Bjørgen vs. Skari: Hvem er egentlig størst?

NRK

NRK

Med seier i lørdagens verdenscuprenn i La Clusaz tangerer Marit Bjørgen to av de stolteste rekordene på Bente Skaris verdenscup-CV. Men hvem av de to er størst i et historisk perspektiv?

Denne helgen har verdencupsirkuset flyttet til franske La Clusaz. Ett individuelt renn står på programmet: 15 kilometer skøyting med fellesstart. Fortsetter Marit Bjørgen å være uslåelig, tar hun sin 42. verdenscupseier og den 10.  seieren på rad i de verdenscuprennene hun har stilt til start. Marit Bjørgen har ikke blitt slått i et verdenscuprenn siden 17. januar i år, da hun ble nummer 9 i den klassiske sprinten i Otepää.

Klarer Marit å vinne i La Clusaz vil hun tangere Bente Skaris 42 seire i verdenscupen. Og også Skari klarte på det meste 10 seire på rad i perioden 14.12-2002 til 11.03-2003. Skari vant forøvrig 12 av sine siste 13 verdenscuprenn. Snakk om å gi seg på topp!

Jeg heter Jann Post og har kommentert langrenn på NRK siden 2007. I min blogg vil jeg komme med mine synspunkter rundt ting som skjer i langrennsporten både nasjonalt og internasjonalt. Bli gjerne med å diskutere enten du er enig eller uenig.

Jeg heter Jann Post og har kommentert langrenn på NRK siden 2007. I min blogg vil jeg komme med mine synspunkter rundt ting som skjer i langrennsporten både nasjonalt og internasjonalt. Bli gjerne med å diskutere enten du er enig eller uenig.

Dette innbyr til en sammenligning av våre to store langrennsdronninger: Bjørgen, som i øyeblikket er bedre enn noen gang, og Skari som la opp på senvinteren 2003, og som i dag er rennleder for det kommende VM i Holmenkollen. Siden dette er to løpere på øverste hylle tar jeg bare de største merittene med i sammenligningen.

Bente Skari:

  • 42 verdenscupseire (10 på rad)
  • Ett OL-gull
  • 5 VM-gull
  • 4 sammenlagtseire i verdenscupen

Marit Bjørgen:

  • 41 verdenscupseire (9 på rad)
  • 3 OL-gull
  • 4 VM-gull
  • 2 sammenlagseire i verdenscupen

Antall verdenscupseire kan bli utlignet i helgen. Dermed er det resten av statistikken som vil avgjøre. Bjørgen leder i antall OL-gull og har ett mesterskapsgull mer totalt. Det taler for at Bjørgen er størst. Men Skari har vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger mer enn Bjørgen. Dette veier i mine øyne opp for det lille hun ligger bak i mesterskap. Derfor vil jeg rangere våre langrennsdronninger så å si likt historisk sett. Men hvis Bjørgen benytter sesongens VM i Holmenkollen til å ta i alle fall ett gull, så er hun alene i tet i mine øyne.

Jeg tror Bjørgen tangerer Skari i verdenscupsammenheng i morgen. Og etter sesongen tror jeg Bjørgen kan kalle seg selv tidenes beste norske kvinnelige langrennsløper, uten at noen kan argumentere i mot.

Hva mener dere?

Dette innlegget ble publisert i Langrenn. Bokmerk permalenken.

13 kommentarer til Bjørgen vs. Skari: Hvem er egentlig størst?

  1. Angels1 sier:

    Fin sammenlikning. Etter vinteren er jeg enig i at Marit nok er på topp uansett hvordan en ser på situasjonen. Imidlertid er hun allerede et lite hestehode forran Skari i mine øyne. Dette på grunn av alle hennes problemer i midten av karrieren, etterfulgt av et utrolig comeback i verdenseliten! Snuoperasjonen hennes setter henne på topp av listen i min bok. 😉

  2. Jarl-Eirik Thune sier:

    To forskjellige tidsepoker. Begge er jordnære flotte personligheter, som selv ikke er så opptatt av hvem som er størst. Marits bakgrunn og utvikling er imponerende. Muligens var Bente mer en broiler, jfr. far stafett-Martin.
    Så tilbake til matematikken og sannsynlighetberegningen: Jenta fra Støren, vil gjennom dette året være den største, så spådommen blir:
    «Ingen over, ingen ved siden». God skivinter. JET.

  3. Trond Devold sier:

    Helt enig i at Marit har gjort et fantastisk come-back,bare det må en jo ta av seg hatten for:)
    Ellers er det vanskelig å sammenligne,det kommer jo an på nivået til konkurrentene i disse årene!
    Mener å erindre at Bente hadde knallhard konkurranse fra noen russiske jenter som (om jeg ikke tar helt feil) var tatt eller ble tatt for dop!
    Marit er jo helt suveren i Norge for tiden og har kanskje ikke verdens beste å kjempe mot av utlendinger heller??
    Uavgjort så langt,eller?Trond.

  4. Tomas sier:

    Bente konkurerte vel mot en verden (les russland mfl) som ikke ble tatt for doping. Det blir vanskelig å dokumentere hvem som egentlig er best ettersom teknikk og ski stadig er under utvikling. Synes allikevel Marit har en råskap som ikke Bente hadde….. Det er mange måter å bli best i….
    «Det er typisk norsk å være best…»

  5. kurt sier:

    Er einig i at merittane deira per i dag er tilnærma heilt like. Men trur som det blir nevnt her at Skari mista mange seierar til EPO-fulle russerar.Ho burde såleis hatt mange fleire titlar og vore åleine på topp, men slik blir det sjølvsagt håpløst å vurdere. Kanskje har ikkje alle Bjørgens rivalinner berre reint mjøl i posen heller..

  6. Per Ove sier:

    Begge er helt der oppe. Gir Marit «seieren». Mener hun har tøffere motstand enn Skari. relativt sett.

  7. Bonzo sier:

    Well, nå har Bente vunnet ett renn mer i verdenscupen,
    hun har 1 VM-gull mer,
    og hun har 2 sammenlagseire mer i verdenscupen,
    men Marit har 2 OL-gull mer enn Bente og det teller endel
    så jeg tror de stiller temmelig likt.

  8. Rune sier:

    GODAGMANNØKSESKAFT!

    Nei bli nå litt seriøse NRK! Prestasjoner kan ikke sammenliknes på denne måten!

    Jeg blir bare større og større motstander av «Allmenkringkasteren me støvsuger i lommebøkene til de med minst penger»!

    SKJERP DERE!

  9. Svein sier:

    Det store med Marit Bjørgen er den måten hun har reist seg på etter at hun for noen år siden lå nede. Få trodde hun skulle klare å komme tilbake. Men det gjorde hun til de grader. Hun reiste seg, knuste all motstand og gjorde alle spådommer til skamme. Nå stråler hun som aldri før, og det «værste» er at hun ser ut som en tenåring igjen. Heia Marit – hun er Norges største idrettsutøver, kanskje noen sinne.

  10. Sigurd sier:

    Marit går nok forbi. Men vi må huske på at Bente konkurrerte med en del utøvere utøvere som ble interessante for Wada. Jeg tror at Marit i sum har konkurrert i renere felt enn det Bente gjorde.

  11. Mad sier:

    Enig i at det er teit å sammenligne meritter på den måten. Skari er uansett den største etter min mening. Bjørgen har en eller annen genfeil som gjør henne overlegen, mens Skari virkelig måtte jobbe på alle områder for å bli best. Klassisk teknikken hennes mot slutten er det peneste jeg har sett, både blant menn og damer, og det er bare Kuitunen på sitt beste jeg har sett vært i nærheten av det. Også imponerende måten hun forbedret skøytingen og til slutt vant i det også. Men litt egoistisk av henne å legge opp så tidlig.

  12. T.dog sier:

    Det er om ikke annet sikkert hvem som gikk finest diagobalgang av de to. Der er Bente suveren!

  13. moglo sier:

    MArit VANT! 10-10 og 42-42!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *