Norge sender hjem stjernene

Er mixed-stafett bare en vits?

Mixed-stafett? Ja, takk!  Endene i den slovenske byen Bled ser i hvert fall ut til å trives i hverandres selskap.
Mixed-stafett? Ja, takk! Endene i den slovenske byen Bled ser i hvert fall ut til å trives i hverandres selskap.

Denne sesongen slår det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) til med hele tre mixed-stafetter på verdenscupprogrammet. Jeg er egentlig ganske begeistret for denne øvelsen fordi:

–          Stafett er gøy

–          Kvinner og menn på samme lag er ganske unikt

–          Flere nasjoner kan hevde seg i toppen enn på vanlig stafett

–          Den beste skiskytternasjonen totalt vinner

Så langt er alt bra, men så kommer vi til problemet: Skiskytternasjonen Norge gir blaffen i hele greia. Nå på søndag skjer det igjen. For lørdag kveld reiser Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø, Ole Einar Bjørndalen, Tora Berger og Ann-Kristin Flatland fra Pokljuka. De står over søndagens mixed-stafett. Og hva gjør svenskene? De topper laget. Hørt det før?

Jeg synes ikke det er så rart at de norske skiskytterstjernene står over mixed-stafetten når de først skal stå over noen renn. Men det illustrerer et problem: Dersom mixed-stafett skal få ut sitt potensial, må statusen til denne øvelsen heves. Jeg mener den burde legges om: Én mann og én kvinne på hvert lag. De går en sprintstafett med for eksempel seks skytinger. Semifinaler og finale. Dobbel pengepremie. Og resultatet teller i den individuelle verdenscupen (regelen om at tre renn i verdenscupen kan strykes må da gjeninnføres, slik at for eksempel Christoph Sumann ikke skal tape verdenscupen sammenlagt på at han ikke har noen makker som kan være med å kjempe i toppen).

IBU jobber som bare det for å få mixed-stafett på OL-programmet. Det vil heve statusen til denne øvelsen vesentlig. Men jeg er redd det ikke er nok. Lag en ny formel-1-øvelse med skikkelig fart i. Og hvis nordmennene så fortsetter å ta juleferie, da kan vi bare begynne å lure. For det er vel ikke god, gammel norsk skepsis til alt som er nytt i vinteridrett som er grunnen til at Norge ikke topper laget på søndag?

Dette innlegget ble publisert i Skiskyting. Bokmerk permalenken.

10 kommentarer til Norge sender hjem stjernene

  1. Sverre sier:

    Veldig enig med deg i din skepsis. Symes det er trist og litt «typisk norsk» å ikke prioritere dette. Kan sikkert forsvares med at «det ikke passer inn i sesongpla» eller «dette er ikke det viktigste rennet denne sesongen». Og det kan kanskje stemme, men samtidig er vel mye av grunnen til at skiskyting har klart å heve interesse og popularitet så mye som de har, nettopp det at de har klart å være nytenkekende og nyskapende, og at alle har fulgt lojalt opp dette. Nå blir det kun egne, personlige mål som teller, og da er faren for at felleskapet må lide stor. Og kanskje i neste konsekvens, interessen for hele sporten? Håper ikke det, da skisport er den store favoritten her i huset! 🙂

  2. Edvin sier:

    veldig bra innlegg, jeg er helt fullstendig enig med deg, norge skulle skjerpe seg som ikke våger å stille opp med to av de beste løperne engang!

  3. Elin sier:

    Veldig enig med her. Når en av Norges beste utøvere uttaler at mixed stafett er «jalla», så viser vel det statusen grenen har hos norske utøvere.

  4. Andrè sier:

    dette var genialt!

  5. Preben Bongs sier:

    Hør hør. I dagens opplegg funker det ikke. Det er ikke moro når de beste ikke er med.

  6. Ola S. sier:

    Men det er da ikke noe som er nyskapende ved dette! Har ingenting med typisk norsk å gjøre heller. Vi stiller til VM, det er der det teller.

    Hvis man skal være nytenkende, er det sjølsagt et super-sprintløp (som i langrenn) som er veien å gå. Tenk dere ti stk i pulja, 0,5 km + 1 km + 0,5 km, 2 skytinger med liten strafferunde, evt ekstraskudd. Utslagsmetode, finaleheat. Nye overraskende vinnere. Ikke nødvendigvis Bjørnis hver gang. Blir sykt bra.

  7. Lars sier:

    Svarre skiskyting er vel ikke spesielt nytenkende i forhold til for eksempel langrenn.

    Ellers synes jeg det er helt greit at noen løpere velger å droppe enkelte renn. Man kan ikke tvinge folk til å delta vist de ikke er motvivert for det. Samtidig some at staffeten blir en fin mulighet for mindre kjente løpere.

  8. Martin sier:

    Bare så det er nevnt, Østerrike har kvinnelige skiskyttere som har deltatt internasjonalt men mulig de ikke har deltatt i årets sesong.

  9. Roar sier:

    Nå stiller ikke den største attraksjonen i morgen.Hun heter Magdalena Neuner

  10. Andreas Stabrun Smith sier:

    Når det gjelder skiskyting og nytenkning: På slutten av 90-tallet gikk idretten gjennom en revolusjon, da man innførte jaktstart og senere fellesstart. Langrenn har kommet sterkt i det siste, og kanskje er det på tide at også skiskyting kan tenke litt nytt igjen?

    Når det gjelder Østerrike og kvinnelige skiskyttere: I Hochfilzen sist helg hadde de faktisk stafettlag. Deres beste skiskytter for øyeblikket, Romana Schrempf, ble nr. 75 idag på sprinten i Pokljuka.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *