Die Antwoord på årets Roskildefestival. Foto: Klavs Bo Christensen/AFP

Die Antwoord på årets Roskildefestival. Foto: Klavs Bo Christensen/AFP

Die Antwoord - 5 EP

Svaret er nei

De Øya-aktuelle sørafrikanerne i Die Antwoord lager så pillråtten musikk at spørsmålet «kunst eller kødd?» blir overflødig.

Skrevet av:
Publisert 9:24 10 august, 2010

Taking over the interweb. Die Antwoord, Cape Town-trioen bestående av «rapper» Ninja, «sanger» Yo-Landi Vi$$er og «DJ» Hi-Tek, har på kort tid vokst fra kultstatus til eksplosiv suksess på internett, godt hjulpet av YouTube-momentum tuftet på «bandets» visuelt slående white trash-estetikk. Hermetegnene i forrige setning er verken tilfeldige eller sarkastiske: Det er grunn til å tro at Die Antwoord er et kunstprosjekt framfor en ordentlig gruppe, og at de peker nese til relative størrelser som «kvalitet» og «god smak».

Men til syvende og sist, når de konseptuelle krykkene er kastet og EPen 5 nå er tilgjengelig for et allment publikum, koker det ned til musikken. Og den stinker, tro meg. Forestill deg et gjenforent Aqua på ketamin og dårlige steroider, eller et enda mer kørka Prodigy, bare med gebrokne smurfehooks i sentrum av lydbildet, og du vil være inne på noe.

«Enter The Ninja» har du sikkert allerede hørt; den er fortsatt umorsom og ubehagelig, og det er mer der den kommer fra. Afrikaans er ikke språket som ligger lettest i disse anmelderørene, særlig ikke spyttet gjennom Ninjas keitete lepper, men i dette universet er det en klar fordel å ikke skjønne bæret av hva som blir sagt. Det du ikke vet, etc.

Det finnes likevel formildende omstendigheter ved denne utgivelsen, med dens korte spilletid som den overlegent viktigste. Låten «Fish Paste» er ikke fullt like irriterende som de øvrige tre (sistelåten er en horribel remiks av nevnte  «Enter The Ninja»). Og, joda, det er noe fascinerende ved Die Antwoord. Det er så man kjenner hjernecellene dø mens den ene ubehjelpelige floskelen etter den andre pumpes ut med iver og overbevisning.

Førstkommende fredag kan du altså se dem på Øyafestivalen, og det er nok sånn – og bare sånn – Die Antwoords energiske stupiditet på noe vis står i fare for å være smittsom. Som ren lyd er dette blottet for verdi. Du er herved advart.

Marius Asp

Tags: , , ,

Del "Svaret er nei"
 

52 kommentarer på “Svaret er nei”

 1. Martin Alm sier:

  sail away motherfucker – http://www.youtube.com/watch?v=Zo6EkXHu5AI

  du tar elementært feil, og kommer til å innse det snart.

 2. Eirik sier:

  Endelig. Jeg trodde jeg var den eneste i hele verden som hata de greiene her.

 3. [...] sørafrikanske trioens ferske EP, 5, er såpass kleint tenkt og gjennomført at det er vanskelig å lytte til den uten å klype seg i armen. Drømmer jeg? Har jeg daua og havnet i helvete? Det er dermed live disse [...]

 4. Amfetamin-gjeld og dårlige gener, ikke kunst.

 5. Nei, forresten, etter å ha sett denne http://www.youtube.com/watch?v=4_pS46YRMIQ så har jeg ombestemt meg :) Dette ER et kunstprosjekt.

  • Sindiana Jones sier:

   Fantastisk siste spørsmålet etter låta.
   - Die fokin Antwoord.
   - What does that mean?
   - The Answer.
   - The Answer to What?
   - Eeeeh… Whatever, man. Fok

 6. Frans sier:

  Og jeg som trodde hele bandet var en spøk! Tenkte det var en grei parodi på folk som desperat forsøkte å virke kule og lage «musikk». Der ble jeg skuffa, gitt.

 7. megafon sier:

  I am your butterfly I need your protection Need my samurai ???? Look at me now, I`m all over the internet…….hahahahahaahahahah:) A motherfucking NINJA!!!

 8. Ketil sier:

  Die Antwoord lager original, lekende og morsom musikk. At de peker nese til mye av skvipet som blir utgitt i disse dager gjør bare bandet bedre for min del.

  Denne surmagede anmeldelsen fremhever kun anmelders mangel på humor. Lighten up!

 9. Tore Pupper sier:

  SURPOMP!!! Die Antwoord ruler! Marius Asp driter seg ut

 10. Martin Alm sier:

  This goes out too all the haters out there, jealous of us because were better than you.

  Merker jeg blir irritert, når du samme dag som du SLAKTER en utgivelse, anbefaler folk å gå på konserten. Din journalistikk henger ikke på greip. Har selv hørt på albumet $0$ masse i det siste, og flere av låtene på albumet som jeg digger, er med på EPen. Mulig Enter The Ninja remixen ikke er toppers, men «Fish Paste», «I don’t need you» og «Enter The Ninja» står alle ut som knallfete spor. Syntes også «Wat Ky Jy» er tøff, men passer seg bedre på et rave enn alene i bilen.

  Din journalistikk henger ikke på greip. Har selv hørt på albumet $0$ masse i det remixen er dårlig, men en dårlig låt skal ikke føre til dette resultatet. Er enig at noe musikk blir bedre på en scene, men det er grenser på hvor mye. Die Antwoord er fett, med og uten liveshow.

  Rave Rap/technodrap, kall det hva du vil, men du har faen ikke skjønt en dritt. «Som ren lyd er dette blottet for verdi», du har virkelig slått deg i hodet. Hva med andre sjangere som ikke baserer seg på at musikken skal være fløte for ørene? Har sjelden jeg har ræppa med med like høy intensitet og har sjelden kjørt så fort i bil som jeg gjør når jeg hører på Svaret, og det er det klart egenverdi i!

  Musikken er for mye for deg, stikk å hør på coldplay. At du kan trekke inn Prodigy aktige beats, i en next-level rap sjanger som et minus tegn tyder på din total mangel på innsikt. Går jo lett ann å høre på albumet i sin helhet kun som instrumental, og fortsatt få masse ut av musikken (www.dieantwoord.com/)!

  Hele kunstprosjekt greia er det bare å legge i skuffen med en gang. Ja, de er alle kunstnere på en eller annen måte, men egentlig kun på samme måte som alle andre musikere. Den store ninjan selv har uttalt at hans ego (Ninja) kun er en overdrivelse av hans egen personlighet. Det er grenser på hvor mange ninjatriks han kan, men du burde skjønne greia. Hvor mye dop selger egentlig Rick Ross, som dere fitter faen meg klarte å hylle.

  «Kunst eller kødd?», det er musikk for faen!

 11. Kristian sier:

  Asp og Alm er uenige, dagen min ble brått litt bedre når to tresorter krangler på internet…

  • AT sier:

   Sjekk ut Rush med The Trees…

  • Thorbjørn sier:

   Ja da er vi to, og så kom jo Skogly med en kommentar, så da ble enda bedre.

   • kets sier:

    Kan ikke bli bedre, hvis ikke ask burlefot trår til fra tåkeheimen også, en annen kjent og kjær treskalle.
    De Antwort befinner seg akkurat i sentrum – og i skjæringspunktet – av multiple av dagens dikotomier- kunst vs kommersialisme, etnisitet vs globalisme, normalitet vs avvik, etc etc. Kom gjerne med flere besteborgerlige funderinger rundt hva som er «bra musikk», anmelder, bare morsomt det.

 12. Ola Flåten sier:

  Dette var da en svært så bastant musikkanmelder! :D

  Greit, Die Antwoord er SÆRE, men jeg tror det som allerede har gitt dem en såpass trofast fanskare og en slags kult-status, er at de klarer å skille seg ut på en til de grader original måte som, i mine øyne, ikke blir påtatt heller.
  Som om ikke alt dette var nok er det mange av sangene deres som kiler i hjernebarken på en høyst positiv måte

  Kunst eller kødd? Jatakk begge deler?

 13. Zaffa sier:

  Hei Marius, Jou ma se poes in n Fish paste jar!

 14. XGirl sier:

  Jeg blir små kvalm, må jeg si. Har gått gjennom deres innlegg på YouTube. For meg ser sånn ut at det er mye sprit og lim inn i bildet… hos 2 frontpersoner… Så for meg er svaret NEI også, takk

 15. Arve sier:

  De må komme fra dårlige kår dersom det å være «all up in the interweb» er deres bevis på hvor rå de er.
  Men ellers er det jo gøy å lese hvor mye pes det blir når opphypede band mottar slakt. Nå er det vel slik at Die Antwoord for lengst har kalt seg selv verdens beste band, så da trenger de neppe hjelp fra kommentarsoldater her.

  Men for å prate om musikken, ikke min kopp té.

 16. løken sier:

  http://videogum.com/112671/die_antwoord_is_fake_and_so_wh/backlashes/

  Har begynt å se etter enerne og toerne fra Asp, mye bra der ;)

 17. børre sier:

  ma-se-pus

 18. JNRGR sier:

  Åå-å-å-ååå! Levva livet! Doosj dosj, dosj dosj! Åå-å-å-ååå! Levva liiiiveeet!
  Verden trenger bare EN artist! Føkk indie dritet, Leve Åge :-)

 19. Jan Banan sier:

  Så dårlig at det må være kunst… Haha. Håper noen kuratorer vil tygge på den.

 20. Knut O. Løkka sier:

  Jeg gir blanke i «musikken», men denne jenta er så helt utrolig heit. Stopp videoen på 2 min. 47 sek. og nyt synet!

 21. Bjarne Buck sier:

  Festlig å lese Marius Alms kommentarer. Han er så jævlig fortapt blodfan at det er helt herlig. Hei, Marius, hva ville du IKKE gjort for detta bandet? IKKE donert den gjenværende lunga di?

 22. Legaliseringsaktivist sier:

  Hvorfor må de kalle det de røyker zol? Vær stolte og kall cannabis for hasj eller marihuana.

 23. Moosa sier:

  Takk til Asp for å ha callet denne bløffen av en hype

 24. Joakim Løv Skog sier:

  Ble litt nysgjerrig på hva som var så innforjævlig og ventet meg en god latter, men det er jo ingen tvil om denne gjengen er veldig kreative. Spesielt etter å ha sett litt flere av videoene.
  Skulle vært glad hvis du hadde en tiendedel av kreativiteten deres Asp.

 25. die slops sier:

  Musikken virker å må være fra USA for at det skal være bra for Asp.

  Fokk Jou!

 26. ninja sier:

  Hahaha «All up in the intereweb!» :) Minner om J-Roc fra Trailer Park Boys.

 27. [...] “Kunst eller kødd?”-brannfakkelen (etter reaksjonene å dømme, i det minste) jeg slang ut tidligere denne uka blir aldri noen reell problemstilling i tilfellet Pink; det er begge deler, og samtidig noe helt annet: Et overflødighetshorn av rå låtteft og viltvoksende ideer som makter å fiksere det ene øyet på den mest obskure delen av pophistorien og vende det andre mot det verdensrommet. [...]

 28. Anna sier:

  Synes musikken er veldig catchy…

  greit jenta har rar stemme, men jeg synes dette var bare artig, og hun er super til å danse og har artig frisyre…

  å spille på sex i musikk er jo dagligdags…

  jeg skjønner godt at de har en stor tilhengerskare!

 29. Vidar sier:

  Die Antwoord er noe av det mest catchy, humørspredende og engasjerende jeg har hørt på lange tider. Jeg elsker den dirty white trash afrikaans greia de kjører. De har nok en god dose humor, men jeg tror det er en større del ektefølt underdog i bånn.

  Gleder meg til fredag og håper de innfrir forventningene mine og at jeg kan si etterpå «I’ve never seen zef so fresh!». Die fokken Antwoord!

 30. Stig R sier:

  Denne annmeldelsen er igjennomsyret av «alle liker det, så da skal jeg ikke like det».

 31. Knark Kent sier:

  Det eneste som er tragisk med denne anmeldelsen er forestillingen om at noe som er rart og teit derfor er kunst. Die Antwoord har aldri sagt at de lager kunst – de forsøker bare å lage søplemusikk!

  Det har noe med holdning å gjøre. Å blande virkelig utdaterte stilarter med noe nytt er det som er stas. Absolutt ikke er det å reprodusere konservative holdninger. Som for eksempel ganster-rapperen eller converse-rockeren. Disse er foreldet møkk foreviget av dilletanten.

  Afrikaans passer forresten bra til rap fordi det er så støgt og hakkete.

 32. jaa sier:

  Svaret er fortsatt NEI!!!!!

 33. ZAR sier:

  Marius Asp har ikke skjønt det. Die Antwoord er noe av det mest kreative og originale vi har hørt på mange år. Hva er forresten forskjellen på et «kunstprosjekt» og en «ordentlig gruppe»?

  Og for dere som ikke har skjønt at Ninja er en «rollefigur», se denne videoen av Max Normal fra 2002. Samme person som i dag er Ninja.

  http://www.youtube.com/watch?v=cbkMhYnTtio

 34. [...] John Dee for å komme inn på Owen Pallett, kom noen kolleger og jeg i snakk om Die Antwoord og min anmeldelse av bandets EP 5 tidligere denne uken. Det gikk ikke mange sekundene før den unge fyren foran oss blandet seg inn i [...]

 35. Mier sier:

  Die Antwoord is a South African band and if you don’t understand Suid-Afrikaaa then you won’t understand Die Antwoord. Hehe…

 36. [...] tidligere i år, med videoen “Enter The Ninja” (se lenger nede). Etter Øya-besøk, EP-utgivelse og drøyt 6,1 millioner YouTube-visninger av nevnte låt har de engasjert Lydverkets lesere i [...]

 37. Burka sier:

  Vet ikke om dette allerede er nevnt men kan noen spørre «Ninja» hvem Wikus van de Merwe er? -Tror de kjenner hverandre…

 38. [...] er ikke akkurat stikkordet når det gjelder sør-afrikanske Die Antwoord – sjekk ut nye musikkvideoer fra blant andre dem [...]

 39. [...] Les også: Lydverkets anmeldelse av Die Antwoord – 5EP [...]

 40. [...] Anmeldese: Die Antwoord – 5 (EP) [...]

 41. [...] musikk at spørsmålet “kunst eller kødd?” blir overflødig.”, og ga deres debut-EP terningkast to. Han fulgte senere opp med å anmelde bandets konsert på Øya til en [...]

Legg igjen en kommentar