På tide å innta historiebøkene

Petter Northug Tre kvinner og tre menn har hatt gleden av å vinne Tour de ski. Ingen av dem har vært norske. Fra nyttårsaften gjør Petter Northug et nytt forsøk på å skrive seg inn i historiebøkene.

I idretten handler det meste å være først. Først over målstreken. Slik er det også i historien. De som blir husket var gjerne først: Førstemann på Sydpolen (Roald Amundsen), førstemann som krysset Atlanterhavet med fly alene uten stopp (Charles Lindbergh), første president i USA (George Washington). Slik er det selvsagt også i idrettshistorien. Vi husker førstemann som hoppet over 100 meter (Sepp Bradl), 150 meter (Lars Grini) og 200 meter (Toni Nieminen). Vi husker første norske kvinne som tok individuelt OL-gull i langrenn (Bente Skari), og første løper under 10 sekunder på 100 meter (Jim Hines) , eller første skøyteløper under 14 minutter på 10.000 meter (Geir Karlstad).

Jeg heter Jann Post og har kommentert langrenn på NRK siden 2007. I min blogg vil jeg komme med mine synspunkter rundt ting som skjer i langrennsporten både nasjonalt og internasjonalt. Bli gjerne med å diskutere enten du er enig eller uenig.

Jeg heter Jann Post og har kommentert langrenn på NRK siden 2007. I min blogg vil jeg komme med mine synspunkter rundt ting som skjer i langrennsporten både nasjonalt og internasjonalt. Bli gjerne med å diskutere enten du er enig eller uenig.

Det er noe spesielt ved det å være først. Uansett hva som blir prestert i ettertid vil den som var først alltid bli husket. Det er som å sette en rekord som aldri kan slettes.

Og når det gjelder Tour de ski venter vi på den første norske vinneren. Norge har hatt løpere på det nest øverste trinnet på pallen tre ganger. Marit Bjørgen ble nummer to i den første utgaven i 2006/07 og Petter Northug har blitt nummer to både i 08/09 og 09/10. I tillegg ble Simen Østensen nummer tre i 06/07. Men ingen har vunnet konkurransen som i løpet av fire utgaver har bygd seg opp til å bli en storhet i internasjonal langrenn.

Etter OL og VM, er det ikke tvil om at det er Tour de Ski løperne vil vinne. Noen er til og med villig til å sidestille en tourseier med et VM-gull. Det handler om å være verdens beste allrounder, og det handler om å skaffe seg 400 verdenscuppoeng og en million kroner.

Så hvem kan bli første norske vinner av Tour de Ski i den femte utgaven av konkurransen?

I kvinneklassen ville Marit Bjørgen vært et opplagt alternativ, men hun er hjemme og trener fordi hun prioriterer VM i Holmenkollen. Også Vibeke Skofterud og Kristin Størmer Steira pleier formen på hjemmebane. Da står Norge igjen med Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen som sammenlagtkandidater, men det de er normalt sett ikke gode nok til å klatre helt til topps. Kanskje kan en av dem være med i pallkampen.

På herresiden er Petter Northug vårt eneste reelle sammelagthåp. Etter to andreplasser er han mentalt klar for å bli historisk. Northug mener han er mer sulten på å konkurrere nå enn i tidligere utgaver, fordi han har gått så få renn så langt i sesongen. Så får vi se om det er den sultne ulven som jager best.

Les også: Northug fornøyd etter Oberhof-test

Northugs fordel er at han kan hevde seg på absolutt alle etapper. Sammen med Dario Cologna er han den eneste av de store favorittene som behersker skøyting og klassisk både i distanserenn og sprint. Det bør Northug utnytte på de første syv etappene hvis han skal komme først opp slalåmbakken i Cavalese. For både Alexander Legkov og Lukas Bauer kan i toppform være i stand til å hente inn mye tid på Northug opp stupbratte Alpe Cermis.

I fjor brant Northug mye krutt på de første etappene uten at han fikk spesielt godt betalt for sine spurtseire. Mot slutten av Touren virket han sliten. I år bør han være mer bevisst på hvor han legger ned kreftene. På onsdagens pressekonferanse sa Northug at han hadde pugget reglementet og hvor det var bonussekunder å hente. Det tyder på at han har lært av fjoråret. Er Northug i samme fysiske form blir han farlig. Men han må være på sitt aller beste skal han hamle opp med Cologna, Legkov og Bauer. Jeg tror han er i form, og jeg tror han har en god mulighet.

