Kent på Oslo Live. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Kent på Oslo Live. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Kent - Hovedscenen, Oslo Live

Sur nedbør

Terningkast 3: Kent klarte ikke helt å gjengjelde fansens varme følelser.
Anmeldelse: Johnossi, Oslo Live (3)
Anmeldelse: Juliette Lewis,Slottsfjell (3)
Anmeldelse: Sivert Høyem, Oslo Live (4)

Skrevet av:
Publisert 1:32 17 juli, 2010

Forutsetningene kunne vel knapt ha vært bedre for den folkekjære svenske nasjonalskatten. Kvartetten kommer til Oslo med et album som oser av sommer i baklomma på de trange skinnbuksene sine, med en backkatalog i bagasjen som er spekket med kvalitet, og hits nok til at de kunne ha holdt en tre timer lang stadionkonsert på egen hånd. Så tas de også meget godt i mot av et feststemt, entusiastisk og opplagt publikum på et utsolgt ‘skjæret. Svenskene har kommet langt siden den første norges-konserten, på So What  i 1997.

Stemningen er til å ta og føle på når det litt fjollete svarte teppet som de har hengt opp foran scenen faller, men det blir kjapt klart at Kent har bestemt seg for å holde litt tilbake. Undertegnede har et relativt nært forhold til bandet, men sliter med å dra kjensel på den meget anonyme åpningslåta. Neste ut, «Skisser För Sommaren» fra En Plats i Solen, leveres i en adskillig tammere tapning enn vi er vant med fra bandets flotte siste-album, og truende skyer over Oslo gjør det snart klart dette ikke kommer til å bli helt den sommerfesten jeg hadde håpet på.

Det ville imidlertid ha vært dypt urettferdig å klandre bandet for været, og hvis man skal peke ut en syndebukk for kvelden så får det heller bli lydmannen, som åpenbart har bestemt seg for å drukne de finstemte melodiene i skurrende, overstyrt bass. Kent største styrke er deres evne til å snekre følsom og fengende pop, men noe av intimiteten går dessverre tapt i møtet mellom dårlig lyd, trengselen fra menneskemassen og bandets egen manglende innlevelse i den innledende halvtimen.

Underveis har det begynt å hølje ned, men de fremmøtte later ikke til å bry seg om hverken det elendige været eller den dårlige lyden. På et tidspunkt går det heldigvis en faen i bandet også, og rundt kvart over ti begynner det omsider å ta seg opp. En energisk og bombastisk versjon av den nye singelen «Gamla Ullevi» får folk til å spontandanse helt tilbake ved øl-boden, låta virker skreddersydd for stadionformatet, og det er tydelig at de siste årenes dreining mot elektronika er populær blant de fremmøtte.

Stemningen er nærmest euforisk når de drar igang «Kärleken Väntar», og kveldens mest inspirerte øyeblikk inntreffer i det de kjører den sømløst over i en muskuløs party-versjon av plystrelåta «Dom Andra». Likevel er det litt trist at Kent først virkelig fester grepet for alvor et kvarter før konserten er slutt, for innen den tid har de etter min mening kastet bort litt for mye tid på relativt obskure låter, istedet for å gi folket en gjennomført hit-kavalkade å varme seg på i regnværet.

Karaktersettingen er muligens litt streng, men det er også den tilmålte tiden man har i festivalformatet, og svenskene kunne med stor fordel ha kostet på seg å være litt rausere. Kvelden kan jo ikke ha føltes som noe annet enn en triumf for Kent, som ble behandlet som kongelige av engasjerte og hengivne fans, på tross av både vær, vind og lydproblemer.

Da kunne de i det minste ha gjengjeldt de varme følelsene med litt mer engasjement og et enda mer kjærlig låtutvalg.

Bilder fra konserten:

Anmeldelse: Rox, Slottsfjell: Roxrevyen (5)

Anmeldelse: Donkeyboy, Slottsfjell: En snau time i Drammen (2)

Anmeldelse: Juliette Lewis, Slottsfjell: Stjerne uten låter (3)

Anmeldelse: Giggs, Slottsfjell: Bass i dass (1)

Anmeldelse: Bilal, Oslo Live: Stjerne i solnedgang (5)

Anmeldelse: Johnossi, Oslo Live: Sutring i sola (3)

Les Scissor Sisters-slakt og finn alle de andre anmeldelsene fra Oslo Live og Slottsfjell torsdag her.

Tags: , , ,

Del "Sur nedbør"
 

20 kommentarer på “Sur nedbør”

 1. [...] Anmeldelse: Kent, Oslo Live: Sur nedbør over populære svensker (3) [...]

 2. [...] Anmeldelse: Kent, Oslo Live: Sur nedbør over populære svensker (3) [...]

 3. hhhdejn sier:

  Dårligste lyd på noen konsert jeg har hørt i oslo noensinne. Nesten urettferdig av deg å i hele tatt anmelde konserten.

 4. Alf sier:

  Helt enig, det var så absurd dårlig lyd at det bare gikk ann å kjenne igjen sangene i de lyseste delene av refrengene! Hva var galt egentlig?

 5. Petter sier:

  Lyden på Oslo Live i går var generelt helt ræva.

 6. [...] Anmeldelse: Kent, Oslo Live: Sur nedbør over populære svensker (3) [...]

 7. [...] Anmeldelse: Kent, Oslo Live: Sur nedbør over populære svensker (3) [...]

 8. Anderws HT sier:

  Lyden var ikke bra i går, men den var faktisk enda verre under Kent’s konsert i Spektrum tidligere i vår. Selv om Norge tydeligvis trenger bedre lydmenn, synes jeg Kent skuffet og spilte i knappeste laget. På alle de tidligere konsertene har setlisten bestått av minst 2 ekstralåter. I går droppet de «M» og spilte bare «Mannen i den vita hatten». Publikum hadde fortjent mer.

 9. tjolahopp sier:

  lydmannen til kent er vel svensk, så tror ikke du skal henge norske lydfolk pga kent låter dårlig:)

 10. Conny sier:

  Nu är det ju visserligen låten «Krossa Allt» och inte «Kärleken Väntar» som glider över till «Dom Andra», och jag håller också med om att ljudet inte var det bästa. Strålande versioner av Idioter och Töntarna gjorde dock kvällen bra!

 11. Marius sier:

  At anmelder har et nært forhold til Kent og ikke kjenner igjen åpningslåta, Utan dina andetag, er jo ganske utrolig. Det har jo vært opener på alle konsertene denne turneen.

 12. H. sier:

  Skisser För Sommaren var vel strengt talt sang nr. 3 i settet, da de to første sangene gled over i hverandre. Og lyden var faktisk ganske grei lenger framme…

 13. Glenn Olsen sier:

  Hmm. Tydelig at jeg har surret litt med låt-titler og rekkefølge. Beklager det!

  Konklusjonen er dog fremdeles den samme: dårlig vær, elendig lyd (der hvor jeg stod), middels innsats fra bandet og litt for stort fokus på låter fra de siste platene.

  Forøvrig synes jeg at et mer enn ti år gammelt b-spor kvalifiserer som obskurt, selv om det sikkert var til stor glede for den aller mest dedikerte fansen.

 14. magsie sier:

  «Undertegnede har et relativt nært forhold til bandet, men sliter med å dra kjensel på den meget anonyme åpningslåta.»

  Du avslører deg selv i at du IKKE kan ha et nært forhold til kent når du sliter med å dra kjensel på det du kaller er en meget anonym åpningslåt. Mener du at du lurte litt på hvilken låt er dette liksom når konserten startet???? Jeg påstår at ALLE «ekte» kentfans MEGET godt kjenner til «Utan dina andetag» og ingen som har et nært forhold til kent hadde slitt med å dra kjensel på den. Så enkelt er det faktisk.
  At du synes det er obskurt at de starter med den er en annen sak og det er helt OK at du mener for det er fritt frem å mene det. Jeg har sett kent 19 ganger live og lyden var ikke den beste igår men ganske OK der jeg stod men har vært på bedre kentkonserter. Ellers så er anmeldelsen grei nok men litt streng som du selv nevner.

 15. H. sier:

  enig i at det er lov å ha den konklusjonen ja, men spør du meg, så var dette en mye, mye bedre konsert enn da kent spillte på quart-festivalen i 2002… selv om de da spillte en «hitparade» fra de eldre albumene. Det de spillte nå var sanger som fungerte live, i motsetning til i 2002 da de spilte sanger som fungerer bedre på opptak.

 16. [...] samme måte som under Kents konsert fredag, kan det høres ut som lydmannen har et ønsket om å drukne Bun B, crewet hans, publikum og [...]

 17. [...] Anmeldelse: Kent, Oslo Live: Sur nedbør over populære svensker (3) [...]

 18. Rein sier:

  Vet ikke om dette er rette forum, men det hadde vært svært interessant om noen med lyd-knotte-erfaring kunne svare på hvorfor lyden på Kent-konserter generelt har blitt mer og mer slitsom og mindre og mindre detaljorientert de siste årene. Får vi ikke bedre og bedre lyd-teknologi?
  Var også på Kent både i Spektrum i vår og på kontraskjæret i forigårs og begynner å synes det er litt pinling å be med venner, fordi det vrenger i ørene. Så Kent både i 03 og 07, og da var det nærmest studiolyd på konsertene :-)

 19. evelyne sier:

  «Relativt anonyme aapningslaata» ??! Skal du anmelde Kent boer du pokker meg ha faatt med deg «Utan dine andetag»…!

  Neste aar tar jeg jobben!

 20. Lund sier:

  Dårlig lyd, men det var det ogfså i Spektrum i vinter. Ikke vanskelig å kjenne igjen låtene, men synes det er underlig at lydmannen ikke prioriterer mer sang…….. Dette går jo igjen på albumene også, men J.Berg har jo lite å skamme seg over både når det gjelder stemme og tekster…..

Legg igjen en kommentar