Folket elsker Die Antwoord

Folket elsker Die Antwoord

Lydverkets anmelderslakt av det sør-afrikanske nettfenomenet Die Antwoord satte fart i kommentarfeltet. Men folket elsker dem.

Skrevet av:
Publisert 18:34 16 august, 2010

Die Antwoord traff nettet (eller «the interweb» som de selv kaller det) som en bombe tidligere i år, med videoen «Enter The Ninja» (se lenger nede). Etter Øya-besøk, EP-utgivelse og drøyt 6,1 millioner YouTube-visninger av nevnte låt har de engasjert Lydverkets lesere i uvanlig stor grad, og det i begge ender av skalaen. Er det verdiløst søppel? Er det søplete moro? Er det kunst? Meningene er delte, noe også Lydverkets elsk- eller hatdebatt tirsdag understreker.

Panelets Rannveig Falkenberg-Arell havnet på elsk, Jonas Brenna på hat. Dermed ble det folket som fikk avgjøre, og med 59 mot 41 prosent endte resultatet på elsk.

Den sør-afrikanske trioen driver med det de selv kaller «zef rap-rave», som innebærer en Ali G-aktig white trash-estetikk med sør-afrikansk vri (for eksempel synger og rapper de på afrikaans og engelsk med tung aksent). Musikken har elementer av blant annet hektisk rave, dance, grime og dubstep, men vel så viktig er det visuelle uttrykket – musikkvideoer, kles- og hårstil, hjemmesidedesign, videokunstsnutter på nett – og personlighetene medlemmene bruker i forbindelse med bandet.

På grunn av det ekstreme imaget har det rast diskusjoner om Die Antwoord er et «ekte» band eller ikke, og det er i like stor grad dette som engasjerer som uenigheter om den rent musikalske kvaliteten.

Et utvalg videoer til å hjelpe deg på veien inn i Die Antwoords verden følger under.

Mer om Die Antwoord (via Pitchfork):

Videogum: «Die Antwoord Is «Fake», And So What?»

Boingboing: «Die Antwoord, S. African zef-rap, and Progeria survivor Leon Botha»

The Guardian: «Scene and heard: Zef»

Vice: «Die Antwoord – Zef So Fresh»

Om Elsk eller Hat:
I over fire år har Lydverkets Elsk eller hat-panel spredd heder og galle om populærkulturelle fenomener, personer og trender fra musikkens verden.

Elsk- eller Hat-panelet går av stabelen i Lydverket på tirsdager. To deltakere forteller akkurat hva de mener om temaet, og når dommens tid kommer har de som vanlig hver sin stemme, mens folket – altså deg – har én: Pollen er folkets røst!

Pollen finner du til høyre på denne siden. Der er det to alternativer; elsk og hat. Det eneste du trenger å gjøre er å bestemme deg for om ditt hjerte er isende kaldt eller glødende varmt i forhold til ukens tema.

I tillegg henter vi hver uke inn et orakel, som kan gi oss ekstra innsikt i det aktuelle temaet. Lydverkets redaksjon kommer dessuten til å følge med nøye på hva du skriver på denne siden – kanskje plukker vi ut ditt tema og tar det opp til debatt?

Tags: , ,

Del "Folket elsker Die Antwoord"
 

35 kommentarer på “Folket elsker Die Antwoord”

 1. Magnus sier:

  Die Antwoord er grisefett.

  FOKIN ZEF!

 2. Ninja R sier:

  Så Die Antwoord på Øya, og de var DØDSKULE!! Musikken rocker og de har en herlig utstråling og tilstedeværelse på scena, alle tre. Definitivt ÆLSK!!

  Wat kyk jy!!

 3. frimm sier:

  Dette er show, ikke min greie, men drivende show livel. Det eneste spørsmålet jeg ikke ønsker å svare på er dette…

  » Elsker eller hater du Die Antwoord? »

  *FNORD*

 4. Kristoffer sier:

  Elsker men digger Speak the Hungarian rapper mer!

  http://www.youtube.com/watch?v=–Vaz9jW054

 5. Dan sier:

  Jævla bra… både på «interwebben» og ikkje minst live.
  Kanonkonsert på Øya !!!

 6. Morten sier:

  Utrolig bra, elsker Die Antwoord.

 7. Vidar sier:

  dritbra konsert, interessant å se hvilke låter som funket best live. «Rich Bitch» har jeg aldri likt spesielt godt, men det var verdt det for å se på vrikkinga til Yolandi som nesten har noe Mick Jaggersk over seg. Fantastisk utstråling fra den spinkle kroppen. «Enter the Ninja» var fet, men den har jeg nesten hørt i filler på YouTube. «Wat Pomp» og «Wat Kyk» var definitivt høydepunktene for meg. Tydelig at folk responderte positivt når det ble litt tyngre rave-vibber fra scenen. Også elsker jeg småkjeklinga mellom Ninja og Yolandi «Thanks Yolandi, for inteRRupting my acapella!». Siste opptreden i pokemondresser var priceless.

  Bare synd de ikke fikk spilt litt senere på kvelden da folk hadde litt høyere promille, da hadde det tatt helt fullstendig av. Jeg kom direkte fra kontoret og hadde nok med å stå og absorbere inntrykkene.

  Men uansett: Die fkn Antwoord <3 <3 <3 !!!

 8. tore pupper sier:

  Hvordan går det an å hate Die Antwoord? At man ikke liker det er vel en ting, men å hate dem er vel litt drøyt? Det er bare musikk det er snakk om, de er jo ikke massemordere eller parkeringsvakter

 9. Mr.Roche sier:

  Kan vi ikke ha en post hvor vi kan si hvem anmelder vi hater og elsker på Lydverket? Marius Asp og Håkon Moslet f. eks som de vi hater. Med Asbjørn Slettemark og Kristin Vincent som de vi elsker. Utrolig amatørisk å faktisk prøve å få folk til å si at de hater et band, spesielt for Lydverket som er gangske bra til tider.

  Over til emnet. Jeg elsker bandet, de har en så god energi selv klokka 4 på dagen. De leverte en av de beste konsertene på Øya. Field Music, The Xx og Motorspycho kan ta seg ei bolle iforhold. Dog usikker på om jeg liker musikken så veldig, men føler jeg ikke klarer å bry meg om musikken når jeg ser dem live. Fordi de var sinnsyk gode live, ikke bare på Øya men på Roskilde og.

 10. Anita sier:

  Kan dere også ha en poll på om vi elsker eller hater Lydverkets nye hjemmesider?

 11. Mörten sier:

  dette er napoleon dynamite på høyt level!

 12. Cecilie sier:

  Elsker!

 13. Ninjaboy! sier:

  Beste konsert på øya i år!!!!
  Hele konseptet kiler meg både her og der! Elsker det!

 14. Yo-Landi sier:

  Die Antwoord er helt sjukt fett! Jack Parow er også verdt å sjekke ut!

 15. hanger sier:

  Die Antwoord er smurfehits med fete beats. Jeg leste om de i programmet og ble gira på å se de, men jeg var uheldigvis så dum at jeg sjekket de ut på wimp først. Faan meg det dummeste/lureste jeg har gjort.
  For om dette låter like likt live som på plate, så skjønner jeg faktisk ikke hva som foregår hos dere.
  Og jeg liker alle sjangre de prøver på. Utenom smurfehits da. DIE DIE ANTWOORD!

  • ivanovitsj_krevovitse sier:

   alle sjangre de prøver på? øhhøøøhhhrrrr! mann, de har laget sin egen sjanger, ja lalala. våkn opp fra autisme virkeligheten din hvor alt må være kontroller og forutsigbart

 16. Indy sier:

  Søppel, kort og godt søppel. Dette her er ikke i nærheten av å være kunst. Dette er et arbeidssky dophode sitt patetiske forsøk på legitimere sin eksistens.

 17. Ninjaboy! sier:

  Søppel er det nå definitivt ikke! Denne diskusjonen er dustete! Liker man det ikke så hører man ikke på det. Mye forsøpler min hverdag, det meste som spilles på P3 f.eks. Spørsmålet om det er fake eller ikke er også helt på trynet, låtene er der, de stiller live og rapper godt fra seg og leverer ett kult show, hva er fake? Stilen, musikken, attituden, er det mindre fake enn noe annet der ute? Mye annet som hylles av dere kjennere der ute kjeder meg til døde, die antwoord røsker opp og rører rundt og jeg digger det. De plukker referanser fra overalt, leker med det og krydrer med sin egen orginalitet.

 18. [...] ligger uutgitte plater ute på de store interwebs, slik at du kan nilytte på dem før du tar skrittet ut i den fysiske eller inn i den digitale [...]

 19. [...] ligger uutgitte plater ute på de store interwebs, slik at du kan nilytte på dem før du tar skrittet ut i den fysiske eller inn i den digitale [...]

 20. Kaisa sier:

  I mine øyne er dette kunst, musikken, videoene, språket, ja det meste egentlig. Det har i vatt fall meg i sine hule hånd,

 21. ivanovitsj_krevovitse sier:

  jajaja let da ladda squat ma tadda

 22. [...] Mye har vært sagt om denne sør-afrikanske trioen det siste året, og det er forståelig at Ninja, Yo-Landi og DJ Hi-Tek vekker oppsikt med sitt konfrontative og nihilistiske bad taste-prosjekt. Diskusjonene har gått høyt om de involverte personene faktisk er de de presenterer seg som eller ikke, og om musikken de lager er oppriktig ment,  parodi, eller konseptuell kunst. Når det nå en gang foreligger et album fullt av musikk, er imidlertid svarene på disse spørsmålene revnende irrelevante. For musikken er der ubestridelig – men er den god eller dårlig? [...]

 23. juMan sier:

  Die Antwoord er ikke kunst. ikke konseptuell kunst. ikke en parodi. heller ingen bad-taste prosjekt. de er en rappegruppe og de er faen meg next level shit. stop overanalyseringen. no limit

 24. [...] Folket elsker Die Antwoord [...]

 25. [...] Elsk dem eller hat dem – her er videoen: [...]

Legg igjen en kommentar