Tror du Northug blir historisk ved å ta Norges første sammenlagtseier i Tour de Ski?

Dette innlegget ble publisert i Langrenn. Bokmerk permalenken.

10 kommentarer til På tide å innta historiebøkene

  1. Pessimist sier:

    Nei

  2. Bubba sier:

    Northug er skisportens svar på John McEnroe. En veldig god spiller som allikevel kommer til å bli husket (en stund) mest fordi han er en grinunge.

  3. lp sier:

    Bubba: …eller fordi han pr. dags dato er verdens beste skiløper, og fortsetter han å vinne kommer vel denne såkalte «grininga» i andre rekke. Idioti å bruke grinunge som begrep forresten. Når man har et mål om å bli verdens beste, er det greit å være forbanna når man taper. Folk reagerer forskjellig. Utrolig at du fremhever at Northug vil bli huska som en grinunge og ikke en fantastisk skiløper som reddet mye av norsk langrennsære i Vancouver-OL. Husker du hva han gjorde på stafetten? Hentet oss inn til et meget formidabelt sølv. Hørte man sutring i mål om at lagkameratene (Hjelmeset spesielt) hadde gått slett? Neppe.

    Enkelte ganger må den forbanna janteloven legges til side, samtidig som skyggelappene må fjernes. Ta deg en skål og pris deg for at Northug er norsk du. Uten han hadde det blitt lite å glede seg over i norsk herrelangrenn de neste sesongene.

  4. Line sier:

    Northug er en flott skiidrettsmann. At han blir sur når han taper, ja hvem blir ikke det. Hadde media latt han få «sture» noen minutter så hadde kanskje ikke all sur kritikk kommet. Synes ikke han skal bry seg om det. Misunnelsen og janteloven er sterk her i landet. Han er så ung enda – faktisk han er bare i startfasen på sin karriere. Se på Bjørgen – hun slo til når hun var eldre enn Northug.
    Lykke til Northug – jeg gleder meg til skifesten(e) denne vinteren.
    Han har ihvertfall muligheten til å vinne Touren.

  5. olav sier:

    Jeg håper at Northug nå har funnet tilbake til sitt toppnivå og kan vinne touren,men det som bekymrer er at bredden i norsk topplangrenn er i ferd med å forsvinne.Det startet allerede i Bjørn Dælie perioden,da det var nesten bare han vi måtte stole på i små og store mesterskap.Nå fokuseres det bare på Northug og det forteller at vi ikke lenger klarer å få frem bredde av toppløpere på herresiden i norsk langrenn,nå må det tas grep og analyseres hvorfor og få gjort noe med det.

  6. O. Lympus sier:

    La oss ikke forsøple historiebøkene med slikt! Måtte toppidretten gå til grunne i sin sneversynte selvopptatthet. Petter har en solid ledelse der.

  7. O. Lympus sier:

    Blæra var ikke god nok idag heller.

  8. Bestemor sier:

    O. Lympus så fikk du en skikkelig start på nyttårsfesten din.
    Han tapte jo så skikkelig, ja hele 2.5 sekund.

  9. Ole sier:

    Merkelig med dere hysterisk optimisktiske kommentatorer: i stort sett hele løpet var det bare snakk om vilken ideell posisjon Northug hadde, om han så låg på 20:e plass. «I fjor var det akkusrat detsamme og da vant han…»

  10. janegil sier:

    Det er vel nå bare å innse at Northug IKKE kommer til å vinne Tour’en i år, og det er antagelig til det beste for ham. Det ville jo være trist om han skulle få rett i sin noe flåsete bemerkning «æ treng itj* være i form for å vinn’ skirenn». Jada, man BØR tilgi en litt umoden vinnertype at han er sur etter å ha gjort det dårlig. Han har jo vist at han KAN oppføre seg som en skikkelig idrettsmann når han vil.
    Samtidig er det også bare å se i øynene at i det forestående VM er Northug vårt eneste medaljehåp blant langrennsgutta – ihvertfall slik det ser ut nå! Hvis da ikke Simen Østensen endelig skulle slå til – etter å ha vært «lovende» ganske lenge nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *