Gi oss spenning – til siste slutt!

Tenk deg en rockekonsert med et stort band. De smeller til med en parade av hits. Så kommer oppvarmingsbandet på scenen. Slik er det i skiskyting – hver eneste uke.

Anna Carin Zidek vant i Østersund - med startnr. 7 (Foto: SCANPIX)

Anna Carin Zidek vant i Østersund - med startnr. 7 (Foto: SCANPIX)

Slik blir det denne vinteren også. Sprint og normaldistanse i skiskyting får ikke ut sitt potensial. For det er alltid slik at de beste starter først og de svakere løperne må gå til slutt. Dette fører igjen til at:

–          Stemningen synker på arenaen og publikum drar hjem før det hele er over.

–          TV-seerne begynner å zappe

–          NRK og andre TV-selskaper avslutter sendingen før alle er i mål.

En startliste i skiskyting er delt i fire grupper. De beste kan selv velge hvilken gruppe de vil gå i. Men de nasjonene som har flest utøvere er også nødt til å plassere minst én utøver i hver gruppe. Likevel blir resultatet nesten bestandig det samme: Spenningen er utløst omtrent før vi er halvveis i rennet. Og hva er da vitsen med å følge med videre?

Rettferdighet viktigst

Grunnen til at de beste vil gå først er selvsagt at de vil gå under best mulig forhold. På en måte er dette rettferdig. Det er jo slik at forholdene ofte er best i starten og at løypa blir tregere etter hvert. Og alle vil jo at den beste skal vinne.

Men: Forskjellene mellom de beste og de dårligste i et verdenscuprenn er enorm.  Jeg mener det ikke spiller noen rolle om de antatt beste starter tilslutt. Så lenge de beste går omtrent samtidig vil konkurransen bli rettferdig. Da vil vi også få mer spenning for alle involverte: Utøvere, publikum, TV-seere.

Unntak

Det finnes unntak. Under ekstreme værforhold vil det faktisk være slik at de som starter sent taper flere minutter i langrennstid. Da er det ikke verre enn at man kan gjøre et unntak om værmeldingene tilsier det.

 Gjør som i langrenn!

Fornyelse har vært et nøkkelord når skiskyting etter hvert har blitt den mest populære vinteridretten på TV. Men startrekkefølgen er det tydeligvis ikke så lett å gjøre noe med.  For en gangs skyld må skiskyting se til langrenn. Der starter de beste til slutt. Og som regel vinner den beste. Hvorfor kan ikke skiskytterne følge deres eksempel og gi oss den spenningen de faktisk kunne ha gitt oss?

Dette innlegget ble publisert i Skiskyting. Bokmerk permalenken.

6 kommentarer til Gi oss spenning – til siste slutt!

  1. Jan Ivar sier:

    Tjaa, eller bare kutte sendinga når alle de beste + alle de norske er i mål – og sende det resterende enten på nrk2/3 eller bare på nett.

    Intervjuer/repportasjer kan vel også vises i større grad når det er de dårligere løperne som går. Synes du legger alt for mye ansvar på idretten her; den er lagt opp slik for at de beste skal vinne! Det er ikke bare idrettene selv skal ha ansvaret for å skape god TV-underholdning! Dere som jobber i TV bransjen må ta deres del av kaka!

  2. Tja, tja, tja, tja = 4 puljer og ikke ideell situasjon pr. i dag.
    Dette har lenge vært en stor diskusjon innad i de forskjellige nasjoners støtteapparat. Personlig mener jeg de beste løperne har overvurdert betydningen av dette punktet, og burde ikke være så redde for å lytte til ønsker fra TV selskapene som tross alt er deres viktigste sponsor.

    Noen eksempler med argumentasjon:
    1. Eksemplel fra sist sesong viser at norge som nasjon bare på damesiden valgte «feil pulje» hele 4-5 ganger av 25-30 mulige forsøk. Det betyr at Norge satte de beste løperne i en pulje der det var dårligere forhold enn på motsatt side av startfeltet disse 4-5 gangene. Med det mener jeg at norge uten valgmulighet i spørsmålet hadde disse gangene hatt bedre snøforhold for de beste løperne enn det de selv valgte.

    2. Forslag på puljeinndeling for de beste:
    Sett de 30 løperne som til enhver tid ligger topp 30 sammenlagt i worldcup i pulje 3. Da går alle de beste i samme pulje, ingen av disse starter helt først, og ingen av disse starter helt sist.
    De kan risikere å ikke få de aller beste forholdene, men heller ikke de dårligste i de aller fleste tilfeller.
    TV sendingene vil bli spennende helt til sist fordi en må vente til siste mann i pulje 3 er i mål, samtidig som de beste fra pulje 4 har startet og er registrert til passering. TV kanalene vil lett kunne vurdere om noen løpere ligger an til topplassering etter første skytinger fra pulje 4.
    2. Forslag til puljeinndeling for de svakeste løperne:
    Løpere som debuterer i worldcup, eller som var blant de dårligste sist sesong starter i denne pulja. De er stort sett så mye dårligere enn topp 30 at de ikke klarer å dra fullt utbytte av at gode forhold kan gi dem poengplass i worldcup likevel. Etter hvert som de får noen gode resultater vil de havne over i pulje 2, så de vil ikke kunne dra fordel av pulje 1 i altfor lang tid.

    2. Forslag til puljeinndeling for de nest svakeste løperne:
    De løperne som til enhver tid, eller med utgangspunkt fra sist sesong ligger i kategorien «fra midten og ned» går i denne puljen. De vil i fler tilfeller få aller best forhold, men ikke så mye bedre enn pulje 3, som kommer rett etter, og som innehar topp 30 i verden. Bare ved et fåtall tilfeller vil dette bli utslagsgivende. Slike utslag skjer likevel i en idrett som skiskyting, og hvorfor ikke da på grunn av en gjennomtenkt årsak.

    Forslag til løpere i Pulje 4:
    Løpere som til enhver tid ligger mellom topp 30 og 60 sammenlagt i worldcup. Disse vil bare ha marginalt dårligere forhold enn pulje 3, altså topp 30. I noen tilfeller vil de også ha bedre forhold. Hvis de presterer bra vil de rykke opp i pulje 3, der det oftest er litt bedre forhold. For TV selskapene er dette gruppen der overraskelsene kommer fra. Overraskelser kommer ytterst skjelden fra de nest svakeste, eller de svakeste løperne. Dermed kan det være interessant å følge sendingen til siste løper er i mål. Nesten alltid vil en løper rundt topp 40 sammenlagt i worldcup blande seg inn topp 10 på enkeltrenn. Dette er i seg selv er argument godt nok. Ulempen er at denne gruppen ofte har dårligere forhold enn pulje en, men husk i noen tilfeller bedre forhold også.

    5. Hvor mange løpere hver nasjon må sette i hver pulje er et annet spørsmål. En løsning kan være at alt blir bestemt på forhånd ut fra tidligere prestasjoner. Da vil hver enkelt løper ha ansvar for å rangere seg opp i feltet selv. Et veldig uheldig moment er f.eks nasjoner som bare har 2-3 løpere representert slik reglene er nå. De setter selvsagt sin middelmådige løper i beste pulje til forargelse for en løper som Lars Berger som altfor ofte siste årene har fått dårligste pulje fordi Norge har så mange gode løpere på startstreken.
    En prøveordning vil nok trolig likevel være påkrevet. For eksempel at pulje 3 er forhåndsbestemt, men at hver nasjon plasserer minst en løper i pulje 2 + 4. I starten kan det bli litt uoversiktlig, men IBU med sine smarte hoder bør være i stand til å sette opp en beregningsmodell som sorterer dataene og spyr ut navn og pulje fra PC en.

    Etter å ha fulgt idretten veldig tett de siste 30 årene mener jeg dagens løsning hverken er den beste, eller mest rettferdige for løperne. Heller ikke de beste løperne. Så lenge TV selskapene også mener at saken bør diskuterers, så ser jeg ingen grunn til å ikke vurdere puljereglene på nytt.

    Legg hodene i bløt folkens. Siste ord er ikke sagt!
    Kn

  3. Vegard sier:

    Skiskyting er mye vanskeligere å produsere enn de andre vinteridrettene og derfor er det lagt opp anderledes. For dem som følger sirkuset nært ser man sikkert de store nivåforskjellene, men vi som følger med på TV, får i hovedsak kun se de beste, enkelte unge talenter og ukjente som gjør det bra.
    Hvis man setter alle de beste i samme pulje, f.eks den siste, vil produksjonen bli helt anderledes. Skiskyting ville blitt mye kjedeligere hvis man skulle først sett tre puljer med «ukjente» løpere, før de beste ble sendt ut fra start. Produksjonen ville også blitt rotete, fordi de fleste løpere bruker ca. samme tid på standplass som differansen mellom løperne. Selv i dag blir enkelte av de beste løperene ikke vist på standplass og hvis de 30 beste startet etter hverandre ender vi kanskje opp med å kun se bilder fra standplassen og dette er ikke forenelig med idretten.

    Jeg mener også at skiskyting har en ekstra dimensjon i forhold til langrenn fordi de beste kan velge pulje selv, og dermed på mange måter er ansvarlig for eget føre.

  4. andreassmith sier:

    Ingen tvil om at det kan være flere løsninger på dette problemet! Knut Tore kjenner gamet og har mange gode tanker rundt dette. Vegard: Jeg tror det blir lettere å produsere om de beste går samlet mot slutten. Nå går de jo samlet i starten og det er ikke enklere det. Men du har et poeng når det gjelder startintervallet på et
    halvt minutt. Blir vanskelig å få med to som går rett etter hverandre da. Her bør det gå an å tenke helt nytt. Men hvordan?

  5. Kristiane sier:

    Jeg synes iallefall NRK burde sende flere medaljeutdelinger enn de gjør nå.

  6. Ola S. sier:

    Produksjonen er stort sett glimmers! De viser jo to skyttere på samme skjerm. De har svarte sendere rundt ankelen, funker som bare f.

    Foreslår at de 30-40 beste i WC sammenlagt trekkes vilkårlig i pulje 2 OG 3 i hvert eneste individuelle renn. Alle andre løpere må også trekkes tilfeldig på de ledige plassene som er igjen. Ikke gjør dette så vanskelig. He-he 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *