Röyksopp (Foto: Stian Andersen, EMI Music Norway)

Röyksopp (Foto: Stian Andersen, EMI Music Norway)

Röyksopp - Senior

Mørkt mesterverk

Röyksopps hypnotiserende elektronikamonster angriper stille, men slipper ikke taket med det første.

Skrevet av:
Publisert 14:52 13 september, 2010

Der fjorårets Junior var dansbar popelektronika med blant andre Fever Ray og Robyns vokal som en viktig ingrediens, er Senior tungt, konseptuelt og instrumentelt. Röyksopp selv beskriver skiva som «den mørke storebroren» – men dette er mer enn bare en storebror. Senior er et monster, i ordets rette forstand. Röyksopp har skapt noe stort, mystisk og ukjent. Selv om albumet kan virke hardt å trenge inn i, skjønner man fort at den antagelsen er feil. Röyksopp har funnet oppskriften på hvordan man gjør suggerende, velarrangert elektronika uten hitstreb, refrenger eller catchy riff særdeles tilgjengelig. Senior sniker seg inn på deg bakfra, og takket være velkalkulert og gjennomtenkt utførelse av angrepet har skiva grepet om deg på hele reisen gjennom de ni låtene.

Uttrykket er episk, svevende og trolsk. Kanskje er det italieneren Davide Rossi som må tilskrives æren for den kledelig progressive retningen dette albumet tar Röyksopp i; han har gått i lære hos King Crimson-gitarist Robert Fripp, og står for strykerarrangementet på «Senior Living», som er blant skivas aller beste kutt. Senior har synthpartier, drømmende koringer og konturer av overnaturlige kreaturer som alle bidrar til å gjøre det mjuke, soniske landskapet dette albumet beveger seg i til en eventyrverden hvor man stadig oppdager noe nytt og uutforsket. Lyden av Röyksopp anno 2010 er både mektig og storslått, men aldri ubegrunnet pompøs. Tidvis tar de det også helt ned; som på «Coming Home», et sart og flytende hvileskjær i det ellers drivende og innimellom house-aktige lydbildet.

Selv om Senior er både utfordrende og fragmentert, er det hele veien behagelig og uhyre melodiøst. Balansen mellom disse egenskapene har resultert i et album som har en hypnotiserende effekt. Albumet bør utvilsomt høres fra start til slutt;  hvert av de ni sporene er først og fremst en del av helheten. Röyksopp tar en stor sjanse ved å lage et album som i utgangspunktet kan virke innadvendt og definitivt ikke kommer til å nå Junior til knærne hva radiospilling angår,  men har klart å skape et univers man ikke har lyst til å forlate. Det kler dem – og de viser seg som like relevante og nyskapende som da Melody A.M for snart ti år siden gjorde elektronika både kjent og populært også her til lands.

Se promofilm for Senior: Röyksopps adventures in Barbieland.

Tags: , , ,

Del "Mørkt mesterverk"
 

12 kommentarer på “Mørkt mesterverk”

 1. [...] indiemusikk i streite TV-serier, intervju med Röyksopp på en location som er verdig tittelen på det ferske albumet, Senior og et oppmerksomt blikk på de største oppturene platehøsten har å by [...]

 2. @rne sier:

  Mørkt mesterverk? Hmmm… ikke enig. Holder til terningkast 4 dette her.

 3. Massa sier:

  Jeg blir ikke mer enig her! en fantastisk plate, som blir bedre å bedre for hver dag som går! Mulig at plata vil ta litt tid å «lære seg å kjenne» men etter noen gjennomlytninger er den en drøm som må oppleves i en helhet. Det er trossalt neon perler som skiller seg ut som, «The Alcoholic», «Senior Living», «Forsaken Cowboy» og ikke minst «Coming home» som er et rent mesterverk!
  Takk Røyksopp…

 4. 22or sier:

  cden er som alle andre røyksopp album; noen virkelig gode sanger og noen dårlige. + at mye av musikken på senior blir kjedelig for oss som ikke tar dop hver dag8/ favoritt sang må bli the drug(ironisk nok)

 5. Agentfjes sier:

  Nydelig album som vokser for hver gjennomhøring.

 6. snapper sier:

  er ikke helt overbevist etter fem-seks gjennomlyttinger. som vanlig har gutta en gjennomført god produksjon, men melodiene fanger ikke min interesse i samme grad. lydbildet er mørkere, javel. likevel minner det meg ganske mye om middelmådig aphex twin circa ’94. for min egen del kan ikke dette totalt sett forsvare karakteren 5.

  then again, who fucking cares?

 7. [...] nå kan du lese hvordan Røyksopp sin nye Senior høres ut, om gamlegutten Robert Plant klarer å følge opp suksessen fra Raising Sand, og [...]

 8. Emil sier:

  Jeg er selv musiker og komponist og denne CD`n er det beste jeg har hørt av Norsk musikk på årevis. Fantastisk ! Sjangeroverskridende, melodisk, vakkert, og lag på lag med flotte musikalske strukturer. Hvorfor de ikke får 6. er på terninger er for meg uforståelig. Men som vanlig skriver de fleste musikkjournalister det de «bør» istedet for å virkelig lytte og skrive hva de føler. Takk Røyksopp for et glimrende album! (Oppdaget det på Spotify og kjøpte skiva på Platekompaniet som forøvrig er Norges uten sammenligning beste platesjappe).

  ,

 9. [...] Det er nærliggende å trekke paralleller til Röyksopp – både til deres blodferske perle Senior og til tidligere arbeid i Melody A.M-landskapet.  Pow Pow har knekt koden om hvordan man kan [...]

 10. [...] Röyksopp er omsvermet av kvalitet – senest viste de dette med sitt ferske album Senior, som sender tankene ut i dype, norske skoger. For å finne regissør til “What Else Is [...]

 11. [...] Les vår anmeldelse av Senior her! [...]

Legg igjen en kommentar