesongens Tour de ski må han levere varene på dagens skøytesprint i Toblach.

Jeg heter Jann Post og har kommentert langrenn på NRK siden 2007. I min blogg vil jeg komme med mine synspunkter rundt ting som skjer i langrennsporten både nasjonalt og internasjonalt. Bli gjerne med å diskutere enten du er enig eller uenig.

Jeg heter Jann Post og har kommentert langrenn på NRK siden 2007. I min blogg vil jeg komme med mine synspunkter rundt ting som skjer i langrennsporten både nasjonalt og internasjonalt. Bli gjerne med å diskutere enten du er enig eller uenig.

Til nå har Northugs Tour de ski vært preget av taktiske feil og en form som er god, men ikke helt som den er på sitt aller beste.

Allikevel er han nummer sju sammenlagt når touren er halvveis. Avstanden til suverene Cologna har imidlertid vokst til 1 minutt og 42 sekunder.

Allikevel er han bare 36 sekunder bak Marcus Hellner på tredjeplass. Derfor er det ingen grunn til å gi opp ennå.

Skapt for på samle feltet

Nøkkelen til suksess er at Northug havner i den gruppen som kommer til å jage en ensom Cologna på langløpet mellom Cortina og Toblach (36 km) på torsdagens jaktstart.

På vei inn i en av tunellene.

På vei inn i en av tunellene.

Det er en etappe som er skapt av det internasjonale skiforbundet for å samle feltet før avslutningshelgen i Val di Fiemme.

Langløpet går i et terreng som gir løpere i store grupper en fordel i forhold til løpere som bare har seg selv å samarbeide med. Den første halvdelen av løpet går i slak motbakke, før løperne går like langt i slak utforbakke. De siste kilometerne er i en ”normal” sløyfe ut fra stadion i Toblach.

Se grafisk fremstilling av løypa

I en slik løype er det ikke usannsynlig at en gruppe bestående av Hellner, Legkov, Kershaw, Harvey, Bauer, Heikkinen og Northug kan ta igjen ett minutt på Cologna hvis de samarbeider. Snør det, kan de ta inn mye mer. Men heldigvis sier værmeldingene at det skal bli opphold og rettferdige forhold.

Inne i en av tunellene som løperne skal gjennom.

Inne i en av tunellene som løperne skal gjennom.

Går gjennom tuneller

Jeg var selv ute og gikk langløpsløypen i går. Og den er, i likhet med ”Monsterbakken” i Val di Fiemme, helt spesiell i verdenscupsammenheng.

Løperne møter ikke noe i nærheten av dette i løpet av sesongen, med mindre de melder seg på i langløp. Som dere ser av bildene skal løperne til og med gjennom trange tuneller på sin ferd mellom Cortina og Toblach.

Ikke tape til Cologna

Men skal Petter komme trygt inn i den jagende gruppen i langløpet, må han levere opp mot sitt beste i dagens sprint.

Han har ikke råd til å miste særlig mer til Cologna, og han bør helst ta litt innpå Kershaw og Hellner. Det er det vanskelig å klare uten å komme til finalen. Det er nøkkelen til Tour-suksess.

Kopierer han etappeseirene i skøytesprintene i Asiago 2008 og Nove Mesto 2009 har han plutselig alle muligheter igjen. Men skal han klare det må han være mer oppmerksom taktisk, og ha fått et lite løft formmessig på gårsdagens hviledag.

Jeg tror fortsatt at pallen sammenlagt er mulig. Har du gitt opp?

Dette innlegget ble publisert i Langrenn. Bokmerk permalenken.

12 kommentarer til Northugs siste sjanse

  1. Olal Hagen sier:

    Northug blir topp 3!

  2. Bård sier:

    Pallen blir vanskelig. Dersom han kommer i gruppe med bl.a Legkov og Bauer i en eventuell jakt på Cologna så skal det mye til før Petter tar disse to opp monsterbakken. Topp fem er realistisk, topp tre såvidt innefor rekkevidde, seieren er tapt.

    Skulle dog Northug misslykkes i dag og ryke ut i proglog/kvartfinalen så tipper jeg at trønderen setter seg på neste fly hjem. Han er ikke kjent for å gidde å sloss om 10. plasser…

  3. thile sier:

    Heia, heia Petter! Jeg gir aldri opp håpet, du blir topp 2 🙂

  4. Mariell sier:

    Vil alltid ha troen på at Petter vil gjøre det bra! Sattser på at han vinner sprinten idag! He`s the man 🙂

  5. Petter L. Solberg, 16 sier:

    Vi må ikke mmiste trua på thugen:) Han kan lett vinne i dag, like lett som Cologna og da vil han antakelig være med på å kjmepe om pallen 😛

  6. ivar sier:

    Hei Jann,
    og takk til Torgeir og deg for sakkydig og god ledsagelse gjennom konkurransene. Et poeng som ikke er nevnt i løpet siste dagers kontrafei angående Petters gåing i Oberstdorf: Det var jo akkurat slik han gikk i den siste bakken da han vant 50 km i Liberec 2009. Han er fantastisk på det, men må gjøre det litt mer «kamuflert». Ellers synes jeg han er for defensiv i feltet underveis i løpene. Da blir det dessuten så jæv.. vondt for oss som ser på. Petter er Der – han er med for å underholde alle oss andre, ikke for å bli likt eller mislikt. Tror imidlertid ikke han er topp Fem i årets TdeS.

  7. Holmers sier:

    Typisk Norsk å være dust……..
    Tror løpet er kjørt for Northugen i tour de ski. Ikke lett å nå pallen, med hele ski-Europas ledere og utøvere i mot seg.
    Om han har fortjent dette kan diskuteres. Men slik man reder, slik ligger mann.
    Mitt råd er: Ta med deg Skinstad og reis hjem. Begge trenger noen timer i oppførsel for så å fremstå, som ny og bedre idrettsmann og ikke minst leder til VM.

  8. jon anders sier:

    Northug er ute av from

  9. Svein M. sier:

    Juksepetter. Det så bare tåpelig og barnslig ut det han gjorde i bakken for å oppnå bonustid. Helt enig med Tom Hilde. La oss heller ha fokus på de som presterer og når smilet og humoren er på plass er det topp. Mer nytt omm hopperne og la petter gå i fred.

  10. Kjetil S sier:

    Det er alltid håp.
    Petter kjem til å vinne:)

  11. daniming sier:

    GRATULERER MED GEBURSDAGEN PETTER`N !!! –

    ELSKA I ALLE VÆR,ER DU !!! –

    MASSE KLEMMER

    fra

    NORDMANN MIDT I STOCKHOLM.

  12. Ole Martin S sier:

    Gratulerer med dagen, Petter Northug. Og alt det der…Men i all sin opptatthet av Northugs umulige kamp mot bedre langrennsløpere, synes jeg det er skamfullt at NRKs kommentatorer ikke engang nevner at en av Sveriges store langrennsløpere, Assar Rönnlund, døde i går. Hvor er kunnskapen og ikke minst RESPEKTEN?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *