Breivik og Bush, to vinnarar.

Kampen Noreg mot Sør-Korea, kanskje det største dramaet sålangt i OL.

Duellen mellom George W. Bush og Al Gore i 2000, eit av dei meste dramatiske vala i amerikansk historie.

Marit Breivik og George W. Bush vart ståande att som vinnarar, fordi dei oppførte seg som vinnarar.

To luringar

Presidentvalet i år 2000 vart avgjort av amerikansk høgsterett. Marginen mellom dei to vart tilslutt utrekna til 0,009 prosentpoeng. Medan saka rulla i mediene og i rettsalane levde Bush som om han hadde vunne valet. Han gjekk ut og fortalte kven som skulle vere ministrar, korleis presidentskapet skulle utførast. Bush var offensiv og såg framover, Gore såg bakover. Støtteapparatet til den demokratiske kandidaten valde å mase på domstolane, rådgjevarane banka på det juridiske, Gore framsto som ein bitter mann. Gore tapte valet.

Marit Breivik var i dag Bush, Sør- Koreanarane var Al Gore.

Då Gro Hammerseng banka ballen i mål 0,009 sekund før fløyta gjekk i dag framsto Marit Breivik som ein vinnar. I kaoset jubla ho saman med jentene og forlot dermed hallen raskt. Sør- Koreanarane vart verande for å sutre og klage på avgjerda. Hadde Breivik og jentene vore att i hallen, ville det vore mykje enklare for sekretæriatet å starte ekstraomgangar. Den offensive psykologien fungerte like mykje på sekretæriatet i Bejing som det gjorde for høgsterettsdommarane i USA.

Eg hyllar Marit Breivik som den beste lagtrenaren i Noreg.

Her er forøvrig redaksjonen i gong med å finsjekke om ballen var inne eller ikkje. Konklusjonen kom aldri.

F.v. Vegard Holmen, Jan Fredrik Bjørntvedt, Christian N. Smith, Torbjørn Sarre Jensen, Harald Thingnes og Malene Vilnes.

Dette innlegget ble publisert i OL i Beijing. Bokmerk permalenken.

37 kommentarer til Breivik og Bush, to vinnarar.

  1. Solveig sier:

    Fy søren for en kamp!!! Jentene starta bra, so tapte dei sj utover 1. omgong og so kom dei sj inn i kampen att på slutten av 1. omgong. I 2. omgong va d nesten berre ett lag, bortsett frå dei 2 siste min… ka so då skjedde?? Gro e den aller beste, d viste moralen hinna i dag. Ho spelte en forsåvidt grei 1. omgong, men 2. omgangen eigde ho!! Ein absolutt komplett spelar, ledar og igjen viste ho koffor ho e verdens beste handballspelar for damer!! Gratulere so masse m finaleplassen, no gjenstår d å slå pr skrivandes stund Russland, for dei leda no 20-17 over Ungarn!!

  2. Tor sier:

    Hvor vanskelig kan det være for NRK å legge ut en serie stillbilder som viser om ballen var i mål da signalet gikk eller ikke? Det ene stillbildet som ligger ute er jo like ubrukelig som nett-tv klippet. Klar over at dette nå kun er av akademisk interesse, men det skulle vært artig å se om avgjørelsen var riktig. Her byre muligheten sg for granskende journalistikk seg selv for sporten (om enn på lavt nivå…)

  3. Milla sier:

    Du er veldig flink til og oppdatere Ole?:)

  4. Milla sier:

    Og kampen er noe av det mest dramatiske jeg har sett i ol så langt.
    Helt sykt!

  5. Ole Rolfsrud sier:

    Hei Tor.
    Det er veldig vanskelig, vi har prøvd. Oppløysinga på fjernsynsbiletet blir for grumsete til å blåse opp. Kun det eine oversiktskameraet har så langt fanga opp målet. Vi får håpe nyheitsfotografane frå dei ulike fotobyråa har gjort jobben sin.

  6. AG sier:

    Tusen hjertelig takk for at dere opplyste på tv akkurat nå at den andre semien skulle gå kl 17 på tv2 for så å si hvordan resultatet ble og at Norge skal møte Russland i finalen. Da slapp vi å se den kampen…

  7. Tor sier:

    Da fikk vi se bildet på tv, og ballen ser jo ikke ut til å være inne. Flaks, altså, men bra at dere klarte å finne ut av det. Takk for innsatsen!
    Går ut fra at det ikke ble noen protest?

  8. Morten sier:

    Hvorfor snakker alle om hvor ballen var når tiden var ute. For noen år siden når jeg var håndballdommer var spørsmålet hadde ballen forlatt spillerens hånd når tiden var ute. Er det blitt forandring av reglene? Når klokken viste 29:59 Hadde ingen spiller noen ball i hendene. Den var 1 meter fra mållinjen.

  9. Tor sier:

    «A goal cannot be awarded if a referee or the timekeeper has
    interrupted the game before the ball has completely crossed the
    goal line.»

    -Sakset fra IHF’s regelbok. Målet skulle altså ikke vært godkjent. Synd for Korea, heldig for Norge.

  10. Ole Rolfsrud sier:

    Det kan hende at klokkene i sekreteriatet ikkje var 100% i synk med klokka på grafikken øvst til venstre i fjernsynsruta.

  11. Ole Rolfsrud sier:

    Eller omvendt, at grafikk-klokka ikkje var i synk med dommarklokka;-)

  12. Kristoffer sier:

    Dersom vi tar utgangspunkt i at klokkene er synkronisert: ballen var ikkje inne! Ein ball er ikkje inne før heile ballen har kryssa linja (når du står over ballen og ser ned (altså «ekvator»)). På 30:00 så var ballen i beste fall akkurat på den ytterste streken, så dette er ikkje mål.

    MEN: handball driv ikkje med videodømming, og det er difor sekreteriatet som bestemmer om det er eit gyldig mål eller ikkje. Ein avgjørelse som er umogleg å få rett i ein slik situasjon. Avgjørelsen blir bestemt på bakgrunn av kva mannen i sekreteriatet hadde til frukost i dag…

  13. 77 sier:

    På 30:00 var ballen inne. På 29:59 var ballen stusset mot målet bak keeperen.
    Vi er i finalen på korrekt grunnlag.

  14. Sindre Nilsen sier:

    Den ballen var inne. Ferdig med den saken ja.

    Sør-korea bør innse at slaget er tapt.

  15. Alex sier:

    Sorry Ole, men den Bush/Gore sammenligningen er helt dustete. Gore var en bitter mann? Hvor har du det fra? Når det handler om å bli president ville nok du og bedt om en omtelling når det bare var 500 stemmer som skilte de. Omtellingen ble godkjent av en veldig spesiell kvinne… Nemlig en av Bush sine samarbeidspartnere i kampanjen hans, Katherine Harris. Når også broren til Bush, Jeb Bush var guvernør, valgte Gore og hans folk å saksøke. Det endte med at høyesterett kontoversielt mente at måten å telle omstemmene på var imot grunnloven, men lot likevel omtellingen som ble godkjent av Harris og Bush gå igjennom, og gjorde Bush til president.

    Senere sjekket to amerikanske aviser stemmene skrevet navnet til Gore på med penn, og andre «småfeil» som et hull som stikker bittelitt over på et annet navn, og stemmene som maskinene ikke gjenkjente… Hvis man talte de, ville Gore ha vunnet. Det var det man hevder at tellerene i Florida ikke tok med, og det endte med seier til Bush.

  16. ANDERS d sier:

    fysøren får en kamp nå skjøner jeg. at du er glad marit

  17. Marius sier:

    Enig med Alex. Håpløst, Ole.

  18. Sander sier:

    D der va nokka av d mest sinnsyke og spennandes æ har sedd! Spenning bokstavelig talt til siste sekund!
    Også eni me han Alex, Ole d va en litt unødvendig sammenligning. Bush juksa sæ til presidentskap, å sånn e d me den saken!

    Gratulere me finaleplass jente!

  19. Pete sier:

    Du heia på Hødd ja? 😛 du skal vel sjå på tv2 på laurdag da?`;)

    kjem du frå Ulsteinvik ? 🙂

  20. ida sier:

    Heregud for en spennene kamp jeg skule til byen jeg greide ikke å dra jeg før jeg hade hørt at det ble mål jeg.
    og alle så jo at det ble et mål da før det ble åver det var jo akkurat i tide
    spør du meg da.
    bra blogg i alle fall

  21. Ole Rolfsrud sier:

    Hei Alex.
    Innlegget handla ikkje om fusking i Florida, men om korleis ei offensiv haldning kan påverke opinionen. Eg trur óg at Bush tafsa til seg presidentjobben med ureint trav. Eg meiner likevel han slapp «fri» fordi han framsto som vinnaren, før høgsterett konkluderte. Klart eg hadde bedd om omtelling, klart eg hadde blitt bitter, akkurat som Al Gore.

  22. Ole Rolfsrud sier:

    Hei Pete.
    Kjem frå Brandal. Får diverre ikkje sett Hødd, skal jobbe.

  23. Tina Rosenvinge sier:

    yeeeeee, vi er i finalen 😀 -dette liker jeg, og selvfølgelig resten av NORGE.
    Jeg måtte følge med på tv på skolen, så det var jo døøds bra ;D – Vil bare si at Gro sitt mål gjorde suuusen, haha .
    jaja, gjør revansj mot Russland. Jeg var i VM i Frankrike og så finalen, men et tap der gjør at vi tar dem nååå.
    STÅ PÅ HÅNDBALLJENTER, JEG ØNSKER DERE ALLT LYKKE TIL !!!!! :D:D
    KLEM FRA NORGE <3<3

  24. Tina Rosenvinge sier:

    ballen var inne den, jeg så det ganske så tydeliig ;D <3

  25. Tommy sier:

    Den ballen var aldri inne. så flaks for norge.kjønner godt at koreanerene er skuffet etter at de hadde hentet igjen en 3måls ledelse på under 2minutter og så få den feilaktige dommer avgjørelsen i mot seg. ka hvis det hadde vært omvendt? og så en annen sak:kattja skulle aldri fått lov til å spille for norge,hun er jo finsk. hadde finland vært bedre enn norge i håndball hadde hun neppe spilt for norge. «heia norge»

  26. Silje, Trondheim sier:

    Det er jo bare tull å si at Katja ikke skulle få spille for Norge. Det er jo mange OL-deltakere for Norge som ikke er født/oppvokst i Norge; Sara Nordenstam, Jays, Ruth Kasirye. Skulle vi bare nekta dem deltakelse da? Har du norsk statsborgerskap så er du norsk 🙂

  27. Anders Andersen sier:

    Jeg tror idretten er tjent med at vi har spilleregler, og at av og til så er det tungt å tape, uansett om et er med 5, 2 eller 0, 01 sek.Et mål for lite er et mål for lite, uansett tidsmarginer. Regelverket sier at dommerne dømmer i håndball og sekretariatet overholder tida. Hvordan ville håndball eller andre ballspill fortone seg viss alle dommeravgjørelser vi er misfornøyd med skulle videogranskes.Tenk deg alle frikast, 7 metere vi i vår entusiasme er uening i, som i mange tilfelle virker inn på resultatene. Det ville jo bli en merkelig forestilling, og dessuten er det skjønnsmessige avgjørelser som kommer ann på øyne som ser. Jeg tror det er klokt å respektere at vi har spilleregler og at de som er godkjent og satt til å bestemme der og da når tingene skjer, i riktig hastighet. Det blir for dumt viss vi i etterpåklokskap etter å ha gransket begivenheter i supersakte / stillbilder kan finne ut at ting kunne vurderes annerledes.Det være seg håndball, fottball eller annen lek. Det er tross alt lek og moro det hele dreier seg om, ikke om liv eller død. Anders

  28. Ole Rolfsrud sier:

    Yes Anders, digga innlegget ditt!
    Dette er sjarmen med idrettar som handball og fotball. Hawk Eye i tennis har gjort idretten meir forutsigbar, kjedelig.
    Videodømming og gjennomanalysering vil dempe debatten og engasjementet rundt omstridde domarval.

  29. Kjetil sier:

    Det er heilt umogeleg å slå fast om ballen var over streken før klokka tikka ut, eller ikkje, Det er jo det som gjere sporten så facinerande, enten det handlar om håndball eller andre idrettar. Dommarane avgjer om det er skåring, og sekretæriatet avgjer om det var innafor tida. I dette tilfelle var marginane på Gro si side, neste gong er det omvendt. Slik er det berre, samme tusan om det hadde vore hundre millionar kameraer i den jævla hallen. Utfallet hadde vorte akkurat det samme, og slik både skal og bør det vera. Det er det som gjere idretten interessant. Videodømming er noko stort tull!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Utan diskusjonane er idretten død, og det tjener ingen. Hei Norge, Heia Gro !!!!!!

  30. Kjetil sier:

    Å kalla Bush ein vinnar er vel å overdriva kolosalt!!!! Kva har han vunne ? Forakt ? Det er vel i grunn ikkje noko siger. Men Marit er ein vinnar, utan tvil. Eg skal ærleg vedgå at eg ikkje alltid har vore einig i hennar disposisjonar og handlingar, men dyktig er ho. Det skal ho ha. Det finnast ikkje nokon trenar i heile verda, uansett idrett, som klarar å vera så kald og roleg uansett kor heitt det kokar rundt ein, som det Marit klarar. Det er nesten ubegripeleg korleis ho klarar å beholde fatninga, og roen, og få jentene til å gjere oppgåvene sine, når det gjeld som mest. Aldri ser man at Marit hissar seg opp, slik som eksempelvis bamsen frå Russland. Det er kunst på høgt nivå det Marit bedriv.

  31. Sofie sier:

    JAAAAAAAAAAAAAA!!!!!
    Kjempe braa <3

    skikkelig bra spil azza! jeg nøt hvert eneste sek.
    jeg skal spille kamp etter på også =)

    dere fortjente det jenter <3

    klem sofie

  32. Anne sier:

    NRK har misforstått kontroversen rundt vinnermålet i semi’n: Det er irrelevant om ballen var i mål tidsnok eller ikke. Protesten gikk på at Norge tok et ulovlig avkast fra midten før scoringen: Hammerseng var LANGT inne på Koreas banehalvdel da avkastet gikk. Det hersker det ingen tvil om. Bare sjekk TV-opptaket…

    Altså skulle Norge vært avblåst, og det skulle vært spilt ekstraomganger.

    Objektivt sett er det ingen tvil om at Norges mål ikke skulle vært godkjent. Men så ble det godkjent, og derfor vant vi, fordi det ikke er åpning for å omgjøre dommeravgjørelser på bakgrunn av video-opptak i håndball.

  33. erik postvalle sier:

    nå begyner jeg å bli jævelig lei av du og den for pulte bloggen din!!!!
    dere kan bare dra til helvette med hele OL «ekspertpanele» !!
    eksperter meg i ræva !!! fy faen !!!!
    dere er en jeng med jævla pedo huer som taffser seg på små gutter !!!
    stikk å pul polananova !
    horer alle sammen !!!

  34. erik postvalle sier:

    ######## # ######### # # #
    # # # # # # # # #
    # # # # # # # # #
    ######## ###### # ##### # # #
    # # # # # # # # #
    # # # # # # # #
    ######### # # # ## #

  35. Dr. Doom sier:

    Stick to Norwegian. Your English needs some brushing up on. Very embarassing listening to you read a reply and have no idea what was written or what was actually said.

  36. Bjarne With sier:

    Ja, ja, Erik Postvalle; du har tatt Herodes Falsk sitt «gode» råd på alvor: Dersom man ikke kan si noe pent kan man si noe stygt! For egen del tilføyer jeg at en dårlig begrunnet anklage er som oftest et selvportrett! DU må ha hatt mange jævlige (!) dager som klarer slike oppgulp!

  37. Bjarne With sier:

    Dommerne (og sekretariatet) dømmer! Og da skjer det jo selvfølgelig fra tid til annen at rett blir feil – og taperen vinner! Sånn som i livet ellers… Menneskelig! Men Marit Breivik er like STOR for det! Hva med henne som herrelandslagstrener? Hun kunne kanskje få dem ut av mindreverdighetskomplekset!?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *