Kun det beste av det beste

Verdenscupen på skøyter må by på det beste av det beste. Tanken er der allerede, men verdenscupen må spisses ytterligere.

Kortbane-løperne har lykkes med å gjøre sporten spektakulær.

Kortbane-løperne har lykkes med å gjøre sporten spektakulær.

Selv på 500 meter må antall par ned i A-gruppa.

Stikkord er: en mer kompakt og spektakulær verdenscup.

I tillegg må verdenscupens status høynes. For løperne som i hovedsak går distanser fra 1500 og lengre er første del av verdenscupen allerede over.

Ove Eriksen kommenterer blant annet skøyter og sykkel for NRK. Eriksen har lang erfaring fra begge idrettene og blogger jevnlig.

Ove Eriksen kommenterer blant annet skøyter og sykkel for NRK. Eriksen har lang erfaring fra begge idrettene og blogger jevnlig.

Neste verdenscup for dem er siste helga i januar.

Med andre ord er Håvard Bøkko & co usynlige internasjonalt i nesten to måneder – bortsett fra EM.  Verdenscup-programmet må utvides.

Profilene må med

Opplegget for verdenscupen kan variere mer fra gang til gang. Men det er viktig at de meste kjente profilene i sporten er delaktige hver gang.

For å heve verdenscupens status kan ISU innføre en total verdenscupranking. Da kan årets beste skøyteløper kåres. Og det kjempes om en stor pengepremie.

Verdenscupen kan varieres med et utvalg av øvelser, men aldri vare mer en maks 2 timer:

  • 5 par 500m Menn
  • 5 par 500m Kvinner
  • 2 heat på 1500m både for kvinner og menn med 6 i hvert heat. De tre beste i hvert heat går til finale.  Finaleheat på 1500m både for kvinner og menn.
  • Klassisk 1500m – 5 par.
  • Klassisk 1000m – 5 par.
  • Lagtempo for kvinner og menn. Kun 4 lag deltar både for kvinner og menn.
  • 5000m kan arrangeres som 1500m med heat og finale. Eller som vanlig fellesstart eller fellesstart med utslagning.
  • Klassisk 5000m – 5 par. De 10 beste i verden.
  • 10.000m kan foregå som 5000m eller som fellesstart. Men også med utslagning etter et visst antall runder.
  • Klassisk 10.000 med maks 3 par.
  • Liten firekamp (500+1500+3000+5000 jaktstart). Avsluttes med ”førstemann til mål er vinneren”.
    Dette innlegget ble publisert i Skøyter. Bokmerk permalenken.

    22 kommentarer til Kun det beste av det beste

    1. B. Haarberg sier:

      Gjennomtenkte innlegg du skriver for tiden, Ove. Jeg skal gripe tak i en ting, nemlig bildeteksten: «Kortbane-løperne har lykkes med å gjøre sporten spektakulær». Jeg antar at det underforstått bare er det spektakulære for Ove og/eller Rune Haug og/eller NRK.

      Spørsmålet blir da: Når sendte NRK sist fra verdenscup kortbane?

    2. B. Haarberg sier:

      en liten rettelse: «Jeg antar at det underforstått bare er det spektakulære som er godt nok for Ove og/eller Rune Haug og/eller NRK».

    3. arild sjong sier:

      Jeg har undret meg i snart 20 år over at sprintmesterskap har 2×500 m og 2x1000m. Reprise på samme distanse med skifte av siste ytre/indre som argument for rettferdighet.

      Hvorfor ikke ha: 250m, 500m, 750m og 1000m? Da snakker vi om sprint. Indre/ytre bane må da få en form for prioritet der dette teller vesentlig, ut fra kriterier i foregående løp, plassering totalt etc??? Hilsen
      Arild Sjong

    4. Terje Wasvik sier:

      Ove Eriksen har mange gode ideer som bør vurderes seriøst. Øke statusen til WC er noe av det viktigste. Det bør være flere konkurranser og som Ove påpeker 1 sammenlagtvinner for herrer og 1 for kvinner.
      I WC er det fullt mulig å «eksprimentere» med ulike nye grener, mixet med det tradisjonelle. 5000 og 10 000m bør ikke være kjedelig hvis det komprimeres med kvartettstart og lenger avstand mellon prepareringer. Det som er viktig er at de beste går under like forhold og det oppnås med seeding som idag.
      Skøytesporten Må være villig til å tenke nytt, men det er også viktig å videreføre tradisjoner og det bør være mulig å gjøre begge deler som f.eks langrenn. I langrenn har det kommet en rekke nye grener, men 5 mila er fortsatt noe av det gjeveste å vinne.

    5. Øyvind sier:

      Syns det er mange gode forlag her. Disse øvelsene kan/bør også brukes i NorgesCup. Dette bør Norges skøyteforbund, og ISU ta tak i snarest.

    6. Pål Morten sier:

      Ei skikkeleg spissing av A-pulja hadde vore bra! Ingen vatning i A-pulja! Nedrykk den dårlegast og evt nest dårlegaste etter tid med nest beste i B-pulja.
      5 par 500m
      5 par 1000m
      5 par 1500m
      4 par 5000m
      3 par 10.000m
      3 par lagtempo
      Det å ha liten firekamp (500+1500+3000+5000 jaktstart) 2-3 gonger i løpet av sesongen i verdscupen hadde vore spanande.

    7. TSH sier:

      Det hadde vært stilig med de forslagene. Hadde gjort skøytesporten mye mer spektakulert:)
      Spørsmålet er hvordan utæøverne vil takle det/ reagere

    8. Børre sier:

      Ove Eriksen må først lære seg å kommentere sporten som den er før han vil forandre den.

    9. nils sier:

      Men hvorfor viser ikke NRK kortbane oftere, kun fra OL blir dette av og til vist (og da som regel på ugunstige tidspunkt). Ser gjerne mer på kortbane om man hadde satset på den sporten.

    10. EW sier:

      Kortbane har aldri slått an i Norge, så skøytesporten / langbane bør ikke havne i samme fella. Små endringer kan kanskje slå an, men en total omlegging tror jeg vil ødelegge sportens identitet. Kanskje jaktstart på siste langløp kan prøves i NM allround først?
      Og 5 og 10K kan prøves som fellesstart med utslag av siste mann etter hver runde i NC. Så kan iallefall Norge hente noen erfaringer her – om dette er fremtiden. Er NSF positive til dette? OG isåfall bør Rune Haug stå for det han sier og sende dette på NRK(2)! ….og med Eriksen i kommentatorboksen…

    11. Greir Husbyn sier:

      Ove Eriksen har så mange flotte linjeskift. Hvorfor får ikke vi vanlige dødelige bruke linjeskift når vi skal svare Ove?

    12. Onkel Hagbarth sier:

      Lengdeløp er jo forferdelig kjedelig. Fem og titusen burde hatt fellesstart, og ikke sånn innersving/yttersving. 10 mann starter samtidig, førstemann i mål vinner. Kanskje kan man «ta ut» de som ligger sist etterhvert slik det det i de tre siste rundene kun er pallens menn som fighter.

      Så kunne man arrangert «langløp» med 5000 meter fredag og 10 000 lørdag. På titusen så er det «jaktstart», og førstemann frem er best og vinner hele greia 😀

    13. JH sier:

      Skøytesportens dalende interesse tror jeg i stor grad skyldes at den må konkurrere om sendetid med andre idretter. I forrige sesong gikk jo den avsluttende 10 000m under EM på Hamar samtidig med sisteetappen av Tour de Ski. Om det hadde gått i Nederland hadde det vært forståelig, men for en norsk arrangør burde det være mulig å unngå slikt. De fleste nordmenn som er interesserte i skøytesport liker jo også å følge med på andre vinteridretter.

      Jeg mener skøytesporten derfor burde begynne å satse mer på kveldsstevner for å unngå slike kollisjoner. Skøyter foregår innendørs og det er ikke lenger noen grunn til at stevnene må arrangeres under dagslys. Andre stadionsporter som fotball, håndball og friidrett foregår for det meste om kvelden, og skøytesporten burde være en ideell kandidat til å gjøre det samme. Ofte føler jeg faktisk at stevnene fra Nord-Amerika er de som det er lettest å få med seg.

      En annen ting som bør forbedres endel er grafikken som vises på TV. Noen ganger dukker det opp henvisninger på skjermen over passeringstid til den som leder. Men hvorfor vises ikke dette HELE TIDEN, allerede fra par 2? For de som har sett skøytesendinga helt i fra starten er ikke dette noe stort problem, men for nye seere som bare svipper innom kanalen kan det jo være utrolig vanskelig bare å finne ut hvem som leder!

      Utover det synes jeg egentlig ikke man skal kludre for mye med sporten. I den grad man vil gjøre endringer bør det skje sakte og enkeltvis, slik at man med letthet kan observere hva som virker og hva som ikke virker, og dersom noe ikke virker bør de ansvarlige ha den holdningen at det ikke er noen skam å snu.

    14. bt pettersen sier:

      Jeg syntes man kan gjøre som i dag,men gå 500 og 3000 m første dag,så 1500 og 5000m andre dag.Det bør gåes en eller annen form for kvalllik,som seerne ikke ser,deretter trekkes de 10 beste mot hverandre i 5 par.10000 m og lengre distanser bør være i egen kategori.bt

    15. anonym sier:

      Jeg er 17 år og mener skøytesporten ikke bør forandres. Den er allerede spennende å følge med på. Dessuten tror jeg ikke det vil være mulig å arrangere 5000m i heat. Det blir for langt for løperne å gå flere heat.Fellesstart passer ikke inn i skøytesporten!!!

    16. Geir G. sier:

      Hvorfor skal man på død og liv gjøre alt om til show? 6 stykker i hvert par på 1500m? Vil den beste vinne? Ikke nødvendigvis. Den med størst flaks, som unngår å bli stengt, dyttet eller å falle, vil ligge godt an. At dette vil sette liv og helse på spill synes kanskje hr. Eriksen er «krydder»? Hastigheten er +/- 60km/pr time. Man kan ikke stå på «ytterskjær» gjennom svingen slik man gjør i short track. Man må faktisk GÅ med skjær gjennom svingen for ikke å tape for mye fart. Det krever plass. Hvordan ser Eriksen for seg at dette skal skje uten knall og fall når opptil 6 stykker slåss om beste posisjon? For meg og mange andre som i dag er glade i skøytesporten, vil det ødelegge hele dens sjel. Tider, rekorder, skjema, kamp utøver mot utøver kommer i annen rekke. Show og «Action» tar over.
      Kanskje Eriksen kunne se litt på hva han selv kan bidra med for å gjøre sporten interessant? Han syter og klager og uffer og ojer over hvor kjedelig dette er. Mannen er hjelpeløs hvis klokka forsvinner fra skjermen. JEg har hørt om kommentatorer som faktisk stiller med egen klokke! Hva med å formidle det som gjør sporten interessant? Utøverens kamp mot klokka? Forholdet til konkurrent, egen personlig rekord eller annet skjema? Under 10000m i WC på Hamar nylig var det spesielt kritikkverdig. Sendingen kunne hatt undertittel «Eriksen og Karlstad snakker om skøytesport». I bakgrunnen gikk løperne 10000m. Bergsma, som til slutt ble nr 3, gikk den ene lave 31-runden etter den andre og lå an til ei sluttid rundt 13.10. En gang i blant kostet Eriksen på seg en kommentar om status. Under andres løp, ble det gjerne lagt inn et intervju med annen løper eller trener. Man mister helheten og oversikten. Hvem gidder å se på sånt? Det som gjør skøytesporten så unik og spennende er utøvernes kamp mot klokka og parkamerat/konkurrenter. Hver runde er viktig. Når kommentatoren svikter i å formidle dette, har jeg full forståelse for de som synes dette blir kjedelig. Jeg er Bjørnsen/Jorsett evig takknemlig for at jeg «lærte» skøytesport. Eriksen bør spille av et par mesterskap fra NRK’s arkiver med deres kommentarer. Kanskje vil det gå opp et lys?
      Forøvrig bør NRK også se på hvordan de har behandlet skøytesporten de senere årene. Bortsett fra WC og mesterskap, blir sporten stort sett tiet i hjel. NM blir ikke lenger nevnt i nyhetssendingene. Kanskje 1 minutt i Sportserevyen? Bredden i norsk skøytesport er større enn på mange ti-år. Vi har 3 innendørshaller. Sporten er i vekst. Forstår NRK det?

    17. Roy sier:

      Med antall par som skisseres, risikerer man at enkelte distanser nærmest blir nasjonale begivenheter, og ikke internasjonale. Bredden er allerede alt alt for dårlig. Verdenscup blir isteden nasjonskamper.

      Neppe positivt for sporten.

    18. Roy sier:

      kan legge til at man bør forsøke gjøre sporten bredere og ikke smalere.

      Kanskje man kan kombinere distanser? 5000 meter der også der første 1000 er tellende? Kunne bli noen interessante taktiske valg

    19. Gjest Baardsen sier:

      I kampen for en «mer publikumsvennlig» skøytesport: Det står i Aftenposten i dag at til og med jentehåndball-EM sliter med oppslutningen. Kun 2500 og glisne tribuner. Skiskytterleiren er opptatt av det samme (Aftenpostenoppslag nylig). Hvordan skal man gjøre idrett mer seervennlig? Håndballjenter i bikini? Skiskyttere som skyter på hverandre? Skiskytterne tenker i retning av vintersportfestivaler rundt arrangementer. Hvorfor ikke tenke mer arrangement og mindre på selve produktet? Kan man tenke seg å arrangere en vintersportfestival i forbindelse med store skøytestevner? Jeg tror at for mange eksperiment vil gjøre sporten ugjenkjennelig, og fremmedgjøre de siste tilhengere av skøyter.

    20. B. Haarberg sier:

      Tusen takk, Geir G., for et mesterlig innlegg. Av og til dukker det opp folk som tenker, selv i en nett-debatt. Om bare Ove Eriksen hadde fått med seg en brøkdel av det som sto i innlegget ditt, tror jeg mye hadde vært gjort!!

    21. KE sier:

      Eksperimenter som man satser helhjertet på i WC kan øke interessen for sporten, og dermed stake ut en forsiktig ny kurs når et fast program siden skal fastsettes. Jeg ser forslagene ovenfor som en grov skisse. At enkelte forslag er lite gjennomtenkte, eller utbroderte, forhindrer ikke at man kan resonnere seg fram til fornuftige løsninger uten å idiotforklare folk. Det er sant og overtydlig at en kunnskapsrik, akademisk tallkommentatortype kunne beriket sendingene. En trekløverordning er best. Sporten blir også tiet ihjel for tiden. Tradisjoner er viktig, men i skøytesporten får man hele tiden inntrykk av at mange (uten at jeg tenker på noen spesielt!!) er ute etter det svaret man vil ha: At alt var bedre før. Mye var bedre før, og særlig nå, men fortidens løsninger er bare et delsvar. Jeg definerer meg selv som over middels skøyteinteressert. Allikevel ser jeg at det kan bli vel monotont med par etter par, arrangert på den samme måten i time etter time. Kunne man ikke hatt øvelser som brøt dette opp litt slik at hvert enkelt WC-stevne kunne settes sammen på en fornuftig måte? 500: Kjør sprintkvalifisering før stevnestart. Deretter bestemmer tidene hvem man skal møte til ren utslagning. Tidene til vinnerne i første utslagningsrunde bestemmer hvem man møter i neste runde osv. Gi blaffen i den marginale forskjellen mellom siste indre og ytre, eller pønsk ut en forrangsordning ved parsammensetningen. Det burde også være plass til en fellesstartøvelse. Kan ikke kyndige personer bidra med hva som er mest fornuftig, ublodig og spennende hvis man skal diskutere dette? (Er jeg inne på noe i nabotråden eller helt på viddene?)

      PS: Jeg har stor sans for sammenlagtstevner. Skal man ha 12 WC-stevner og kutte ut EM blir fordelingen feil, selvom man kjører sammenlagtstevner i WC vil jeg påstå: Da blir det litt mye hummer og kanari i WC? Jeg tar til takke med det, men vil heller at sporten på stevnesiden skal rendyrke at den består av to hovedretninger.
      Vil av mange grunner innføre en spisset EM-serie hvor mennene kjører liten firkamp og kvinnene mini-firkamp. Sesongen burde startet med dette. Hvis denne tanken ikke er ønskelig burde man isteden erstattet nåværende EM med et VM-stevne hvor altså liten firkamp og mini-firkamp gjelder. Flere varianter er tenkelige her (VM-uke bla.) Sprintfirkamp kan man gjerne kutte ut: Fire like distanser..

    22. Bjarte sier:

      NRKs rolle i denne debatten har blitt mye diskutert på VG sine debattsider. Dette er helt klart et tema som engasjerer folk. Det kan se ut til at de aller fleste debattantene er livredde for at NRK vil endre (rasere) skøytesporten ved å innføre fellestart og jaktstart m.m. La tradisjonell skøytesport dyrke og finpusse røttene sine (all round!) heller enn å hive seg ut på hasardiøse forslag som allerede finnes i short track og langløp. Håper dere leser innleggene på siden jeg linker til. PS! De fleste (alle) som skriver der er godt under 60 år (som et apropos til at skøyefansen visstnok skal være en gjeng oldiser)!

      http://vgd.no/sport/vintersport/tema/1613085/tittel/nrk-vurderer-aa-droppe-skoeyter/side/1

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *