Lesernes topp 20

Lesernes topp 20

Rihanna, Adele, Team Me!, Kaizers Orchestra og en ung mann fra New Orleans på toppen. Her er albumene dere lesere har stemt fram som årets beste.

Skrevet av:
Publisert 17:20 29 desember, 2011

2011 er fryktelig nært å bli 2012, noe som betyr at nær sagt samtlige musikkjournalister i verden har plundret med sine årsbestelister. Vi i Lydverket publiserer våre personlige lister fortløpende, og tidligere i måneden presenterte vi vår felles liste over de beste norske og internasjonale utgivelsene etter intern avstemining i redaksjonen.

Men vi hva mener er lettere uiteressant, satt opp mot hva dere mener, kjære lesere. Derfor gav vi dere muligheten til å stemme frem årets album en ukes tid før jul, og endelig er resultatene kommet. Her er de 20 albumene som fikk flest poeng basert på et enkelt poengsystem der topp-plasseringen fikk fem poeng, nummer to fikk fire etc.

1. Frank Ocean – Nostalgia, U.L.T.R.A

Er det mulig å si noe som enda ikke er sagt om Frank Oceans debut? Neppe. Troner øverst på en haug med årsbestelister, og jaggu ser ikke leserne våre ut til å være enige med oss i at dette er den beste utgivelsen anno 2011. Anmelder Marius Asp kasta en blank sekser etter godeste Ocean tidligere i år i en anmeldelse preget av skamros. Fortjent sådan, synes det.

2. Kaizers Orchestra – Violeta, Violeta vol.1

Del en av Kaizers-trilogien om Violeta, hennes mor, Beatrice, og hennes far, Kenneth ble utgitt tidlig i 2011, men står seg enda skal vi tro dere lesere. Kaizers-fansen er kjent for å mobilisere, så kanskje ingen overraskelse at Kaizers havner høyt opp på de fleste avstemninger, på tross av at skiva ikke har nådd høyt opp på årsbestelistene til musikkjournalister eller fikk særlig god medfart av lydverkets anmeldeler Maria Horveig.

3. PJ Harvey – Let England Shake

Harveys samfunnskritiske konseptskive sentrert rundt krigens brutalitet innspilt i en kirke i Dorset har fått anmeldere til å trekke frem superlativene og musikkinteresserte på gråten. Vakkert, brutalt og årets tredje beste skive i følge dere.

4. Adele – 21

Ingen tvil om at 2011 har vært en triumfferd av dimensjoner for 21 år gamle Adele Laurie Blue Adkins. Nærmere 3,5 millioner solgte i hjemlandet (som gjør 21 til den mest solgte skiva på 2000-tallet), en rekke Grammyer og et par singler det har vært like umulig å unngå å høre som å nynne på. Og årets fjerde beste album, altså.

5. Bon Iver – Bon Iver

«Om Bon Iver, Bon Iver vil toppe like mange årslister som forgjengeren når 2011 skal oppsummeres, er imidlertid et åpent spørsmål. Det føles som om enda flere opererer innenfor denne “inderlige” sjangeren i dag enn for tre år siden, og da skulle det egentlig bare mangle at Bon Iver selv tar et stort og viktig skritt videre.» skrev vi om Bon Iver da albumet slapp i Juni. Riktignok ligger det ikke helt på topp, men med en strålende Oslo-konsert i November bak seg når Bon Iver høyt opp også i år.

6. Team Me – To The Treetops!

Listas kanskje største overraskelse? Elverumsbandet har riktignok hatt et strålende år hvor den kronglete tituerte, men likefullt strålende «With My Hands Covering Both My Eyes..» har blitt spilt mye på radio og hvor bandet gradvis har bygget et solid liverykte her hjemme, såvel som i utlandet. Belønningen er altså en sjetteplass på lesernes årsbeste-liste med kun Kaizers foran seg av norske utgivelser. Les vår anmeldelse av To the Treetops! her.

7. Kanye West + Jay-Z – Watch The Throne

Utgivelsen det kanskje var knytta størst forventinger til ved inngangen til 2011. Med Kanyes mesterverk MBDTF ute i butikkene og et par lovende smakebiter på nett så Watch The Throne ut til å bli årets vinner. Ble egentlig samarbeidsprosjektet så knallsterkt som en kunne håpe på? « Til tross for mange innvendinger, er “Watch The Throne” et album jeg kommer til å spille mye resten av året. Det er noe uimotståelig over å titte inn i den absurde verdenen Jay-Z og (spesielt) Kanye West lever i», skrev Asbjørn Slettemark om albumet og fikk tydeligvis gehør fra dere, som stemmer Watch The Throne frem til en syvendeplass.

 

8. John Olav Nilsen & Gjengen – Det nærmeste du kommer

Oppfølgeren til en av norsk rocks mest omtalte og bejublede skiver noengang ble langt fra den nedturen en kanskje lå kunne frykte. «Medan fyrsteplata For sant til å være godt var eit nokså respektlaust overflodshorn av ei plate, framstår Det nærmeste du kommer meir gjennomtenkt, meir neddempa - og kanskje mindre slåande. Frakken er knappa tettare i halsen – det sluttar trass alt aldri å regna i Bergen – og Nilsen verkar mindre overmodig og ein smule meir innbitt. Ryggraden er likevel den same.», skrev Maria Horveig, og med vakre «Klokkene» og «Skrekkfilm» som lokomotiv leverte John Olav Nilsen&Gjengen en skive en åttendeplass verdig.

 

9. Rihanna – Talk That Talk

Det er ikke bare Adele som har vært mye i fokus i 2011, gitt. Kanskje var det Rihannas behørig omtalte norgesbesøk som gjorde susen. Eller så kan det også ha vært We Found Love – en av de mest spilte låtene på tampen av året som dro det hjem. Uansett årsak – Barbados-jentas sjette studioalbum er stemt frem som årets niende beste skive av dere, på tross av at vi i Lydverket kastet en firer etter plata og etterlyste fler låter av «Umbrella»-kaliber.

10. Florence and the machine – Ceremonials

Pompøst, flagrende o g forførende. Eller høykarbopop, om du vil. Marius Asp mente skiva ikke holdt høyt nok nivå hele veien, på tross av et par glimrende øyeblikk. Dere mente oppfølgerskiva til Florence Welsh var mer enn sterk nok til å forsvare en tiendeplass på lista over årets beste skiver.

 

11 – 20

11. M 83 – Hurry up, we’re dreaming

12. Wu Lyf – Go tell fire to the mountain

13. Noel Gallagher’s high flying birds – Noel Gallagher’s high flying birds

14. Black Keys – El Camino

15. Kaizers Orchestra – Violeta, Violeta vol 2

16 . Beyonce – 4

17 . Gillian Welch – The Harrow & The Harvest

18. Mastodon – The Hunter

19. Lykke Li – Wounded Rhymes

20.Weeknd – House of Balloons

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Lesernes topp 20"
 

8 kommentarer på “Lesernes topp 20”

 1. Anonym sier:

  Personlig savner jeg Arctic Monkeys og Fleet Foxes, men ellers en liste jeg er relativt enig med.

 2. Anonym sier:

  Personlig savner jeg Arctic Monkeys og Fleet Foxes, men ellers en liste jeg er relativt enig med.

 3. Anonym sier:

  Synes Lydverket burde skrevet litt om de fra 11.-20.plass også.

 4. [...] slått fast hva som var best av både internasjonal og norsk musikk. Vi oppsummerte til og med hva dere leserne våres syntes var best i 2011. Og vi har blant annet også slått fast hva som var de største høydepunktene fra [...]

 5. Føler Wasting Light med Foo Fighters blir kraftig ignorert…

 6. [...] Til tross for lite tid i rampelyset, nådde Banks en tredjeplass på årets BBCs Sound of …-konkurranse som tar for seg artister som har gjort seg bemerket på musikkscenen. Hun så seg slått av soulprisen Michael Kiwanuka og Frank Ocean, mannen som sto bak 2011s beste album i følge Lydverkets lesere. [...]

Legg igjen en kommentar