Lov å gå over streken

Håndball skulle være en enkel sport, men nå er reglene forandret og det er blitt lov å gå over streken.

Slovenias Nina Jericek var klart inne i feltet da hun prøvde å stoppe Heidi Løke tidligere i EM.

Slovenias Nina Jericek var klart inne i feltet da hun prøvde å stoppe Heidi Løke tidligere i EM.

Desember er håndballmåneden framfor noen. Vi er vant til å se norske landslagsjenter smilende leke hjem medalje etter medalje. Vi tror vel ennå på det. Tapet for Sverige var vel bare en glipp ?

Jeg heter Anders Øfsti og har i en årrekke jobbet som blant annet håndballreporter i NRK-Sporten.

Jeg heter Anders Werner Øfsti. Jeg er reporter/kommentator i sporten og jobber med alt fra fotball og håndball til orientering og idrettspolitikk. Jeg har bakgrunn fra boksing. Spør meg gjerne om kampsport.

Uansett – håndball er moro. Prinsippet er enkelt. Få ballen i mål flere ganger enn motstanderen. Men – hvordan det skjer er ikke alltid like enkelt å forstå. TV2 har et helt korps med eksperter til å forklare det for oss. Vi i NRK har den som av herrelandslagstrener Robert Hedin er kalt  «tidenes beste norske spiller», Øystein Havang, til å fortelle hva som skjer ute på banen.

Men – har du egentlig skjønt det?

Når er det passivt? Og når er det brøyt? Hvor lenge er det lov å holde noen i trøya?

Ikke engang antall skritt er det like lett å telle bestandig. Da Camilla Herrem scoret et fantastisk trikse-mål i den første kampen mot Frankrike, var det vel strengt tatt 5 skritt hun tok. Jeg trodde grensa gikk på 3.

Heldigvis finnes det regler som er enkle også for oss ikke fullt så håndballkyndige. En av dem er at forsvarsspillerne ikke har lov å gå inn i målfeltet for å hindre angriperne i å score mål.

Det går faktisk en strek der. Alle unntatt keeper har bare å holde seg unna. I EM har området innenfor streken til og med en egen blå farge. Tråkker forsvarsspillerne over streken, er det straffe. Befriende enkelt.

Ikke nå lenger.

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har funnet ut de må gjøre ting litt vanskeligere å forstå.

Les alt om håndball-EM på NRKSport.no

Nå er det opp til dommerne å avgjøre hvor stor fordel forsvarsspilleren har av å bruke feltet for å stoppe angriperen. Flere subjektive vurderinger og mer skjønn. Ingen av hverken spillerne eller ekspertene jeg har snakket med liker den nye regelen.

  • Tragisk.
  • Helt feil vei å gå.
  • Liker det ikke.
  • Enda vanskeligere selv for oss spillere å skjønne regelverket.

Det oppsummerer reaksjonene jeg har møtt.

Ideen har IHF fått fordi de synes det er for mange straffekast fordi forsvarsspillerne jukser med å stå inne i feltet. Gratulerer! Nå er det blitt mer lov å jukse – bare du ikke jukser mye.

Se også: Anja Edins videoblogg fra EM

Hva blir det neste? Det er lov å tråkke LITT på streken i angrep også.

Hva synes du? Skjønner du reglene i håndball?

Dette innlegget ble publisert i Håndball-EM 2010. Bokmerk permalenken.

10 kommentarer til Lov å gå over streken

  1. Blå Extra sier:

    Jeg er helt enig. Dette høres rett og slett tullete ut. Og jeg er enig i at det er vanskelig å forstå reglene i håndball generelt, for en vanlig sofasliter som meg. Når er det brøyt? Når er det «nydelig kontant takling» og når er det «forferdelig grisetakling»? Jeg må innrømme at jeg aldri har spilt håndball selv, så det er kanskje noe av forklaringen.

    For folk med lite fotballerfaring er sikkert fotballreglene totalt uforståelige også. Det er lov å stå i offside, men ikke å dra fordel av det? Hands er ulovlig dersom du gjør det med vilje (hvordan kan dommeren vite det?) eller hvis hånda er i en «unormal stilling» ? Hvis du går i kroppen på motstanderen så han ikke skal kunne nå ballen, avblåses det for «obstruksjon» hvis det skjer midt på banen. Men hvis det skjer like ved side- eller dødlinja kalles det skjerming, og det er lov…

  2. Kåre C. sier:

    Hånballsporten er dessverre slik at dommerne kan ha større innvirkning på resultatet enn i de fleste andre ballidretter. Derfor har man da også sett (evt. latt være å se) mye korrupsjon blant håndballdommere. Ledelsen i IHF er også om mulig enda mer korrupte enn sine kollegaer i FIFA, og ønsker vel at sine dommerundersåtter skal ha visse friheter til å påvirke resultatet uten så lett å kunne kritiseres for dette. Utvidet bruk av «skjønn» er således et utmerket tiltak i den retning.

  3. Tore Bongard sier:

    De nye reglene om at dommere i dag kan bruke skjønn er ikke helt bra.
    Etter min mening skal det dømmes straffe dersom en motstander står inne i målgården og kommer bort i eller hindrer en angrepsspiller skal det dømmes straffe dersom ballen ikke går i mål. Spilleren som kom bort i skal også noteres på kortet med tilsnakk. Slike uklare regler som det er nå er ingen tjent med. Ofte blir en spiller i forsvaret ufrivillig dyttet inn i målgården og dommeren dømmer straffe. Her bør det etter min mening være 9 meter.
    Tore

  4. Faldo sier:

    I EM for damer har alltid dommerne et lavt nivå, det blir derfor veldig feil hvis de samme dommerne skal bruke skjønn – de har mer enn nok med å forholde seg til gjeldende regler! At det skal være «nyanser» rundt det å trå på streken eller ikke, blir direkte latterlig! Hva skal spillerne tro? Og gjøre? Nei – dette blir helt patetisk og ødeleggende for hele sporten!

  5. Candmed sier:

    Et flott blogginnlegg, Anders.

    Nivået på håndballdommerne har alltid vært varierende og lavt. Det er en sport med høy hastighet og mange diskutable situasjoner i løpet av en kamp. Ganske ulikt hva man opplever i noen andre sporter (jf. f.eks. fotball). Med å lage en slik ny (og subjektiv) regel spenner de bein for seg selv. Jeg må nesten si meg enig i at her legger IHF opp for korrupsjon. Hvorfor man skal smykke seg med skjønnsmessige vurdering når jobben er vanskelig nok, det får man spørre sjefene om. 🙂

  6. EM sier:

    Det er stor forskell å bruke «Blå feltet» for å avskjere angrippern, slik at han ikke få skore, eller om en bli presset in i «Blå feltet» av angrippern. Si seg selv at forsvarspillern kan ikke opløse seg, eller trylle seg veg. I siste tilfelle skal det også være «Brøyt». Problemt er at alt foregår so fort at Dommeren ofte ikke kan følge med, derfor er det 2 Dommer i håndball. Likervel skjer det feiltakelser.

  7. Manne sier:

    Nå skal det vel sies at denne regelen slett ikke er endret. Regelen har alltid vært sånn. Nå er det derimot tydeliggjort hvordan reglene skal håndheves. Skal du få 7m-kast må du bli fratatt en åpenbar målsjanse. Har du ikke det, skal du heller ikke ha 7m-kast. Samme hvor mye Bredeli og Svele roper etter det. Forsvarsspillerne skal derimot ha bestrafning (advarsel, utvisning, osv.) dersom de aktivt bruker målfeltet.

    Sammenlign det gjerne med fotball: I fotball får man rødt kort for å frata motparten en åpenbar målsjanse. I håndball får man 7m-kast imot for samme forseelse.

    Meningen med 7m-kast i håndball er at man skal få igjen den målsjansen man allerede hadde, men ble fratatt på en ureglementert måte.

    Et annet viktig poeng er at om en duell starter på 6,10 meter og til slutt ender på 5,50 etter at angriperen har presset seg inn, er det ikke 7m-kast.

    TV 2-kommentatorne maser til stadighet om at nivået på dommerne er for lavt. Det er virkelig nivået på kommentatorne også.

  8. Tura sier:

    Bra innlegg. Synes det har blitt en økning av bruk av feltet for forsvarsspillerne for å hindre scoring. Det er kjipt, men klart det blir sånn når bruk av feltet aksepteres mer enn tidligere. Det er veldig surt når man har satt ei perfekt finte og hopper inn i feltet fra 6-meteren, også kommer den en forsvarsspiller innenfor deg. Hun må bruke målgården for å komme dit. Det er veldig kjedelig.

  9. job sier:

    For at dommerne skal kunne ta imot bestikkelser må reglene være så uklare og tøvete og så basert på skjønn at de ikke kan tas med enkle videobevis.
    Fucking easy å skjønne !

  10. John sier:

    Ser flere ikke har skjønt poenget her. Det er jo helt motsatt av hva dere kommenteer her. Det er når forsvarende spiller tar et bevisst steg inn i feltet det skal dømmes straffe. Om angrepsspiller presser forsvarer inn i feltet, skal det da dømmes straffe? Skjerp dere. Regelverket er jo ikke blitt vanskligere, det er blitt enklere. Hilsen en som har skjønt poenget.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *