Sensasjon om Northug vinner

Det er ikke dagligdags å si at det er en sensasjon om Petter Northug vinner et skirenn. Men om han vinner lørdagens 15 kilometer klassisk i Davos, lover jeg å gå et turrenn på 95 kilometer 9. april.

Petter Northug

Petter Northug

Mye er sagt og skrevet om Petter Northug den siste måneden. Men lørdag står han endelig på startstreken i verdenscupen igjen. Stedet er sveitsiske Davos. Distansen er 15 kilometer klassisk med intervallstart.

Jeg heter Jann Post og har kommentert langrenn på NRK siden 2007. I min blogg vil jeg komme med mine synspunkter rundt ting som skjer i langrennsporten både nasjonalt og internasjonalt. Bli gjerne med å diskutere enten du er enig eller uenig.

Jeg heter Jann Post og har kommentert langrenn på NRK siden 2007. I min blogg vil jeg komme med mine synspunkter rundt ting som skjer i langrennsporten både nasjonalt og internasjonalt. Bli gjerne med å diskutere enten du er enig eller uenig.

Først og fremst er det gledelig at Northug kan gjøre det han liker aller best igjen. Nemlig å konkurrere mot verdens beste langrennsløpere. Det er dette han har trent for siden i vår. Det er dette han lever og ånder for.

Forventningspresset på Petter før denne sesongen har vært enormt. Forrige sesong vant han to OL-gull, verdenscupen sammenlagt, og fem enkeltseiere i verdenscupen. I tillegg dominerte han store deler av Tour de ski, hvor han til slutt måtte se seg slått av Lukas Bauer. I høst har både landslagsledelsen og Northug selv sagt at han har tatt ytterligere ett steg som skiløper. Slik blir det forventninger av.

Derfor var det en stor overraskelse at Northug endte som nummer 49 på 15 kilometer skøyting i den norske sesongåpningen. Dagen før hadde han holdt en pressekonferanse, hvor han framsto som mer selvsikker enn noen gang. Dagen etter ble han nummer 31 i sprintprologen og forsvant. Det ble spekulert i sykdom og overtrening, og Northug valgte i samarbeid med landslagsledelsen å stå over de to første verdenscuphelgene.

Men hvile og trening har gjort Northug godt. Forrige helg var han tilbake i sporet og vant 30 kilometer skøyting i sitt konkurransecomeback under norgescupen i Meråker.

Nå venter verdenseliten i Davos. Og nettopp Davos er det vanskeligste stedet Northug kunne velge hvis han kun skulle tenke på resultatet. Noe han selvfølgelig ikke gjør. Northug har aldri gått et godt løp på distanse i Davos. Hans beste resultat er fjorårets 21. plass. I 2008 ble han nummer 55 og i 2007 nummer 34.

Årsaken til det er først og fremst høyden. Løypene i Davos ligger på mellom 1500 og 1600 m.o.h. Dette kombinert med lavtrykk har gjort at Northug har hatt problemer med å få kroppen til å fungere normalt i Davos. Han har prestert bra i høyde andre steder, men den mystiske høyden i Davos har vært trøblete.

Derfor mener jeg at forventningene til Northug bør dempes før lørdagens renn. Jeg mener det er en sensasjon om han vinner. Ingen bør bli skuffet eller bekymret om vår største stjerne ikke er blant de 10 beste lørdag. Vinner han skal jeg personlig melde meg på Troll Ski, et 95 kilometer langt turrenn mellom Venabygdsfjellet og Sjusjøen, som arrangeres 9. april. Og jeg kan garanter at kroppen min ikke er bygd for en distanse som det.

Hvordan tror du det går med Northug? Bør jeg begynne å trene?

P.S. Når det gjelder søndagens sprint tror jeg Northug kan kjempe i toppen. Han ble bare slått av John Kristian Dahl i fjor, og sprint krever helt andre egenskaper enn et distanserenn i høyden. Northug bør dessuten levere et bra resultat med tanke på å få gå VM-sprinten i Holmenkollen, da dette er den eneste verdenscupsprinten i skøyting han planlegger å gå før mesterskapet.

Dette innlegget ble publisert i Langrenn. Bokmerk permalenken.

12 kommentarer til Sensasjon om Northug vinner

  1. Kinsei sier:

    Jeg tror du bør begynne og trene, Jann! Er sikker på at Petter er tilbake i slaget nå! (Han er kanskje ikke det, men jeg vil jo så inderlig at han skal vinne)Har nesten ikke giddet å slå på tv`n de siste rennene uten Petter, kjedelig spør du meg! Han kommer til å ta «rubbel og bit» i VM, håper han er tilbake allerede i helgen. Ingen jeg unner en seir mer enn han! Med Petter i form blir det show, moro, spennende og valuta for pengene!!

  2. Clas sier:

    Jeg tror nok ikke Northug kan kjempe om seieren gitt, jeg blir faktisk meget imponert om han klarer topp 10. En plassering blant de 30 beste er nok mer sannsynlig.

    Men herregud, skulle han vinne hadde jo det vært flott! 😀

  3. Rune sier:

    Kan være enig i at alt for mye «avgudsdyrkelse» av eliteutøvere kan få presset på utøverne på et litt feil nivå.Som utøver og trener i orientering og skiskyting har jeg ofte hevdet at seiere sitter i armer og bein, men bommene sitter mellom øra.Nå slipper vel hr. Northug å bomme på løypa, men motivasjon trenger han nok og den bør være positiv.Nå er vel heller ikke 95 kilometer noe for en sprek ungdom, så vi satser på å se Petter høyest mulig oppe på pallen hele resten av året og så ønsker vi heller Jann en god tur.Hva blir så det neste?Blodslitet(orientering) med truger?

  4. Skiløper sier:

    Nå begynner dette å ta av. Håpløst å leste alle som er «experter»
    La guttungen være i fred. Gi faen i Wordcup og Touren.
    Det som gjelder er ikke Davos og det som kommer etterpå…..
    DET ER WM I HOLMENKOLLEN!!! Og da.. er gutten i form!!!

  5. Eskil Skjeldal sier:

    Tror du kan la skiene stå helt i ro. Det er nok lagt opp en plan om ekstrem formtopp i Oslo til VM. Tror kula til og med nedprioriteres, og for å være helt ærlig ville det aller råeste være om han raider VMs distanser for medaljer. Det kan godt hende. Da skal jeg med glede glemme alle de stusselige helgene med langdistanseløp vi har foran oss frem til det: Uten Petter er det ikke akkurat det samme. Skisportens M. Jordan kommer tilbake, i februar.

  6. Roppy Nelson sier:

    Petter Northug kommer aldri til å vinne et løp med intervallstart. Kanskje i NM, men også det tvilsomt. Hvis Northug vinner et løp med intervallstart i VC eller VM skal jeg gå på ski til jeg stuper.

  7. Nordigarden sier:

    Det har aldri vært noen ulempe å holde seg i form. Du må bare passe deg for overtrening, Jann 😉

  8. Peter sier:

    Roppy Nelson, du driter deg fullstendig ut, beklager å måtte si det. Men hvor har du vært de siste par årene når det gjelder skisporten. Northug har allerede vunnet verdenscuprenn i intavalstart. I form er han helt klart blant verdens absolutt beste når det gjelder intervalstart også.

  9. Tommy sier:

    Og var ikke det i klassisk stil også, Peter? Eller er jeg helt ute og sykler? Mener det var en 10 eller 15 km intervallstart.

  10. Jo Marius Bøyum sier:

    Eg slår følgje med deg Jann Post!

  11. Jan Sæther sier:

    Du kan trygt lene deg tilbake i godstolen og la skiene være. Selv om jeg er Northugfan så tror jeg ikke på julenissen…desember eller ei.

  12. Jan Ivar sier:

    vinner northug denne distansen øker jeg den faste langturen på rulleski den 21.april fra 140 til 200 kilometer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *