Operasjon SISKIN – topp krim

Rune Timberlid slepper krim på Samlaget. Drivande spenning frå start til mål. I krimromanen er plottet det viktigaste. Her vev Timberlid rutinert saman to historier som mot slutten smeltar saman til ei. Det er ei historie som tek utgangspunkt i drama i Sogn mot slutten av 2. verdskrig. Heimefront, sabotasje, tortur under forhøyr, angjevarar og svik. Boktittelen SISKIN er opphavleg namnet på ei heimefrontgruppe.

Den andre historia i notid føregår i handelskampen i Førde sentrum, men her er også forgreiningar til Florø, Sogndal og Høyanger. Elles handlar det om pengar, makt og pokerspel til ulike tider.

Timberlid drep to sentrale forretningsmenn inne på handelshusa sine i Førde i den travlaste julehandelen. Mennene og familiane deira er vevde saman med overraskande trådar, men boka er skriven så klart at vi greier å henge med i moglege og umoglege motiv. Drapsforsøk med bilbombe og falske spor aukar spenninga.

Boka bølgjer mellom dei to historiene og vi får spor av samanhengar. Boka vinn på dette gode krimgrepet. Det vert spennande, og dei to handlingane driv kvarandre fram.

Politimannen Rolf Randen er den sentrale etterforskaren med innsikt og teft i både notid og fortid. Metodane hans er ”utradisjonelle”. Kanskje ikkje like truverdige alltid, men det er lettare å skrive spennande og drivande om ein som brukar etterforskningsmetodar han rimelegvis ikkje har lært på politiskulen.

Timberlid fortel godt og på godt språk. Han krydrar historiene med lokale detaljar, akkurat så nær samfunnet vårt at han må skrive at alt er oppdikta. Pirrande lokalt, utan at eg trur folk utanfrå fylket får ei dårlegare krimoppleving av den grunn. Beskriving av daglegliv som ein naturleg del av boka gjer ho kjekk å lese.

Eit par små minus i margen kan nemnast. Mot slutten av boka tek forfattaren nokre unødvendige ”kvileskjer”. Han vert litt omstendeleg med å forklare ting litt unødvendig, før det heile løftar seg mot ein drivande slutt. I denne sekvensen like før slutt finn forfattaren det naudsynt å forklare og beskrive seksuelle relasjonar mellom uventa partnerar litt i hytt og pine. Det kan virke som han har tvila litt på om krimmen hans er potent nok utan sex-spenning. Men alle skal ha sitt for å verte tilfredstilt, og sånn er det vel med oss krimlesarane også.

Oppsummert: Operasjon SISIKIN. Glimrande krim frå Timberlid!

Om hans jakob reite

Hans Jakob Reite er kulturmeldar på NRK Sogn og Fjordane. På denne bloggen ligg kulturmeldingar i tekst, radioklipp og bilete. ”På scenekanten” melder framsyningar, arrangement, bøker og kunst. Eg skriv også om aktuelle kultursaker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til Operasjon SISKIN – topp krim

 1. Günter sier:

  Why is der ingen that have commented on denne bloggen?

 2. hans jakob sier:

  Hurra! No har du gjort det!

 3. ROLFRANDEN sier:

  Å FY FAEN! DENNE BOKA VAR BARE HELT INFROJÆÆVLIG BRA!

 4. Denne boka var ikkje noko å lese på i det heile tatt! Eg vart lei meg når folk får det til å høyre ut som om han er noko å bruke tida si på i det heile tatt!
  «Som lesar vil du ikkje kjede deg et sekund»- BergensAvisen.
  Nok eit døme på løgn i norske aviser!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *