Åtte gull der altså

Michael Phelps har skrive eit nytt kapittel i den sportshistoriske boka. Åtte gull i eitt og same OL er småpent.  USA har teke totalt 17 gull. Slik sett er Olaf Tufte betre, han har teke 100% av Noreg sine gull i Beijing.

Eg føler alt har blitt skrive om Michael Phelps, i forhold til å hylle denne mannen. Vel, er det noko folk ikkje veit om Michael Phelps?

Michael Phelps (bilete frå Reuters)

Dette innlegget ble publisert i OL i Beijing. Bokmerk permalenken.

33 kommentarer til Åtte gull der altså

  1. Landkrabbe sier:

    Han har jo en kropp som en frosk. Store føtter, korte bein, lang overkropp og enda lengre armer. Født til svømming!

  2. Steinar Larssen sier:

    Jeg så Norges håndballkamp mot Romania i dag tidlig, og fulgte også med på avrundingen inkludert Espen Graffs intervjuer.

    Flere av spørsmålene hans var uinteressante og nærmest latterlige.

    Hvorfor sørger ikke NRK for at kanalens sportsmedarbeidere er istand til å stille gode spørsmål? Spørsmålene er svært ofte a la dette:

    – Hva følte du da?
    – Hva tenkte du da?

    Har ikke NRK egne medarbeidere som kan bidra til å rette på denne svakheten? Viggo Johansen har vist at han er en glimrende intervjuer. Mitt forslag er:

    Be Viggo Johansen kurse sportsmedarbeiderne i intervjuteknikk!

    Jeg tror kunnskapsnivået hos NRKs sportsmedarbeidere er for svakt, og de beviser gang på gang at de er faglig svake som intervjuere.

  3. Erik sier:

    Det er jo helt sykt og vinne 8 gull i et OL!!!

  4. Silje, Trondheim sier:

    Michael Phelps er utrolig! Det var bra å se at også han blir sliten, var bare på håret at han klarte det. Et bevis på at man kan komme langt med vilje, innsats og pågangsmot. 🙂
    Veldig moro at Norge ble beste nordiske nasjon i bassenget. Sverige fikk hvor mange medaljer? Ja, ingen!! 🙂

  5. Hvorfor ble ikke nattens skyting (50m Rifle) vist av NRK? Jeg fant den hverken på NRK 1 eller 2, eller i Nett-tv…

  6. Ole Rolfsrud sier:

    Hei Jahn Gunnar. Skytinga vart ikkje vist på grunn av kapasitetsproblem. Det hadde vore interessant å sjå kor mange gull Usain Bolt hadde teke i følgande sprintøvingar:
    90 meter, 80 meter, 110 meter, 120 meter, 100 meter baklengs, 100 meter sidelengs og 100 meter hinking.

  7. Audun sier:

    Phelps ble jo tatt for fyllekjøring i november 2004. Heldigvis ble han stoppet før det skjedde noe, da. Det var det første en venn av meg i USA sa da vi snakket om OL.
    http://www.cbsnews.com/stories/2004/11/08/national/main654380.shtml

    Men 8 gull… Fantastisk! 😀

  8. Ole Rolfsrud sier:

    Hei Steinar.
    Godt sportsfjernsyn er særs forenkla 80% følelsar og 20% analyse. Ei god redaksjon1-sending er 90% analyse og 10 % følelsar. (mi meining)
    Kunnskapsnivået i sportsredaksjonen er høgt, men vi må forenkle for å gjere stoffet tilgjengelig for flest moglege sjåarar. Viggo har nok óg stilt ei rekke «kva følte du»- spørsmål i karrieren som ypperlig programleiar.

  9. Ole Rolfsrud sier:

    Hei Audun.
    Dette er noko dei færraste i Noreg veit om. Tusen takk for tipset!

  10. kjetil kjelle sier:

    Enig med innlegget til Steinar Larssen. Det må være mulig å analysere prestasjonene og kunne stille andre spørsmål som både dekker det kunnskapsmessige og følelsesmessige. Det ville også bidra til at sendingen blir bedre. Går man i dybden innen idrettsprestasjonen burde dette være
    enkelt nok

  11. Steinar Larssen sier:

    God ettermiddag, Ole!

    Forenkling kan nok være nødvendig i noen tilfeller, men det er ikke bra når sportsjournalistikken blir så enkel at den virker fordummende. Kunnskapsnivået i den norske befolkningen er så høyt at de fem grunnleggende spørsmålene «hvem, hva, hvorfor, hvordan og når» ikke lenger er nok.

  12. Ole Rolfsrud sier:

    Hei igjen Steinar.
    Innspelet ditt er viktig, dette er noko vi jobbar aktivt med.

  13. Kjetil sier:

    Det skal ikkje vera fysisk, eller sykisk, mogeleg å vinna 8 gull i den same meisterskapen. Det er rett og slett ikkje menneskeleg. Her er det garantert dop inne i biletet!

  14. Kjetil sier:

    Eg tykkjer at journalistane til NRK er langt betre enn desse akademiske utredningane til tullingane i TV2. Dei svarar jo på spørsmaåla sjølve for dei slepp objekta til. Det er null det!

  15. kjetil kjelle sier:

    svar til innlegget til Kjetil:

    kan du vise til eksempel hvor «tullingene i TV2 » som du sier har svart på spørsmålene selv før de slapp objektene til ?

  16. Ståle sier:

    Kjetil, det trenger ikke å være dop inne i bildet bare fordi han tar 8 gull i et og samme OL. Dette fordi svømming i seg selv ikke handler så mye om muskelkraft, men om teknikken og kroppsbygningen til utøveren. Om Phelps klarer å ligge de få millimeterene høyere i vannet, og klarer å utnytte glifasen hakket bedre enn konkurrentene, da vil han spare mye krefter.

    Og med tanke på at svømming er den idretten som har flest konkurranser, over kortest distanser i OL (50, 100, 200, 400, 1500 meter fri – 100, 200 meter bryst, rygg og butterfly – 200, 400 meter medley + stafett i 100, 200 meter fri og 100 meter medley – det blir 13 konkurranser, for menn, på 200m og nedover), vil jeg si at Ole Einar Bjørndalens 4 gull i Salt Lake City-OL er en større fysisk prestasjon.

    Menn for all del, det er en stor prestasjon det Phelps har fått til og all ære til ham for det. Men at han skal hedres som den største olympier i moderne tid, bare fordi det er flere svømmekonkurranser enn andre konkurranser. Det synest jeg ikke han fortjener.

  17. Ole Rolfsrud sier:

    Siril har slite med spamfilteret på bloggen. Her er hennar innlegg:

    (Dette er helt utrolig! 8 gull! Et eksempel på at man kan nå de målene en har satt seg og ikke la motstanderne bli uromomenter. Håper bare han er ren og ærlig, den godeste Phelps. Vi vil ikke våkne opp av OL-rusen med tidenes største syndebukk, i forhold til antall olympiske medaljer, på forsidene. Jeg synes det er rart at lagvennene hans også klarer å prestere best, for de har hatt litt av et press på seg; Phelps skulle ha åtte gull, og det fikk han. Fantastisk innsats!

    Etterhvert som gullene håves inn kan man begynne å lure på om det var like stor jubel for hvert av Phelps OL-gull hjemme i Baltimore, som det var for OL-sølvet til Alexander Dale Oen i Øygarden…

    Her er litt utrolig lesning om kostholdet til Phelps:
    «Phelps’ kosthold er temmelig spesielt, med et daglig inntak på 10 000 kalorier, fem ganger anbefalt mengde, men dette kompenseres selvfølgelig for, ved at han trener mye. Frokost består av tre smørbrød med speilegg, ost, tomater, salat, stekt løk og majones; tre pannekaker med sjokolade; en fem-eggs omelett; tre arme riddere med sukker; en skål med maismelsgrøt og to kopper kaffe.
    Til lunsj, spiser han et halvt kilo pasta; to stk. smørbrød med ost og skinke på hvitt brød med majones; og energidrikker, mens han til middag har nok et halv-kilo pasta, etterfulgt av en stor pizza og flere energidrikker.» Kilde: Wikipedia, http://no.wikipedia.org/wiki/Michael_Phelps)

    Siril

  18. Ole Rolfsrud sier:

    Folkens: vi bør halde oss for gode til å omtale medarbeidarar i TV2 som tullingar.

  19. Yngve Aanonsen sier:

    Dette med kostholdet til Phelsps synes jeg er helt logisk og egentlig ikke utrolig i det heletatt. Han svømmer så mye og forbrenner så vannvittig mye energi og kalorier at han er nødt til å spise slik mat for å kompensere… nå er jeg kanskje en smartass. hehe. Men altså. Phelps er jo utenomjordisk godt trent! Ja, så godt trent som det er mulig å være for en svømmer, vil jeg tro, at slik mat er den eneste vegen å gå for å holde «formen» og energien oppe.
    Det er jo fantastisk, da.

  20. Silje, Trondheim sier:

    Hvorfor sender dere ikke banesykling på NRK? Det er jo særs spennende!

  21. Silje, Trondheim sier:

    Noe vi ikke vet om Phelps? Vel, han var sett på som et problembarn, diagnostisert med ADHD. Ikke rart at han er god da, med all den energien som skal ut. Snakk om å bruke energien på en positiv måte. Hadde vært noe å tenke på for oss nordmenn også i stedet for å si at barna er umulige.
    Phelps har det også vanskelig på hjemmebane og har lite kontakt med sin far, hans mor og to søstre var til stede i Beijing.

  22. Ole Rolfsrud sier:

    Hei. Vi har sendt banesykling i dag, men no er konkuransen over.

  23. Silje, Trondheim sier:

    Er det ikke mulig å få rullende tidsskjema nederst på skjermen litt oftere? Informere om hva som pågår på den andre kanalen når dere skifter sending. Hvis du skjønner….

  24. Ole Rolfsrud sier:

    Hei Silje.
    God idé, melding er sendt til rette vedkommande.

  25. Eirik, Tønsberg sier:

    Hel Ole Rolfsrud!

    Dette visste du kanskje ikke.

    Da Michael Phelps var 8 år sa treneren hans til foreldrene hans at denne gutten skal til OL.

    Michael Phelps hadde som barn mye «mark i rumpa» og en form for adhd, søstrene hans krevde at han skulle begynne på svømming sammen med de så han skulle få brukt all den energien han hadde når han var hjemme, slik at de kunne få litt fred.

    Men han hadde het problem, nemlig vannskrekk. Første året han svømte gikk for det meste på ryggen slik at han ikke fikk vann i fjeset.

  26. Ole Rolfsrud sier:

    Hei Eirik.
    Veldig bra info. Vannskrekk(!) Dette er gull!

  27. Tove sier:

    Gledet meg til å se sammendrag av badmintonfinaler på nrk2. Ble veldig skuffet, vi fikk bare se herrefinalen.

  28. Silje, Trondheim sier:

    Anser meg selv for å være over gjennomsnittet oppdatert på idrett, men her må jeg melde pass 🙂 Men når nordmenn gjør det bra så heier jeg uansett!!

  29. Marius sier:

    Fant en side med morsomme Michael Phelps-fakta.

    http://michaelphelpsfacts.com/Home.html

    Et eksempel: «In the true story of Jaws the shark was caught and killed by Michael Phelps»

  30. Rannveig sier:

    Heisann Ole!
    Stemmer det at håndballjentene spiller sin kvartfinale mot Sverige tirsdag klokka 06? Det står bare kvartfinale i programoversiktene på tekst-tv og nettsiden deres….. Dette må jeg jo få med meg!!

  31. Jim Lasse Bergh sier:

    Det er en utrolig god prestasjon å greie å ta 8gull i et og samme OL, men som Ståle sier, så er det en større prestasjon å ta 4 av 5gull og konkurerre i alle 5, enn å greie å ta 8 gull av 13″sprint» øvelser og 3lange øvelser i tillegg til Maratonen på 10km, altså 8gull av 17øvelser, selvom Phelps «bare» var med i 8, og tok gull i alle øvelsene. Men jeg syntes det er veldig stort at Nordenstam tok bronse, som et ubeskrevet kort før OL og Dale Oen tok sølv, i en av verdens største grener.

  32. Trivia

    Phelps’ kosthold er temmelig spesielt, med et daglig inntak på 10 000 kalorier, fem ganger anbefalt mengde, men dette kompenseres selvfølgelig for, ved at han trener mye. Frokost består av tre smørbrød med speilegg, ost, tomater, salat, stekt løk og majones; tre pannekaker med sjokolade; en fem-eggs omelett; tre arme riddere med sukker; en skål med maismelsgrøt («grits») og to kopper kaffe.

    Til lunsj, spiser han et halvt kilo pasta; to stk. smørbrød med ost og skinke på hvitt brød med majones; og energidrikker, mens han til middag har nok et halv-kilo pasta, etterfulgt av en stor pizza og flere energidrikker.[4]

  33. Tom Johanssen sier:

    Phelps prestasjon er jo bare utrolig. Men historien viser at det er langt
    «lettere» å ta mange gull i svømming enn i andre idretter pga det store øvelsesprogrammet herunder de mange stafettene.
    Hadde man innført 60mtr,150mtr, 300mtr i friidrett samt 4x200mtr og
    4x60mtr ville Bolt kunne matchet Phelps.

    Apropos doping: Phelps har vært med på et sterkt utvidet antidopingprgraom hvor utøverne blir blodtestet og testet på vanlig måte langt hyppigere enn vanlig. Gjort det- selvsagt – for å unngå enhver antydning om at han er dopet, derfor synd at noen likevel mener han Må
    være dopet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *