Folkefest for fire ”forførarar”

 Foto: nernett.no

Høyr radioprat med kulturmeldinga mi og programleiarane sin prat med ordførar Bjørlo i Eid

Trykk her for å sjå videoen vi snakkar om

Fire ordførarar feirar opning av Kvivsvegen med festvideo laga ved medielinja på høgskulen i Volda. Tre minutt i friske rapprytmer. Lat meg seie det med ein gong: Dette er snop for ein kulturmeldar. 

Sjangeren er ”spontan fest og moro”. Dette er feiring og glede. Dette er ingen propagandafilm for attval av ordførarar. Den lyser av spontant påfunn og ligg – heldigvis – milelangt frå ein valkampvideo. Som sjanger står dette i lag med uhøgtideleg julebordmoro. Viss det var ein valkampvideo – la meg uttrykke meg klårt – så ville dette vere ein katastrofe. Sporty haldning frå dei fire gjer prosjektet ”gulle godt” – i sin nachspielsjanger på høglys dag.

Skodespelarmessig deler det seg fort i eitt A- og eitt B-lag. KrF-ordførar Arild Iversen frå Volda og Venstreordførar Alfred Bjørlo frå Eid er dei meste scenevande med høgst Hollywoodfaktor. Voldingen slår til som flørtepus med berre leggar medan Eidaren er linsefokusert så det held. Her er det ikkje vikande blikk. Her kompenserer augekontakt for litt ustø rytme. Honjdalsordførar Anne-Britt Nygård er tydeleg ukomfortabel og lite leiken i rolla, men ho kjempar innbitt. Hurra for ein kampvillig ordførar i ei av fylkets minste kommunar. Det er kosteleg når ho halvt sukkar ut bittelitt i utakt: ”Endeleg er eg på TV!” Sjølv om ordførarane kjempar godt med tekst og rytme, så tek eg meg i å takke filmskaparane for at har med sine eigne unge skodisar som dreg rapperytmen gjennom dei tre minutta festvideoen varer. Takk og lov!

Kva er høgdepunkta utover alt nemnde ”Endeleg er eg på TV”: Eg vil dra fram Voldingen si tolking av ”ku i tunellen” med store kuøyre og replikken: ”Mø mø mø Møre”. Jenkahoppinga til dei tre mannlege ordførarane i profil – med Alfred Bjørlo litt føre både i innsats og rytme – er også ubetaleleg. Interkommunalt samarbeid på tvers av fylkesgrensa. Jess!

Kvar var Sven Flo? Eg undrast over rollebesetning eller det som på fagspråket heiter ”kasting”. Eg undrast over at Eidaordføraren hadde knipe plassen til Styneordførar Sven Flo. Har den alltid offensive Alfred Bjørlo masa seg til ein rolle, eller ”strauk” Sven Flo på audition? Eller hadde han lovleg forfall – til dømes hemmeleg møte med vegstyresmaktene om vegvalet for E39? Her forsømde du deg, Sven!

Dette er kultvideo! Dette er kul video! Fordi det er ekte vare. Ekte julebord på vegopning! Berre passe regissert. Og kva konkurrerer det med? Videoen ”Kvivsvegen minutt for minutt”: Ein køyretur på bilfriveg – vakker natur, ja vel – men totalt utan drama! Eller takke og skrytetalane? Fri og bevare meg. Sorry Liv Signe – du hamna i skuggen! Eller partitoppane som krigar om kven som skal ha mest av æra for Kvivsvegen? Pjuuuu! Takke meg til fire landsens ordførarar frå fire ulike parti i to fylke som dansar tunellrapp på julebord! På julebord i september!

PS: Eg vonar at vi slepp hundrevis partiredigerte «Look like»-videoar. La denne stå som ein kultvideo. Eineståande i sin sjanger!

Om hans jakob reite

Hans Jakob Reite er kulturmeldar på NRK Sogn og Fjordane. På denne bloggen ligg kulturmeldingar i tekst, radioklipp og bilete. ”På scenekanten” melder framsyningar, arrangement, bøker og kunst. Eg skriv også om aktuelle kultursaker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Folkefest for fire ”forførarar”

  1. Ulrik sier:

    Slutt i jobben din. Dette er den dummeste anmeldelsen jeg har lest noen sinne.
    Dette er en real video fra Møre og Romsdal: http://www.youtube.com/watch?v=kycX7FK1f_o
    Det du anmelder er krise.

    NRK prioriterer ordførere og amatørvideo framfor gutter som jobber hardt og får med rikskjendiser. Dette betaler ikke jeg lisens for

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *